A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 3 min.
Opdateret:

Gode råd

Et lån kan i mange tilfælde være nyttigt. Det er dog langt fra altid, at det er en god idé at foretage lånet. Alt for mange låner penge med hovedet under armen, og det ønsker vi på Mikonomi.dk at mindske risikoen for. Derfor giver dig her nogle gode råd, du bør tage til overvejelse, inden du går ud og låner penge.

Råd 1 - Overvej dit formål med lånet

Det lyder måske elementært, men prøv at sætte dig ned og overvej følgende spørgsmål:

  • Hvad er det, jeg gerne vil vil låne penge til?
  • På en skala fra 1-10, hvad får jeg ud af at låne pengene?
  • Hvad mister jeg ved ikke at låne pengene?

Det er meget vigtigt, at du grundigt overvejer, hvad formålet med dit lån er. Giv dit formål en karakter fra 1-10, og finder du eksempelvis frem til, at det kun er en 4'er, så bør du nok ikke foretaget lånet.

Det bedste spørgsmål, du kan stille dig selv, er, hvad du mister ved ikke at låne pengene. Her vil du måske indse, at du måske ikke mister særlig meget, og derfor ikke behøver at låne pengene.

Råd 2 - Find din maksimale ydelse

Når du låner penge, er det vigtigt, at du finder ud af, hvor meget du maksimalt kan undvære hver måned. Derfor bør du lægge et budget, der præcist viser forskellen mellem dine indtægter og udgifter.

Når du kender dit rådighedsbeløb, kan du herefter regne ud, hvor mange penge du har til at kunne betale af på et lån. Som udgangspunkt, bør man, hvis man bor alene, have 5.000 kr. til rådighed efter alle regninger er betalt. Beløbet varierer naturligvis efter, hvor mange personer, I bor på husstanden.

Eksempel: Bor du alene, bør dit rådighedsbeløb være på 5.000 kr. Ligger det under dette beløb, bør du ikke foretage et lån. Har du et rådighedsbeløb på 5.500 kr., kan du som udgangspunkt betale en ydelse på 500 kr. om måneden til et lån.

Råd 3 - Kig ikke alene på ydelsen - Kig på ÅOP

Selvom du ved, hvad din maksimale ydelse er, skal du ikke stirre dig blind på dette. Grunden til, at en ydelse kan være lav, kan nemlig være, at løbeperioden er lang. Derfor vil du, selvom ydelsen er lav, komme til at betale mange penge for dit lån over tid. Det kan stort set altid bedre betale sig at betale en høj månedlig ydelse over kort tid.

Derfor skal du altid kigge efter ÅOP, som står for de årlige omkostninger i procent. Denne skal være så lav som mulig. Ved ÅOP medregnes alle omkostningerne, som er  forbundet ved lånet. Ved at kigge på ÅOP, bliver du ikke overrasket over skjulte omkostninger.

Råd 4 - Undersøg dine alternativer

Her på Mikonomi.dk samarbejder vi med forskellige låneudbydere på nettet. Det er vigtigt at vide, at vi ikke (på nuværende tidspunkt - det skal nok komme) repræsenterer alle låneudbydere i Danmark.

Inden du foretager et lån hos en af vores samarbejdspartnere, bør du undersøge andre muligheder. Det skyldes, at de fleste låneudbydere på nettet har højere end omkostninger end de fysiske banker. Derfor kan du med fordel overveje, om det er muligt at låne følgende steder:

  • De traditionelle banker som eksempelvis Danske Bank, Jyske Bank og Nordea.
  • Din familie
  • Butikker: Er dit formål med dit lån eksempelvis en ny computer, kan det være værd at undersøge de forskellige elektronikbutikkers finansieringsmuligheder. Nogle gange er det muligt at låne uden omkostninger disse steder.

Råd 5 - Er du i tvivl, så lad vær!

Det er egentlig såre simpelt: Hvis du er i tvivl, om du skal foretage et lån, så er det dybest set nok fordi, at lånet ikke er livsnødvendigt. Så er du i tvivl, så lad være med at låne, eller i det mindste; udsæt det indtil du er sikker på, at det er det rigtige at gøre. Potentielle konsekvenser ved lån er ikke værd at risikere, hvis lånet ikke er nødvendigt for dig i første omgang.

Mark Thorsen
Skrevet af Mark Thorsen, CEO & stifter
Mark Thorsen er direktør for Lånio.dk ApS. Siden 2012 har Mark arbejdet med formidling og sammenligning af usikrede lån samt øget gennemsigtighed på det finansielle marked i Danmark. Hans bedrifter indenfor lånemarkedet er bl.a. omtalt i Børsen og er desuden blevet anerkendt gennem EY Entrepreneur of the Year i 2018 og i 2019. Senest har selskabet bag Mikonomi.dk modtaget Børsens Gazellepris for 2019 og 2020.
Finn Eriksen
Faktatjekket af Finn Eriksen, Gældsrådgiver
Finn Eriksen er professionel gældsrådgiver og ejer firmaet GældsRåd. Finn har arbejdet med gældsrådgivning siden 2013, og har hjulpet rigtig mange ud af en ellers håbløs gældssituation. Finns primære arbejdsområde er, at hjælpe private, som af den ene eller anden grund er endt med en håbløs gæld, som ikke kan afvikles på normale vilkår. Så står du i en håbløs gældssituation, så er Finn altid klar til en uforpligtende snak, omkring en løsning på din gæld.