Boliglån guide - Få det fulde overblik


Find et billigt boliglån

Du kan optage nyt boliglån hos din bank eller hos forskellige låneudbydere og sammenligne dem med hinanden. Lån penge til din bolig med Mikonomi.dk, som tilbyder markedets nemmeste sammenligning af boliglån. Ved at benytte dig af vores låneberegner til boliglån kan du nemt og hurtigt finde frem til det boliglån, som passer bedst til dit behov.

Når du skal finde det bedste boliglån, skal du kigge efter lånets ÅOP, som står for årlige omkostninger i procent. ÅOP er altså det samlede beløb du skal tilbagebetale for dit boliglån, dvs. boliglånet inklusiv renter, stiftelsesgebyrer osv. Hvis du sammenligner forskellige boliglån med hinanden, er det altså boliglånenes ÅOP, du skal kigge efter.

For at opnå det mest præcise resultat ved sammenligning af boliglån, er det vigtigt, at du sammenligner ÅOP over samme årrække. Her er de samlede omkostninger direkte sammenlignelige fra de udbydere som du sammenligner. Du får altså den mest præcise sammenligning af boliglån hvis du vælger samme lånebeløb og afdragsperiode ved de udbydere, som du vælger til boliglån.

 Vil du have mere viden omkring lån til andelsbolig? Find det her: Andelsboliglån. Du kan også læse mere om boliglån i udlandet, ved at klikke her: Lån til bolig i udlandet

Sammenlign boliglån og spar penge

Når du er på udkig efter det bedste boliglån, bør du undersøge markedet grundigt. Der er nemlig mange penge at spare, hvis du sammenligner forskellige boliglån med hinanden inden du beslutter dig. Du sparer ikke kun penge, men finder også det boliglån, som passer dig bedst.

En af de ting som du skal være mest opmærksom på, når du sammenligner boliglån, er lånets ÅOP. ÅOP er de årlige omkostninger i procent og angiver således det samlede beløb, du skal betale tilbage. ÅOP er altså lånet inklusiv renter, stiftelsesgebyrer osv.

For at få et retvisende billede af, hvor du kan få det bedste og billigste lån, er det vigtigt, at du sammenligner boliglånets ÅOP over samme årrække. Gør du ikke dette, vil resultatet af dine udregninger med stor sandsynlighed have markante forskelle og derfor ikke være sammenlignelige.

Sammenlign boliglån og spar penge

Det kan du bruge et boliglån til

Et boliglån kan bruges til flere projekter. Først og fremmest kan du naturligvis bruge et boliglån, hvis du ønsker at købe et nyt hus. Her bør du optage et realkreditlån, som du kan få til en lavere rente, end du kan med et boliglån. Et realkreditlån kan finansiere op til 80% af boligens værdi.

Da et realkreditlån kun kan finansiere 80% af lånets værdi, vil det blive nødvendigt at finde de resterende 20% et andet sted. Disse 20% kan du finansiere ved hjælp af et boliglån. Vær dog opmærksom på, at du ofte skal lægge 5% af boligens værdi i udbetaling.

Du kan også optage et boliglån, hvis du ønsker at starte et større eller mindre byggeprojekt. Det kan f.eks. være, hvis du ønsker at renovere din nuværende bolig. Dette kan blive en omkostningstung omgang, hvorfor det kan være en god idé at sammenlign boliglån først.

Sammenlign boliglån online

Du kan her på siden nemt og hurtigt sammenligne forskellige boliglån. Da processen for at optage et lån kan være meget uoverskuelig, og du kan let blive forvirret af de mange udbyderes tilbud, har vi lavet en formular, der let og hurtigt giver dig et overblik.

Der er mange fordele ved at sammenligne boliglån online. Du får hermed muligheden for at skabe dig et hurtigt overblik over de bedste lån, hvorefter du kan kontakte de forskellige banker, hvis du skulle have spørgsmål til eventuel optagelse af lån.

I toppen af siden finder du den formular, som du skal udfylde for at få et overblik over de forskellige lånemuligheder. Herefter kan du sammenligne lånene med hinanden og således vælge det lån, som passer dig bedst. Det er selvfølgelig gratis og uforpligtende at udfylde vores formular.

LÆS OGSÅ: Lån penge

Hvad er et boliglån?

Et billigt boliglån, eller et huslån, anvendes primært til finansiering af et boligkøb. I Danmark er det muligt at finansiere 80% af købet af en helårsbolig med et realkreditlån, hvilket betyder at man er nødt til at finde 20 % i restfinansiering andre steder fra. Boliglån er altså betegnelsen for det lån, som bruges til at finansiere den del af boligkøbet, der ikke kan dækkes af lånet fra realkredinsituttet.

For en sommerbolig eller ubebygget grund er det kun muligt at finansiere henholdsvis 60 % og 40 % med et realkreditlån. Som huskøber betaler man typisk 5-10 % af husets købspris i udbetalingen. Ved et køb af en bolig til 1,4 millioner kroner, og med en udbetaling på 7 %, vil man eksempelvis betale 98.000 kr. i udbetaling. Dette resulterer i, at man ender med et hul på 10-15 %, som et boliglån oftest dækker.

Et boliglån fås oftest til en højere rente end et realkreditlån. Det anbefales derfor at man først betaler af på boliglånet og derefter begynder at afbetale ens realkreditlån.

boliglån

Billige boliglån - hvad skal jeg vide?

At købe bolig og optage boliglån er en af de vigtigste beslutninger, vi tager her i livet. Det er det, da man binder og knytter sig til et nyt hus og samtidig skal tilbringe meget tid i huset. Måske er det dér, man skal blive gammel, eller også er det stedet, ens børn skal vokse op. Derfor er det vigtigt, at beslutningen om et boligkøb og boliglån bliver taget på et solidt informationsgrundlag, så man kan vide sig sikker på, at man har fået den bedst mulige aftale med sit køb og boliglån.

Ud over at finde netop det hus, som opfylder alle ens drømme, er finansieringen af huset et af de vigtigste elementer. Når vi har med så store beløb at gøre som et boliglån er, kan selv minimale forbedringer i rentesatser og afdragsordninger have stor effekt på ens rådighedsbeløb i den sidste ende. Nedenunder ses en tabel, som viser vigtige fakta om boliglån.

Ofte bliver et huslån og boliglån omtalt som det samme. De to ord er dog også meget ens, men hvor huslån ofte forbindes alene med at låne penge til køb af et nyt hus, kan et boliglån også bruges i sammenhæng med at låne penge til ting til ens hjem som f.eks. møbler, eller til en udbygning af ens hjem.

Lånebeløbets størrelse Meget forskelligt
Lånets løbetid Oftest 20-30 år
Rente realkreditlånet 0,5 % - 1,5 %
Rente banklånet (0-20 %) 6-10 %

Hvor meget kan jeg låne til bolig? Sammenlign boliglån hos flere banker

Billige boliglån i Danmark består typisk af to typer af finansiering: Et banklån og et lån fra realkreditinstitut. Den væsentligste forskel på disse typer af lån er, at man opnår en lavere rente på realkreditlånet end på banklånet.

Hvor meget du er godkendt til at låne, varierer fra person til person og fra udbyder til udbyder. Ansøg gerne om boliglån fra flere udbydere end en, så du kan sammenligne priserne og vælge det billigste boliglån.

Du kan ofte også spille bankerne ud mod hinanden, så de hver især bliver presset til at give dig det billigste tilbud på boliglån.

Forresten, så har vi også skrevet en guidende artikel om billige boliglån, hvis du er på udkigt efter dette.

Hvor meget kan jeg låne til bolig?

Mangler du info omkring mobil og bredbånd? Læs vores artikler her: Mobilabonnement og bredbånd

Løbetid på billige boliglån

Et boliglån er typisk et lån, der rækker over lang tid. Det gør det fordi selve lånebeløbet er stort, og det er således for de fleste umuligt at betale boliglånet af over få år. Er man førstegangs boligkøber, er det ikke ualmindeligt at have en løbetid på 30 år. Boliglånets løbetid kan dog sammensættes, så det passer til den enkeltes låneprofil.

Et nyt boliglån på 30 år giver dog mening af flere grunde. Denne tidsperiode gør det muligt for låntager at være i stand til at betale boliglånet af, og samtidig er boliglån med lange løbetider et godt udgangspunkt for at omlægge lån senere i forløbet.

Det kan være fordelagtigt, hvis renten og obligationskursen ændrer sig væsentligt i lånets løbetid. Det er typisk et fastforrentet boliglån, der løber i så lang tid. Har man derimod et variabelt forrentet boliglån, er det mere almindeligt, at man har flere små korte perioder i sit boliglån. Tilsammen vil disse perioder dog typisk komme til at udgøre en lang årrække under ens boliglån. F.eks. 10 perioder, hvor hver periode er et 3-årigt flexlån.

LÆS OGSÅ: Sammenlign lån

Se denne video omkring boliglån. Videoen er udarbejdet af Uvildige.dk 

Billige boliglån - hvad er renten?

Renten på billige boliglån varierer meget ud fra, hvilken udbyder man vælger til sit boliglån. Derudover spiller det også en rolle, hvilken økonomisk tilstand man oplever, samt hvor lang tid man ønsker at betale ens boliglån tilbage på. I forhold til et realkreditlån, er sikkerheden på et boliglån ringere, hvilket betyder at renten på et boliglån er højere.

Jo kortere afbetalingstid på boliglånet man vælger, desto lavere er renten på ens billige boliglån. Omvendt gælder det, at jo længere en afbetalingsperiode man vælger, desto mere ender man med at betale samlet for ens boliglån. Renten for et realkreditlån ligger typisk mellem 0,5-1,5 % og banklånet på 6-10 %.

Der er dog flere ting, som er afgørende for, hvilken rente man kan forvente på et boliglån. Det hænger sammen med den risikoprofil, man ønsker sig i forbindelse med boliglånet. Valg af risikoprofil kommer til udtryk i den type af rente, man vælger for boliglånet. Når man låner penge til billige boliglån, kan man vælge mellem eksempelvis disse typer af renter:

 • Fastforrentet
 • Variabelt forrentet
 • Variabelt forrentet med renteloft
 • Rentetilpasning

Lån til bolig - hvilken rente skal jeg vælge?

Et fastforrentet boliglån er dyrere end et variabelt forrentet boliglån, fordi man 'sikrer' sin økonomi ud i fremtiden. Man kan altså, ligegyldigt hvad der sker med renten, ikke komme til at betale et højere rentebidrag på boliglånet.

Det kan være et godt valg, hvis man har en økonomi der ikke tåler, at ens udgifter stiger mærkbart. Et variabelt forrentet boliglån er billigere i rente, men man risikerer, at ens månedlige ydelse stiger markant, hvis renten også gør det. Der er således mere risiko forbundet med et variabelt forrentet boliglån, men som udgangspunkt er det en billigere løsning ved optagelse af boliglån.

En anden faktor som kan være medvirkende til, at et variabelt forrentet boliglån kan blive dyrere i længden, hænger sammen med fald og stigninger i renteniveau. Renteniveauet kan ikke på samme måde overføres til friværdien i boligen gennem omlægning, som man kan med andre boliglån. Valget mellem et variabelt og et fastforrentet boliglån skal tages ud fra, hvor robust ens privatøkonomi er, og hvor risikovillig man er. Den almindelige praksis er, at man først lægger sig fast på hvilken type af rente man ønsker på henholdsvis realkredit og banklån, og først derefter beslutter hvorledes/om der skal afdrages på boliglånet.

Lån til bolig - hvilken rente skal jeg vælge?

Afdrag på et boliglån

Boliglån finansieres næsten altid som en kombination af realkredit- og banklån. Disse lån skal der afdrages på, som enten et serielånannuitetslån eller et stående lån.

Sidstnævnte er det, man groft sagt vil kalde for et afdragsfrit boliglån. Afdragsfrie lån er boliglån, der er optaget med garanti om, at der ikke betales afdrag i en periode. Typisk op til 10 år.

Forskellen på serielån og annuitetslån ligger i sammensætningen af den ydelse, der er mellem rente og afdrag i lånets løbetid. Generelt siger man, at et boliglån oprettet som serielån er billigere på lang sigt, mens annuitetslånet er billigere nu og her. Det er det, fordi der ved et annuitetslån betales en højere andel renter, end ved et serielån - og disse renter er fradragsberettigede.

Hvornår skal jeg vælge afdragsfrihed på et boliglån?

Afdragsfrihed på et boliglån kan være en god ide, men er nødvendigvis ikke altid at foretrække. En af anvendelserne af et afdragsfrit realkreditlån er at benytte de "sparede" afdrag til at afbetale det dyrere bolig banklån. Det giver god mening, da man på banklånet betaler en højere rente.

En anden måde at anvende boliglånets afdragsfrihed på, er ved at gøre det i 'klip'. Det vil sige, at man indimellem tager en afdragsfri periode, når behovet opstår. Det kan bruges til f.eks. at finansiere vedligeholdelser i hjemmet.

Afdragsfrihed skal dog altid gennemtænkes. Det kan være farligt at basere sit valg af afdragsfrihed på, at der er mulighed for, at fremtiden bringer en forbedring af ens privatøkonomi. På et tidspunkt skal der afdrages, og til den tid må man altså forvente et mindre månedligt rådighedsbeløb, end når afdragsfriheden på boliglånet løber.

Hvornår skal jeg vælge afdragsfrihed på et boliglån?

Lån til bolig - Fordele og ulemper ved afdragsfrihed

Fordele Ulemper
Afdragsfriheden kan bruges til at afdrage på dyrere lån Hvis afdragsfriheden ikke bruges med omtanke, kan man stå med en uoverkommelig økonomisk byrde, når afdragsfriheden på boliglånet udløber
Man har mulighed for at justere ens rådighedsbeløb i perioder Man risikerer at blive teknisk insolvent, hvis afdragsfriheden ikke bruges til at nedsætte anden gæld, og huspriserne samtidig falder. Det er især problematisk, hvis man af forskellige årsager er nødsaget til at sælge sin bolig. Sker dette, er man tvunget til at realisere sit tab på boligen.

Et billigt boliglån - dette skal du overveje

Der er mange ting, som er værd at overveje, når man står overfor at skulle optage et billigt boliglån. Vi har samlet de tre vigtigste elementer, man skal tage stilling til:

 1. Hvor robust er din økonomi?
  Dette element er utrolig vigtigt. Med robust menes der, hvor 'tæt' man er på ikke at have råd til at købe den ønskede bolig. Alle mennesker har forskelligt forbrug, og derfor kan et rådighedsbeløb godt betragtes som robust for en person, men ikke være det for en anden. Robustheden er afgørende for flere ting: Beløbet du kan låne til boligen, renten du kan få på boliglånet og hvor sårbar du er overfor ændringer i din privatøkonomi eller ændringer i lånemarkedet.
 2. Hvor risikovillig er du?
  På baggrund af robustheden af privatøkonomien, må man også tage stilling til, hvor risikovillig man er. Det har især med valget mellem fast- eller variabelt forrentede boliglån at gøre.
 3. Hvad er dine forventninger til, hvorledes renten udvikler sig?
  Det sidste punkt henvender sig til, hvad der i realiteten blot er gisninger. Der er ingen, der med sikkerhed kan vide, hvordan renten bliver i fremtiden. Selvom man ikke kan vide det, kan man godt have en forventning, om hvad der komme til at ske.

Ofte er det forventninger, som bankrådgivere og finansfolk giver deres råd ud fra. Hvis man tror på, at renten vil stige betragteligt over den næste årrække, kan det muligvis betale sig at vælge et fastforrentet boliglån. Har man ikke tiltro til at det vil ske, kan der være penge at spare ved et variabelt forrentet boliglån. I sidste ende er det en personlig vurdering af fremtidsudsigterne, når man skal optage et boliglån. 

En anden ting at have med i overvejelserne, er muligheden for at omlægge et fastforrentet boliglån senere hen. Hvis man gør det, enten på baggrund af generel rentestigning eller rentefald, har mulighed for at nedsætte sin restgæld på boliglånet eller nedsætte sin ydelse via en lavere rente.

Sådan finder du det billigste boliglån

Hvordan finder jeg det billigste boliglån? Netop det spørgsmål stiller de fleste nok sig selv. Fordelen ved et boliglån er dog, at i modsætning til realkreditlån, er det ikke så svært at finde det billigste boliglån. Her skal du ikke forholde til bidragssatser, garantibestemmelser, kurser osv.

Du skal blot vurdere de årlige omkostninger i procent (ÅOP). Når du sammenligner de forskellige lån med hinanden, skal du sørge for, at sammenligne præcis samme løbetid, altså den tid det tager dig at betale lånet tilbage. En kort løbetid vil f.eks. altid gøre lånets ÅOP højere. Ved at sammenligne lån hvor løbetiden er 100 % identisk, opnår du en korrekt sammenligning.

Når du er på jagt efter det billigste boliglån, er det altså en fordel at kigge dig lidt omkring, og se hvilke tilbud du kan få. Hvilket boliglån der er billigst er forskelligt fra person til person. Et boliglån afhænger nemlig af din friværdi i ejendommen, og du kan f.eks. kun låne op til 80 pct. af værdi i din bolig i en kreditforening.

Sådan finder du det billigste boliglån

3 gode råd om lån til bolig - en hurtiger evej til boliglån godkendelse

 1. For at opnå en præcis sammenligning af forskellige boliglån, er det vigtigt, at sammenligne med den samme løbetid.
 2. Væld afdragsfrie lån. I perioder hvor renten er lav, kan der afdrages på andre dyre lån ved at optage afdragsfrie lån andre steder i boligen. På denne måde kan du komme af med dyr gæld før billig realkreditgæld.
 3. Det er en god ide, at være kritisk omkring hvad du bliver lovet. Det er nemlig sjældent, at et boliglån både er billigt og risikofrit.

Typer af boliglån

Der findes flere forskellige typer boliglån, og nedenunder har vi listet de typer, der findes på markedet.

Variabelt forrentet boliglån Det variable fastforrentede boliglån er den mest benyttede type lån. Hvis markedsrenten i samfundet ændrer sig, vil renten på dit boliglån også ændres. Derudover kan renten ændre sig, hvis f.eks. din økonomiske situation forværres.
Fastforrentet boliglån Nogle banker er begyndt at tilbyde boliglån med fast rente. Her betaler du, som navnet antyder, en fast rente gennem løbetiden. I dag er det mere normalt, at man enten ikke bliver tilbudt fastforrentede boliglån eller, at man bliver tilbudt det men med mulighed for at opsige det. Du kan altså dermed uden tab opsige lånet ved at betale det beløb tilbage, du skylder
Prioritetslån Et prioritetslån er i princippet en slags kassekredit. Her oprettes lånet dog som to konti - en konti til indlån og en til udlån. Du får samme indlånsrente på begge konti. Et sådant lån er en utrolig fleksibel løsning, og har ofte meget lav rentesats, som er variabel.

Typer af boliglån

Løbetid på et boliglån

Fordi lånebeløbet ved et boliglån er stort, strækker lånet sig typisk over lang tid. Det er dog muligt at sammensætte boliglånets løbetid, så det passer til den enkelte låner.

Et nyt boliglån på mange år er dog fordelagtigt af flere grunde. En lang løbetid gør det muligt for låntager at betale lånet af, og derudover er boliglån med lange løbetider et godt udgangspunkt for at omlægge lån senere i forløbet.

Det kan være fordelagtigt, hvis renten og obligationskursen ændrer sig væsentligt i lånets løbetid. Det er typisk et fastforrentet boliglån, der løber i så lang tid. Har man derimod et variabelt forrentet boliglån, er det mere almindeligt, at man har flere små korte perioder i sit boliglån. Tilsammen vil disse perioder dog typisk komme til at udgøre en lang årrække. Fx 10 perioder, hvor hver periode er et 3 årigt flexlån.

Billige boliglån - værd at vide

Når man står og skal købe bolig, er det en meget vigtig beslutning at træffe. Derfor er det vigtigt, at man har adgang til nok information om boliglån, inden man beslutter sig. På denne måde kan man sikre sig, at man har indgået en fordelagtig aftale.

Ud over at finde netop det hus, som passer til en, er finansieringen af huset et af de vigtigste elementer. Når vi har med så store beløb at gøre, som et boliglån er, kan selv minimale forbedringer i rentesatser og afdragsordninger have stor effekt på ens rådighedsbeløb i den sidste ende. For at sikre sig det billigste lån, så brug vores boliglån beregner.

Ofte bliver et huslån og boliglån omtalt som det samme. De to ord er dog også meget ens, men hvor huslån ofte forbindes alene med at låne penge til køb af et nyt hus, kan et boliglån også bruges i sammenhæng med at låne penge til ting til ens hjem som f.eks. møbler, eller til en udbygning af ens hjem. 


Andelsboligla ?n Andelsboliglån Andelsboligla ?n Realkreditlån

Andelsboligla ?n Boliglån beregner  Andelsboligla ?n Relkreditlån beregner

Andelsboligla ?n Sammenlign realkreditlån Andelsboligla ?n Andelsbolig beregner

Andelsboligla ?n Billigste realkreditlån Andelsboligla ?n Boligfinansiering 

Andelsboligla ?n Realkreditlån sommerhus Andelsboligla ?n Huslån

Andelsboligla ?n Sammenlign boliglån Andelsboligla ?n Billige boliglån

Andelsboligla ?n Banklån til bolig Andelsboligla ?n Bedste boliglån

Andelsboligla ?n Boligkredit   Andelsboligla ?n Finansiering af hus

Andelsboligla ?n Boliglån til studerende Andelsboligla ?n Oversigt over realkrediinstitutter

Andelsboligla ?n Lån til bolig i udlandet Andelsboligla ?n Boliglån i Danmark