A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 4 min.
Opdateret:

Få kendskab til værdipapirer

Står pengene godt i banken?

Vi danskere har rigtig mange penge stående i banken. En undersøgelse af Finans Danmark viser, at vi danskere sammenlagt har hele 900 milliarder stående i banken. Hvis du er en af dem, der har penge stående i banken, vil det måske være en god ide at investere disse penge. Flere banker har allerede implementeret negative indlånsrenter for privatpersoner. Vi kan godt regne med, at de øvrige overvejer det kraftigt. Det betyder, at det i fremtiden vil koste penge at have en opsparing stående i banken.

Ville det være bedre at investere dem?

Aktiemarkedet er historisk set steget adskillige procent årligt. Det kan for mange være en hensigtsmæssig løsning at investere ens penge fremfor at have dem stående i banken. I dette indlæg gennemgår vi fire af de mest populære former for værdipapirer som fx aktier og obligationer.

Hvis du vil undgå negative renter i banken og i stedet vil kunne se din formue vokse, så læs med. Bagefter vil du kunne afgøre, hvorvidt investering i aktier, obligationer, ETF’er eller investeringsforeninger er noget for dig.

Måske er aktier noget for dig

Når vi køber aktier, bliver vi en form for medejere af et selskab. Med en post som aktionær i et selskab følger nogle rettigheder. Vi er for eksempel velkommen til selskabets generalforsamlingen, og har i nogle tilfælde også stemmeret. Det betyder, at vi har mulighed for at påvirke de beslutninger, der træffes ved generalforsamlingen.

Vi kan tjene penge på aktier på to måder: Udbytte og kursgevinst. Udbytte er, når et selskab udbetaler en del af overskuddet til alle aktionærerne. Kursstigning er, hvis vi eksempelvis køber en aktie til kurs 100 og sælger den til kurs 150. Så har vi tjent 50 kroner på kursstigningen. Historisk set har det samlede afkast på aktier ligget på cirka 7 procent. Vær opmærksom på, at det varierer ekstremt fra år til år. Det danske aktiemarked faldt eksempelvis over 13 procent i 2018, men steg hele 25 procent i løbet af 2019.

Obligationer lyder kedeligt

Til trods for at obligationer har et lidt tørt ry, så er de faktisk ret smarte. En obligation er nemlig et simpelt gældsbevis, der forpligter udstederen til at betale rente til ejeren. Når vi køber en obligation, er det os der yder et lån til nogle andre. Det betaler de os for - udover at vi naturligvis får lånet tilbage også. Ved at eje en obligation har du altså ret til at modtage renter.

Der skelnes mellem forskellige typer obligationer herunder statsobligationer, realkreditobligationer samt virksomhedsobligationer. Da obligationer handles på børsen, kan du ligesom ved aktier også tjene penge på en eventuel kursstigning.

Statsobligationer og realkreditobligationer er kendt for at være meget sikre investeringer, da der ikke er nogen risiko for, at vi ikke får vores penge tilbage. Til gengæld har afkastet historisk set også været langt mere moderat.

Sammen kan vi mere

En investeringsforening er en forening af investorer. Argumentet for en investeringsforening er, at man ved at slå sig sammen kan få adgang til mere. Det betyder for os som investorer, at vi får adgang til en større spredning af vores investerede midler. Hvilket er godt set i et risiko-perspektiv.

En investeringsforening køber i praksis ikke noget selv. Den har i stedet en eller flere fonde under sig, og det er deri aktiviteterne foregår.

Nem spredning til dig

Fremfor at købe aktier enkeltvis kan vi købe en fond. En fond ejer en pulje aktier, som vi som aktionærer kan købe samlet ved at købe fonden. På den måde får vi automatisk og let en stor spredning uden selv at skulle udvælge og købe flere forskellige aktier. Ved at have stor spredning er vi ikke er så sårbare, hvis en enkelt aktie falder. Fondene har typisk et tema. Det kan være eksempelvis danske aktier, men det kan også være teknologiaktier. Der er stor forskel på, hvad fondene ejer. Nogle har mest fokus på obligationer, mens andre primært køber aktier.

ETF’er - hvad er det?

EFT står for Exchange Traded Fund. Oversat til dansk betyder det “fond, der handles på børsen”. Egentlig er en ETF magen til fondene beskrevet ovenfor. Forskellen er blot, at en ETF handles internationalt. Øvrige fonde er landespecifikke, hvilket vil sige, at en dansk forvaltet fond kun kan handles af danskere. En ETF kan alle nationaliteter købe og eje - med få undtagelser.

Sådan kommer du videre

Det vigtigste som ny investor er: Just do it. Lad være med at tænke for meget over det.

Husk, det vigtigste er at vælge en platform, åbne et depot, overføre nogle penge og lave en handel. Det behøver ikke at være den rigtige platform, det rigtige beløb eller den smarteste handel. Men lige så snart du er i gang, bliver det meget lettere at lære.

Hvis du allerede nu tænker at investering er noget for dig, vil vi rigtig gerne hjælpe dig godt på vej på opheliainvest.dk.

Kh Sarah Ophelia Møss & Ophelia Invest Team