Forøg dine chancer for at blive godkendt til et lån
Som nævnt er det den pågældende bank eller låneudbyder der afgør, hvorvidt de kan tilbyde dig et lån, på baggrund af din låneansøgning samt din individuelle kreditvurdering.
Der er derfor ingen garanti for at du kan få lov at låne penge online. Dog er der en række ting du kan gøre for at øge chancen for at blive godkendt til at låne penge.
Herunder finder du vores bedste tips til at blive godkendt til at låne penge.
- Ansøg om lån med en medansøger
- Ansøg om samlelån hvis du har eksisterende gæld
- Forlæng lånets løbetid eller sænk lånebeløbet
- Få lånetilbud fra flere banker på en gang
1. Ansøg om lån med en medansøger
Har din samlever, et familiemedlem eller en ven mulighed for at stå som medansøger på dit lån, øger du chancen betragteligt for at blive godkendt til lånet.
Det skyldes at både din og din medansøgers økonomi bliver en del af kreditvurderingen og at banken således har større sikkerhed for at lånet betales tilbage.
Udover at du øger chancen for at blive godkendt vil du, alt andet lige, også blive tilbudt bedre lånevilkår end hvis du søger alene. Er medansøger en mulighed for dig, er der altså store fordele at opnå.
2. Ansøg om samlelån hvis du har eksisterende gæld
Har du gæld allerede kan formentlig spare penge på at samle dine nuværende lån i et samlelån. Når du samler din gæld ét sted, bliver du en større kunde hos en kreditor fremfor en mindre kunde hos flere.
Du kan desuden samle din nuværende gæld og tilføje et ekstra lån i ét samlet lån. Har du fx eksisterende gæld for 50.000 kr. og ønsker at låne yderligere 20.000 kr. kan du ansøge om et samlelån på 70.000 kr., hvilket med stor sandsynlighed vil være den billigste løsning.
For banken du ansøger ved, er der stor forskel på om du er en kunde med eksisterende gæld, der ønsker at låne flere penge, eller om du ønsker at samle al din gæld hos den pågældende låneudbyder.
3. Forlæng lånets løbetid eller sænk lånebeløbet
Er din låneansøgning blevet afvist eller frygter du at den bliver det, kan du forsøge at ansøge igen om et mindre lånebeløb. Banken kan have vurderet at din økonomi ikke er stærk nok til at løfte det lån du oprindeligt ønskede, men et mindre lånebeløb vil de formentligt vurderer anderledes.
En anden mulighed er at hæve lånets løbetid. Når du betaler tilbage over en længere periode sænker du din månedlige ydelse. Banken kigger ofte på dit rådighedsbeløb og dette vil stige både i tilfælde at et mindre lånebeløb men også en længere løbetid.
Når begge muligheder virker individuelt kan du selvfølgelig også kombinere dem. Altså bliver chancen for at blive godkendt endnu større, hvis du både kan forlænge lånets løbetid og sænke dit oprindelige lånebeløb.
4. Få lånetilbud fra flere banker på en gang
At undersøge og udvælge den rigtige bank eller låneudbyder er en proces der tager tid, og hvis det resulterer i en afvist låneansøgning kan tiden føles spildt. Der findes flere sammenligningstjenester i vores låneoversigt, som indhenter lånetilbud fra flere banker for dig.
Det betyder at du med kun én ansøgning kan få lånetilbud fra mange banker, som du efterfølgende kan sammenligne og vælge det bedste fra. Bankerne har forskellige krav og derfor er chancen for et godkendt større.
Disse sammenligningstjenester udgøres blandt andet af Lånio.dk, Lendo, LendMe, Bankly, Letfinans og er populære netop fordi du som bruger kan spare både tid og penge. Denne service er desuden helt gratis og uforpligtende for dig som bruger.
Hvilke krav er der?
Låneudbyderne kræver, at en række faktorer er opfyldt, før de låner penge ud. Når du låner penge på nettet, er der væsentligt færre krav, end hvis du skulle ned i din private bank, da du ikke skal have nogen forudgående samtale. Det kan variere, hvilke specifikke krav en udbyder stiller.
Fælles for alle danske låneudbydere er, at der er mindst 4 krav, der skal være opfyldt:
- Du skal være fyldt 18 år (nogle udbydere kræver min. 20 år, 21 år eller 23 år).
- Du skal have folkeregisteradresse i Danmark.
- Du skal have et dansk CPR-nummer og MitID.
- Du må ikke være registreret i RKI.
Vores samarbejdspartnere kan derudover stille en række ekstra krav, såfremt du ansøger om mere end 75.000 kr. Bemærk, at det ikke er alle samarbejdspartnere, der stiller alle krav til deres kunder, og flere krav kan forekomme.
- Krav om billedlegitimation, f.eks. kørekort eller pas.
- Indsendelse af lønsedler for at tjekke det månedlige rådighedsbeløb.
- Krav om fast arbejde eller anden fast indkomst.
Nogle banker kræver endvidere, at du er fyldt enten 20, 21, 23 eller 25 år for at kunne låne penge. Det vil fremgå af deres lånevilkår, hvis det er tilfældet.
Kan jeg nemt få et lån uden kreditvurdering?
Nej, du kan ikke låne uden kreditvurdering, når du ansøger om et lån online. Låneudbyderen laver altid en lovpligtig kreditvurdering af dig. Kreditvurderingen foretages for at sikre, at du har økonomisk råderum til at betale af på et lån. Låneudbyderen vurderer, om du vil være i stand til at betale pengene tilbage indenfor den aftalte tidsramme.
Vurderingen baseres bl.a. på følgende faktorer:
- Din månedlige indtægt og udgifter
- Dine personlige skatteforhold (hentet direkte fra SKAT)
- Din tilbagebetalingshistorik.
En online lån kreditvurdering er automatiseret og mindre omfattende end den, du vil få foretaget, hvis du skulle ned i din private bank. Når du ansøger om et lån på nettet, verificerer du lånet og din identitet med dit MitID. Derefter indhenter udbyderen de nødvendige informationer om dine økonomiske forhold fra SKAT og borger.dk. Her kan de bl.a. se, om du har skattegæld eller fast arbejde. Er du registreret i RKI, vil dette også indgå i vurderingen, og din ansøgning vil blive afvist.
Kreditvurderingen påvirkes også af, hvilken type og størrelse lån du ønsker at optage. Ansøger du om et mindre lånebeløb med en kort løbetid, er kreditvurderingen som regel mindre omfattende. Du vil i de fleste tilfælde blive godkendt, såfremt du er kreditværdig. Ansøger du om mere end 75.000 kr., vil flere låneudbydere bede dig om at medsende ekstra dokumenter i din låneansøgning.
Disse dokumenter kan f.eks. være billedlegitimation, gamle lønsedler, din årsopgørelse eller dokumentation for tidligere betalingserfaring.
Online kreditvurdering | Kreditvurdering i din private bank |
---|
- Automatisk vurdering
- Automatisk indsamling af dine oplysninger fra SKAT
- Ingen forudgående samtale
- Ingen gennemgang af økonomi eller låneformål
- Svar samme dag
| - Kræver forberedelse inden samtale
- Automatisk indsamling af dine oplysninger fra SKAT
- Kræver møde med en bankrådgiver, der vurderer, om du kan låne
- Grundig gennemgang af din privatøkonomi og aktiver
- Længerevarende proces
|
Kan jeg låne penge i udlandet, hvis jeg har dansk CPR?
Svaret er nej. Bor du udenfor Danmark, og har du registreret din folkeregisteradresse i det pågældende land, kan du ikke låne penge i Danmark. De fleste udbydere kræver, at du har bopæl i det land, du vil låne penge i - uanset om du bor i Schweiz eller Thailand.
Mange tror fejlagtigt, at man kan låne hos udbydere i vores nabolande som Sverige, Norge og Tyskland, men det passer desværre ikke, hvis du ikke har adresse i landene. Det er heller ikke muligt at låne penge i Danmark med bopæl i de pågældende lande.
Bor du i udlandet, kan du derfor alternativt prøve at ansøge hos udbyderne i det pågældende land, du har registreret din adresse i. Det er ikke sikkert, at du bliver godkendt, men du kan gøre forsøget.
Lån penge uden dokumentation - findes det?
Nej, du kan ikke låne penge uden dokumentation. Bankerne er forpligtet til at foretage en kreditvurdering, som er bl.a. er baseret på dine indtægtsforhold. Derfor skal bankerne have adgang til disse og andre dokumneter før du kan bevilges et lån.
Bemærk, at låner du mere end 75.000 kr., kan der forekomme tilfælde, hvor yderligere dokumentation er påkrævet grundet en grundigere kreditvurdering.
Kan man låne penge uden NemID?
Svaret er nej. Du kan ikke låne penge uden at bekræfte din identitet med NemID. Årsagen er, at låneudbyderen skal have adgang til din skatteinformation og dine personlige oplysninger. De skal vide, hvem de låner ud til, såfremt du ikke tilbagebetaler lånet.
Det skal derudover også være muligt at tjekke, om du er registreret som dårlig betaler eller har andre udeståender med det offentlige, der kan påvirke din kreditvurdering.
NemID bliver til MitID
I starten af juli 2023 vil NemID blive udfaset helt og det nye identifikationssystem MitID vil tage over. Så snart du har opdateret dine oplysninger hos Digitaliseringsstyrelsen vil du være klar til at bruge det nye MitID.
Når dit MitID er aktiveret kan du låne penge online fuldstændig som med NemID.
Kan jeg låne penge trods RKI?
Svaret er nej. Det er svært at finde låneudbydere, der ønsker at låne penge ud til folk, der er registreret i RKI. Her på Mikonomi.dk samarbejder vi på nuværende tidspunkt ikke med nogen, der tilbyder lån til RKI-registrerede personer.
Du kan på enkelte hjemmesider få et lån med kautionist, som f.eks. hos Aurora Lån. Vær dog opmærksom på, at din kautionist hæfter for hele lånet. Betaler du ikke lånet tilbage, ender vedkommende derfor i RKI.
Er du i tvivl om, hvorvidt du er registreret som dårlig betaler, kan du selv tjekke det hos RKI og Debitor RegistretTroværdig kildeDebitor RegistretDebitor Registret er et register over privatpersoner og virksomheder med betalingsanmærkninger I Danmark.Åbn kilde her. Din status som dårlig betaler slettes automatisk, når gælden forældes efter 5 år, eller efter du har betalt gælden af.
Har du brug for hjælp til at afvikle din nuværende gæld, kan du kontakte Forbrugerrådet Tænks GældsrådgivningTroværdig kildeForbrugerrådet TænkForbrugerrådet Tænks Økonomi- og Gældsrådgivning tilbyder gratis rådgivning til dig, der har lav indkomst, lavt rådighedsbeløb og gæld.Åbn kilde.
Kan jeg låne penge hvis jeg er under 25 år?
Ja, det kan du godt. Hos mange låneudbyder skal du blot være fyldt 18 år, mens andre banker har en grænse ved 21- eller 23 år. Du kan finde information om alderskrav hos hver låneudbyder fra vores låneoversigt øverst.
Udbetaling og tilbagebetaling
Udbetaling betyder den tid, der går, fra du har ansøgt om lånet, til det udbetales til din konto. Udtrykket tilbagebetaling definerer tiden, fra du har fået pengene udbetalt, til hele beløbet er tilbagebetalt igen.
Når du bliver kunde hos en lånevirksomhed, går du både gennem en udbetalings- og tilbagebetalingsproces. Vi gennemgår herunder, hvordan både udbetaling og tilbagebetaling af lån foregår, når du har tænkt: “lån penge online - ja tak”.
Udbetaling
Fra du har sendt din låneansøgning, til pengene står på din konto, kan det tage helt ned til 1 minut. Du kan derfor få hurtig lån med udbetaling med det samme. Den maksimale ventetid kan være op til fem hverdage - afhængigt af ansøgningstidspunktet. Hvor lang tid det præcist tager, før pengene står på din konto, varierer naturligvis også fra låneudbyder til låneudbyder. Det vil oftest fremgå af deres hjemmeside.
Det skyldes, at større lån typisk har en noget længere bearbejdningstid, da kreditvurderingen er grundigere. Lånene udbetales dog på samme måde med overførsel til din personlige konto.
Tilbagebetaling
Tilbagebetalingstiden, også ofte omtalt som løbetiden eller lånetiden, afhænger af, hvilken type lån du har optaget. Ved de større lån, som vi betegner som forbrugslån, hvor du kan låne helt op til 500.000, er det muligt at betale tilbage mellem 1 og 15 år (12 og 180 mdr.).
Vælger du et mindre kviklån, skal du ofte tilbagebetale lånet indenfor en kort tidsramme. Enkelte lån er tilmed gratis lån i en kort periode, f.eks. 30 eller 60 dage. Der kan være mulighed for forlængelse, men det kan være dyrt i gebyrer og andre omkostninger, da ÅOP ofte vil stige, hvis den gratis periode overskrides.
Tilbagebetalingen foregår, ligesom udbetalingen, via din personlige konto. Ved større lån kan det især være en god idé at tilmelde lånet Betalingsservice, så du ikke glemmer at afdrage. Du kan nemt tilmelde dig på nettet eller i deres app.
Bemærk: Det er ikke altid muligt at indfri et lån før tid. Enkelte udbydere kan derudover tage et ekstra indfrielsesgebyr, hvis du ønsker dette.
Hvordan tjekker jeg status på mit lån?
Du tjekker din status på dit lån via din låneudbyders hjemmeside. Vil du se, hvor meget du mangler at tilbagebetale, skal du altså logge ind på den pågældende udbyders side. Du vil her kunne se en status på dit lån og tjekke dine vilkår, hvis du er i tvivl om noget.
Er du i tvivl om dine lånevilkår, eller hvor meget du mangler at betale tilbage, har udbyderen pligt til at oplyse dette.

Hvad er mine alternativer?
Når du låner penge, er det vigtigt, at du ikke låner mere, end du rent faktisk har brug for. Husk på, at jo højere lånebeløb, jo mere skal du betale hver måned. Vi har derfor fundet et par alternativer til dig, der gerne vil have et større rådighedsbeløb, men som ikke har mulighed for at låne. Har du i forvejen meget gæld kan du desuden få et gratis rådgivningsforløb gennem Forbrugerrådet Tænk - Rådgivning om gæld.
Carsten Lund om alternativer til lån:
Alternativerne til lån er opsparing, så man selv sparer op til de ting, som man gerne vil købe. Det er langt den billigste løsning på sigt og sikrer, at du ikke kommer til at få en budget udgift som du på sigt ikke kan betale. Ofte er det sådan, at du måske har betalt så meget tilbage på et lån, at du kunne købe den samme ting 2 gange. Det eneste tidspunkt, hvor det kan være fornuftigt måske at låne til forbrug er i øjeblikket, hvor nogen tilbyder 0 i rente og 0,00 i gebyrer. Her betaler du kun den købte ting tilbage.
Carsten Lund er økonomisk rådgiver og ejer af Økonomihus.dk. Carsten er uddannet på
Copenhagen Business School og har arbejdet i den finansielle sektor i 19 år, hvor han både har arbejdet i Max Bank og Nordea som bankrådgiver og filialchef. Han har drevet Økonomihus.dk siden 2011, hvor han hjælper både private- og erhvervskunder ved at skabe merværdi samt overblik og tryghed i økonomien.
Du kan bl.a. gøre følgende, hvis du vil øge dit rådighedsbeløb:
Lav en opsparing
Den bedste og mest optimale løsning. Sæt et fast beløb til side hver måned. Lidt har også ret, og et lille beløb over tid kan blive til ét stort. Der kan naturligvis være tilfælde, hvor dette er ikke er muligt.
Skær ned på dine udgifter
Det kan eksempelvis være ved at udmelde dig af fitnesscentret, finde et billigere mobilabonnement og undlade at købe forbrugsgoder, hvis økonomien ikke er til det. Der kan være store besparelser ved at kigge dine faste udgifter efter i sømmene.
Læg et budget
En af de største trusler mod en sund økonomi er, når du ikke ved, hvor dine penge forsvinder hen. Lægger du et budget, kan du undgå at miste overblikket over dine udgifter.
Undgå kontanthævninger
Når du hæver kontanter i en hæveautomat, kan du ikke se på din netbank, hvad du har brugt pengene på. Vil du have det fulde overblik, bør du derfor betale med dit betalingskort, så transaktionerne registreres i din kontoudskrift.
Planlæg dine hverdagsindkøb
Køb kun dagligvarer ind én gang om ugen, og lav en indkøbsliste med det absolut nødvendige. Dette forhindrer dyre impulsindkøb, dFer kan koste dig mange penge i løbet af året.
Tag et ekstra arbejde
Har du et fuldtidsarbejde, kan du tage et ekstra weekend- eller aftenarbejde. Der findes masser af kiosker, tankstationer, restauranter osv., der kan bruge deltidsmedarbejdere. Jo større indkomst, jo nemmere vil det være at afdrage på dine lån og få et større rådighedsbeløb.
Spørg din familie eller venner om hjælp
Den billigste løsning kan være at låne hos familie og venner, da du nødvendigvis ikke skal betale omkostninger og renter af lånet. Bemærk, at det altid anbefales at indgå en skriftlig aftale, hvis dette er den ønskede løsning.
