A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 2 min.
Opdateret:

Hvad betyder teknisk insolvens?

Teknisk insolvens betyder, at din gæld overstiger din reelle formue. Du skylder dermed flere penge, end hvad du har på dine konti.

Læs mere om teknisk insolvens i dette indlæg.

Indholdsfortegnelse: Hvad betyder teknisk insolvens?

Info om teknisk insolvens

Ordet insolvens betyder, at en person eller virksomhed har en manglende evne til at tilbagebetale de penge, der som skylder til den pågældende kreditor. Du defineres som værende teknisk insolvent, hvis din gæld overstiger din formue.

For det mest opstår begrebet, teknisk insolvens, i forbindelse med boligkøb og det dertilhørende boliglån. Teknisk insolvens kan eksempelvis ske, hvis den bolig, som du har købt med penge du har lånt fra banken, falder i værdi.

I dette tilfælde vil din gæld, i form af at låne penge til boligen, være større end selve boligens værdi, og du vil derved være teknisk insolvent. Dette kan i værste tilfælde betyde, at du bliver nødt til at sælge din bolig og flytte, som vil resultere i et tab på boligen.

Det er ofte folk, der har optaget et boliglån lige før finanskrisen, der i dag betegnes som teknisk insolvent, da husene faldt betydeligt i værdi. Det er specielt personer, der har taget afdragsfrie lån som i dag kan sidde i en situation, hvor de er teknisk insolvente.

Har du købt bolig før finanskrisen?
Har du købt bolig før finanskrisen er risikoen for, at du er teknisk insolvent større. Dette skyldes, at husenes værdi faldt betydeligt årene derefter, hvilket betyder, at du den dag i dag kan have en større gæld end, hvad dit hus er værd.

Eksempel på teknisk insolvens ved boligkøb

Købte du et hus i 2007 til 2 mio. kr., som i dag kun bliver vurderet til 1.6 mio. kr., vil du derved have en større gæld i huset end dets værdi. Om du er teknisk insolvent kommer dog til at afhænge af, hvor meget du har afdraget på dit boliglån.

Har du på selvsamme boliglån afdraget 500.000 kr., vil du derved have 100.000 kr. mere end, hvad huset er værd, og du vil ikke være teknisk insolvent. Har du derimod kun afdraget 300.000 kr. eller mindre på dit lån, vil din gæld i huset være større end, hvad du kan sælge det for - og dermed din formue. I dette tilfælde vil du derfor være teknisk insolvent, som nedenstående tabel illustrerer.

Eksempel på teknisk insolvens ved boligkøb
Husets købspris i 2007Husets vurdering i 2019Afdrag på lånetTab på bolig
2.000.000 kr.1.600.000 kr.300.000 kr.-100.000 kr.

Hvordan undgår du at blive teknisk insolvent?

En måde du kan undgå teknisk insolvens på, er ved at have en langsigtet indstilling til dit boligkøb. Fordi du kun realiserer denne tekniske insolvens, hvis du sælger din bolig, er det en god ide at købe en bolig, som du ønsker at beholde i mange år. Hvis du gør det, vil du nemlig både opleve ned- og opture i markedsværdien af dit boligkøb.

Faren ved at købe bolig på et tidspunkt, hvor boligpriserne er høje er, at det kan medføre, at du typisk ikke vil nyde godt af den friværdi, som en stigning i boligpriserne medfører.

Har du brug for et forbrugslån? Så kan du nemt og enkelt sammenligne priser og vilkår på dit lån her på Mikonomi.dk - helt gratis og uforpligtende!

Mark Thorsen
Skrevet af Mark Thorsen, CEO & stifter
Mark Thorsen er direktør for Lånio.dk ApS. Siden 2012 har Mark arbejdet med formidling og sammenligning af usikrede lån samt øget gennemsigtighed på det finansielle marked i Danmark. Hans bedrifter indenfor lånemarkedet er bl.a. omtalt i Børsen og er desuden blevet anerkendt gennem EY Entrepreneur of the Year i 2018 og i 2019. Senest har selskabet bag Mikonomi.dk modtaget Børsens Gazellepris for 2019 og 2020.