A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 6 min.
Opdateret:

Undersøgelse: Hvor skal du passe mest på fotovogne?

Se kortet: Her skal du passe mest på fotovogne

Mikonomi.dk har vi fået aktindsigt i Rigspolitiets data vedrørende antallet af automatiske fartkontroller (ATK-hastighedsovertrædelser) for 2018. Disse tal viser, at der blev udskrevet mere end 540.000 fartbøder gennem automatisk fartkontrol og, at fotovognene var ude på vejene hele 9.216 gange i løbet af sidste år.

Som det flere gange er påvist i diverse undersøgelser, er fart den største årsag til, at der sker færdselsuheld. Derfor er dette selvsagt noget, som politiet forsøger at forebygge ved fartkontroller. Vi kommer dog nok aldrig helt uden om fartbøllerne, som ikke overholder fartgrænserne. Det er derfor vigtigt, at du som minimum altid har en bilforsikring med den lovpligtige ansvarsforsikring, som du eventuelt kan supplere med en kaskoforsikring.

Men hvor skal du egentlig passe mest på fotovogne og stærekasser? Det har vi på Mikonomi.dk forsøgt at illustrere i dette blogindlæg på baggrund af det data, vi har fået aktindsigt i. Du kan i nedenstående kort se, hvor mange fartbøder der er i givet i din kommune pr. fotovogn, der har været ude på vejen. Derudover kan du se, hvilke tre veje der oftest har haft besøg af en fotovogn i 2018 i din kommune.

Lån penge ansvarligt med Mikonomi.dk. Her kan du sammenligne priser på forbrugslån, kviklån og billån, så du ikke betaler for meget. Efter sammenligningen kan du nemt vælge den løsning, der passer dig bedst.

Ønsker du at benytte kortet, kan du blot kopiere denne kode:

Få HTML-koden her!
<iframe title="Se kortet: Hvor skal du passe mest p&aring; fotovogne?" aria-label="Denmark municipalities choropleth map" src="//datawrapper.dwcdn.net/fCeSL/5/" scrolling="no" frameborder="0" width="600" height="400"></iframe><p style="font-style: italic; font-size: 10px; color: black;">Kilde: <a href="https://www.Mikonomi.dk" target="_blank" style="font-style: italic; font-size: 10px; color: black;">Mikonomi.dk</a></p>


Herunder kan du se, hvad dette indlæg indeholder:


Her skal du passe mest på fotovogne: Se resultatet her

I følgende tabel kan du få et overblik over, hvor du skal holde mest øje med fotovogne og eventuelt stærekasser. Denne viser nemlig, hvilke veje der oftest har været besøgt af en fotovogn samt antallet af fartbøder i 2018 i din kommune. Tabellen giver altså et indblik i disse fire faktorer:

 • De tre veje, hvor der oftest har stået en fotovogn i din kommune i 2018
 • Antal fartbøder pr. fotovogn i din kommune i 2018
 • Antal gange en fotovogn har været på en vej i din kommune i 2018
 • Antal fartbøder i din kommune i 2018

Der er i tabellen i forhold til fartbøder pr. fotovogn rundet op til det nærmeste hele tal for at undgå lange decimaler. Yderligere er der tale om hele ATK-indsatsen i denne tabel. Derved er både fotovogne og stærekasser inkluderet.

Vær opmærksom på følgende:
Datasættet vi har fået aktindsigt i fra Rigspolitiet kan ændre sig i løbet af året, hvilket vil sige, at antallet af fartbøder m.m. kan stige og inkluderer både mobile og faste standere. Det meste data fra 2018 burde dog være registreret på nuværende tidspunkt. Data er derudover trukket den 14. februar 2019.

Ønsker du at se den fulde fremgangsmåde, kan du længere nede på siden se, hvordan denne undersøgelse er udarbejdet.

380 fotovogne har været på gaden i Aalborg Kommune i 2018

I dette afsnit kan du læse mere om, hvor der har stået flest fotovogne i 2018 uden at tage højde for indbyggertal, antal bøder eller andet.

I Aalborg og Vejle Kommune var der henholdsvis 380 og 280 fotovogne ude på vejene i løbet af 2018. I Aalborg Kommune er de oftest placeret på Hobrovej, Egensvej og Aalborgvej, hvor der blot på disse tre veje stod en fotovogn 66 gange i 2018 som i alt gav 5.205 fartbøder.

I Vejle Kommune er de veje, du skal holde mest øje med fotovogne Koldingvej, Diagonalvejen og Horsensvej, hvor der i 2018 stod 62 fotovogne der gav 6.534 fartbøder. Til sammenligning var der i gennemsnit 97 fotovogne ude på vejene pr. kommune. Nedenstående kommuner ligger derfor en del over gennemsnittet, når det kommer til antallet af fotovogne.

Top 5 kommuner med flest besøg fra en fotovogn
KommuneAntal fotovogne i 2018
Aalborg Kommune380 fotovogne
Vejle Kommune280 fotovogne
Aarhus Kommune223 fotovogne
København Kommune215 fotovogne
Silkeborg Kommune206 fotovogne


I den anden ende af skalaen finder du Dragør og Frederiksberg Kommune, hvor der kun har stået henholdsvis seks og 13 fotovogne i 2018. Kører du dog ofte i en af de kommuner, skal du i Dragør være mest opmærksom på fotovogne på Hartkornsvej, Kirkevej og Møllevej. På disse tre veje er der dog kun givet 168 fartbøder i 2018.

I Frederiksberg Kommune skal du holde ekstra øje med fotovogne med Roskildevej, Godthåbsvej og Dalgas Boulevard, hvor der er givet 5.823 fartbøder i løbet af 2018.

I Furesø Kommune har der ligeså kun været 21 fotovogne ude hele 2018, som har givet 565 fartbøder. De tre veje, hvor der oftest har stået en fotovogn er Kollekollevej, Paltholmvej og Fiskebækvej.

Næsten 10% af alle fartbøder kommer fra Københavns Kommune

Dette afsnit illustrerer, hvor der er givet flest fartbøder uden at tage højde for antal fotovogne, indbyggere m.m. Som tabellen nedenfor viser, er der givet flest bøder i Københavns Kommune.

De fem kommuner med flest fartbøder i 2019 står for 30,49% af de samlede 544.974 fartbøder, der blev skrevet i 2018 ved automatisk fartkontrol. Københavns Kommune står derudover alene for 9,8% af det samlede antal af fartbøder.

København er ligeså en af de kommuner, hvor der har været flest fotovogne i løbet af 2018. De er specielt Åboulevarden, Vigerslev Allé og Tagensvej, der har været besøgt af en fotovogn. Disse tre veje har haft besøg af en fotovogn 76 gange i 2018, som har givet 15.821 fartbøder.

Top 5 kommuner med flest fartbøder
KommuneAntal fotovogne i 2018
København Kommune53.494 fartbøder
Slagelse Kommune50.830 fartbøder
Aalborg Kommune27.230 fartbøder
Vejle Kommune17.381 fartbøder
Odense Kommune17.209 fartbøder


De kommuner, hvor der er givet færrest fartbøder, finder du i Dragør, Ærø og Brøndby Kommune. I Ærø og Brøndby Kommune er der kun givet henholdsvis 231 og 428 fartbøder i 2018. I Dragør Kommune er der ligeså kun givet 168 fartbøder. Til sammenligning lyder landsgennemsnittet på, at der bliver givet 5.737 fartbøder pr. kommune.

Kører du i disse kommuner, skal du i Brøndby Kommune passe mest på fotovogne på disse veje: Brøndbyvester Boulevard, Park Allé og Brøndbyøstervej. På disse tre veje er der givet 229 fartbøder i løbet af 2018.

Ligeså skal du i Ærø Kommune holde mest øje med fotovogne på Vestre Allé, St. Rise Landevej og Vindeballevej, hvor der er givet 144 fartbøder i 2018.

Fordeling af fotovogne i politikredsene

Politiet har selvsagt ikke et ubegrænset antal af fotovogne. Derudover er de fotovogne, som de har tilgængelige, fordelt ud på de forskellige politikredse. De er fordelt efter en fordelingsnøgle, hvor der tages højde for følgende to faktorer:

 • Uheldsbelastningen i politikredsen
 • Antal kørte kilometer i politikredsen

Begge af de to ovennævnte kriterier vejer 50%. Fordelingen af de tilgængelige fotovogne vurderes derved på antallet af uheld i den pågældende politikreds, og hvor mange kilometer der køres i politikredsen. Derfor vil politikredse med mange uheld og mange kørte kilometer have flere fotovogne, end dem med færre uheld og færre kørte kilometer.

I nedenstående tabel kan du se fordelingen af fotovogne pr. politikreds. Derudover kan du se, hvor mange gange en fotovogn har været ude i den pågældende politikreds samt, hvor mange gange hver enkelt fotovogn har været ude på vejene. Til slut kan du ligeså se, hvor mange fartbøder der er givet i den enkelte politikreds - fra både fotovogne, stærekasser og samlet.


Sådan er undersøgelsen udarbejdet

Undersøgelsen er foretaget på baggrund af data fra 2018 vedrørende antallet af fartbøder fra ATK-vogne - herunder både fotovogne og stærekasser, som vi på Mikonomi.dk har fået aktindsigt i. Alle tallene stammer fra Rigspolitiets statistikker. I denne har vi blandt andet kunne se følgende:

 • Vejnavn
 • Politikreds
 • Kommune
 • Stedtype
 • Hastighedsgrænse
 • Antal bøder

Til datasættet skal det nævnes, at der er tale om et dynamisk datasæt, som er trukket den 14. februar 2019. Dette betyder, at det kan ændre sig i løbet af året. Det meste data for 2018 burde dog være registreret på nuværende tidspunkt. Yderligere dækker datasættet både mobile og faste standere, også kaldt stærekasser. Dog er langt de fleste fra mobile standere, da stærekasserne kun står på 11 veje indtil videre.

Læsø, Fanø og Samsø Kommune er derudover ekskluderet fra undersøgelsen, da der ikke har været nogle fotovogne i disse tre kommuner.

Camilla Kruuse
Skrevet af Camilla Kruuse, Kommunikationsspecialist og presseansvarlig
Camilla arbejdede som kommunikationsspecialist og presseansvarlig hos Mikonomi.dk, hvor hun fra 2017-2020 har skrevet om privatøkonomi og lån. I form af større undersøgelser og mindre guides forsøgte hun at dække økonomiske emner på en nytænkende, spændende og ikke mindst forståelig måde. Hendes arbejde er tidligere blevet udgivet i nogle af de største medier i Danmark herunder TV2, DR og Finans. I 2018 blev hun nomineret til SEMrush Nordic Awards i kategorien ‘Young Marketing Professional’ og er uddannet på Copenhagen Business Academy..