Hvad betyder teknisk insolvens?

;

Info om teknisk insolvens

Ordet insolvens betyder at en person eller virksomhed har en manglende evne til at betale de penge der skyldes til kreditor. Hvis man er insolvent vil dette typisk lede til en konkursbegæring.

Teknisk insolvens derimod fører ikke nødvendigvis til konkurs. Det tekniske aspekt henviser til, at man kun er insolvent på papiret, hvis alle lån og aktiver skulle realiseres øjeblikkeligt.

I helt praktiske termer er man teknisk insolvent, hvis den gæld man har, overstiger den formue man har i form af aktiver og løspenge. Det kan fx ske hvis ens bolig, som man har købt for lånte penge, falder i værdi. Sker dette kan man stadig blive boende i huset, hvis man er i stand til at betale sine månedlige ydelser.

Det er de fleste, der oplever et fald i boligpriser, men et sådan scenarie betyder at man bliver mere stavnsbundet til netop denne bolig. I en situation hvor man er teknisk insolvent, vil det nemlig koste mere at indfri sine lån, end man kan få for sine solgte aktiver. På grund af dette, må man ofte blive boende for ikke at indkassere denne store omkostning hvis man er teknisk insolvent.

Det er ofte folk, der har optaget boliglån lige før finanskrisen udbrud, der i dag betegnes som teknisk inslvent. Specielt dem, der har taget afdragsfrie lån kan i dag sidde i høj grad af teknisk insolvens.

Eksempel på teknisk insolvens ved boligkøb

  • Husets købspris i 2007: 2.000.000 kr.
  • Husets vurderingspris i 2014: 1.400.000 kr.
  • Afdrag på lånet af de 2.000.000 kr: 300.000 kr.

Eksemplet viser, at selvom der er afdraget 300.000 kr. på et lån til 2.000.000 kr, så er der tale om teknisk insolvens, fordi huset på nuværedne tidspunkt kun kan sælges til 1.400.000 kr. Det giver et tab på i alt 300.000 da:

1.400.000 - 2.000.000 + 300.000

Hep: Hvis du har brug for at lån penge, skal du kigge dig godt for. Læs mere om det på vores side om forbrugslån.

Hvordan undgår man teknisk insolvens?

En af måderne hvorpå man kan undgå teknisk insolvens på, er ved at have en langsigtet indstilling til fx boligkøb. Eller rettere, man kan undgå at realisere en teknisk insolvent situation, ved at tænke langsigtet.

Fordi man netop kun realiserer denne tekniske insolvens hvis man sælger sin bolig, er det en god ide at købe bolig med det for øje, at have boligen i mange år. Hvis man gør det, vil man nemlig både opleve ned- og opture i markedsværdien af sit boligkøb.

Det er aldrig en god ting, at have købt bolig på en "top" af ejendomspriserne. Hvis man har været så uheldig at gøre det, medfører det at man typisk ikke vil nyde godt af den friværdi, som en stigning i boligpriserne medfører.

Relaterede blogindlæg