A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 2 min.
Opdateret:

Pantebrev

Hvad er et pantebrev?

Et pantebrev er et dokument, som bliver brugt til at stille sikkerhed i fast ejendom, bil eller andet som kan fungere som sikkerhedstillelse for et lån. Med et pantebrev har låneudbydere en garanti for, at pengene kan tilbagebetales.

Det betyder, at låneinstituttet bliver panthaver i boligen eller bilen. Det betyder også, at udbyderen kan sælge boligen eller bilen, hvis betalingen er uregelmæssig. Der findes en række former for pantebreve, som vi her vil guide dig igennem.

Hvis du er interesseret i et kviklån, kreditlån eller forbrugslån, skal du ikke stille sikkerhed, og et pantebrev vil dermed ikke være relevant. Det kan være relevant for dig at vide, hvordan pantebreve fungerer, hvis du er interesseret i et boliglån eller et billån. Læs mere om de forskellige typer pantebreve herunder.

Realkreditpantebrev

Når du køber ejendom, bliver lånet som regel finansieret gennem et realkreditlån. 80% af boliglånet finansieres ved realkreditlån, mens det resterende bliver betalt med et almindeligt boliglån. Ved at optage et realkreditpantebrev kan du supplere dit realkredit- og boliglån.

Ved et realkreditlån tager du pant i din ejendom. Det betyder, at banken har en garanti mod at udstede lånet.

Ejerpantebrev

Et ejerpantebrev bruges til at stille sikkerhed for boliglånet i fast ejendom. Et ejerpantebrev bruges som garanti hos banken for at sikre, at den kan få sine penge igen. Det sker, hvis låntageren ikke kan betale pengene tilbage.

Skadesløsbrev

Et skadesløsbrev kan udskrives, hvis der er et mellemstående mellem låner og låneinstituttet. Det bruges som regel, hvis der er en kassekredit, som ikke er dækket. Derfor er det også et dokument, som ikke har lige så stor indflydelse i bolighandlen som andre pantebreve.

Sælgerpantebrev

Sælgerpantebrevet kan være et alternativ til at optage et boliglån. Sælgerpantebrevet er en handel mellem sælger og køber af huset. Det betyder, at køber skal betale penge til køber - præcis som ved optagelse af et andet lån.

Derfor er det også en aftale mellem de to parter, som er gældende. Et sælgerpantebrev kan være billigere end lån hos realkreditinstitut, da der ofte er færre gebyrer. Renten er den samme som hos et realkreditinstitut.