A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 4 min.
Opdateret:

Finansnyheder: 5 interessante artikler fra januar

Januar

Hvilke interessante finansnyheder har der været i løbet af januar?

Det er vigtigt for os her på Mikonomi.dk at holde os opdaterede på, hvad der sker på det finansielle marked. Derfor læser vi en hel del økonomi nyheder, og nogle af dem vil vi gerne dele med jer.

Vi har samlet januar måneds mest interessante økonomiske nyheder i dette blogpost med en kort beskrivelse samt et link til en uddybende artikel. Derudover har vi også samlet et par interessante events, som du kan holde øje med i februar.

Læs med her og hold dig opdateret på, hvad der sker på det finansielle område i Danmark og udland.

Januarnyhed nr. 1

Mere end 200.000 danskere står i RKI

Data- og analysevirksomheden Experian har i januar lavet en ny opgørelse over antallet af danskere, der står registreret i RKI. Opgørelsen viser, at 202.727 personer er angivet som dårlige betalere i RKI’s register. Det er et fald på 4,4% i forhold til sidste år, hvor 212.161 personer var registreret.

Trods opsving i både økonomi og beskæftigelse ser danskernes spenderbukser ikke ud til at blive luftet mere, end selerne kan holde [...] færre og færre danskere ender i RKI-registeret som dårlige betalere. Det er et fald for fjerde år i træk. - Citat fra Experians hjemmeside.

Læs artiklen 202.000 danskere står registreret som dårlige betalere, som blev bragt d. 15. januar 2019 på dr.dk eller se Experians fulde RKI-opgørelse, som ligeledes blev offentliggjort d. 15. januar 2019.

Januarnyhed nr. 2

OECD har lavet nye anbefalinger til Danmark

OECD har endnu engang udgivet deres økonomiske analyse af Danmark. Denne analyse belyser de største udfordringer Danmark står overfor og giver dertil også politiske anbefalinger.

Rapportens opsummering fastslår, at økonomien vokser efter, der har været en lang, men moderat bedring. Derudover er de offentlige finanser sunde, men OECD anbefaler, at den offentlige sektor kan effektiviseres.

Læs OECD’s økonomiske anbefalinger til Danmark, som blev offentliggjort d. 15. januar 2019.

Januarnyhed nr. 3

Folk tager færre lån med afdragsfrihed

Finans Danmark udgav i januar nye tal for realkreditudlånet i 4. kvartal i 2018. Tallene viser, at antallet af afdragsfrie lån falder, og at det er på det laveste niveau i 10 år. Kun 36,3% af realkreditlån til boligejere er afdragsfrie i dag.

Udviklingen mod færre afdragsfrie lån betyder, at flere boligejere løbende nedbringer deres gæld, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Læs Finans Danmarks artikel og tabelmateriale om realkreditudlånet, som blev offentliggjort d. 18. januar 2019.

Januarnyhed nr. 4

Indkomststigning til gennemsnitlig LO-arbejder, vil øge ulighed i Danmark

CEPOS har lavet beregninger på baggrund af gini-koefficienten. Gini-koefficienten er en udregning, der bliver brugt som indikator for, hvor stor den økonomiske ulighed er. Ifølge CEPOS beregninger vil uligheden i Danmark stige, hvis en person med årlig indkomst på 400.000 kr. får en indkomstfremgang. Uligheden vil derimod falde, hvis en person med en årlig indkomst på 300.000 kr. får en højere indkomst.

Det vil sige, at hvis en gennemsnitlig enlig LO-arbejder i lejebolig uden særlige fradrag, der tjener ca. 33.3000 kr. om måneden før skat får en indkomststigning, så vil det bidrage til en stigende ulighed i samfundet. Så også indkomstfremgang hos dem, der må siges at være ’almindelige’ danskere, vil påvirke uligheden. Det er altså ikke kun tilfældet for dem på direktionsgangen, siger analysechef Otto Brøns-Petersen, CEPOS.

Læs CEPOS’s notat om uligheden i Danmark, som blev offentliggjort d. 24. januar 2019.

Januarnyhed nr. 5

Økonomisk Verdensforums møde 2019 i Davos

World Economic Forum fandt sted fra d. 22.-25. januar i Davos, Schweiz. Årets hovedtema var “Globalisering 4.0: Udformning af en global arkitektur under den fjerde industrielrevolution”. Det var blandt andet til dette møde, at den 16-årige Greta Thunberg gjorde et publikum af globale ledere stumme med sin tale om klimaet.

At Davos, people like to talk about success, but financial success has come with a price tag, and on the climate we have failed. And unless we recognize the failures of our system, there will be unspoken suffering, sagde Greta Thunberg, svensk miljøaktivist.

Læs mere på Økonomisk Verdensforum og se alle deres artikler fra mødet i januar 2019.

Hold øje med dette i februar

Udover at give dig et overblik over januars fem mest interessante finansielle nyheder, vil vi på Mikonomi.dk også give dig et indblik i, hvad du skal holde øje med i februar. Der er den 5. februar møde i Folketingssalen, hvor blandt andet en forespørgsel om differentieret pensionsalder vil blive behandlet. Muligheden for samt konsekvenserne ved en differentieret folkepensionsalder baseret på antal år på arbejdsmarkedet vil her blive debatteret.

Dagen efter, d. 6. februar, er der åbent samråd om tildeling af førtidspension. Det er Beskæftigelsesministeren Troels Lund Poulsen, der skal i åbent samråd i Beskæftigelsesudvalget. Emnet for dette samråd er Norddjurs Kommunes afvisning af 36 sager om tildeling af førtidspension.

Samme dag kan du blive klogere på ejendomssalg og tvangsauktioner, da Danmarks Statistik udgiver nye tal indenfor disse områder. I slutningen af februar vil vi igen samle op på månedens mest interessante nyheder og dele dem med dig, så du nemt kan holde dig opdateret.

Signe Kirk Andersen
Skrevet af Signe Kirk Andersen, Skribent og kommunikationsekspert
Signe sidder til dagligt med udvikling af indhold, research og analyse på Mikonomi.dk. Hun har siden 2017 skrevet artikler om tendenser i privatøkonomien og udarbejdet guides til de danske forbrugere. Signe går desuden op i, at alle skal kunne forstå de økonomiske begreber og skriver passioneret på et letforståeligt sprog. Signe er uddannet på Københavns Universitet og hendes arbejde er blevet udgivet i flere danske medier bl.a. Berlingske.
Medforfattere:
Camilla Kruuse