A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 21. oktober 2021

Hvad betyder inflation?

Info om inflation

Inflation sker, når priserne i samfundet stiger så meget, at forbrugerne nedsætter deres forbrug og køber mindre, som resulterer i et fald i valutaens værdi.

Inflation er et begreb, som overordnet set påvirkes af to elementer; udbud og efterspørgsel, samt regeringens og nationalbankens håndtering af pengepolitikken. Det er udbuddet af varer og services kontra den efterspørgsel, der er efter disse elementer, der bestemmer hvad ting koster.

Hvis en vares pris stiger for meget, kan dette dog resulterer i, at forbrugerne ikke køber varen og dermed må varens pris sænkes. Dette medfører, at valutaens værdi falder og kaldes for inflation. Det modsatte kaldes deflation og er derimod, når priserne falder samtidigt med at valutaens værdi øges.

Lån penge ansvarligt her til det, du står og mangler. Læs mere og sammenlign priser samt vilkår på kviklån her på Mikonomi.dk og vælg det lån, som passer dig bedst!

Regeringens og Nationalbankens rolle

Grunden til at regeringen og Nationalbanken har indflydelse på inflationen, er fordi man gennem penge- og finanspolitik, kan påvirke både privatpersoners, og virksomheders indtægtsvilkår.

Disse kan derved til en vis grad kontrollere, hvor meget privatpersoner ønsker at forbruge samt, hvor villige virksomheder er til at investere. Værktøjerne der benyttes til dette er f.eks. skatter, gunstige forbrugspakker, subsidier til landbruget, generelle renteniveauer m.m.

Inflationen hænger altså sammen med disse faktorer og bliver helt konkret udregnes hvert år. Dette gøres ved at sammenligne priser på forskellige typer af produkter fra i år med forrige år. Efterfølgende samles alle disse informationer og formuleres ud i et begrebet kaldet forbrugerprisindeks.

Inflation i Danmark

I Danmark er målet, at inflationen bør ligge omkring 2% årligt. I 2018 lå Danmarks inflation på blot 0,7%, som ligger en smule under gennemsnittet for EU, som i 2018 lå på 1,9%.

De sidste fem år har Danmarks inflation ligger mellem 0-1,1% - altså en smule under de 2%. Går vi tilbage til finanskrisen i 2008 lå Danmarks inflation dog på 3,6%.

På Mikonomi.dk kan du sammenligne priser på sms lånsamlelån, billån og meget mere og opnå den bedste løsning til dig og din økonomiske situation.