Boliglån beregner

;

Boliglån beregner

Hvis du står og skal til at optage et boliglån, har du nu mulighed for at sammenligne forskellige boliglån med hinanden, så du dermed finder frem til det lån, som passer bedst til dig. Hos Mikonomi.dk tilbyder vi markedets nemmeste sammenligning af lån. Ved at benytte dig af vores boliglån beregner, kan du nemt og hurtigt finde frem til det billigste lån.

Find det bedste og billigste lån i dag!

Vælg lånebeløb og låneperiode og find det lån der passer bedst til dig - gratis og uforpligtende!

Hvordan finder jeg det bedste boliglån?

Når du søger efter et boliglån, kan du via låneberegneren til boliglån, få en oversigt over de lån du kan optage, som passer til dine krav. Indtaster du dermed ønsket lånebeløb samt løbetid, vil du blive sendt videre til en side, hvor du får en oversigt over de forskellige lån, som alle passer til de krav, som du har indtastet.

Efter du er blevet præsenteret for forskellige valgmuligheder af lån, skal du selv vurdere hvilket lån, som du synes passer bedst til dit behov. Her er det vigtigt, at du kigger efter lånenes ÅOP, som står for årlige omkostninger i procent. ÅOP er altså det samlede beløb, som du skal tilbagebetale for dit lån, herunder renter, stiftelsesgebyrer osv.

For at opnå den mest præcise sammenligning af lånene, er det vigtigt at du sammenligner ÅOP over samme årrække. Dermed er de samlede omkostninger altså direkte sammenlignelige hos de udbydere, som du sammenligner via bolig beregneren.

 

boliglån beregner

Skal du bruge en beregner til andelsboligen? Læs vores artikel andelsbolig beregner her

Hvad er et boliglån?

Et boliglån er et banklån, som enten kan bruges til at finansiere et huskøb eller til at låne i boligens friværdi. Når man køber et hus, kan man kun finansiere det via et realkreditlån på 80 % af købesummen, hvilket altså betyder, at man selv skal finansiere de sidste 20 % andre steder fra. Dette kan man enten gøre fra egen opsparing eller ved hjælp af et boliglån i banken.

Man skal dog være opmærksom på, at ved en sommerbolig eller ubebygget grund, er det kun muligt at finansiere henholdsvis 60 % og 40 % med et realkreditlån. Fordi et boliglån oftest fås til en højere rente end et realkreditlån, anbefales det at man først betaler af på boliglånet og derefter betaler realkreditlånet.

Igen er det vigtigt at understrege, at det altid er en god ide at indhente lånetilbud andre steder fra, end fra din egen bank. Da lånebeløbet på boliglån er højt, kan selv mindre renteforskelle og gebyrer betyde stor forskel på de samlede omkostninger på de forskellige lån. Ved boliglån beregning kan du sammenligne lånene med hinanden.

LÆS OGSÅ: Boliglån eller vores artikel om realkreditlån beregner

 

Det skal jeg vide, inden jeg laver en boligberegning

At købe bolig er en meget stor og vigtig beslutning at træffe. Det er det, fordi man binder sig og knytter sig til et nyt hus, og som man skal tilbringe meget tid i.

Det er derfor vigtigt, at man tænker sig om inden, at man tager beslutningen om, at købe bolig og at man træffer beslutningen på et solidt informationsgrundlag. På denne måde kan man sikre sig, at man har fået den bedst mulige aftale i hus.

Ud over at finde den perfekte bolig, er finansieringen af huset et af de vigtigste elementer ved boligkøb. Når vi har med så store beløb at gøre, som et boliglån er, kan selv minimale forbedringer i rentesatser og afdragsordninger have stor effekt på ens rådighedsbeløb i den sidste ende. Nedenunder ses en tabel som viser vigtige fakta om boliglån.

 

boliglån beregner

 

Hvor meget kan jeg låne?

Som nævnt før består et boliglån i Danmark typisk af to former for finansiering: Et banklån og et realkreditlån. Den væsentligste forskel på disse typer af lån er, at man opnår en lavere rente på realkreditlånet end på banklånet.

Hvor meget du er godkendt til at låne, varierer fra person til person og fra udbyder til udbyder. Ansøg derfor gerne om at låne penge fra flere udbydere end en, så du dermed kan sammenligne priserne og vælge det billigste. Ved at lave en boligberegning kan du spille bankerne ud mod hinanden, så de hver især bliver presset til at give dig det billigste tilbud.

Når du optager et boliglån, tager banken pant og sikkerhed i din bolig. Så når du beregner lån til bolig, skal du være opmærksom på dette. Kan du ikke tilbagebetale dine ydelser, har din bank altså større sikkerhed for at få pengene tilbage ved at have både pant og sikkerhed i din bolig. Dog har et realkreditlån typisk 1. prioritet, hvilket vil sige at ved et salg af huset får realkreditinstituttet deres penge først. Herefter får banken det resterende beløb til at dække lånet.

 

Hvad er løbetiden og renten på et boliglån?

Der kan være mange forskellige løbetider ved et boliglån, som afhænger af hvor meget du vil og kan afdrage med i perioden. Da et banklån ofte er dyrere end et realkreditlån beregner, kan det derfor godt betale sig at betale lånet tilbage hurtigere end realkreditlånet.

Som nævnt tidligere varierer renten på et lån i bolig meget ud fra hvilken udbyder man vælger. Derudover spiller det også en rolle hvilken økonomisk tilstand man oplever samt hvor lang tid man ønsker at betale ens lån tilbage på. I forhold til et realkreditlån, er sikkerheden på et boliglån ringere, hvilket betyder at boligrenten er højere.

Jo kortere afbetalingstid man vælger, desto lavere er renten og omvendt gælder det selvfølgelig, at jo længere en afbetalingsperiode man vælger, desto mere ender man med at betale samlet for ens boliglån. Renten for et realkreditlån ligger typisk mellem 0,5-1,5 % og banklånet på 6-10 %.

Der er dog flere ting, som er afgørende for, hvilken rente man kan forvente på et lån til sin bolig. Det hænger sammen med den risikoprofil man ønsker sig i forbindelse med lånet. Valg af risikoprofil kommer til udtryk i den type af rente man vælger for boliglånet. Når man låner penge til bolig, kan man vælge mellem eksempelvis disse typer af renter:

 • Fastforrentet
 • Variabelt forrentet
 • Variabelt forrentet med renteloft
 • Rentetilpasning

 

boliglån beregner

 

Hvilken rente skal jeg vælge?

Et fastforrentet boliglån er dyrere end et variabelt forrentet lån, fordi man "sikrer" sin økonomi ud i fremtiden. Man kan altså, ligegyldigt hvad der sker med renten, ikke komme til at betale et højere rente bidrag på boliglånet.

Det kan være et godt valg, hvis man har en økonomi, der ikke tåler at ens udgifter stiger mærkbart. Et variabelt forrentet lån er billigere i rente, men man risikerer, at ens månedlige ydelse stiger markant, hvis renten også gør det. Der er således mere risiko forbundet med et variabelt forrentet boliglån, men som udgangspunkt er det en billigere løsning.

Et andet element som kan være medførende til, at et variabelt forrentet boliglån kan blive dyrere i længden, hænger sammen med at fald og stigninger i renteniveau, ikke på samme måde kan overføres til friværdien i boligen gennem omlægning af lån.Valget mellem et variabelt og et fastforrentet boliglån, skal tages ud fra hvor robust ens privatøkonomi er, og hvor risikovillig man er. Den almindelige praksis er, at man først lægger sig fast på hvilken type af rente man ønsker på henholdsvis realkredit og banklån, og først derefter beslutter hvorledes/om der skal afdrages på boliglånet.

 

Generelle overvejelser omkring boliglån

Der er mange ting, som er værd at overveje, når man står overfor at skulle optage et boliglån. Vi har valgt at fokusere på tre vigtige elementer, som man bør tage stilling til:

 • Hvor god er din økonomi?
  Dette element er utrolig vigtigt. Har man råd til at købe den ønskede bolig? Din økonomiske situation er afgørende for flere ting, såsom; beløbet du kan låne til boligen, renten du kan få på boliglånet og hvor sårbar du er overfor ændringer i din privatøkonomi eller ændringer i lånemarkedet.
 • Hvor risikovillig er du?
  På baggrund af hvor god ens privatøkonomi er, må man også tage stilling til hvor risikovillig man er. Det har især med valget mellem fast- eller variabelt forrentede boliglån at gøre.
 • Hvad er dine forventninger til hvordan renten udvikler sig?
  Det sidste punkt henvender sig til hvad der faktisk er gisninger. Der er ingen der med sikkerhed kan vide hvad renten bliver i fremtiden. Selvom man ikke kan vide det, kan man godt have en forventning til hvad der sker.

 

Ofte er det forventninger, som bankrådgivere og lignende giver råd ud fra. Hvis man tror på, at renten vil stige betragteligt over den næste årrække, kan det måske betale sig at vælge et fastforrentet boliglån. Har man ikke tiltro til at dette vil ske, kan der være penge at spare ved et variabelt forrentet boliglån.

En anden ting at tage i mente, er den mulighed der er for at omlægge et fastforrentet boliglån senere hen. Hvis man gør det enten på baggrund af en generel rentestigning eller et rentefald, har man mulighed for på den måde, henholdsvis at nedsætte sin restgæld på lånet, eller nedsætte sin ydelse via en lavere rente.

LÆS OGSÅ: Lån penge