A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 6 min.
Opdateret:

Undersøgelse: Her bliver der begået flest tyverier

Disse områder er hårdest ramt af tyveri

Københavns politikreds er, uden sidestykke, den mest kriminelle af landets 12 politikredse med mere end 25 tyverier pr. tusind indbyggere. Dog har Københavns politikreds samtidigt landets næstlaveste ‰-mæssige andel af tricktyveri ved beboelse.

Mikonomi.dk er en platform, hvor brugerne har mulighed for at sammenligne priser på finansielle produkter som bl.a. lån og forsikringer. Herudover undersøger vi også trends og andre faktorer, som kan påvirke danskernes hverdag. Vi har undersøgt og behandlet Rigspolitiets data omhandlende anmeldte og sigtede tyverier i landets 12 politikredse og fundet den politikreds, som har været mest udsat for tyveri i 2018.

Foruden bearbejdelsen af, hvor mange tyverier der bliver begået pr. tusind indbyggere i de forskellige politikredse, kan du i dette indlæg læse om, hvad du børe være opmærksom på i tilfælde af tyveri. I kortet herunder kan du se, hvor der oftest bliver begået tyveri, og hvor du dermed kan føle dig mest sikker.

Ønsker du at benytte det interaktive kort, kan du blot kopiere denne kode:

Få HTML-kode!
<iframe title="Se kortet: Her bliver der beg&aring;et flest tyverier" aria-label="Denmark police districts choropleth map" id="datawrapper-chart-86r9X" src="//datawrapper.dwcdn.net/86r9X/10/" scrolling="no" frameborder="0" style="width: 0; min-width: 100% !important;" height="400"></iframe><script type="text/javascript">!function(){"use strict";window.addEventListener("message",function(a){if(void 0!==a.data["datawrapper-height"])for(var t in a.data["datawrapper-height"]){var e=document.getElementById("datawrapper-chart-"+t);e&&(e.style.height=a.data["datawrapper-height"][t]+"px")}})}();</script><p style="font-style: italic; font-size: 10px; color: black;">Kilde: <a href="https://www.Mikonomi.dk" target="_blank" style="font-style: italic; font-size: 10px; color: black;">Mikonomi.dk</a></p>

Læs mere på siden om:

Tyvene har travlest i hovedstaden

Mikonomi.dk har rangeret landets 12 politikredse ud fra det samlede antal tyverier pr. tusind indbyggere. Vi kombinerer derfor tallene for hver af de fem kategorier: tricktyveri ved beboelse, tricktyveri på gadeplan, tyveri fra personbil, tyveri fra lastbil/varebil og tyveri fra lomme, taske eller baggage.

København har ubestridt indtaget førerpositionen i forhold til antallet af tyverier overordnet. Der er 265% flere tyverier pr. indbygger her end i Østjylland, som positionerer sig på andenpladsen med 9,77 tyverier pr. tusind indbyggere.

Selvom København samlet set har flest tyverier pr. indbygger, er tricktyveri ved beboelse helt i bund. Her oplever København nemlig væsentligt færre tyverier, og i 2018 var tallet nede på 16, hvilket er landets næstlaveste blandt de 12 politikredse.

Danmarks tre mest tyveriramte politikredse
PolitikredsTyverier pr. 1000 indbyggerePlacering
København25,851. plads ud af 12
Østjylland9,772. plads ud af 12
Nordsjælland7,853. plads ud af 12

Her støder du på færrest tyveknægte

Landets mest retskafne politikredse, i al fald når det gælder tyverier, er Syd- og Sønderjylland, Midt- og Vestjylland og Bornholms politikredse. Disse tre politikredse løber med henholdsvis en 10., 11. og 12. plads over tyverier pr. tusind indbyggere.

Bornholm, med landets laveste antal af tyverier på pr. tusind indbyggere, har kun omtrent en tredjedel så mange tyverier som landets næstmindst tyveriramte politikreds Midt- og Vestjylland.

Samtidig er Bornholms politikreds også den eneste af landets 12 politikredse, som ikke har oplevet tilfælde af tyveri i alle af de fem kategorier af tyveri. På Bornholm har der nemlig i 2018 ikke været et eneste anmeldt eller sigtet tilfælde af tricktyveri på gaden.

Danmarks tre politikredse med færrest tyverier
PolitikredsTyverier pr. 1000 indbyggerePlacering
Bornholm1,2612. plads ud af 12
Midt- og Vestjylland3,2511. plads ud af 12
Syd- og Sønderjylland3,3110. plads ud af 12

Forsikringer - det bør du vide

Hvis uheldet pludselig rammer, og du er blevet udsat for tyveri, er der visse krav fra forsikringsselskaberne, der skal være opfyldt, før du kan gøre krav på din erstatning. Hvis du ikke har kendskab til kravene, kan det i værste tilfælde betyde, at forsikringsselskabet ikke vil give dig, den kompensation du har ret til.

For at sænke risikoen for eller helt undgå tyveri skal du sørge for at overbevise tyven om, at dit hjem, bil eller taske er et dårligt valg at gå efter. Jo mere levende dit hjem er med rod og belysning, jo mere sikret din bil er, og jo mere opmærksom du er på dine ejendele, når du er ude offentligt - jo lavere risiko er der for tyveri.

Hvis uheldet er ude, skal du dog vide, hvordan du skal handle, før forsikringen gælder. Læs herunder, hvilke kriterier der skal være opfyldt, før du kan gøre krav på din erstatning hos dit forsikringsselskab. Da kriterierne dog kan variere fra selskab til selskab, skal du naturligvis altid læse din forsikringspolice nøje.

Biltyveri: Fjern GPS’en fra forruden

For at slå en myte til jorden er det ikke din bilforsikring, der dækker indbrud i bilen. Den dækker kun eventuelle skader på bilen, såsom en ødelagt rude. Det er i stedet din indboforsikring, som du skal have fat i. Indboforsikringen dækker alle værdigenstande, du kan medbringe uden at skulle afmontere dem først.

Du skal dog være opmærksom på, at din forsikring ikke dækker ved alle tænkelige situationer, da følgende betingelser skal være opfyldt først:

  • Dine værdier skal være skjult i bilen (eksempelvis i handskerummet)
  • Du skal efterlade bilen aflåst
  • Vinduerne i bilen skal være rullet helt op

Tricktyveri ved beboelse: Gem kvitteringerne

Ved tricktyveri i hjemmet menes der, at en gerningsmand får snydt sig adgang til hjemmet for herefter at stjæle inventar. Gerningsmanden kan være forklædt i alle afskygninger, og oftest er det i form af “hjemmeplejen” eller “håndværkeren”, der gennem sin titel forsøger at skaffe sig adgang til boligen.

For at sikre sig bedst muligt mod tricktyveri ved beboelse er det vigtigt at tage sine forholdsregler. Måden, du bedst forhindrer tricktyven, kan være ved at sørge for, at værdigenstande ikke ligger fremme. Endvidere bør du udstyre din dør med dørspion og kun lukke op for fremmede, når du på forhånd har indgået aftale med vedkommende.

For at forsikringen skal dække, skal du straks melde det til forsikringsselskabet. Forsikringsselskabet vil have dig til at dokumentere, hvilke genstande der er blevet stjålet, at du ejer dem, kvaliteten på genstandene samt deres værdi. Der er dermed en fordel, hvis du på forhånd har gemt kvitteringerne.

Tricktyveri på gaden: Råb “stop tyven”

Bliver du udsat for tyveri på gaden, skal du eller et vidne omkring dig anråbe tyven. Dette skal gøres for, at tyveriet senere kan blive stemplet som et åbenlyst tyveri. Der bliver som udgangspunkt vist tillid fra forsikringsselskabernes side, når deres kunder fortæller, at de gjorde anråb mod tyven under gerningstidspunktet.

Hvis du bliver handlingslammet og ikke får råbt efter tyven, kan du risikere at forsikringsselskabet vil erklære tyveriet for et simpelt tyveri, hvilket vil sige, at dine penge og smykker ikke bliver dækket. I visse situationer kan det blive påkrævet, at der vises kvitteringer for de genstande, som er blevet stjålet.

Hvis du først opdager tricktyveriet senere og dermed ikke, som ovenstående situation, får anråbt tyven på gerningstidspunktet, vil det heller ikke kategoriseres som et åbenlyst tyveri.

Sådan er undersøgelsen udarbejdet

Vi har behandlet data fra Rigspolitiets statistikker, som kombinerer antallet af anmeldelser og sigtelser i forbindelse med tyverier fordelt på Danmarks 12 politikredse fra 2018.

Vi har i undersøgelsen udregnet, hvor stor en andel af tyverier der sker pr. tusind indbyggere ved at sammenkoble indbyggertallet i hver politikreds fra Danmarks Statistik med Rigspolitiets statistikker over tyverier.

Alle informationer, som er blevet brugt i denne undersøgelse, er samlet i nedenstående tabel. Her kan du se, hvilke politikredse der er berørt mest i de fem kategorier.

Find din politikreds og se hvor mange indbrud der bliver begået:

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Skribent og kommunikationsekspert
Signe sidder til dagligt med udvikling af indhold, research og analyse på Mikonomi.dk. Hun har siden 2017 skrevet artikler om tendenser i privatøkonomien og udarbejdet guides til de danske forbrugere. Signe går desuden op i, at alle skal kunne forstå de økonomiske begreber og skriver passioneret på et letforståeligt sprog. Signe er uddannet på Københavns Universitet og hendes arbejde er blevet udgivet i flere danske medier bl.a. Berlingske.