A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 3 min.
Opdateret:

Hvad betyder stiftelsesomkostninger?

Dette skal du vide om stiftelsesomkostninger

Ved de fleste typer af lån boliglån, billån og kviklån vil der være omkostninger forbundet med at optage lånet. Disse omkostninger kaldes overordnet set stiftelsesomkostninger. Det er værd at holde øje med, hvor meget du skal betale i stiftelsesgebyrer, fordi de er med til at øge ÅOP’en på lånet.

Vil du gerne have et billigt forbrugslån, kan du udover at kigge på ÅOP også undersøge, hvor meget de forskellige udbydere kræver i oprettelsesgebyr. Det er ikke alle udbydere, der kræver stiftelsesomkostninger, og omkostningerne kan være forskellige fra udbyder til udbyder.

Her får du et overblik over, hvilke typer af stiftelsesomkostninger der findes og en angivelse af beløbsstørrelsen, du kan forvente.

Eksempel på og forklaring af stiftelsesomkostninger
OmkostningstypeBeløb/procentstørrelse
Ekspeditionsgebyr til långiver
Et engangsbeløb du skal betale for at oprette et lån. Kaldes også etableringsgebyr, oprettelsesgebyr, etablerings- eller stiftelsesomkostning.
Det er et fast beløb og afhænger ikke af lånebeløbet. 0 - 3.200 kr.
Stiftelsesprovision til långiver
En procentsats af lånet du skal betale indledningsvist.
2% - men har et loft på 10.000 kr.
Kurtage
Når værdipapirer skifter hænder, kræver pengeinstituttet en lille procentsats for denne transaktion.
Typisk 0,5% af lånebeløbet
Tinglysningsafgift til staten
Kaldes også stempelafgift. Det koster et beløb pr. dokument også kaldet pantebrev, der skal tinglyses.
1.660 kr. pr. dokument - Derudover 1,5% af lånebeløbet, når du får et nyt lån eller forhøjer et eksisterende
Tinglysningsgebyr til långiver
Banken kræver også gebyr for at tinglyse dokumenter.
1.000 - 3.000 kr.

Tallene er vejledende. Det er muligt, at du vil få tilbudt andre lånevilkår.

Lad Mikonomi.dk hjælpe dig med at finde dit nye lån. I vores store oversigt kan du se og sammenligne flere lån nemt og enkelt.

Lån og stiftelsesomkostninger

Hvis du er interesseret i et privatlån, er der kun ét af ovenstående begreber, du behøver at være opmærksom på. Det er ekspeditionsgebyr til långiver. Som du kan se, findes der mange andre begreber, som betyder det samme:

  • Etableringsgebyr
  • Etableringsomkostning
  • Stiftelsesomkostning
  • Oprettelsesgebyr

Alle de lån der kan gå ind under kategorien forbrugslån eller kviklån såsom hurtiglån og sms lån kan indebære en stiftelsesomkostning, men de behøver det ikke. Det er ikke alle låneudbydere som kræver, at du skal betale noget for at oprette et lån.

Der er tale om et fast beløb, som ikke afhænger af lånets størrelse. Det er dermed ligegyldigt, om du låner 5.000 kr. eller 30.000 kr. Når du kigger på vores lånepartnere, vil du kunne forvente stiftelsesomkostninger på op til 3.200 kr.

Vær opmærksom på

Det er ikke nødvendigvis et tegn om at lånet er dyrere, når en låneudbyder har en højere stiftelsesomkostning. Det kan være, at der er andre lånevilkår forbundet med dette lån, som gør det fordelagtigt i forhold til andre lån uden stiftelsesomkostning. Du kan altid undersøge og sammenligne lånenes ÅOP, hvis du gerne vil finde det billigste lån.

Stiftelsesomkostninger fradrag skat

Du har mulighed for fradrag i forbindelse med stiftelsesomkostninger, hvis dit lån har en løbetid på mindre end to år. For at få dette fradrag skal du selv angive det i din forskudsopgørelse til SKAT.

Det er størrelsen på oprettelsesgebyret i forhold til lånebeløbet der bestemmer, hvor stort fradrag du kan få. Svarer stiftelsesomkostningerne til 2,5% eller mindre af lånebeløbet, er det muligt for dig at få fradrag for hele gebyret i det samme år, du har tegnet lånet.

Svarer stiftelsesomkostningerne derimod til mere end 2,5%, er det muligt for dig at få fradrag for de første 2,5% i det første, og derefter kan du trække resten fra fordelt over restløbetiden på 15 måneder. Du kan læse mere om reglerne for fradrag for stiftelsesomkostninger på SKAT.

På Mikonomi.dk kan du få hjælp til at finde et godt og billigt lån. Se i vores store oversigt.