A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 14 min.
Opdateret:

Find den bedste a-kasse til din økonomi

Din guide til at finde den bedste a-kasse

Er du på udkig efter en a-kasse? Så kan du få hjælp her. Det er godt at have en arbejdsløshedskasse, hvis du en dag mister dit arbejde, eller hvis du som nyuddannet ikke finder et arbejde med det samme. En a-kasse giver dig en økonomisk sikring, når din SU ophører, eller du ikke længere får løn.

Når du indbetaler til en a-kasse, har du mulighed for at få arbejdsløshedsdagpenge. Man kan derfor også kalde det for en arbejdsløshedsforsikring. Som med alle andre forsikringer, fungerer det på den måde, at du hver måned eller kvartalsvis indbetaler til fælleskassen.

Spørgsmålet er bare, hvilken a-kasse er bedst? Det er kun dig, der kan svare på dette spørgsmål, da det kommer helt an på, hvilke præferencer du har. Mikonomi.dk er ikke kun en platform, hvor du kan låne penge, men guider dig også til andre finansielle tjenester. Få gode råd i vores guide her.

Om guiden

Vær opmærksom på, at vi ikke kårer den bedste a-kasse i denne post, men vi guider dig derimod til det bedste valg til netop din økonomi og situation.

Reklameinformation: Listen over a-kasser herunder, bør ikke opfattes som en fuldkommen liste over alle a-kasser, men som et repræsentativt udvalg. Links i oversigten er reklamefinansierede og kommissionsstørrelsen kan påvirke sorteringsrækkefølgen. Der tages forbehold for tastefejl. Læs mere på siden om os eller sådan tjener vi penge.

Læs mere om a-kasser:

Mikonomi.dk er en økonomisk sammenligningsside indenfor finansielle tjenester. Vi giver dig mulighed for at sammenligne priser på en række finansielle produkter, eksempelvis forbrugslån, kviklån, forsikringer og billån.

Oversigt over a-kasser - Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige a-kasser i Danmark. Derfor kan det være svært at vælge, hvilken a-kasse, der er den bedste. For at hjælpe dig lidt på vej har vi indsamlet 10 udvalgte a-kasser, som du kan se nærmere på herunder.

Der er ikke som sådan en begrænsning for, hvilken arbejdsløshedskasse du kan vælge. Det står dig dermed frit for at vælge den a-kasse, der passer bedst til dig. Måske er det vigtigt for dig, at din a-kasse er branchespecifik, at den kan tilbyde ekstraydelser såsom en fagforening, eller at det simpelthen er den billigste a-kasse.

Længere nede i teksten vil vi beskrive nærmere, hvordan du vælger den bedste a-kasse og giver dig gode råd til valg af a-kasse. Derudover vil vi også komme ind på a-kasser, der passer til specifikke stillinger og studerende.

FTF a a-kasse logoFunktionærernes og Tjenestemændenes Fælles ArbejdsløshedskasseBUPL a-kasse logoBørne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund
BFA a-kasse logoByggefagenes Arbejdsløshedskassekrifa a-kasse logoKristelig Fagbevægelse
AJKS a-kasse logoArbejdsløshedskassen for Journalistik, Kommunikation og SprogLaererne a-kasse logoLærernes a-kasse
ASE a-kasse logoASE a-kasseFOA a-kasse logoFOA a-kasse
MA akasse logoMagistrenes a-kasseBusiness Danmark a-kasse logoBusiness Danmark a-kasse

Andre a-kasser

Udover de ovennævnte a-kasser findes der mange andre a-kasser, som udmærker sig på forskellige vis. Da det ikke er a-kassen, men staten der bestemmer dagpengesatsen, vil du ikke få udbetalt flere dagpenge, hvis du vælger en dyrere a-kasse.

En dyrere arbejdsløshedskasse kan måske tilbyde dig bedre service, professionel udvikling og sparring eller kurser. Du må derfor gøre op med dig selv, hvad der vejer mest, når du skal sammenligne a-kasser.

Det kan være en god idé at læse grundigt om, hvad du kan få tilbudt i de forskellige a-kasser og andre kunders anmeldelser. På den måde kan du få en idé om, hvad du kan få ud af din a-kasse. Herunder kan du se en liste over andre a-kasser:

  • Min a-kasse
  • Ledernes akasse og ledernes fagforening
  • Akademikernes a-kasse
  • Det faglige hus
  • Ffa
  • HK
  • Dansk metal
  • NNF
  • 3f
  • CA A-kasse & karrierepartner
  • Teknikernes a-kasse
  • SLA
  • Elfagets a-kasse
  • A kassen FOA og FOA forsikring
  • Akademikernes a kasse pris
  • DJØF a kasse

Sammenlign a-kasser, og få den bedste a kasse til den billigste pris

Når du sammenligner a-kasser, er der flere forskellige ting, du kan tage med i dine overvejelser. I oversigten øverst finder du både tværfaglige a-kasser, det vil sige a-kasser som optager alle professioner og branche- eller stillingsspecifikke a-kasser.

Dette skal du være opmærksom på, når du sammenligner a-kasserne i oversigten, da det selvfølgelig har betydning for, hvilken arbejdsløshedskasse der passer til din profession. Er prisen det vigtigste parameter for dig i en a-kasse sammenligning, kan de tværfaglige a-kasser være lige så gode, som dem der optager alle.

Udover a-kasse priser kan du også undersøge a-kassernes trustpilotscore. Denne er udtryk for tilfredse a-kassens kunder er. Du kan også læse om kundernes oplevelser med a-kassens tjenester og service. Det er vigtigt, at servicen er i top, da dette faktisk er en del af a-kassens kerneydelse for dig.

Hvad koster a-kasse?

Den billigste a-kasse i Danmark koster nok under 450 kr. men typisk koster det mellem 450 - 550 kr. Derudover kan du også betale for ekstraydelser som lønsikring, fagforening og juridisk hjælp. Gør op med dig selv, hvad der er vigtigt for dig at have i en a-kasse.

Er du udelukkende interesseret i at have ret til dagpenge, kan et rent a-kassekontingent uden ekstraydelser være det rette for dig. I dette tilfælde vil det også give mening for dig at vælge den billigste a-kasse.

Ønsker du en ekstra sikring i form af lønsikring, skal du betale mere for dit kontingent. Til gengæld får du også flere dagpenge, hvis du skulle blive ledig. Tror du, at du får brug for juridisk bistand, kan det også være fordelagtigt for dig at indbefatte dette i dit a-kassekontingent.

Find din a-kasse nu! Det tager kun 2 minutter

Hvad er en a-kasse?

Som vi allerede har været lidt inde på, er en arbejdsløshedskasse en form for sikkerhedsnet, som kan gribe dig i forbindelse med arbejdsløshed - enten i form af dagpenge eller efterløn. Derudover kan de hjælpe dig med hurtigere at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Det kan de ved at tilbyde dig rådgivning og vejledning om jobsøgning og din fremtidige karriere. Mange a-kasser tilbyder også forskellige kurser målrettet udvikling af dine kompetencer fagligt såvel som praktisk.

Herudover tilbyder nogle a-kasser blandt andet også juridisk hjælp, CV tjek og lønsikring. Læs grundigt, hvad de forskellige a-kasser kan tilbyde dig og prioritér, hvad der er vigtigst for dig, når du skal vælge a-kasse.

Er a-kassekontingentet fradragsberettiget?

Når du indbetaler kontingent til en a-kasse, får du automatisk et skattefradrag. Det betyder, at du ikke skal betale skat af dette beløb. Det burde forløbe automatisk, da foreninger er forpligtet til at indberette de indbetalinger, de har modtaget.

Vil du gerne tjekke, om du får fradrag, kan du se efter felt 439 på din forskudsopgørelse. Hvis der ikke står noget her, skal du skrive det beløb, du betaler til din a-kasse. Når det gælder kontingent til a-kasse, er der ikke noget loft for det beløb, som du kan få fradrag for.

Vil du gerne læse mere om reglerne for a-kasse fradrag, kan du finde information på Skat.dk’s side om fradrag for fagforening, a-kasse, efterløn og fleksydelse.

A-kassekontingent er fradragsberettiget

Se i felt 436 i din forskudsopgørelse, om du får fradrag på dit a-kassekontingent.

Sådan er reglerne for a-kasser og dagpenge

For at være bevilget til at få arbejdsløshedsdagpenge skal du have været medlem af en a-kasse i mindst ét år, og du skal være registreret som arbejdssøgende i dit lokale jobcenter. Herudover skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det betyder, at du aktivt skal søge jobs og kunne overtage et arbejde med kort varsel.

Din dagpengeperiode er to år. Det betyder, at du har ret til at få dagpenge i to år inden for tre år. Det kaldes også referenceperioden, og det betyder, at du efter to år på dagpenge skal ud og optjene ret til dagpenge igen.

Din a-kasse beregner, hvor meget du får i dagpenge på baggrund af din højeste indtægt i 12 måneder indenfor de seneste 24 måneder. Dagpenge kan højst svare til 90% af den løn, du tjente, inden du blev arbejdsløs. Du kan læse mere om reglerne for arbejdsløshedsdagpenge på Borger.dk.

Regler for a-kasse og dagpenge

For at få dagpenge skal du have været medlem af en a-kasse i mindst et år.

5 gode råd til at vælge den bedste a-kasse

Hvilken a-kasse skal jeg vælge? Det er et svært spørgsmål, men ikke desto mindre et spørgsmål du vil stå overfor, når du skal vælge a-kasse. Det første, du kan gøre, er at sammenligne forskellige a-kasser på pris, service og ekstratilbud.

Det andet råd er, at du skal gøre op med dig selv, hvad der er vigtigst for dig. Vil du helst have en billig a-kasse, en branchespecifik a-kasse eller en som kan tilbyde dig kompetent vejledning og kompetencegivende kurser?

Det tredje råd er at overveje, om du vil have en arbejdsløshedskasse med et politisk ståsted. Det fjerde råd er at overveje, om beliggenheden er vigtig for dig. Hvis du vil bruge din a-kasse meget, kan det være fordelagtigt, at de har kontor tæt på dig. Det sidste råd, du skal overveje, er, om du har behov for en fagforening. Det er ikke alle a-kasser, der tilbyder dette.

5 råd til valg af den bedste a-kasse
  1. Sammenlign a-kasser på pris, service og ekstratilbud
  2. Spørg dig selv, hvad dit behov er
  3. Skal din a-kasse have et politisk ståsted?
  4. Undersøg din a-kasses adresser
  5. Overvej tilkøb af fagforening

Hvad er forskellen på en a-kasse og fagforening

Vi har været meget omkring, hvad en a-kasse er, men vi har endnu ikke forklaret, hvad en fagforening kan gøre for dig. Dét får du svar på her. En fagforening kan give dig faglig bistand i tilfælde af, du oplever problemer på arbejdet.

Det kunne eksempelvis være, at du bliver opsagt, virksomheden går konkurs, eller du får en arbejdsskade. I disse situationer kan fagforeningen hjælpe dig med at finde ud af, hvilke rettigheder du har og få virksomheden til at opfylde sine forpligtelser.

Herudover er det fagforeningens fremmeligste opgave at sørge for sine medlemmers vilkår - såsom arbejdstider, løn og øvrige punkter i din kontrakt. Du kan altså få støtte, vejledning og sparring i en fagforening, men du kan ikke få dagpenge her. Det er kun i a-kassen, at du optjener ret til dagpenge.

Hvad er jobcenter?

Når du har meldt dig ledig hos din a-kasse, og de har vurderet, at du er berettiget til dagpenge, skal du også melde dig ledig hos dit jobcenterjobnet.dk. Herefter vil det meste af din jobsøgning foregå gennem denne portal.

Det er blandt andet på jobnet, at du skal uploade dit CV, tjekke jobforslag minimum én gang om ugen og eventuelt melde dig syg eller melde ferie. Herudover kan dit jobcenter også indkalde dig til møder.

Det er vigtigt, at du handler på henvendelser fra dit jobcenter. Din ret til dagpenge er nemlig betinget af, at du er aktivt jobsøgende, og at du står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det er igennem jobnet.dk, at du netop viser, at dette er tilfældet, og at du lever op til de gældende krav.

A-kasse og jobcenter

Når du bliver ledig, skal du melde dig ledig to stedet. Hos din a-kasse og i dit lokale jobcenter. Du kan nemmest gøre det online ved at logge ind på din a-kasses hjemmeside og på jobnet.dk.

A-kasser til specifikke stillinger

En a-kasse kan være specifik i forhold til forskellige stillinger. Det vil sige, at den henvender sig specifikt til folk med én slags stilling. Eksempelvis findes der a-kasser, som henvender sig til:

  • Sygeplejersker: Her findes der for eksempel også sygeplejerske fagforening, dansk sygeplejeråd a kasse, din sundshedsfaglige a-kasse
  • Socialrådgivere: Socialrådgivernes a kasse
  • Pædagoger
  • Lærere: Danmarks lærerforening eller lærernes a kasse

Derudover er der også branchespecifikke a-kasser, som altså i et lidt bredere format henvender sig til forskellige brancher. Eksempelvis folk indenfor kommunikation og journalistisk eller offentligt ansatte.

Disse a-kasser har selvfølgelig en særlig indsigt i og forståelse for deres medlemmer, fordi deres medlemmer står i den samme situation. Det kan derfor være fordelagtigt for dig at undersøge, om der findes en stillings- eller branchespecifik a-kasse indenfor det, du arbejder med.

A-kasser til studerende

De branchespecifikke a-kasser kan også henvende sig særlig godt til studerende, som måske endnu ikke helt ved, hvilken stilling de vil indtage. Til gengæld har de en god forståelse for, indenfor hvilket felt de bevæger sig.

Der kan derfor være a-kasser, som henvender sig bedre til henholdsvis studerende fra CBS, DTU eller KU. Derudover findes der a-kasser, der henvender sig generelt til akademikere.

For studerende kan en a-kasse under uddannelse i høj grad betale sig, da de fleste a-kasser er gratis for studerende. Det betyder, at du ikke skal betale til a-kassen, mens du studerer. Det er en god idé at få styr på det senest ét år, inden du afslutter din uddannelse, da dette sikrer dig dagpenge mellem bachelor og kandidat eller som nyuddannet arbejdsløs.

Vidste du...?

Gratis a-kasse til studerende er ofte noget, der bliver reklameret med på uddannelserne. A-kasserne kommer ofte ud med stand og står på uddannelsesstederne for at reklamere. Det er en god mulighed for at få snakket om dine muligher.

Find din a-kasse her! Det tager kun 2 minutter

Spørgsmål og svar om a-kasser

I jagten efter en arbejdsløshedskasse kan der opstå mange forskellige spørgsmål. Vi vil svare på nogle af dem herunder. Du kan på nettet finde meget information om a-kasser, og du kan selvfølgelig læse meget brugbar information på de forskellige a-kassers hjemmeside.

Derudover er der meget information at finde på Borger.dk. Her kan du blandt andet læse meget mere om alle de forskellige regler, der gælder for dagpenge, og hvilke rettigheder du har - alt efter om du har været fuldtids- eller deltidssikret eller studerende. Da det er en offentlig instans, er du sikker på, at du kan stole på den information, du finder her.

Hvis der er noget, du er i tvivl om, kan du også kontakte de forskellige a-kasser. De er vant til, at folk ringer ind med spørgsmål til kontingent, regler og lignende. Mange stedet på nettet bliver du også opfordret til at ringe ind til din a-kasse, da de kan svare på spørgsmål ud fra din specifikke situation.

Hvornår skal man have a-kasse i Sverige?

Den overordnede regel er, at du som lønmodtager skal være tilmeldt en a-kasse i det land, du arbejder i. Når du bliver arbejdsløs, skal du til gengæld tilmelde dig en a-kasse i Danmark. Din anciennitet fra din forrige a-kasse vil overføres til den danske, og du kan nu få dagpenge.

Det vil sige, at hvis du arbejder i Danmark, men bor i Sverige, skal du have en dansk a-kasse, indtil du bliver arbejdsløs, hvor du skal skifte til en svensk a-kasse. Modsat, hvis du arbejder i Sverige, men bor i Danmark, skal du have en svensk a-kasse, indtil du bliver arbejdsløs og skifte til en dansk.

Du kan læse mere om de svenske a-akasseregler på Øresunddirekt Informationscenters side om a-kasser og fagforeninger.

Hvornår skal man have a-kasse i udlandet?

Som vi kom ind på i spørgsmålet ovenover, skal du som hovedregel arbejdsløshedsforsikres i det land, hvor du arbejder - også selvom du bor i Danmark. Tjek med din a-kasse, hvilke regler der gælder for din situation.

Derudover er der mange, der tror, at de ikke har ret til dagpenge, hvis de bor i udlandet, men dette er dog ikke rigtigt. Der er nogle betingelser. Blandt andet skal du have EØS eller Schweizisk statsborgerskab. Du skal bo og være i Danmark indtil din afrejse.

Derudover skal du være tilmeldt en a-kasse, du skal have været registreret som fuldtidsarbejdsløs i mindst fire uger før din rejse, og du skal have ansøgt om et dokument kaldet PD U3.

Hvor længe skal man være medlem af en a-kasse for at få dagpenge?

Du skal have været medlem af en a-kasse i minimum ét år for at være berettiget til dagpenge. Derfor er det en rigtig god idé at melde sig ind undervejs i ens uddannelsesforløb.

Derudover er der et indkomstkrav, hvilket betyder, at du inden for de seneste tre år skal have haft en bestemt indkomst. Hvis du har brugt af dine dagpenge og genoptjener dagpengeretten, skal du have haft et bestemt antal arbejdstimer inden for de seneste tre år.

Som nyuddannet skal du have gået på en erhvervsmæssig og offentlig anerkendt uddannelse for at få ret til dagpenge.

Hvad er g-dage?

G-dage står for arbejdsgivergodtgørelse og er en godtgørelse, din arbejdsgiver skal betale de første to ledighedsdage. Det betyder, at hvis du bliver hjemsendt eller afskediget, skal din arbejdsgiver altså udbetale to dages godtgørelse til dig.

A-kassen har pligt til at trække g-dage timerne fra i dine dagpenge, og det skal de gøre uanset, om du har fået udbetalt godtgørelsen eller ej. Derfor er det vigtigt, at du tjekker, at din arbejdsgiver udbetaler godtgørelsen til dig.

En hel g-dag udgør 871 kr., og der vil blive trukket 7,4 timer i dine dagpenge, mens en halv g-dag udgør 436 kr., og der vil blive trukket 3,7 timer. Betingelsen for at få G-dage er, at du minimum har haft 74 arbejdstimer inden for de sidste fire uger.

Hvor meget får man i dagpenge?

Som nævnt før er dagpengesatsen 90% af din løn - dog højst 18.866 kr. om måneden, såfremt du er fuldtidsforsikret. Det betyder, at den maksimale dagpengesats for mange mennesker reelt ikke når 90% af deres løn. Vil du være bedre forsikret, så du ved arbejdsløshed er berettiget en højere sats, skal du derfor tegne en lønsikring.

I tabellen herunder kan du se det beløb, du maksimalt er berettiget til i forhold til, hvilken medlemsgruppe du tilhører. Bemærk, at alle beløb er før skat.

Dagpengesatser
MedlemsgruppeProcentsats af lønMaks. sats pr. månedMaks. sats pr. år
Fuldtidsforsikret90%18.866 kr.226.391 kr.
Fuldtidsforsikret dimmitend71,5%13.489 kr.161.875 kr.
Fuldtidsforsikret dimittend med forsørgerpligt82%15.470 kr.185.640 kr.
Deltidsforsikret90%12.577 kr.150.927 kr
Deltidsforsikret dimmitend71,5%8.993 kr.107.916 kr.
Deltidsforsikret dimittend med forsørgerpligt82%10.313 kr.123.760 kr.
Unge fuldtid50%9.433 kr.113.202 kr.
Unge deltid50%6.289 kr.75.464 kr.

Din arbejdsløshedskasse kan rådgive dig i forhold til, hvilke dagpengesatser du er berettiget til, og hvordan du evt. tegner lønsikring. Vær opmærksom på, at ikke alle a-kasser tilbyder lønsikring. Til gengæld kan du tegne en forsikring om lønsikring ved andre udbydere end din a-kasse.

Mikonomi.dk er en finansiel sammenligningside, hvor du kan sammenligne priser på bl.a. sms lån og firmalån. Du kan læse meget mere om os og vores service på siden: om os.

Find den bedste a-kasse for dig her! Det tager kun 2 minutter
Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Skribent og kommunikationsekspert
Signe sidder til dagligt med udvikling af indhold, research og analyse på Mikonomi.dk. Hun har siden 2017 skrevet artikler om tendenser i privatøkonomien og udarbejdet guides til de danske forbrugere. Signe går desuden op i, at alle skal kunne forstå de økonomiske begreber og skriver passioneret på et letforståeligt sprog. Signe er uddannet på Københavns Universitet og hendes arbejde er blevet udgivet i flere danske medier bl.a. Berlingske.