Hvad betyder hovedstol og låneprovenu?

;

Info om hovedstol og låneprovenu

I lånesammenhæng er hovedstolen en betegnelse, som indikerer beløbet på lånets oprindelige størrelse. I praksis består hovedstolen er flere elementer. Disse elementer er låneprovenu, stiftelsesomkostninger og kurstab.

Hovedstolen er et fast beløb, som ikke ændrer sig med mindre man konverterer lånet til et andet. Hovedstolen ændrer sig heller ikke selvom der afdrages på lånet. Til at beskrive hvad der mangler at afdrages på et lån, bruges i stedet ordet restgæld, hvilket egentligt også er et meget mere forklarende ord.

Hovedstolen er også god at kende til, hvis du har tænkt dig at tage et mindre lån, f.eks. et quicklån.

Hvis du har brug for at lån penge, skal du kigge dig godt for. Læs mere om det på vores side om forbrugslån.

Kun i tilfælde hvor der ikke er afdraget noget på lånet, er restgælden og hovedstolen altså det samme beløb. Hovedstolen er altså en betegnelse, der bruges for at holde styr på hvad der i sidste ende skal være afdraget, for at lånet kan betegnes som indfriet. Det er også dette beløb som dine rentebetalinger udregnes fra

Det man dog skal være opmærksom på er, at hovedstolenfaktisk ikke er det beløb som man har behov for at låne. Dette beløb kaldes for (låne) provenu. Hovedstolen er typisk højere end det beløb.

Hovedstol -og -laaneprovenu

 

Eksempel på hovedstol

Som eksempel, så forestil dig, at du skal bruge 1 mio. kr til at købe et hus. Husetkoster præcis 1 mio kr., men for at få dette beløb i hånden fra dit lån i banken (provenu), er du faktisk nødt til at låne mere end 1 mio kr. (hovedstol).

Grunden til at det forholder sig sådan, er fordi der i forbindelse med optagelse af et lån, forekommer ekstra omkostninger ved oprettelsen - nemlig de førnævnte stiftelsesomkostninger og kurstab.

Eksempel på simpel beregning af hovedstol

Beløbsstørrelse (provenu) 1.000.000 kr.
Stiftelsesomkostninger 4.000 kr.
Kurstab 3,5 %

 

For at få 1 mio kr. i hånden (låneprovenu) skal du således låne:

  • 1.000.000 = HOVEDSTOLEN - 4.000KR - HOVEDSTOLEN X (1-0,035) ?
  • 1.004.000 = 0,965 (KURSTABET PÅ 3,5 %) X HOVEDSTOLEN ?
  • HOVEDSTOLEN = 1.004.000 / 0.965 = 1.040.415KR

For at få 1.000.000kr i hånden skal du altså oprette et lån på 1.040.415kr - og lånet har således en hovedstol på 1.040.415kr, men et provenu på 1.000.000 mio kr.

Det er beløbet på 1.040.415kr du skal betale renter og afdrag af. Du du opretter et lån kan man derfor ikke med sikkerhed vide præcist hvor meget man skal låne, for at få 1.000.000kr udbetalt - det afhænger nemlig af den kurs man kan få på dagen, hvor de bagvedliggende obligationer skal sælges.

Derfor ender det ofte med at man enten skal betale end smule mere, eller en smule mindre end det "tilbud" man har fået af långiver.

LÆS OGSÅ: Hvad er forskellen på et kontant- og et obligationslån?

Relaterede blogindlæg