A 100% A
Tekststørrelse
Opdateret: 25. november 2021

Kreditkort eller forbrugslån: Hvad er den bedste løsning?

Forbrugslån kan ofte bedre betale sig end kreditkort

Ved at vælge forbrugslån fremfor et kreditkort, kan du spare en masse penge. Du får en lavere rente og en fast afbetalingsplan, der er nem at forholde sig til.

De fleste mennesker har et kreditkort i deres pung, og når behovet for penge pludselig opstår, er kreditkortet en hurtig og praktisk løsning for mange – men vidste du, at det faktisk er billigere at vælge et forbrugslån?

Læs videre for at finde ud af, hvorfor forbrugslån bedre kan betale sig end et kreditkort.

Hvad er et forbrugslån?

Et forbrugslån er et lån uden sikkerhed, hvilket betyder, at der ikke kræves pant, egenkapital eller anden sikkerhed for at optage lånet. Et forbrugslån har, af denne grund, en kortere behandlingstid end f.eks. et realkreditlån, hvor kravene til sikkerhedsstillelse er højere.

Forbrugslån bruges ofte til at betale for uforudsete udgifter, finansiere renoveringer og udbygninger eller til at betale for forbrug og ferie. Når det er sagt, kan du frit bruge lånet til det, du ønsker, da pengene ikke er bundet til et panteobjekt. Uanset, hvad du har brug for at finansiere, kan forbrugslånet bruges til dit ønskede formål.

Kreditkort – en hurtig, men dyr løsning

Kreditkortet er en hurtig og tilgængelig løsning, når du mangler penge, og det er noget mange vælger, selvom de er opmærksomme på, at den kreditgæld, de optager, har høje renter. Sammenlignet med realkreditlån, billån og forbrugslån har kreditgæld langt de højeste omkostninger.

Kreditkort har nogle af de højeste renter på markedet. Så længe du betaler det, du skylder, tilbage i løbet af den rentefrie periode, koster det intet at bruge dit kreditkort. Denne periode er normalt mellem 15 og 60 dage, afhængigt af banken eller kreditvirksomheden.

Hvis du ikke tilbagebetaler pengene inden forfaldsdatoen, vil renten begynde at stige på det beløb, du skylder. Derfor kan det betale sig at vælge forbrugslån. Dette gælder især, hvis du skal finansiere en stor udgift, og du derfor også vil have brug for tid til at tilbagebetale gælden.

Skift kreditgælden ud med et forbrugslån

Har du allerede brugt dit kreditkort og kæmper med at tilbagebetale din gæld? Så kan en god løsning være at omlægge gælden til et forbrugslån med lavere renter og faste betalinger.

At samle og flytte gæld på denne måde kaldes refinansiering eller samlelån. Refinansiering indebærer, at et eller flere "usunde" lån erstattes med et nyt lån med bedre vilkår. Dette gøres ved at tage et lån uden sikkerhed, som så bruges til at betale den gamle gæld af med, eller ved at optage er samlelån.

Hvis du har en gæld på 150.000 kr. med en rente på 22%, vil du kunne sænke renteomkostningerne betydeligt ved at tage et forbrugslån uden sikkerhed med en rente på 12%, når du skal betale gælden.

Refinansiering er en god, økonomisk mulighed med mange fordele

Spar penge

Refinansiering sparer dig for høje udgifter i forbindelse med lån, hvilket måske er den vigtigste grund til at vælge refinansiering. Hvis gælden er høj, kan selv en mindre justering af renten gøre en stor forskel på de samlede omkostninger.

Bliv gældfri hurtigere

De penge, du sparer hver eneste måned, kan bruges til at betale mere af din gæld af, så du kan blive gældfri hurtigere. Du kan ansøge om en udbetalingsperiode på mellem 1 og 15 år, afhængigt af hvad der passer dig bedst.

Saml dine lån

Den anden hovedårsag til at vælge refinansiering er at samle gæld. Dette gælder for dem, der har gæld hos flere forskellige kreditinstitutter, f.eks. forbrugskreditter, kreditgæld eller andre former for smålån. Ved at samle alt dette på den samme faktura, får du meget bedre overblik og kontrol.

Mere rentabelt at bruge forbrugslån frem for kreditkort

Et forbrugslån er ofte en billigere løsning i forhold til at bruge dit kreditkort – selv efter at du har fået en kreditgæld. Det kan derfor være en god idé at vælge et forbrugslån, når du har brug for fleksibel finansiering i forbindelse med et køb, eller når du ønsker at slippe af med gæld uden sikkerhed hurtigere.