A 100% A
Tekststørrelse
Opdateret: 21. oktober 2021

9 tips: Sådan får du styr på din privatøkonomi

Indholdsfortegnelse: 9 tips til din privatøkonomi

 

content info boxHvorfor er det vigtigt at have overblik over sin økonomi?

Det er vigtigt at have overblik over din økonomi, fordi du hurtigt kan komme til at bruge for mange penge. Når du ikke ved hvor mange penge, du har til rådighed, ved du heller ikke, hvornår du har brugt for mange. Derfor vil et overblik give dig struktur i din økonomi, og du vil slippe for at spise pasta med ketchup sidst på måneden. 

1. Få lavet et budget

BudgetEt budget hjælper dig med at få overblik over, hvor mange penge du har at bruge om måneden. I budgettet skriver du, hvor mange penge du får udbetalt, og så trækker du alle faste udgifter fra. Herefter får du et rådighedsbeløb, hvor dine variable udgifter bliver trukket fra. Dette beløb er, hvad du har til rådighed til mad, fornøjelser og uforudsete udgifter. 

Under udarbejdelsen af dit budget får du også et overblik over din eventuelle gæld, så du kan se, hvad du betaler og hvortil. Hvis du har et forbrugslån, billån eller andet, kan du endda undersøge, om du kan spare penge ved at samle dine lån i et samlelån

Det er vigtigt, at du holder dit budget opdateret. Hvis du lige pludselig får større udgifter, uden du opdaterer dit budget, vil du gå og tro, at du har flere penge til rådighed, end du i virkeligheden har. Hold derfor altid styr på, at dit budget stemmer overens med virkeligheden.

2. Lav en opsparing

OpsparingI dit budget er det en god idé at lave en post, hvor du lægger penge til en opsparing. Der vil altid opstå uforudsete udgifter, som kan forstyrre en ellers sund økonomi. Derfor er det en god idé at tage en bid af dine udgifter og lægge dem ind på en separat opsparing. Det vil give dig en frihed og ro i maven, så du ikke skal være bange, hvis uheldet rammer.

3. Overvej bibeskæftigelse

BibeskæftigelseNår du vil få styr på din økonomi, er der to ting, du kan kigge på. Indkomst og udgifter. Hvis du har skåret ned på alle dine omkostninger, og du stadig ikke kan finde plads i økonomien, kan det være, du skal overveje et job ved siden af dit primære arbejde. Afhængigt af dine arbejdstider vil mulighederne variere. De fleste vil dog have tid i weekenden til at få tjent nogle ekstra penge.

Der findes masser af muligheder for ekstra job. Det kommer bare an på dine kompetencer.
Der er job som gartner, rengøringshjælp, børne- og hundepasser, servering osv.

4. Planlæg ugens måltider

MåltiderAt planlægge ugens måltider kan redde dig fra stress og jag, men det kan også spare dig en masse penge. Når du gør dette, kan du oftest købe større portioner ind ad gangen, som vil være billigere pr. kilo. Derudover vil du undgå fristelsen ved at bestille dyr takeaway. Fristelsen kommer ofte, når du har glemt at købe ind eller ikke orker at lave mad.

At planlægge dine måltider kan gøres på forskellige måder. Du kan lave en “ugens menu”, hvor du skriver alle de måltider ned, som du vil spise i løbet af ugen, og så køber du ind til disse på én gang. Du kan også købe stort ind af nogle få retter, hvor du laver store portioner af disse retter, og så har du til flere dage.

5. Genovervej dit forbrug

ForbrugDine faste omkostninger som husleje, el, vand og varme osv. vil være svære at få skåret ned på, men du vil næsten altid kunne skære ned på dit forbrug. Hvis du for eksempel har abonnement hos flere streamingtjenester, så spørg dig selv, om du rent faktisk bruger dem. Spørg dig selv, om du bruger dem i en mængde, som gør dem pengene værd.

6. Sælg dine ejendele

SælgEn anden måde at øge din indkomst er at sælge ud af dine ejendele. I stedet for at smide den 6 måneder gamle trøje ud, som du aldrig bruger mere, så prøv at sælge den. I starten kan det godt virke som meget små, ubetydelige beløb, men i længden kan du lige pludselig have fået nogle tusinde kroner ekstra som eventuelt kan gå til en opsparing.

7. Tid til lønforhøjelse

LønforhøjelseDu arbejder hårdt, du leverer gode resultater, og du har været på din arbejdsplads i et godt stykke tid nu. Er det ikke tid til lønforhandling? En anden måde at få højere indkomst er at spørge om lønforhøjelse. Det er selvfølgelig op til dig selv, hvor berettiget denne lønforhøjelse er, men hvis du er overbevist om, at du fortjener det, er der nok en chance for, at din chef mener det samme.

8. Opdater dine forsikringer

ForsikringerEn hurtig måde du kan spare penge på dine faste omkostninger er at tage et kig på dine forsikringer. Der kan være et betydeligt beløb, som bliver spildt hver måned, fordi dine forsikringer ikke er opdateret til det billigste, der er på markedet. Det kan eksempelvis være, du kan finde en billigere bilforsikring, så du pludselig får mere luft i din økonomi.

9. Skær ned på impulskøb

ImpulskøbImpulskøb er en pengesluger. Ved impulskøb mærker du ikke på samme måde, at du har brugt pengene, og det er derfor et budgets værste fjende. Brug derfor altid mindst et par dage på at overveje dit køb, og tag så derefter en beslutning, om du rent faktisk har brug for varen.

Hvad skal jeg gøre først?

Alle disse råd vil hjælpe dig med at få styr på din økonomi, men det er dit job at beslutte, hvilke områder der er mere væsentlige for dig. Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, er det en god idé at starte med at lægge dit budget. Det giver dig et godt overblik over dine udgifter, og du kan selv se, hvor der kunne være et behov for besparelser. Eller hvis du for eksempel ikke har kigget på dine forsikringer i fem år, vil det være en god idé at undersøge det som noget af det første.

Adam Bistrup
Skrevet af Adam Bistrup, Skribent
Adam er skribent hos Mikonomi.dk. Han uddanner sig til Markedsføringsøkonom og har erfaring med markedsføring og andet kommunikativt materiale for større virksomheder. Han skriver om både privatøkonomi, samfund og bilindustrien.