A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 2 min.
Opdateret:

Hvad er privatlån?

Et privatlån er et lån du tager som privatperson til private formål. Lånet står i kontrast til andre typer lån som eksempelvis erhvervslån. Et privatlån kan både være et større eller mindre lån og kan bruges til alle mulige formål.

Eksempelvis vil et forbrugslån eller kviklån også være et privatlån. Begrebet definere således blot at lånet bruges til private formål. Privatlånet er desuden en type lån, der typisk er usikret, hvilket betyder, at der ikke kræves sikkerhed i fx bil eller hus for at sikre lånet.

Til dig der søger et privatlån

Det er utroligt vigtigt at sammenligne lånetilbud på privatlån fra forskellige banker og låneudbydere, før du beslutter dig for et privatlån, da lånevilkårerne varierer meget bankerne imellem.

Privatlån kan som nævnt bruges til en række forskellige formål, såsom at samle gæld, foretage boligforbedringer, finansiering af en større investering eller til at dække uventede udgifter. Vilkårene og betingelserne for privatlån varierer afhængigt af, hvilken bank du vælger og samt hvordan banken vurdere din kreditværdighed.

Hvad kendetegner privatlån?

Generelt har privatlån fast rente og mulighed for tilbagebetaling fra et par måneder til op til 15 år. Når du har taget et privatlån, begynder den månedlige tilbagebetaling umiddelbart efter, og nogle banker opkræver gebyrer i forbindelse med etablering og ofte også et månedligt betalingsgebyr.

Privatlån kan fås hos traditionelle banker, kreditforeninger, online låneudbydere og andre finansielle institutioner. Når du ansøger om et lån bliver du altid kreditvurderet og det er ofte et krav at du har en stabil indkomst, selvom nogle låneudbydere har også kan tilbyde dig lån uden du har en høj indkomst.

Forskellen på privatlån og lån af private

Fra tid til anden bliver privatlån forvekslet med et lån af private. Lån af private er, modsat et privatlån, hvor långiver er en privatperson og ikke en finansiel institution. Lån af private ses fx i private grupper på sociale medier og der er desværre flere eksempler på uheldige udfald, når private låner penge af hinanden.

I andre tilfælde låner nogle penge af fx familie eller venner, hvilket kan være en fin løsning, sålænge rammerne omkring låneaftalen er på plads. Der er nemlig også eksempler på at der kan opstå stridigheder og skade forholdet, långiver og låntager i mellem, hvis ikke tillid, forventninger og aftalerne er på plads.

Klar til privatlån?

Gå til vores privatlån oversigt

Find privatlån nu

Definition på andre typer lån

4.5 på Trustpilot | 15 anmeldelser

Joachim Brodersen
Skrevet af Joachim Brodersen, Indhold, kommunikation og analyse
Joachim har fra 2018 til 2023 skrevet artikler med udgangspunkt i privatøkonomi og forbrug. Joachim er uddannet på Copenhagen Business Academy og har flere års erfaring med kommunikation og online markedsføring og elsker at bruge sine analytiske evner til at forvandle store datasæt til spiselige finansnyheder. Han har bl.a. fået sit indhold udgivet på BT.dk.