Indboforsikring

Sammenlign indboforsikring gratis og se hvor meget du kan spare!
Bestil tilbud
- tager under et minut
1.
Indtast oplysninger om dine personlige behov
2.
Bliv kontaktet af 3 forsikringselskaber
3.
Vælg det bedste og billigste tilbud
 • Spar op til 5.000
 • Gratis og uforpligtende
 • Tager under et minut
Læs om os i:
1
2
3
4
5
Lignende sider

Guide til indboforsikring - Få alle detaljer her


Her kan du spare penge på indboforsikring

Hvis du ejer eller lejer en bolig eller skal til det, bør du anskaffe dig en indboforsikring hvis du ikke allerede har det. Mikonomi.dk gør det simpelt og nemt at finde den optimale indboforsikring. Udfyld én enkelt formular og få 3 skræddersyede tilbud. Find den billigste og bedste indboforsikring her.

Hvem er dækket af indboforsikring

Så længe beboerne i husstanden er tilmeldt adressen i folkeregistret, således er man dækket af indboforsikringen. Det er underordnet hvorvidt du er gift eller i forhold med den du bor sammen. Ligeledes behøver i ikke at have familierelation. Indboforsikringen dækker ikke kun husstanden, men også hvis du har udeboende børn under 21 år.

Dine hjemmeboende børn er selvfølgelig også dækket, ligesom eventuelle delebørn er, når de bor hos dig. Men som nævnt er det vigtigt, at alle er registreret til adressen. Husk derudover at tilpasse dine dækninger efter alle husstandens beboeres behov.

Det er vigtigt at vide, at det er underordnet om forsikringsudbyderen kalder det for en familieforsikring eller bare indboforsikringen. Den dækker stadig for hele husstanden. Men som vi altid opfordrer til, så bør man stadig læse betingelserne igennem for at være på den sikre side.

Sådan dækker indboforsikringen for dig og husstanden

Som vi lige har været inde på, dækker indboforsikringen for dig og resten af husstanden, men hvad dækker den så? Samtlige beboere er dækket fuldt ud, som hvis de havde boet alene og tegnet indboforsikring. Derfor skal den som nævnt også tilpasses alle beboerne.

Se på samtlige beboeres behov. Én kan have behov for at have en udvidet cykelforsikring, en anden kan have behov for at i har en udvidet elektronikforsikring, mens i samlet set formentlig skal have en større forsikringssum. Der vil formentlig være mere værdi i jeres bolig, end hvis i havde boet hver for sig.

Forsikringssummen skal således afspejle alle parters samlede værdi af indbo. Selvom man måtte have hver sine ejendele, dækket forsikringen altså for det samlede. Skulle der ske skade, må beboere således selv dele erstatningen op imellem sig.

 

Indboforsikring Til Unge

 Mangler du info omkring mobil og bredbånd? Læs vores artikler her: Mobilabonnement og bredbånd. Skal du bruge et lån, kan du finde det her: Lån penge online

Derfor er det vigtigt med indboforsikring i husstanden

Vi anbefaler altid at have en indboforsikring, og særligt når man er flere i husstanden, vil risikoen for skader selvfølgelig stige. Ansvarsforsikringen der dækker over de skader du måtte forårsage på andre eller deres ting, er der således i større grad brug for. Da risikoen øges, vil der formentlig også blive krævet en større præmie af udbyderen.

Risikoen for skader på jeres egne ting i hjemmet er på samme måde større. Indboforsikringen giver dig muligheden for kun, at skulle slippe et mindre beløb, sammenlignet med det potentielle tab, der kan opstå hvis du selv skal dække samtlige skader.

For at sætte det lidt på spidsen, så vil du f.eks. selv skulle betale for helt nyt indbo, hvis der skulle være opstået en brand. Det kan hurtigt koste mange tusinde kroner at erstatte. Her vil du med en indboforsikring, kun skulle betale det beløb som du har angivet er din selvrisiko. Vælg derfor også din selvrisiko med omhu.

3 gode råd til en indboforsikring der dækker mere end 1 person.

 1. Opstil dine og resten af husstandens behov
  Derved får i overblikket til at vælge de rigtige dækninger, samt muligheden for at sammenligne med det tilbud, som forsikringsudbyderne måtte sende til jer.
 2. Sæt den rigtige forsikringssum
  Det er vigtigt at i hverken er dækket med et for højt beløb, da det vil påvirke jeres præmiebetaling, eller for småt, da i så ikke vil få et optimal dækning.
 3. Afstem jeres selvrisiko forsvarligt
  Hvis selvrisikoen er meget lav, får i omvendt en større præmiebetaling, men betaler altså mindre ved eventuelle skader. Hvis selvrisikoen er meget høj, bliver regningen dermed også høj når skaderne skal dækkes.

Indboforsikringen er en af de mest udbredte forsikringstyper i Danmark, og det anbefales af forbrugerrådet at man som minimum skaffer sig denne forsikringstype, når man har bolig. Forsikringen dækker bl.a. ved tyveri af dine personlige ejendele, hvilket giver yderligere grund til at man tegner en indboforsikring, da Danmark, sammenlignet med vores nabolande, er det land hvor der begås flest indbrud pr. 100.000 indbygger.

I 2013 blev der, ifølge Forsikring & Pension, begået 748 indbrud pr.100.000 indbygger i danske husstande. Dette tal er 7 gange højere end hos vores norske naboer, 4 og 3,5 gange højere end hhv. vores tyske og svenske naboer. Det giver god grund til at anskaffe en indboforsikring.

indboforsikring

 

Hvad dækker indboforsikringen?

Din indboforsikring dækker alle personer, som har folkeregisteradresse på den forsikrede bopæl og bor der. Dvs. bor du med en du ikke har nærmere relation til, behøver I kun én indboforsikring til boligen, da I så sidestilles med et fast parforhold.

Groft sagt dækker indboforsikringen beboeren og dennes ejendele i tilfælde af vandskade, brandskade, tyveri og røveri. Ved tyveri og røveri er det typisk elektronisk udstyr såsom telefon, computer og tablet, der dækkes af forsikringsselskabet.

Afhængig af hvilken gruppe, en stjålet eller skadet ejendel tilhører, kan der være helt specifikke dæknings- og erstatningsregler ved en indboforsikring. Derfor bør man inden man tegner forsikringen, læse aftalen grundigt igennem.

Almindeligt privat indbo Særligt privat indbo
Private ejendele Kunst og aktikviteter
Boligens normale udstyr El-apparater og tilbehør
  Pels og skind
Særligt private genstande Vin og spiritus
Samlinger Særligt dyre ure
Smykker af enhver art Ægte tæpper

 

Dækker indboforsikringen hvis du lejer din bolig ud?

Det kan være meget fristende at leje sin bolig ud, hvis man tager på ferie, eller er væk i noget tid. Det er selvfølgelig vigtigt først at undersøge, om man må leje den ud, i første omgang. Derefter, er det vigtigt at undersøge, hvorvidt din indboforsikring dækker, i tilfælde af skade eller indbrud under udlejningsperioden.

Udover at lave en lejekontrakt, er det først og fremmest en god idé at dokumentere diverse el- og vandmåler, samt boligens tilstand, inden lejerne flytter ind. Du bør evt. tage billeder af boligen, og skrive små beskrivelser til billederne, for at være helt sikker på, at det hele er dokumenteret. Aftalerne du foretager med din udlejer, bør være skriftlige, selvom alle aftaler er bindende, da disse er lettere at dokumentere.

Hvis lejeperioden er privat, eller gennem en udlejningsportal, for en kort periode, fx mens du er på ferie, dækker indboforsikringen som udgangspunkt ikke, hvis der begås hærværk eller dine ting bliver stjålet af udlejeren.

I tilfælde af indbrud under lejeperioden

Sker der indbrud, vil din indboforsikring stadig dække, selvom det er under udlejningsperioden.

Bliver dine ting ødelagt ved et uheld, under lejeperioden, dækker indboforsikringen kun, hvis du har en tilvalgsforsikring der hedder "pludselige skader", som er under vores afsnit om tilvalgsdækninger.

Igen, spørgsmålet er hvilken forsikringstype og tilvalg du har behov for. Rejser du meget, og lejer ofte din bolig ud, er det muligvis en god idé, at vælge tilvalgsdækningen "pludselige skader" til din indboforsikring. Har du dyrt indbo, vil det også være passende at vælge tilvalgsdækningen "særlige værdifulde genstande". På den måde er der flere aspekter man skal tage i betragtning, når man tegner en indboforsikring.

Dette dækker din indboforsikring også

Udover de ovennævnte, er der flere ting som en indboforsikring dækker, men som mange ikke er klar over. Dette resulterer i, at der bliver brugt unødvendige penge, hvor der kunne spares, i det forsikringen dækker i fovejen. Det er derfor, igen, meget vigtigt at få læst sin forsikringsaftalen grundigt igennem og høre dit forsikringsselskab nærmere, hvis du er i tvivl om noget.

 • Ødelagt tøj i vaskemaskinen
  Dette gælder kun tøj som bliver ødelagt, grundet teknisk svigt på vaskemaskinen eller tørretumbleren. Det er både hvis det har noget med smeltning, forkulning og brand at gøre, ellers dækker indboforsikringen ikke.
 • Havetilbehør
  Selvom dine haveredskaber, grill og lignende står uden opsyn, ulåst i haven, dækker din indboforsikring stadig - såfremt disse er stjålet fra din folkeregisteradresse.
 • Skader på dyr
  Dine dyr bliver også dækket af indboforsikringen, hvis der skulle opstå brand, eller indbrud. Vi kommer nærmere ind på forsikringens dækning af dyr, længere nede på siden.
 • Småbåde
  Ofte dækker selskaberne en båd, såfremt den ikke er mere end 5,5 meter lang, også selvom båden midlertidigt er langt fra hvor du bor. Der kan dog være nogle selskaber, der dækker mere eller mindre. Bliver dit sejl, dine årer, mast eller andet udstyr stjålet, dækker indboforsikringen ikke.
 • Ejendele du bringer til fritidshus
  Dine ejendele bliver dækket fra perioden 1. April til 31. Oktober, selv om fritidshuset ikke er beboet. Udenfor perioden gælder almindelig privat indbo og indbo i selve fritidsboligen.
 • Ejendele du bringer til campingvogn eller telt
  Simpel tyveri bliver dækket, hvis du overnatter på det pågældende sted. Kontanter og smykker bliver dog ikke dækket af indboforsikringen - der henvises til sektionen om særligt private genstande som tilvalgsdækning til indboforsikringen.
 • Udeboende, ugifte børn under 21 år
  Er børnene under 21 år, og endda under 26 år i visse forsikringsselskaber, dækker indboforsikringen dem. Kravet er dog, at de ikke må være i et fast parforhold eller have fastboende børn. Visse forsikringer tilbyder også en udvidet udeboende børn forsikring, som kræver at barnet er under 26 år og med samme førnævnte forudsætninger.
 • Fra gammel til ny bolig
  Indboforsikringen kan dække i op til 1 måned, efter du er flyttet. Dog med den forudsætning, at du er flyttet til en helårsbolig. Nogle selskaber dækker i op til 3 måneder. Altså, sker der skade på dine efterladte ting, i din gamle bolig, eller bliver disse stjålet, dækker din indboforsikring stadig.
 • Ødelagte madvarer
  Hvis der har været strømsvigt, som ikke var forvarslet, dækker indboforsikringen faktisk for de ødelagte varer.
 • Bagageforsikring
  Oftest dækker privat indbo for din mistet bagage, og du derfor ikke behøver at tegne en bagageforsikring ved siden af. Indboforsikringen dækker under rejser og midlertidigt ophold ethvert sted i udlandet, i op til tre måneder. Det er de samme dækninger og begrænsninger der gælder, som var det i hjemmet.Det er dog en idé at læse forsikringsbetingelserne i god tid før rejsen, da ved udlandsrejser er dækningen oftest begrænset til en vis procentdel af forsikringssummen på familieforsikring.
 • Styrt af luftfartøj og dele fra den
  Heldigvis er det sjældent, at et luftfartøj styrter ned i dit hus eller nogle af dens dele rammer huset, men skulle det ske, dækker indboforsikringen også her.
 • Genhusning
  Bor du i en lejebolig og skulle der opstår brand, er det utrolig vigtigt med en indboforsikring, for den sikrer faktisk, at du bliver genhuset og ikke bare er overladt til dig selv.
 • Dine skader på andre individer
  Ansvarsforsikringen, som er under din indboforsikring er meget vigtig. Den dækker nemlig hvis du kommer til at påføre andre skader. Hvis ikke du har en ansvarsforsikring, så skal du betale for den skade, du har påført, hvilket kan løbe op i rigtig mange penge, og dermed ruinere dig. Her gælder også skader du påføre andres ejendele. Derfor anbefales indboforsikringen meget kraftigt.

 

Hvad din indboforsikring IKKE dækker

Der er en del sager, som din indboforsikring dækker, som du ikke er klar over, hvilket vi har skrevet om under "Dette dækker din indboforsikring også", men der er også en del scenarier, hvor indboforsikringen ikke dækker, selvom du måske tror den gør.

 • Tyveri af bilens tilbehør
  Har du et par vinterdæk stående i et aflåst skur eller kælderrum, dækker indboforsikringen ikke. Her gælder bilens kaskoforsikring, men eftersom at selvrisikoen oftest er dyr her, kan det oftest ikke betale sig, at få disse erstattet.
 • Særligt indbo uden for huset
  Har du særligt indbo, som du opbevarer i garagen, skuret, eller i en driftsbygning, på samme matrikel som din helårsbolig, kan det ske, at du ikke kan få erstattet det, hvis det bliver stjålet. Selv hvis det hele er forsvarligt aflåst. Du skal undersøge din indboforsikring nærmere, hvis du har særligt indbo, da visse forsikringsselskaber har undtagelser for tyvetækkelige ting. Altså, ting som grundet deres værdi, størrelse eller omstændigheder er mere interessante for tyve end andre ting.
 • Uforsvarlig opbevaring
  Hvis du bliver ved med at melde den samme skade til din indboforsikring, fx en skade forsaget af oversvømmelse, vil forsikringsselskabet ikke nødvendigvis fortsætte med at erstatte. Forsikringsselskabet kan også have opstillet betingelser for erstatning fremover. Disse kan være, at du ikke må opbevare genstanden direkte på gulvet, eller lignende.
 • Pludselige skader kan kræve tillægsforsikring
  Mange vil nok tro, at indboforsikringen dækker, hvis de kommer til at skubbe til en dyr vase, og den smadrer, eller hvis man laver gennemtræk, hvor døren smækker, og Tv'et på væggen falder ned. Det er dog sådan, at pludselige skader som regel er en tilvalgsdækning, og derfor skal tilkøbes før indboforsikringen vil dække den form for skader. Det kan også godt være, at din indboforsikring dækker pludselige skader, men så kan det stadig variere, hvad en pludselig skade er. Spilder du kaffe på din sofa, kan forsikringsselskabet vurdere, at det er en dagligdags hændelse, og dermed ikke en pludselig skade. Forsikringsselskaber har også undtagelser, hvis det handler om grov uagtsomhed. Der bliver ikke erstattet noget, hvis selskabet mener, at du har handlet groft uagtsomt.
 • Tyveri på rejsen
  I vores afsnit om hvad din indboforsikring også dækker, har vi skrevet om, at din indboforsikring dækker din mistet bagage, men forsikringen dækker ikke, hvis din bagage er forsinket. Forsikringen dækker heller ikke, hvis der opstår skader grundet dårlig emballage, eller hvis der har været utætte væsker i bagagen.
 • Skader forsaget af dine dyr
  Selvom din hund er en del af familien, så dækker indboforsikringen ikke, hvis din hund eller kat har ødelagt noget af dit indbo. Skader dit dyr et andet mennesker, gælder hundeansvarsforsikringen, som jo også er lovpligtig i Danmark.
 • Undtagelser ved vandskader
  Får du en frostsprængning hvor der ikke er opvarmet, dækker indboforsikringen ikke. Den dækker heller ikke, hvis du har undladt at få repareret en bygningsskade. Indboforsikringen dækker dog, hvis der pludseligt udstrømmer vand eller lignende fra rørinstallationer og beholdere med et rumindhold på 20 liter eller derover.
 • Tabte og glemte ting
  Taber du din iPhone eller glemmer den et sted, dækker din indboforsikring ikke.

Forsikringsmarkedet kan, for mange forbrugere, være et meget svært marked at bevæge sig rundt på. Derfor får vi her på Mikonomi.dk mange henvedelser fra forbrugere, der blandt andet har spørgsmål til indboforsikringen. Et af de hyppigst anvendte spørgsmål er: "Hvordan beregnes en indboforsikring?"

Der kan ikke gives en eksakt pris på din indboforsikring, da der nemlig ikke én generisk pris på en indboforsikring, der dækker alle typer af boliger. Derimod afhænger prisen af en række faktorer, som kan variere meget.

Du kan dog, ved at kende de 3 mest afgørende prisfaktorer, få et fingerpeg om prisen, som du skal betale for at forsikre dit hjem med en indboforsikring. De 3 faktorer som forsikringsselskaberne bruger til at beregne prisen på din indboforsikring er typisk beliggenhed, selvrisiko og indbosum.

Beregn din indboforsikring med dit postnummer

I selskabernes beregning af indboforsikringen bruger forsikringsselskaberne dit postnummer som primær risikoindikator. Dette gør de, fordi indboforsikringen dækker ved indbrud og tyveri, og fordi tyveri- og indbrudsraten svinger alt afhængigt af, hvor i landet du bor.

Hvis du bor i et område, hvor tyveri- og indbrudsraten er høj, eksempelvis Furesø kommune, vil prisen på din indboforsikring være forholdsvis høj. Omvendt vil prisen på din indboforsikring være forholdsvis lav, hvis du i stedet bor på Læsø, da man her har den suværent laveste indbrudsrate i landet.

Bor du i en lejlighed, skal du vide, at forsikringsselskaberne desuden beregner prisen på din indboforsikring ud fra, hvilken etage du bor på. Er lejligheden beliggende på 3. sal, så vil prisen typisk være lavere, end hvis den lå i stueetagen. Forsikringsselskaberne bruger denne beregning ud fra den begrundelse, at risikoen for indbrud i lejligheder i stueetagen er større end den er på 3. sal.

Beregn Indboforsikring

Høj selvrisiko betyder billig indboforsikring

Når forsikringsselskaberne beregner prisen på din indboforsikring, har de desuden selvrisikoen med i deres beregning. Selvrisikoen er et beløb, som du kun betaler, såfremt der sker en skade. Typisk bestemmer du selv, hvor stort et beløb selvrisikoen skal lyde på.

Sætter du eksempelvis selvrisikoen til 1.000 kr. skal dette beløb betales ved eventuelle skader. Hvis du altså har lidt skader for 6.000 kr., vil du få en erstatning på 5.000 kr. fra dit forsikringsselskab. Hos mange forsikringsselskaber kan du sætte selvrisikoen helt ned til 0 kr.

Prisen på din indboforsikring stiger i takt med, at du vælger en lavere selvrisiko. Omvendt falder prisen på din indboforsikring, hvis du vælger en højere selvrisiko. Dette hænger naturligvis sammen med, at forsikringsselskabet skal betale dig et højere erstatningsbeløb, hvis du vælger en lavere selvrisiko.

Beregn indbosummen når du tegner indboforsikring

Når du vil tegne en indboforsikring hos et forsikringsselskab, vil du typisk blive spurgt, hvor meget din indbosum er på. Indbosummen er den samlede værdi af alle de ejendele som normalt er dækket af din indboforsikring. Denne indbosum anvendes til at beregne prisen på din indboforsikring og eventuelle erstatninger.

Man kan sige, at alle de ejendele som ville falde ud af dit hjem, hvis du vender det på hovedet, skal med, når du skal beregne indbosummen. TV, computere, telefoner, møbler, smykker, tøj og sko er bare enkelte eksempler, hvad der skal med i din beregning.

Laver du en forkert beregning af din indbosum, således at summen er for høj, vil indboforsikringens pris blive tilsvarende dyrere. Hvis du omvendt oplyser en indbosum, som er lavere end den reelle værdi af dit indbo, kan du risikere at gå glip af en stor erstatning, hvis uheldet er ude.

Hvis dit hjem skulle brænde ned, og forsikringsselskabet vurderer, at den reelle værdi af dit indbo er langt højere end den oplyste indbosum, vil du gå glip er differencebeløbet. I sådant et tilfælde er forsikringsselskabet nemlig kun forpligtet til at udbetale en erstatning svarende til den oplyste indbosum.

4 tips til en billigere indboforsikring

Når du ved hvilke faktorer forsikringsselskaberne bruger til beregning af din indboforsikring, kan du måske bruge disse faktorer til at spare på forsikringen. Udover de ovennævnte faktorer får du her fire tips til, hvordan du kan spare på din indboforsikring.

 1. Saml dine forsikringer 
  Forsikringsselskaber er meget interesseret i kunder, der ønsker at tegne flere typer af forsikringer. Derfor tilbyder de fleste rabat til kunder, der ønsker at tegne flere forsikringer hos det samme selskab. Har du eksempelvis allerede en bil-, ulykke-, og husforsikring, kan du med fordel samle disse hos dét forsikringsselskab du køber indboforsikringen hos. Typisk vil du få en samlet besparelse på 15-20%
 2. Sæt selvrisikoen ned 
  Hvis du bruger selvrisikoen på den helt rigtige måde, kan du spare en masse penge. Husk at selvrisikoen kun skal betales, hvis der sker en skade på dine ejendele. Altså kan du med fordel sætte selvrisikoen højt, hvis du passer godt på dine ting. På den måde falder forsikringspræmien til en lavere pris.
 3. Tyverialarm
  Hvis du forsyner dit hjem med en tyverialarm, vil de fleste forsikringsselskaber belønne dig med en billigere indboforsikring. Hvis du derudover køber ekstra stærke låse til døre og vinduer, vil mange forsikringsselskaber sænke prisen yderligere.
 4. Medlemskab i a-kasser og fagforeninger
  Organisationer som a-kasser og fagforeninger har typisk aftaler med forsikringsselskaberne. Som medlem af en a-kasse eller anden organisation kan du drage fordel af sådanne aftaler, da disse aftaler som regel giver adgang til medlemsfordele i form af rabatter på forsikringer. 

Typer af indboforsikringer

Forsikringsselskaberne ønsker at tilbyde indboforsikringer, der bedst matcher dine behov med hensyn til ønsket dækning, økonomiske forhold og familieforhold. Derfor deler de fleste forsikringsselskaber deres indboforsikringer i forskellige kategorier:

 • FOR UNGE ELLER STUDERENDE
  Ifølge Forsikring & Pension, har over en tredjedel af de 21-24 årige ikke en indboforsikring. Hovedårsagen er, at de ikke har råd. Derfor tilbyder nogle forsikringsselskaber en billigere indboforsikring, hvor man har fjernet nogle af de mindre relevante dækninger for unge (fx. ting man har med i sit fritidshus).
 • FOR BØRNEFAMILIER
  For børnefamilier er der flere behov at dække, og derfor dækker en indboforsikring rettet mod børnefamilier bredere. I modsætning til indboforsikring for unge og studerende, dækker denne forsikring fx. krisehjælp, ting man har med i sit fritidshus eller guld, sølv og smykker generelt.
 • FULD DÆKNING
  Nogen kalder det en Familieforsikring, mens andre kalder det en 50+ eller 60+ Forsikring, men fælles for dem alle er, at du får den fulde indbodækning. Til forskel fra Indboforsikringen for Børnefamilier, dækker denne forsikring for eksempel børnebørn man har med på udlandsrejsen.

 

indboforsikring

 

Kan ansvarsforsikringen købes separat fra indboforsikringen? (forsikring til unge)

Ja, ansvarsforsikringen kan købes separat fra indboforsikringen, men det er ikke noget forsikringsselskaber viser åbenlyst. Når du bladrer igennem deres hjemmesider, er det ikke til at finde ansvarsforsikringen separat.

Dette og for lidt information om risikoen ved at færdes uden ansvarsforsikringen resulterer i, at mange unge vælger at fravælge forsikring af indbo og dermed ansvar.

Grundet at det er så besværligt, at købe en ansvarsforsikring separat er, at forsikringsselskaberne ikke ser det som et særligt interessant produkt. Det er en meget grim situation der kan risikere at udvikle sig her, hvis du kommer ud i et uheld, uden en ansvarsforsikring. Du risikere at stå til at skulle af med flere millioner i erstatning, hvilket kan ruinere dig.

Derfor er det en god idé at kontakte dit forsikringsselskab og høre dem om en separat ansvarsforsikring, hvis du ikke ønsker, eller føler at du har råd til en indboforsikring.

Ansvarsforsikring som den eneste forsikring 

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du kun har en ansvarsforsikring, er der mange økonomiske huller, som står åbne. Fx hvis du falder og brækker benet på en skiferie eller lignende, og skal have hjemtransport, så dækker ansvarsforsikringen ikke her, men det ville en indboforsikring gøre. Det er bl.a. derfor der er flere selskaber der har lavet ungdomsforsikring, som dækker de behov unge mennesker har, for en billigere sum.

Hvorfor ansvar?

Lad os først slå fast at denne type ansvarsforsikring ikke er den samme som ansvarsforsikringen til bilen. Men er skaden sket på cykel i et færdselsuheld, anmeldes der til indboforsikringen.

Det er dog stadig samme princip, som med biler. Gør du skade på andre eller deres ejendele, kan dette meldes til din forsikring, som så kan vælge at dække. Dette kaldes gæstebudsdækning.

Lad os antage du sidder til en hyggelig aften i nogle bekendtes private hjem. Du får dig et godt glas vin og du spilder på uheldigvis udover deres nye kashmir tæppe. Da du har været en anelse uforsigtig, kaldes det en gæstebudsskade, og din ansvarsforsikring i  indboforsikringen vil dække.

I disse situationer vil det være yderst ærgerligt selv at skulle betale for skaden. Modsat tilfældet hvor du har været uforsigtig, vil der ved en hændelig skade ikke være erstatning. De fleste indboforsikringer dækker også ansvar, men sørg for det står skrevet.

Hvilke ting er dækket under forsikringen?

I princippet er alt indbo i hjemmet dækket, men vær opmærksom på selvrisikoen, ligesom med enhver anden forsikring du måtte erhverve dig.

Ifølge retspraksis, er der ikke erstatningspligt for skadevolder, da domstolene ser det som en alm. risiko hvad angår tingskader. Størstedelen af forsikringsudbyderne dækker dog alligevel disse skader.

Dyrker dig eller dine børn sport, har man reelt accepteret den risiko der eksisterer. Skulle der alligevel forefindes et erstatningskrav, er dig og dine børn, ansvarsforsikret under indboforsikringen. Sker der skade på jobbet, dækkes der ofte af en erhvervsforsikring, men skulle der også her være tale om erstatningskrav, dækker forsikringsselskabet ligeledes.

Hvem er dækket og hvordan?

Dig og husstandens beboere er selvfølgelig dækket. Har du hjemmeboende børn, er disse også dækket af ansvarsforsikringen uanset alder. Udeboende børn under 21, som bor alene, har samme rettigheder.

Forsikringen dækker som regel, selvom barnet ikke findes erstatningsansvarlig. Ansvarligheden gøres op efter barnets alder og hvordan børn normalt ville have handlet i samme alder.

Hvis barnet findes erstatningsansvarlig og husstanden ikke har en indboforsikring med ansvarsforsikring, er forældrene forpligtet til at betale op til 7.500 kr., og barnet resten af det potentielle beløb. Ved en indboforsikring dækkes forældrenes hæftelse.

Hvad med selvrisiko?

Som tidligere nævnt, skal man altid være opmærksom på sin selvrisiko. Har man en selvrisiko på et beløb svarende til mindre end genstandens/skadens værdi, kan det sjældent betale sig at melde de mindre tingskader.

Har man en lav selvrisiko, vil forsikringspræmien ofte være relativt høj, men vil samtidig afhjælpe et større antal skader, da det i højere grad vil kunne betale sig at melde skaderne og dermed modtage erstatningen.

Hvis vi benytter os af eksemplet fra tidligere med rødvinen på kashmir-tæppet, er det værd at notere sig, at selvom det er din egen indboforsikring der dækker, er det skadelidte der skal dække selvrisikoen.

Ansvarsforsikring Indboforsikring

Erstatningsmuligheder

Erstatningsansvarliges forsikringsselskab vil have pligt til at betale eventuelle udgifter, der måtte komme i forbindelse med en personskade, heraf f.eks:

 • Medicin
 • Kiropraktor
 • Fysioterapi
 • Hjemmehjælp
 • Transport til og fra behandling

Derudover vil der blive udbetalt tabt arbejdsfortjeneste, som måtte komme som følge af skaden. Der udbetales fra skadens hændelse, indtil man finder personen arbejdsdygtig. Der kan ydermere kompenseres for svie og smerte, som måtte være til følge af uheldet.

Ved varigt mén, kan der kræves erstatning udregnet i ménprocent. Det skal udregnes til minimum 5 procent, før der findes grundlag for udbetaling af erstatning. Sker der ejendomsskade på f.eks. tøj, erstatter skadevolders selskab, medmindre skadelidtes familieforsikring dækker.

Tilvalgsdækninger til indboforsikringen

Nogle gange kan ovenstående dækninger dog være utilstrækkelige. Selv en indboforsikring med fuld dækning kan have sine begrænsninger; fx. er visse typer af elektronikskader ikke dækket, og der er også begrænsninger på dækning af husdyr. Derfor kan du vælge en række tilvalgsforsikringer til din indboforsikring, som gør din hverdag lidt ekstra tryg:

 • SPORTS- ELLER FRITIDSUDSTYR
  Hvis nogen i husstanden dyrker en sport eller en hobby der kræver særligt udstyr, for eksempel ridning eller lystfiskeri, vil denne forsikring dække for skader der opstår på udstyret - f.eks skader på sadler eller fiskestænger.
 • UDVIDET ELEKTRONIKDÆKNING
  Når du køber et elektronisk apparat i en butik, giver sælgeren dig mulighed for at tilkøbe en forsikring, som giver dig fuld dækning for det enkelte apparat. Indboforsikringen som basisprodukt giver ikke samme fulde dækning. Stort set alle forsikringsselskaber giver dig dog mulighed for tilkøbe en udvidet elektronikdækning, der dækker alle dine elektroniske apparater i hjemmet.
 • DÆKNING AF HUSDYR
  Det kan være en god idé med en ekstra forsikring til fx. hund eller kat. Hos nogle forsikringsselskaber skal du have en indboforsikring for at tegne en sådan forsikring, mens man hos andre kan købe den separat. Husdyrsforsikringer dækker stort set alle udgifter bl.a. i forbindelse med læge og hospitalsbesøg, medicin, sygdom og ulykker.
 • CYKELDÆKNING (UDVIDET)
  Cyklen er et meget populært transportmiddel i Danmark. Indboforsikringen dækker hvis din cykel skulle gå i stykker. Dog dækker den hos nogle selskaber ikke hvis den overskrider en bestemt størrelse eller prisklasse. Derfor kan det være en god ide med denne forsikring som både dækker cyklen og dens dele.
 • GLAS- OG SANITETSDÆKNING
  Kommer der skader og/eller ridser på alt hvad der er lavet af glas, vil denne forsikring dække. Det kan fx også være en glaskeramisk kogeplade, håndvask, toilet, badekar osv. Forsikringen kan også findes under glas- og kummedækning. Forsikringen kan være dækket af en husforsikring, men skal altså tilkøbes til din indboforsikring, hvis du vil have dette dækket.
 • PLUDSELIGE SKADE DÆKNING
  Ødelægger du, ved et uheld, selv dit indbo, vil denne forsikring dække. Hvad enten du kommer til at knække et ben på din designer stol, eller skubbe til din dyre skulptur. Har du meget dyrt indbo, vil det være en fordel at have denne tilvalgsforsikring til din indboforsikring.
 • REJSEFORSIKRING
  Rejser du meget, kan den her forsikring være ideel, da den oftest er billigere end en enkelt rejseforsikring. Rejser du moderat, kan denne forsikring være dyr at have, og derfor anbefales det at fravælge den fra din indboforsikring
 • SÆRLIGE VÆRDIFULDE GENSTANDE
  Har du indbo som er dyrt og overskrider forsikringssummen, anbefales denne forsikring som et tilvalg til din indboforsikring. Her kan der være tale om smykker, antikviteter, professionelt udstyr, malerier til en vis sum, eller lignenden. Hos Tryg forsikring er der f.eks. ikke noget loft for, maksimum summen på indboforsikringen. Dette betyder, at som udgangspunkt er alle dine ting forsikret med 50.000 kr. Ved særlige værdifulde genstande, kan du øge forsikringssummen, hvis du fx har et antikt musikinstrument. Smykker ligger på f.eks. 100.000 kr. hos tryg.
 • ELSKADEDÆKNING
  Hvis der opstår kortslutning, overspænding, eller induktion. Denne forsikring har to grene. Den ene dækker apparater såsom DVD, støvsuger osv. også kaldet elskadedækning 1. Den anden dækker computer, mobiler og lignende også kaldet elskadedækning 2. Denne forsikring findes ofte som kortslutningsforsikring. Det er typisk for denne forsikring, at den allerede er med i indboforsikringen, men som så kan fravælges.
 • ID-TYVERI FORSIKRING
  Nogle forsikringsselskaber kan tilbyde denne forsikring. Det er ofte en del af selve indboforsikringen, men kan også tilkøbes ved visse forsikringsselskaber.

 

Hvordan udregnes prisen på forsikringen?

Som køber er det ikke lige til at beregne prisen for en kommende indboforsikring, da mange faktorer spiller ind. En faktor der spiller ind er hvor dyrt dit indbo er. Hvis du har mange dyre ejendele, betyder det naturligvis at prisen på din indboforsikring bliver dyrere.

For eksempel kan prisen variere meget i forhold til hvor du bor i landet; hvis du bor i et område hvor den kriminelle aktivitet er høj, vil din indboforsikring være dyrere end hvis du bor i et område der er mere fredeligt.

Derudover spiller alder og hvor mange der bor i hjemmet også en faktor. Som ung eller studerende slipper man som regel billigere end hvis man var færdiguddannet med familie og job. Prisen bliver dyrere jo flere der er knyttet til indboet, af den simple grund at indboforsikringen skal dække flere ting.

Selvrisikoen er en anden afgørende faktor for prisen på din indboforsikring. Selvrisiko er den udgift du selv skal betale i tilfælde af skade - resten betaler forsikringsselskabet for dig. I de fleste tilfælde kan du selv vælge hvilken selvrisiko du vil have; fx kan du vælge helt undlade at betale selvrisiko.

Bor du i et indbrudsramt område?

indboforsikring

Som nævnt tidligere, kan priserne på din indboforsikring variere afhængig af hvor du bor. Ifølge Bolius, er Sønderjylland mest ramt af indbrud, og de fem mest udsatte kommuner er listet på siden. På samme side kan du gå ind og undersøge, hvor udsat din kommune er. Dette kan du gøre, ved at taste din kommune ind på kortet, og dermed få en idé om, hvor dyr indboforsikringen kan ende med at være.

Hvilke forsikringsselskaber viser sine priser online?

Der findes mange forsikringsselskaber i Danmark, og det kan virke lidt uoverskueligt, at skulle igennem dem alle, i jagt efter en god indboforsikring. Specielt fordi det ikke er dem alle, som har vist sine priser online. Her på Mikonomi.dk har vi lavet en liste over de forsikringsselskaber, som viser sine priser online anno 2016.

 

 • Alka Forsikring
 • Alm. Brand Forsikring
 • Bauta Forsikring
 • Codan Forsikring
 • Danske Forsikring
 • FDM Forsikring
 • GF Forsikring
 • Gjensidige Forsikring
 • If forsikring
 • Lærestandens Brandforsikring
 • Nykredit Forsikring
 • Runa Forsikring
 • Topdanmark Forsikring
 • Tryg Forsikring

 

Her på Mikonomi.dk tilbyder vi dig 3 gratis, uforpligtende tilbud på indboforsikring - sammenlign og se hvor meget du kan spare.

5 tips til at spare på din indboforsikring

 1. KEND DIG SELV OG DINE BEHOV
  Passer du godt på dine ting, eller går dine ejendele tit i stykker? Dette har stor indflydelse på om du skal vælge en lav eller høj selvrisiko, som kan være et godt spareredskab (læs nedenfor). Gør op med dig selv hvilke dækninger du helst vil have og hvilke du ikke har brug for.
 2. HØJERE SELVRISIKO GIVER BILLIGERE FORSIKRING
  Hvis du vælger en højere selvrisiko vil din præmie (det det koster at have en forsikring) falde, og hvis du vælger en lavere selvrisiko vil præmien stige. Men selv hvis du undlader selvrisikoen kan der i særlige tilfælde stadig være en selvrisiko der skal betales fx. ved skader på lånte og lejede indbogenstande.
 3. HVIS DU HAR MASSER AF ELAPPARATER
  I stedet for at forsikre alle dine el-apparater separat når du køber dem i butikken, kan du tilkøbe en udvidet elektronikforsikring. Den dækker alle el-apparater i dit indbo, og dermed kan der være penge at spare.
 4. AFTALER MED ANDRE ORGANISATIONER
  Forsikringsselskaberne har hver især deres aftaler med forskellige fagforeninger, fagforbund og andre organisationer. Hvis du er medlem af en af disse organisationer er du berettiget til rabatprocent, som er forhåndsaftalt mellem organisationen og forsikringsselskabet. Hvis du er medlem af en organisation, kan der derfor være vigtige penge at spare ved at undersøge om organisationen har aftaler med et forsikringsselskab.
 5. OPNÅ SAMLERABAT
  Hvis du har, eller ønsker at have, flere forsikringer (fx. ulykkesforsikring-, bil- og indboforsikring), er der oftest penge at spare ved at samle alle disse hos et forsikringsselskab. Forsikringsselskaberne tilbyder helt op til 15% rabat for at du samler alle dine forsikringer hos dem.
 6. SÆT DINE FORSIKRINGSBEHOV I UDBUD
  Der kan være penge at spare ved at sætte forsikringsselskaberne i konkurrence om at give dig det bedste tilbud. Her på siden er det netop det vi opfordrer dig til; sæt dine forsikringsbehov i udbud, og vent på det bedste udbud.

indboforsikring

 

Når du har tegnet din indboforsikring

Der er en række betingelser, som alle forsikringsselskaber stiller sine kunder, der skal efterleves af dig som forsikringstager når du tegner en indboforsikring. Disse betingelser har afgørende betydning for din ret til erstatning ved skader. De fleste forsikringsselskaber kræver, at din husvedligeholdelse er i orden. Hvis du for eksempel har et oliefyr, pejs eller brændeovn skal disse være korrekt indstillede efter gældende forskrifter - hvis ikke, kan der være begrænsninger i din erstatning i tilfælde af brandskader.

Forsikringsselskaberne kræver desuden, at dit hus er tyverisikret. Dette vil sige, at du skal sørge for, at låsene på dine døre og vinduer er sikre, og du skal gøre det svært for tyven at trænge ind. Hvis ikke, vil du ved hjemme-tyveri kun få begrænset erstatning for stjålne ejendele.

Sørg for at kvitteringer eller købsbeviser på dine værdigenstande i dit indbo er gemt. Hvis dit el-apparat bliver stjålet eller går i stykker, eller hvis din cykel bliver stjålet, vil forsikringsselskabet bede dig om købsdokumentation af de stjålne ejendele for at fastslå din erstatning.

Faktører der påvirker din erstatning

Hvis uheldet har været ude og skaden er sket, er der flere aspekter af sagen, som skal tages hensyn til. For det første, er det vigtigt, at du får meldt hændelsen til dit forsikringsselskab. På den måde, kan forsikringsselskabet påbegynde processen for din erstatning. Din erstatning påvirkes af flere aspekter:

 • Selvrisiko
  Selvrisiko er det beløb, som du skal betale, inden forsikringsselskabet udbetaler din erstatning. Der er ikke et enkelt svar på, hvor høj din selvrisiko skal være, da det afhænger af, hvor stor en risiko du selv vil påtage dig. Har du en del på opsparingen, kan det oftest godt betale sig, at have en høj selvrisiko, men rammer uheldet dig regelmæssigt, vil det muligvis være bedre, at have en lav selvrisiko. Vil du gerne læse mere om, hvordan prisen udregnes på indboforsikring? Læs længere oppe.
 • Forældelse
  Med tiden vil værdien af dit indbo falde, derfor har forsikringsselskaber nogle satser, så de kan udregne værdien på det tidspunkt, de bliver stjålet eller skadet. Her vil selskaberne se på, hvad det vil koste, at købe tingene igen, altså genanskaffelsesprisen. Dvs. er der tale om din sofa, går forsikringen ind og tjekker, hvad sofaen vil koste i dag. Det kan være det er en gammel model, så prisen er faldet på sofaen.
 • Dækningssummer pr. genstand
  Som nævnt, er der nogle satser for, hvor meget hver genstand maksimalt erstattes med. Tallene er mellem 50.000-75.000 kr. pr. genstand, og 10.000-15.000 kr. pr. cykel. Hos Lærerstandens Brandforsikring er prisen pr. genstand f.eks ikke højere end 66.381 kr. anno 2016. I forhold til cykler, dækker Lærerstandens Brandforsikring for op til 13.700 kr., og det er selvfølgelig hvis stelnummeret er oplyst. Hvis ikke stelnummeret er oplyst, dækker de op til 6.263 kr.
 • Betingelserne for at få erstatning
  Husk betingelserne, som du har accepteret, i det du tegnede din indboforsikring. Det er en lang liste, og man skal se på den nøje, for at vide, hvornår man er dækket. De mest almindelige betingelser, som går igen uanset forsikringsselskab er følgende:
  Lås døre og luk vinduerDet er utrolig vigtigt, at du får låst og lukket alle døre og vinduer, da det ellers vil betragtes som simple tyveri og ikke indbrud, og du får dermed ikke dækket alt af din indboforsikring. Bliver din pung med 1500 kr. fx stjålet, vil din pung blive erstattet, men ikke de 1500 kr.
  Der skal være de rigtige installationerHvis du har pejs eller brændeovn, skal disse være rigtigt installeret, hvis der nu skulle opstå brand. Det gælder også dine elektriske apparater, som skal bruges til det de oprindeligt skulle bruges til, hvis en elskade skal dækkes af din indboforsikring.

 

Hvis børn ødelægger, dækker indboforsikringen?

Familier som har en indboforsikring, som inkluderer en familieansvarsforsikring, er dækket ind, hvis børnene over 4 år ødelægger noget under "vild leg" eller uopmærksom adfærd. Dækningen sker, såfremt uheldet finder sted i privat samvær.

Børn under 4 år kan som regel ikke gøres erstatningsansvarlige, og derfor er der hverken indboforsikring eller anden forsikring som dækker uheldet.

Du skal også være opmærksom på, at hverken ansvars- eller indboforsikring dækker hvis du ikke har en udvidet elektronikforsikring. Derfor dækker forsikringen ikke, hvis dit barn fx kommer til at tabe din iPhone, som resulterer i en smadret skærm, hvilket kan være dyrt.

Vi vil derfor anbefale dig at overveje, hvilke behov du har, og tænke langsigtet på, hvilken slags tilvalg der vil være ideel for din indboforsikring, og netop din husstand. Vi henviser her også til afsnittet om tilvalgsdækninger, under pludselig skade dækning, hvor man kan udvide sin indboforsikring. Her vil forsikringen dække, hvis dit barn, også under 4 år, kommer til at ødelægge noget i indboet.

indboforsikring

Ofte stillede spørgsmål

"HVAD ER FORSKELLEN PÅ HUSFORSIKRING OG INDBOFORSIKRING?"
Husforsikringen dækker de skader der opstår på selve bygningen. Det kunne for eksempel være ved brandskader eller skader opstået ved særlige vejrforhold som storm, orkan eller skybrud. Forsikringen dækker også ved vandskader fra rør, ved hærværk eller tyveri. Indboforsikringen dækker de personer som bor i boligen og deres ejendele. Indboforsikringen dækker fx i forbindelse med tyveri eller ødelagte ejendele som pc eller telefoner. Desuden dækker forsikringen også for de skader som beboeren volder på andre og deres ejendele, og den dækker også i tilfælde af at beboeren bliver syg i udlandet.

"HVEM ER DÆKKET AF INDBOFORSIKRINGEN?"
Din indboforsikring dækker dig, din samlever, dine børn. Hvis du udlejer et værelse i dit hjem til en person, er denne personen også dækket af forsikringen.

"HVOR GÆLDER MIN INDBOFORSIKRING?"
Din indboforsikring dækker både i dit hjem og udenfor dit hjem. Desuden dækker din indboforsikring også når du er i udlandet - op til tre måneder - fx. hvis din bagage bliver væk eller beskadiges.

"HVORNÅR GÆLDER MIN FORSIKRING FRA?"
Indboforsikringen dækker fra den dato du har tegnet den, og denne vil stå på den aftale du har underskrevet. Forsikringen gælder 1 år ad gangen og fortsætter indtil du skriftligt beder om opsigelse.

"HVOR OFTE SKAL JEG BETALE FOR FORSIKRINGEN?"
Som regel skal du betale en gang om året. Du kan dog forud for din aftale indgå en aftale med dit forsikringsselskab, om at delbetale enten månedligt, pr.kvartal eller halvårligt. Hvis du efter indgåelsen af aftalen ønsker en ændring i betalingen skal du blot kontakte dit forsikringsselskab.

"HVOR SKAL JEG HENVENDE MIG FOR AT ANMELDE EN SKADE?"
Du skal straks henvende dig hos dit forsikringsselskab ved skade eller tyveri - enten online eller pr. telefon. Ved tyveri skal du også henvende dig til politiet. Ved bortkommet rejsegods skal du desuden henvende dig til transportvirksomheden og få en skriftlig bekræftelse.

"HVAD SKER DER NÅR JEG ANMELDER EN SKADE?"
Forsikringsselskabet kan ønske dokumentation for bortkomne eller defekte ejendele ( fx. købsbeviser eller kvitteringer). På baggrund af din anmeldelse vil dit forsikringsselskab vurdere, hvordan de bedst kan kompensere for dit tab eller skade. Udfaldet kan enten være reparation, genlevering af tilsvarende genstand, eller kontant erstatning.

 

Relaterede blogindlæg