A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 8 min.
Opdateret:

Hvad koster det at bo i hus i din kommune?

Udgifter ved at have hus i din kommune

På tværs af landets 98 kommuner er der stor forskel på kvadratmeterprisen på et hus, udgifter til vand, varme og strøm samt poster som forsikringspris, grundskyld og kommuneskat.

Samtidig er det de færreste, der har råd til at købe et nyt hus uden hjælp fra banken. Derfor skal du også sørge for at medregne omkostninger i forbindelse med et boliglån. Det er desuden værd at være opmærksom på, at boligskattereformen ændrer sig fra 2024, hvilket får betydning for, hvad du skal betale i fremtiden.

Med udgangspunkt i et hus på 130 m2 og en familie med to voksne og to børn har vi undersøgt de månedlige omkostninger for at bo i et hus i de forskellige kommuner. Resultaterne har vi illustreret ved hjælp af et interaktivt kort over Danmark. På den måde kan du nemt finde information, om hvad det koster at bo i hus i de forskellige kommuner.

Herunder kan du få et overblik over resultaterne af undersøgelsen og danne dig en bedre idé om, hvor i landet det er henholdsvis billigst og dyrest at bo i hus.

Brug HTML-koden nedenfor for at få kortet sat ind på din egen side.

Se HTML-koden nu
<iframe title="M&aring;nedlig udgifter til hus i din kommune" aria-label="Denmark municipalities choropleth map" src="https://datawrapper.dwcdn.net/JeudN/7/" scrolling="no" frameborder="0" style="border: none;" width="100%" height="450"></iframe><p style="font-style: italic; font-size: 10px; color: black;">Kilde: <a href="https://www.Mikonomi.dk" target="_blank" style="font-style: italic; font-size: 10px; color: black;">Mikonomi.dk</a></p>

I dette indlæg kan du læse mere om:

Hvad er de månedlige udgifter ved at bo i hus?

Som kortet illustrerer, er der markant forskel på, hvad det koster at bo i de forskellige kommuner. I Københavns Kommune og nabokommunerne finder man de højeste månedlige udgifter. Ligeledes er områderne omkring Aarhus, Aalborg og Odense også i den dyrere ende. For hele landet ligger de samlede månedlige udgifter i gennemsnit på 11.240 kr. Du skal dog ikke langt uden for storbyerne, før priserne falder markant.

I Region Nordjylland er det kun Aalborg Kommune, der ligger over landsgennemsnittet, hvor det koster 10.452,09 kr. i månedlige udgifter. I Mariager Kommune, cirka 50 kilometer syd for Aalborg, er de gennemsnitlige månedlige udgifter dog kun på lidt over 6.000 kr., hvilket svarer til omkring 60% af de månedlige udgifter, der er ved at bo i Aalborg Kommune. Arbejder du i Aarhus Kommune, kan Norddjurs Kommune, nordøst for Aarhus, være interessant. Her ligger de gennemsnitlige udgifter tæt på 6.000 kr. om måneden. Det svarer til blot 40% af udgifterne for et tilsvarende hus i Aarhus Kommune, hvor det koster 15.363,01 kr. om måneden.

For Region Syddanmark er det kun Odense Kommune og Fanø Kommune, der ligger over landsgennemsnittet. I Odense Kommune koster det lidt over 11.000 kr. i månedlige udgifter at bo i hus. Vælger man at flytte 50 kilometer i enten nordvestlig, sydvestlig eller sydøstlig retning, til henholdsvis Nordfyns Kommune, Assens Kommune og Langelands Kommune, sparer man mellem 40 og 50 %. Det koster eksempelvis kun 6.418,55 kr. om måneden at bo i hus i Nordfyns Kommune

I den modsatte ende af landet er det i Region Hovedstaden kun Halsnæs Kommune og Bornholms Kommune, der ligger under landsgennemsnittet. For Københavnerne kan Holbæk Kommune mod vest eller Køge Kommune mod syd dog være billigere alternativer. I Københavns Kommune er de gennemsnitlige månedlige udgifter mere end 25.000 kr. I Køge Kommune er de månedlige udgifter under halvdelen af, hvad de er i Københavns Kommune, og de ligger kun på 12.435,33 kr. om måneden. I Holbæk Kommune kommer udgifterne helt ned under 10.000 kr. om måneden. En besparelse på mere end 62%.

Danske regioners årlige udgifter

Kvadratmeterprisen er højest i Region Hovedstaden

Ønsker du at få mest for pengene, kan det som sagt være en fordel at søge væk fra København og de større byer. Ifølge undersøgelsen er det nemlig i kommuner som Frederiksberg, Gentofte, København, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal, at man finder de højeste udgifter ved køb af hus. I alle fem kommuner er de månedlige udgifter, som de eneste, desuden mere end dobbelt så høje som landsgennemsnittet.

Et hus i Frederiksberg Kommune koster mere end 6.000.000 kr. med månedlige udgifter for over 30.000 kr. Omvendt koster et hus på Lolland kun lidt mere end 400.000 kr. med månedlige udgifter for omkring 5.000 kr. Lolland Kommune er, sammen med Lemvig og Morsø Kommune, de eneste kommuner, der i månedlige udgifter koster under halvdelen af landsgennemsnittet.

Kommuner som Lolland, Tønder, Samsø og Lemvig er de kommuner, der, ifølge undersøgelsen, har de laveste huspriser. Lolland Kommune er landets absolut billigste kommune i forhold til huspriser med et gennemsnit på 460.000 kr. for et hus på 130m2. Gennemsnitsprisen for et tilsvarende hus i landets næstbilligste kommune, Tønder Kommune, ligger på omkring 660.000 kr. eller næsten 45% mere end for huset på Lolland.

De billigste huse giver den dyreste vand- og varmeregning

På trods af, at undersøgelsen viser, at Frederiksberg Kommune har de dyreste huspriser og er overordnet set den dyreste kommune at bo i, er det til gengæld én af de billigste kommuner i forhold til vand, strøm og varme. Her er Lolland Kommune i stedet én af de dyreste på udgifterne til vand og strøm.

Dette er også gældende for flere af de små kommuner. Især øerne Bornholm, Læsø, Morsø, Samsø og Ærø er billige at købe et hus på, men langt dyrere end andre steder i Danmark i forhold til vand, varme og strøm.

Samlet set er det dog stadig de små kommuner, hvor udgifterne til at bo i hus er lavest. De månedlige udgifter ved at bo i en kommune som Samsø er omkring 6.000 kr., hvorimod du skal betale mere end det dobbelte for at bo i hus i en kommune som Frederikssund eller mere end fem gange så meget for at bo på Frederiksberg.

Har du brug for et lån til at dække dine flytteomkostninger, kan du på Mikonomi.dk få gode råd og vejledning til din økonomi. Mikonomi.dk er en sammenligningstjeneste, hvor du kan sammenligne lån og forsikringer. Her kan du finde ud af hvad det koster at låne penge og finde et lån der passer til din økonomi.

Skatter og reformer - alt det med småt

Når du skal købe et nyt hus, vil det ikke kun være prisen på huset og de løbende omkostninger, der påvirker din økonomi. Hvad du har råd til, afhænger nemlig også af, hvad du tjener, og hvor meget skat du betaler i den kommune, hvor du er bosat.

Derudover kan ændringer på boligområdet også få betydning for, hvad du har råd til. Derfor har vi her samlet nogle af de ting, som du skal være opmærksom på, når du undersøger udgifterne til køb af hus.

Kommuneskatten

Kommuneskatten ændrer sig fra kommune til kommune. Det betyder en forskel på op til 5,3% i skat mellem kommunerne. Hvilket i sidste ende betyder, at du i nogle kommuner skal tjene mere end i andre for at få det samme udbytte.

Boligskattereformen

Selve reformen er netop blevet udskudt til 2024, men der vil allerede fra anden halvdel af 2020 og frem til starten af 2022 blive udsendt nye ejendomsvurderinger, som har betydning for hvor meget du skal betale i ejendomsskat.

De nye ejendomsvurderinger betyder, at ejendomsskatten kan stige med op til 7%. Dem der hidtil har betalt for meget i boligskat vil dog få penge tilbage, i takt med udsendelsen af de nye ejendomsvurderinger. Det skyldes at de nye ejendomsvurderinger, der får effekt fra 2021, vil være tættere på salgsprisen. Da der altid er en usikkerhed ved ejendomsvurderinger, indføres der nemlig et forsigtighedsprincip, hvilket betyder at man automatisk trækker 20% fra boligens eller grundens anslåede værdi. Modtager du først din vurdering i 2022, vil din grundskyld blive efterberegnet.

Som en del af den nye boligskattereform, vil stigningen i ejendomsskat blive indfrosset som gæld til staten og du vil derfor fortsætte med at betale samme beløb indtil den nye reform træder i kraft. Med udskydelsen af boligskattereformen til 2024 betyder det dog at ejendomsskatten kan stige i en tre år længere periode, hvilket betyder at din gæld til staten også vil stige. Der vil dog først komme renter på gælden i 2024, såfremt du vælger at fortsætte indfrysningen af stigningen.

Sådan er undersøgelsen udarbejdet

Nedenfor finder du kilderne til hver af de nævnte udgifter. Ligeledes kan du se metoden hvormed vi har fundet tallene.

Metode og kilder
UdgiftMetodeKilde
KvadratmeterprisenVi har taget udgangspunkt i en familie med 2 voksne og 2 børn, i et hus på 130m2. Priserne er, for hver kommune, baseret på solgte parcel- eller rækkehuse i 2019.statistikbank.dk
ForsikringGennemsnitsprisen på en husforsikring i de forskellige regioner. Region Syddanmark er splittet op i Jylland og Fyn.bolius.dk
EjendomsværdiskatDer betales 1% af husets værdi, op til 3.040.000. Derefter betales der 2% af det resterende beløb. Vi har udregnet dette baseret på salgsprisen og efterfølgende fratrukket 20% for at komme nærmere den offentlige ejendomsvurdering.skm.dk
StrømUdregningerne er baseret på et elforbrug på 4MWh om året, og den billigste løsning for hver kommune.elpris.dk
VandUdgiften til vand inkluderer både forbrug og efterfølgende afledning af spildevandet. Der regnes med et forbrug på 140m3 om året, baseret på den seneste opgørelse for hver kommune. Priserne for vand kan variere meget, internt i kommunerne, alt efter hvilket forsyningsværk man som kunde er koblet på.noegletal.dk
VarmeMed udgangspunkt i den dyreste fjernvarmeløsning for hver kommune og et forbrug på 18,1MWh om året. Priserne for varme kan variere meget, internt i kommunerne, alt efter hvilket varmeværk man som kunde er koblet på. Prisen vil desuden ændre sig baseret på temperaturen af vandet der sendes tilbage til varmeværket.bolius.dk
GrundskyldPrisen er for et typisk enfamilieshus i hver kommune. Fra 2024 stiger grundskylden desuden en smule.bolius.dk danskebank.dk
LånBoliglånet er beregnet ud fra en fast rente på 0,5%, en løbetid på 30 år og ingen afdragsfri periode.totalkredit.dk

Data fra undersøgelsen

Tallene for de forskellige kommuner er fremkommet fra nogle af de mere gængse udgifter ved at bo i hus. Ligeledes har vi inkluderet den gennemsnitlige kvadratmeterpris for hver kommune. I tabellen nedenfor kan du se en oversigt over alle landets kommuner.