Realkreditlån

;

Realkreditlån - find de vigtigste informationer her!

Velkommen til Mikonomi.dk. Vi er en uafhængig sammenligningstjeneste med speciale i at finde de bedste priser på lånforsikringer og boliglån (hermed også de billigste realkreditlån) til danskerne. Når du benytter vores service får du således altid adgang til det nyeste information - bl.a. om realkreditlån.

Samtidig går vi meget op i at gøre danskerne klogere på lån og forsikringer, hvorfor du her på siden kan finde en grundig gennemgang af alt det du bør vide om billige realkreditlån. Vi er en uvildig side, der ikke er ejet af investorer eller finansielle selskaber. Derfor har vi ingen interesse i at promovere nogle realkreditlån fremfor andre.

Hvad er et realkreditlån?

Realkreditlån er i princippet det samme som et kreditforeningslån og de to ord bruges ofte i flæng. Her på Mikonomi.dk kalder vi det realkreditlån. Realkreditinstitutter, realkreditforeninger og pengeinstitutter er i princippet også det samme. Det er dem, som du optager et realkreditlån hos.

Realkreditlån er en type lån, som man optager ved køb af fast ejendom. Realkreditlånet er et obligationslån, hvilket betyder, at det finansieres via obligationer. En obligation er i princippet et gældsbrev og det fungerer ved at realkreditinstituttet udsteder obligationer til investorer mod at de investerer en pose penge i realkreditinstituttet. Denne pose penge bruger realkreditinstituttet til at yde dig dit realkreditlån. Du betaler nu afdrag, bidrag og renter på dit lån som overføres til realkreditinstituttet og dets investorer.

Nedenstående video fra Totalkredit forklarer kort og præcist princippet omkring obligationer og realkreditlån:

Skal du købe en helårsbolig, kan du låne op til 80% af ejendommens værdi med et billigt realkreditlån. Planlægger du at købe en fritidsbolig, kan du låne op til 75% af ejendommens værdi som realkreditlån.

 • Egenbetaling: Din kontante udbetaling er normalt ca. 5% af købesummen.
 • Banklån: De sidste 15% kan du låne ved at optage et boliglån i banken.
 • Realkreditlån: Den største del af finansieringen. Du kan låne op til 80% af købesummen som realkreditlån.

Du kan vælge mellem disse låntyper:

 • Realkreditlån med fast rente
 • Realkreditlån med variabel rente
 • Realkreditlån med variabel rente og renteloft
 • Kontantlån med rentetilpasning (rentetilpasningslån)

Realkreditlån med fast og variabel rente vil blive gennemgået i et senere afsnit her på siden om variabelt og fastforrentede lån.

Realkreditlån med variabel rente og renteloft ligger mellem de andre låntyper, ydelsesmæssigt. De er oftest billigere end de fastforrentede lån og dyrere end rentetilpasningslånene og de variabelt forrentede realkreditlån. På denne type lån kan ydelsen ændre sig, fordi renten er variabel. Til gengæld sikrer renteloftet, at der er en øvre grænse for hvor høj renten (og dermed ydelsen) kan blive.

Ved kontantlån med rentetilpasning (også kaldet et rentetilpasningslån), skal du være forberedt på at ydelsen ændrer sig, hver gang renten på lånet tilpasses (f.eks. halvårligt, årligt eller med et andet interval). Det betyder at ydelsen vil blive højere når renten stiger og omvendt vil den blive lavere når renten falder. Har du hyppige rentetilpasninger på dit lån, skal du være opmærksom på, at flere billige realkreditinstitutter har indført øgede omkostninger i form af højere bidragssats og kursskæring. Derfor skal du være ekstra opmærksom på, hvor stor den reelle besparelse er på denne type lån, når du kigger på de samlede omkostninger. (Se evt. skrå konvertering under omlægning af realkreditlånet, længere nede på siden.)

Uanset hvilken låntype du vælger, er realkreditlånet blandt de billigste på markedet. Renten er betydeligt lavere fordi afdragsperioden er længere, sammenlignet med de dyre kortsigtede forbrugslån eller kviklån, der har en meget høj rente. Disse typer lån bruges derfor aldrig i forbindelse med boligfinansiering, da de samlede omkostninger er alt for høje sammenlignet med et realkreditlån og de traditionelle banklån.

realkreditlaan 

Hvordan finansierer du det resterende beløb?

De resterende 20% af boligens værdi skal du finansiere på anden vis, da du ikke kan låne det hele hos realkreditinstituttet. Egenbetalingskravet er 5%, hvilket betyder, at du som minimum selv skal finansiere den del af købet kontant. Det vil sige af egen opsparing. Hvis du har mulighed for det, bør du så vidt muligt dække de resterende 15% med kontant egenbetaling også. Fordelen ved det er, at du vil komme til at sidde billigere i din bolig på længere sigt. Det skyldes, at jo flere penge du skal låne for at finansiere din bolig, jo større bliver dine låneomkostninger, da der er flere penge at betale renter og gebyrer af.

Skal du imidlertid dække de resterende 15% af købsbeløbet med et lån, vil vi anbefale dig at optage et boliglån i din bank. Hvilken rente du får tilbudt på boliglånet afhænger af, hvordan din privatøkonomiske situation ser ud samt hvilken bank du vælger.

For en fritidsbolig er egenbetalingskravet noget højere, nemlig 15%. Skal du dække de resterende 10% med et lån anbefaler vi ligeledes, at du optager et banklån fremfor et forbrugslån. På Mikonomi.dk tilbyder vi forbrugslån til dig, som har brug for et kortsigtet lån uden sikkerhed. Du kan læse mere om forbrugslån på vores andre sider.

Læs mere om lånet til fritidshuset: Realkreditlån sommerhus.

Hvad bør du vide om realkreditlån?

Når du skal købe en bolig, vil du helt sikkert støde på realkreditlån. Den simple årsag er, at de færreste har råd til at finansiere hele deres bolig med kontant egenbetaling. Dette gør realkreditlånet til en fundamental del af et huskøb, og det er derfor vigtigt at sætte sig ind i, hvordan denne låntype fungerer.

Tag kontakt til din egen bank

Når du skal købe bolig, bør du generelt tage kontakt til både din egen bank og flere realkreditinstitutter for at høre om dine muligheder. At sætte sig ind i de billigste realkreditlån kan virke som en uoverskuelig opgave, fordi der er mange tekniske begreber at holde styr på. Derfor kan det være fristende at kontakte sin bankrådgiver og få vedkommende til at beskrive dine muligheder og forholdene på markedet.

Det du blot skal være opmærksom på er, at bankrådgiveren repræsenterer en virksomhed, som er interesserede i at tjene penge. Er du en attraktiv kunde, vil det derfor være i bankens interesse at få dig til at vælge den låntype, som er mest fordelagtig for dem.

Dermed ikke sagt, at bankrådgivere er upålidelige - du kan sagtens få brugbar og solid rådgivning hos din bank - og du bør også altid tage kontakt til din bank for økonomisk rådgivning i forbindelse med et boligkøb. Det vi anbefaler dig er, at du selv danner dig et overblik over dine muligheder, inden du kontakter din bankrådgiver. På den måde kan du bedre forholde dig rationelt og kritisk til dine muligheder.

Indhent flere tilbud

Fordi realkreditinstitutterne tilbyder forskellige sammensætninger af låntyper er det ligeledes meget vigtigt at du indhenter tilbud fra mere end ét realkreditinstitut. På den måde kan du sammenligne dem og vælge den aftale som passer bedst til dine behov.

Når du har besluttet dig for at optage et realkreditlån, skal du vurdere om du om du vil have det med en fast eller variabel rente. Uanset hvilken rente du vælger på realkreditlånet, kommer det til at have indflydelse på din økonomi de næste mange år. Derfor er det meget vigtigt, at du sætter dig ned og grundigt overvejer hvilken rente på realkreditlånet, der passer bedst til dig. Der findes som udgangspunkt to typer.

Hvis du vælger et realkreditlån med en fast rente, kender du dine låneudgifter fra den dag du underskriver realkreditlånsaftalen. Et realkreditlån med fast rente er derfor det mest stabile og sikre lån, da du har det fulde overblik over dine låneudgifter de næste mange år. Realkreditlånet med fast rente er derfor oplagt til dig, som gerne vil kende dine økonomiske udgifter og undgå ubehagelige overraskelser.

Regler og former for realkredit

Hovedreglen for realkreditloven siger, som nævnt før, at et realkreditlån skal optages med sikkerhed for 80 % af ejendommens værdi. Løbetiden på lånet må højest være på 30 år, og det skal tilbagebetales med lige store ydelser. De fleste realkreditlån er fastforrentede lån, der kan indfries før tid.

Hvilke former for realkreditlån findes der? Overordnet set kan realkreditlån opdeles i 2 typer:

 • Fastforrentede lån: Fås både i form af obligationslån og kontantlån, men begge er baseret på obligationer.
 • Variabelt forrentede lån: I form af F1 til F10-lån med renteloft.

De fleste lånetyper kan kombineres med afdragsfrihed i op til 10 år. Løbetiden på realkreditlån går op til 30 år.

 

Realkreditlån

 

Renter og afdragsfrihed

De fleste realkreditlån er fastforrentede lån, der kan indfries før tid. Der er både fordele og ulemper forbundet med hvert lån. En variabel rente er ofte fristende da den er lavere end en fast rente. Man skal dog huske på, at den variable rente potentielt kan stige til niveauer over den nuværende faste rente.

Du har ved de fleste lån mulighed for én eller flere afdragsfrie perioder. Dog afhænger det af dit valg af realkreditinstitut. Hvis du vælger at optage et afdragsfrit lån, skal du være opmærksom på, at din gæld ikke bliver nedbragt i den afdragsfrie periode.

Der udbydes flest afdragsfrie lån med afdragsfrie perioder på højst 10 år. Ved nogle lånetyper kan du efter den afdragsfrie periode, vælge om du vil udskyde betalingen til lånet udløber, eller om du vil betale de udskudte afdrag med det samme.

Få et billigt realkreditlån

Når du skal finde det billigste realkreditlån, skal du kigge efter lånets ÅOP som står for årlige omkostninger i procent. Dette er det samlede beløb, som du skal tilbagebetale når dit lån udløber.Hvis du sammenligner flere lån før du beslutter dig for, hvilket du ønsker er det vigtigt at du sammenligner ÅOP over samme årrække. På denne måde er de samlede omkostninger direkte sammenlignelige fra de udbydere, som du sammenligner.

Der er flere ting du skal være opmærksom på, når du skal vælge realkreditlån. Vigtigst af alt er, at du er oplyst nok inden du vælger dit lån, og ikke begrænser dig til produktudbuddet i ét realkreditselskab. Hvilket realkreditlån der er bedst, er meget individuelt.

Ønsker du selv at finde det rigtige lån til dig blandt de mange udbydere, kan du søge inspiration flere forskellige steder. Ved at benytte dig af vores realkreditlån beregner, kan du få en oversigt over de billigste realkreditlån.

Er et realkreditlån det billigste lån?

Et realkreditlån er typisk den billigste form for finansiering af din bolig. Ved et realkreditlån betaler man en lavere rente end ved et boliglån, da der er en lav risiko for realkreditselskaberne ved at låne penge ud. Dette gør, at man som låner har mulighed for at blive tilbudt attraktive rentevilkår.

Der er dog individuelle hensyn at tage, når man skal låne penge. Derfor bør du være indstillet på, at blive kreditvurderet og have din bolig vurderet, før du kan tilbydes et lån.

Som nævnt før har du mulighed for at sammenligne priserne på forskellige realkreditlån, og dermed få nemmere ved at vælge det billigste lån. Det eneste du skal gøre er, at indtaste lånebeløb og den ønskede løbetid.

Billigste realkreditlån med variabel rente

Hvis du vælger et realkreditlån med en variabel rente, kan renten variere fra år til år. Den kan enten stige eller falde. Renten er altså ikke fastlagt, men bliver i stedet løbende justeret af dit realkreditinstitut eller din bank. Hvis du vælger at optage et realkreditlån med en variabel rente, skal du være opmærksom på, at det er forbundet med en stor usikkerhed, fordi ingen med sikkerhed kan spå om renteudviklingen. Selvom renten er lav på nuværende tidspunkt, er der ingen garanti for, at den forbliver sådan.

De to scenarier omkring rentebevægelserne ser således ud:

 • Renten stiger: I tilfælde af en pludselig rentestigning, kan situationen hurtigt udvikle sig "negativt", således at dine månedlige udgifter stiger. Dette kan være med til at give dig svære rammer for din privatøkonomi i fremtiden.
 • Renten falder: I tilfælde af et rentefald, vil det omvendt betyde, at dine månedlige udgifter bliver lavere.

Realkreditlån med variabel rente vil derfor være en mulighed for dig, som har plads til udsving i din privatøkonomi. Overvej derfor, om du har plads til økonomiske udsving, når du vælger et realkreditlån med variabel rente.

Billigste realkreditlån med variabel rente

 

Løbetiden på realkreditlånet

Et boligkøb vil oftest være den største og mest langsigtede investering i mange menneskers liv. Langt de fleste har ikke råd til at finansiere hele boligen kontant og et realkreditlån vil derfor blive aktuelt. Det er derfor vigtigt at du gør dig overvejelser omkring løbetiden på dit realkreditlån.

Realkreditlånets løbetid, er den tid du har til at tilbagebetale det fulde lånebeløb. Løbetiden på realkreditlånet påvirker både din ydelse, men også det, du samlet set kommer til at betale i rente over lånets løbetid. Som udgangspunkt kan du vælge at betale dit realkreditlån tilbage mellem 10 og 30 år.

Det er dog mest normalt at optage et realkreditlån med en løbetid på 30 år. For et realkreditlån med en løbetid på højst 30 år er lånegrænsen op til 80% af boligens værdi. Det vil sige at du kan låne op til 80% af boligens værdi via et realkreditlån.

Dit økonomiske råderum - både nu og i fremtiden - vil uundgåeligt spille ind på, hvor stor en ydelse du kan og er villig til at betale om måneden, i forbindelse med realkreditlånet. Dette vil dermed også påvirke lånets løbetid.

 • Firkantet sagt er fordelen ved en lang løbetid, at du har en længere periode til at tilbagebetale realkreditlånet i, samt at den månedlige ydelse ofte vil være lavere. Ulempen er, at du økonomisk set er bundet til dit realkreditlån i de næste mange år.
 • Fordelen ved en kort løbetid er at du hurtigere er ude af din gæld og dine omkostninger ikke risikerer at blive større pga en lang løbetid. Ulempen er at den månedlige ydelse er høj fordi lånet skal afdrages over en kort periode.

 

Illustration af to forskellige løbetider:

Realkreditlån: 1.000.000 kr.

 • Lang løbetid:

       ------------------------------------------------- 30 år (360 mdr)

       2.778 kr. månedligt (uden renter og gebyrer etc.)

 • Kort løbetid:

       -------------------------- 15 år (180 mdr)

       5.556 kr. månedligt (uden renter og gebyrer etc.)

Du har også mulighed for at vælge en realkreditlåntype, hvor realkreditinstituttet har mulighed for at tilpasse lånets løbetid ved refinansieringer hvert halve år med henblik på at fastholde så lav en ydelse som muligt.

Hvorfor vælge afdragsfrihed på realkreditlånet?

Afdragsfrihed betyder, at man i en periode ikke betaler af på sit realkreditlån og altså ikke nedbringer sin gæld. Man betaler således renter og gebyrer.

På de fleste realkreditlån har du mulighed for at vælge én eller flere perioder med afdragsfrihed. Mulighederne afhænger dog af realkreditinstitut, samt hvilket lån du vælger. Fordi realkreditinstitutterne tilbyder forskellige sammensætninger af låntyper er det meget vigtigt at du indhenter tilbud fra mere end én udbyder og sammenligner priserne - både ved realkreditlånets optagelse og den løbende ydelse.

I praksis udbydes der flest afdragsfrie lån med afdragsfrie perioder på højst 10 år. Afhængig af låntype kan du vælge at betale de udskudte afdrag med det samme efter den afdragsfrie periode, eller udskyde betalingen til realkreditlånets udløb. Ligesom med de andre aspekter af realkreditlånet, er det en god idé, at du vægter fordele og ulemper omkring afdragsfrihed.

 • Fordelen er, at afdragsfrihed giver et økonomisk råderum, som kan være godt, hvis din økonomi på lånetidspunktet er stram. Hvis du oven i købet ved, at du vil få udbetalt en stor sum penge ved ophør af den afdragsfrie periode, eller at din økonomiske situation vil være mere stabil, kan du overveje om en eller flere afdragsfrie perioder i dit realkreditlån vil være noget for dig.

 • Ulempen er, at du i den afdragsfrie periode ikke afdrager på din gæld - du udskyder den blot. Det betyder også, at du ikke sparer op i din bolig og skaber en friværdi, hvilket især har betydning hvis boligpriserne falder (se teknisk insolvens). I sidste ende skal du stadig betale alle de penge tilbage, du har lånt af realkreditinstituttet. Du kommer oven i købet til at betale mere i renter og gebyrer ved et afdragsfrit realkreditlån.

Vælger du en 30 årig løbetid på dit realkreditlån og har du en afdragsfri periode i starten af lånet på 10 år, betyder det at du reelt kun har 20 år at tilbagebetale din gæld i, på grund af den afdragsfrie periode. Og det er uanset om realkreditlånet har en fast eller variabel rente.

Det betyder at du skylder mere væk end din bolig er værd og det er selvsagt et stort problem - især hvis du skulle sælge din bolig her og nu! Der er en større risiko for, at du bliver teknisk insolvent i løbet af realkreditlånets løbetid, hvis du vælger afdragsfrihed i mere end 10 år på grund af udsving i priserne på boligmarkedet.

Omkostninger ved realkreditlån

Den bedste indikator for realkreditlånets samlede pris er de årlige omkostninger i procent, også kaldet ÅOP. Når du kigger på ÅOP, er alle renter og gebyrer for realkreditlånet inkluderet - hvilket betyder at denne indikator giver dig et helt klart billede af, hvor meget realkreditlånet vil komme til at koste dig samlet set i kroner og øre.

Når du bruger ÅOP til at danne dig et overblik over den samlede pris på realkreditlånet, er det ligeledes langt nemmere at sammenligne andre låneudbyderes tilbud og priser på realkreditlån. Det er altså til din fordel, at alle låneudbydere ved lovgivning er pålagt at oplyse ÅOP. Du kan derved finde det billigste og mest fordelagtige realkreditlån for dig.

Desuden findes der disse andre omkostninger ved realkreditlån: afgift til staten (tinglysningsafgift), gebyrer til realkreditinstituttet (lånetilbud, lånesagsgebyr, tinglysningsservice, kurskontraktgebyr, fradrag på kurskontrakt, kurtage, gebyr ved førtidig indfrielse) osv.

Frit valg af realkreditinstitut

Husk på, at du aldrig er forpligtet til at vælge en bestemt låneudbyder, uanset hvor meget tid de har brugt på at udarbejde et lånetilbud til dig. Hvis tilbuddet alligevel ikke passer til dig, kan du altid takke nej og vælge en anden udbyder.

Vi på Mikonomi.dk vil anbefale dig at indhente en realkreditlånsaftale hos minimum tre låneudbydere. Det er en god ide, fordi de forskellige realkreditinstitutter tilbyder forskellige typer aftaler og sammensætninger af låntyper. Du får på den måde et større overblik over dine muligheder og kan samtidig vælge den mest fordelagtige aftale for dig. Du kan også altid indhente flere tilbud fra andre udbydere.

Læs mere: Sammenlign priser på realkreditlån

Hvad er en kreditvurdering?

Når du optager et realkreditlån, laver låneudbyderen en kreditvurdering af dig. En kreditvurdering er en vurdering af sandsynligheden for, at du som låntager betaler de penge tilbage som du har lånt af banken eller en anden kreditor. Tanken bag det er, at når banken eller realkreditinstituttet låner penge ud, er de naturligvis interesserede i at få deres penge tilbage. Derfor har kreditvurderingen stor indflydelse på dine rammer for at optage et (realkredit)lån.

De ting som indgår i en kreditvurdering er b.la.:

 • Din evne til at betale lånet tilbage
  Banken undersøger her din økonomi grundigt for at sikre sig, at du kan dække både dine nuværende udgifter og de ekstra udgifter i form af afdrag og renter på lånet. Jo bedre økonomi du har, jo bedre vilkår vil du få i banken. Banken er her meget interesserede i, at du har et bestemt rådighedsbeløb tilbage, når du har betalt dine faste udgifter til bolig, lån, vand, varme osv. Du skal derfor sende/medbringe din seneste årsopgørelse, lønsedler og et månedligt budget for at dokumentere dine indtægter og udgifter over for banken. Ankommer du godt forberedt til mødet med din bank, er der større chance for at, kreditvurderingsprocessen går hurtigere, samt at de opfatter dig som en seriøs og attraktiv kunde.
 • Din vilje til at betale lånet tilbage
  Det lyder måske mærkeligt, men banken undersøger her, om du tidligere har været god til at tilbagebetale gæld, samt at du har haft en stabil økonomi uden de store udsving. Her vil information om evt. overtræk på kontoen, manglende betalinger til det offentlige, registrering i RKI samt om du betaler til tiden spille ind.
 • Sikkerheder som der evt. kan optages pant i
  Det sidste led i kreditvurderingen er, at banken eller realkreditinstituttet undersøger om du har nogen formue eller andre værdier som banken kan tage sikkerhed i for at sikre sig de udlånte penge. Det kan enten være i form af din bolig, bil eller eventuelle værdipapirer.

  Når alle disse led er gennemgået, samler banken det i kreditvurderingen, der således bestemmer, hvor mange penge du reelt kan låne.

 

Boligkøbsbeviset sætter dig foran i køen

Når du har fundet et passende realkreditlån, kan du begynde jagten på din næste bolig. Det kan også være, at du allerede har fundet drømmeboligen. Hvis du har planer om at købe bolig i et eftertragtet område, vil du ikke være alene om buddet.

Derfor kan det være en fordel for dig, hvis du er på forkant med et boligkøbsbevis. Du kan få udstedt et boligkøbsbevis hos det realkreditinstitut, hvor du har optaget dit realkreditlån. Et boligkøbsbevis dokumenterer, hvor mange penge du har til rådighed, når du skal købe bolig og viser samtidig, at du er godkendt af realkreditinstituttet til at optage et realkreditlån.

Med et sådan bevis i hånden kommer du til at stå stærkere i en købssituation, sammenlignet med de andre købere på markedet, der ikke har noget boligkøbsbevis.

Hvor kan jeg indgive en klage?

Har du lidt tab på grund af forkert eller manglende rådgivning fra dit penge- eller realkreditinstitut, har du mulighed for at klage. Du kan være heldig at klagen resulterer i erstatning eller at aftalen gøres om.

 • Klager over realkreditinstitutter og pengeinstitutter:
  Realkreditankenævnet: St. Kongensgade 62, 2. sal, 1264 København K.

 

Kan jeg optage et billigt realkreditlån i fremmed valuta?

De fleste privatpersoner optager deres realkreditlån i danske kroner. Imidlertid kan du også optage nogle lån i euro. Det kan være en fordel for dig, hvis du har indtægter i euro, idet valutakursrisikoen på din indtægt på den ene side og terminsbetalingerne på den anden side går ud med hinanden.

Renten, og dermed ydelsen, vil ofte være lavere på eurolån end på lån i danske kroner. Til gengæld er der en større valutakursrisiko, fordi betalingerne (ydelser mm.) skal være i euro. ­Hvis kronen falder, stiger ydelsen på dit lån, målt i danske kroner. Derudover gælder der særlige beskatningsregler for lån i euro. Derfor finder man ikke mange private som optager lån i euro.

Omlægning af realkreditlånet

Dette er naturligvis kun relevant når du allerede har optaget et realkreditlån. En omlægning kan i visse tilfælde være fordelagtigt med henblik på at gøre lånet billigere (se nedenstående). En låneomlægning betegnes også som en "konvertering.

Ved en låneomlægning indfrier du et eller flere af dine lån og optager et nyt, der dækker over omkostningerne til indfrielse af de gamle lån.

Der er to ting du skal være opmærksom på når du omlægger dit lån. En ændret rente på dit omlagte lån kan have betydning for dit rentefradrag, og disse oplysninger skal du derfor huske at rette på din selvangivelse. Du bør også overveje om du bør kurssikre dit gamle og nye lån for at være sikker på resultatet af låneomlægningen.

Se nedenstående video udarbejdet af Penge- og Pensionspanelet for 5 gode råd til, hvad du skal være opmærksom på ved en låneomlægning:

Hvornår kan en låneomlægning være interessant?

Ofte vil en omlægning af realkreditlånet være interessant i disse tilfælde:

 • Hvis renten falder. Med de rette forudsætninger kan en omlægning føre til en lavere ydelse og derved besparelse på lånet.
 • Hvis renten stiger. I nogle tilfælde kan en omlægning gøre restgælden mindre, og man kan derved spare penge.
 • Hvis du har haft afdragsfrihed i 10 år. Når afdragsfriheden ophører kan du risikere en væsentlig stigning i ydelsen.
 • Hvis du har en stor friværdi i din bolig. Din friværdi opspares, jo længere du afdrager på dit lån.
 • Hvis dine behov ændrer sig. Hvis du f.eks. går med planer om at renovere dit hus eller købe en ny bil.
 • Hvis boligpriserne i dit område stiger. Dette kan betyde en stigning i din friværdi og gøre en potentiel låneomlægning interessant.

Du bør dog altid diskutere dine muligheder, livssituation og økonomi med din bankrådgiver, ligesom når du skal optage et realkreditlån. Bankrådgiveren sidder inde med ekspertisen når det handler om at navigere på det komplicerede lånemarked, og en rådgivning kan derfor være en god investering i det lange løb. Du bør i samme moment også kontakte dit realkreditinstitut og få rådgivning hos dem.

Hos de fleste realkreditinstitutter kan du tilmelde dig en gratis overvågning af lånet, som giver dig besked når en omlægning af dit lån kan være aktuelt og betale sig.

Typer af låneomlægning

Der findes overordnet tre typer af låneomlægning:

 • Nedkonvertering
  Denne type låneomlægning er den mest populære. For de fleste boligejere med et fastforrentet lån er en omlægning interessant når renten er faldet markant igennem en periode. Princippet omkring låneomlægning er at du omlægger et højforrentet lån til et lavere forrentet lån. På den måde kommer du til at betale en lavere ydelse ved at du betaler færre penge i renter.
 • Opkonvertering
  Idéen her er, at du erstatter et lån med en lav rente med et lån med en højere rente. Denne type låneomlægning kan være aktuel hvis renten stiger og du gerne vil fastfryse din boliggæld på et lavere niveau. Når renten stiger, vil kursen på et fastforrentet lån nemlig falde, hvorefter du kan indfri dit lån til en lavere kurs end da du optog lånet. Dermed nedbringes restgælden i din bolig og du kan samtidig omlægge lånet til en lavere rente, hvis renten falder på et senere tidspunkt. Ulempen ved en opkonvertering er, at du skal betale en højere ydelse for lånet efterfølgende og du kan ikke være sikker på om renten falder.
 • Skrå konvertering
  Denne type låneomlægning bruges når du konverterer et rentetilpasningslån (også kaldet flekslån) til et fastforrentet lån eller omvendt. Rentetilpasningslån er meget forskellige fra de fastforrentede lån, så ved en sådan konvertering skal du være opmærksom på, at din risikoprofil ændrer sig en del.

 

Oversigt over realkreditinstitutter i Danmark

Realkredit Danmark - distribuerer deres lån gennem Danske Bank.

Totalkredit - distribuerer deres lån gennem regionalbanker

BRF Kredit - distribuerer deres lån gennem, lokal- og regionalbanker

Nordea Kredit - distribuerer deres lån gennem Nordea

Nykredit - distribuerer deres lån gennem Nykredit

Læs mereOversigt over realkreditinstitutter

Vær opmærksom på, at de forskellige realkreditinstitutter har meget forskellige priser og at det er meget svært at sammenligne dem. Priserne varierer desuden, fordi realkreditinstitutterne forhandler gennem forskellige banker. Gør dig selv den tjeneste og forsøg at sammenligne priserne for at undgå at komme til at betale for meget. Den bedste måde vi anbefaler er at indhente flere nogenlunde enslydende tilbud fra de enkelte realkreditinstitutter.

Find det billigste realkreditlån online

En nem og hurtig måde at finde det billigste realkreditlån er ved, at sammenligne realkreditlån online. Du får hermed et objektivt svar på, hvilket realkreditlån som er det billigste for dig. Det er svært at sige, hvordan det billigste realkreditlån ser ud, da lånet afhænger af flere faktorer.

Ved at sammenligne lån online slipper du også for, at skulle gøre al arbejdet selv. Det eneste du skal gøre er, at udfylde en formular, hvorefter du vil blive præsenteret for forskellige låneudbydere, som hver tilbyder dig at optage et lån.

Der er naturligvis ingen risiko ved, at undersøge markedet for det billigste realkreditlån online. At udfylde formularen er helt gratis og uforpligtende, og det er naturligvis op til dig selv, om du ønsker at gøre brug af de lånetilbud, du bliver præsenteret for.

Oftest stillede spørgsmål

Hvor meget koster en låneomlægning?
Det varierer en hel del afhængig af dit lån og mange andre faktorer.

Hvor meget kan du spare ved en låneomlægning?
Det afhænger ligeledes af, hvilket lån du har og hvad du omlægger det til. Men ofte kan du spare mellem 10.000 kr. og 50.000 kr.

 

Du bør selvfølgelig også kontakte din låneudbyder (bank og/eller realkreditinstitut) for nærmere rådgivning om deres konkrete lånetilbud.