Black Friday 2018: Den ultimative guide

Er du klar til Black Friday 2018?

Black Friday er, siden dagens indtræden i Danmark i 2010, blevet et stort fænomen blandt danskerne. Det er en dag, hvor butikkerne reklamerer med kæmpe rabatter på alt fra elektronik til tøj - og danskerne står i lange køer og sidder oppe til sent på natten for at få de bedste tilbud.

Black Friday, som i år falder den 23. november, er da også gået hen og blevet den dag på året, hvor danskerne bruger flest penge. Sidste år brugte danskerne hele 2,117 mia. kr., blot via dankorttransaktioner. Dette er en stigning på 5,8% sammenlignet med 2016.

For at guide forbrugerne bedst muligt igennem Black Friday har vi på Mikonomi.dk udviklet den ultivmative guide. Ved at læse denne bør du være godt klædt på til at kunne finde den helt rigtige finansieringsmulighed, skelne mellem de gode og knapt så gode tilbud - og finde de bedste webshops med Black Friday tilbud.

Her kan du få et overblik over, hvad du kan læse om Black Friday:


Sådan finder du det bedste lån til Black Friday

Skal du alligevel til at købe et nyt TV eller ny Smartphone? Så kan du med fordel overveje at købe det på Black Friday. Dog kan nogle ting, på trods af en stor rabat, stadig være dyre, og det kan derfor være nødvendigt med et lån.

Men hvilket lån er det bedste?

Er det mon bedst at tage et forbrugslån, benytte sig af afbetalingsmuligheder i butikker eller optage en kassekredit, hvis du vil låne penge til Black Friday?

For at besvare dette spørgsmål har vi taget udgangspunkt i et Philips TV POS902F OLED, som sidste år var på tilbud til 11.999 kr. på Black Friday. På dette TV kunne du derfor opnå en rabat på hele 52%, hvis du købte det på Black fredag. I de tre nedenstående eksempler viser vi, hvordan du kan låne 12.000 kr. til købet af dette fjernesyn.

Priseksempel på forbrugslån
Låneeksempel Udgifter
Lånebeløb 12.000 kr.
Månedlig ydelse 1.053 kr.
Samlede kreditomkostninger 626 kr.
Debitorrente (variabel) 9,90%
ÅOP 9,90%
Løbetid 12 måneder
Samlet tilbagebetalingsbeløb 12.626 kr.
Priseksempel på afbetaling i Bilka
Låneeksempel Udgifter
Lånebeløb 12.000 kr.
Månedlig ydelse 1.096 kr.
Samlede kreditomkostninger 1.148 kr.
Debitorrente (variabel) 11,57%
ÅOP 18,59%
Løbetid 12 måneder
Samlet tilbagebetalingsbeløb 13.147 kr.
Priseksempel på kassekredit
Låneeksempel Udgifter
Lånebeløb 12.000 kr.
Månedlig ydelse 2.023,55 kr.
Samlede kreditomkostninger 8.235,46 kr.
Debitorrente (variabel) 94,91%
ÅOP 117,11%
Løbetid 12 måneder
Samlet tilbagebetalingsbeløb 20.235,46 kr.


Hvilket lån til Black Friday er billigst?

Ved at optage et forbrugslån hos Spar Nord skal du i alt tilbagebetale 12.626 kr. Til sammenligning skal du ved en kassekredit hos Kassekreditten derimod betale 20.235,46 kr. tilbage. Vælger du at finansiere købet gennem Bilka, skal du i alt tilbagebetale 13.147 kr.

Den store prisforskel på tilbagebetalingsbeløbet skyldes i høj grad, at de samlede kreditomkostninger er langt højere ved kassekreditten sammenlignet med både forbrugslånet og køb på afbetaling. Ved forbrugslånet er de samlede kreditomkostninger kun 626 kr., hvorimod de ved afbetaling i Bilka lyder på næsten det dobbelte, altså 1.148 kr.

Skal du tage et lån til Black Friday, bør du derfor undersøge dine lånemuligheder nøje, da prisen på disse kan variere meget. På denne måde vil du både opnå rabat på dit køb og sikre dig den billigste finansieringsmulighed på Black Friday.

På globalt plan ligger omsætningen på Black Friday på godt 650 milliarder kr.


Sådan sparer du endnu flere penge på Black Fredagstilbud

Tag et lån uden renter, og spar mange penge på Black Friday. Skal du alligevel optage et lån til at købe dit drømmefjernsyn, iPhone, sofa eller lignende på Black Friday, bør du overveje et såkaldt gratis lån.

Et gratis lån kaldes også et rentefrit lån, da du slipper for at betale renter og gebyrer, såfremt du betaler beløbet tilbage inden 30 dage. Hos Simbo.dk og Vivus.dk kan nye kunder låne op til 6.000 kr. rentefrit i 30 dage. Det vil sige, at du gratis kan låne 6.000 kr. til eksempelvis købet af en ny iPhone på Black Friday.

Hvis du optager et lån hos Simbo.dk på 6.000 kr. kan du, som nedenstående illustrerer, altså slippe for at betale renter og gebyrer for dit lån, hvis du betaler pengene tilbage inden 30 dage. Derved er det gratis for dig at låne pengene i de 30 dage, hvilket er ideelt til mindre lånebeløb. Optager du samme lån med intentionen om at tilbagebetale beløbet over tre måneder, i stedet for 30 dage, ender du med en rente på 228% de resterende to måneder.

Rentefrit laan Black Friday

Sådan styrer du uden om snydetilbud på Black Friday

Det har været oppe at vende i medierne flere gange. Snydetilbud på Black Friday, hvor forbrugeren egentlig ikke opnår den rabat, der gives udtryk for.

Dette er eksempelvis, når en butik sætter prisen op inden Black Friday, for så at sætte prisen ned igen på Black Friday. På denne måde ligner det, at forbrugeren opnår en stor rabat, mens dette i virkeligheden ikke er tilfældet.

For eksempel kostede et Philips Smart TV den 4. november 2018, ifølge Pricerunner, 4.999 kr. Ser man dog på prisen i dag, er denne steget til 10.999 kr. Skulle Elgiganten vælge at nedsætte prisen til 4.999 kr. igen på Black Friday, ville dette give en rabat på 45%, som nedenstående graf illustrerer.

Dette er dog misvisende, da du for blot tre uger siden kunne købe TVet til samme pris som på Black Friday. Derfor vil den reelle rabat lyde på 0%, som nedenstående viser. Det er derfor en god idé at tjekke, hvad prisen tidligere har været på samme produkt. På denne måde kan du sikre dig, at der er tale om et godt tilbud og ikke blot et snydetilbud - som forøvrigt også er ulovligt.

Udviklingen i forbrug på Black Friday

Hvordan har danskernes forbrug på Black Friday udviklet sig siden 2011? Vi har i den grad taget den amerikanske tradition til os. Dette illustreres tydeligt i vores forbrug på denne dag de sidste syv år, som grafen nedenfor viser.

I 2011 brugte danskerne lidt over 1 mia. kr. på Black Friday, og siden er forbruget steget støt. Sammenligner du forbruget i 2011 med forbruget i 2017, er der en stigning på hele 95% - blot på syv år.

Den største procentmæssige udvikling ses fra 2014 til 2015, hvor der på bare det ene år var en stigning på 27,69% i danskernes forbrug den dag. Året efter, altså fra 2015 til 2016, er det år, hvor forbruget er steget mindst med kun 0,91%.

9 gode råd til hvordan du undgår at blive snydt til Black Friday

Som ovenstående illustrerer, er Black Friday en dag, hvor vi danskere virkelig hiver pengepungen frem. Dog sker det også ofte, at den almene forbruger bliver snydt i forbindelse med Black Friday.

For at klæde dig godt på til Black Friday, har vi udviklet nedenstående liste, som kan guide dig igennem dagen, så du ikke bliver snydt. På den måde kan du sikre dig helt gode tilbud - uden at blive snydt.

  • Lister lister lister

Black Friday er designet til at få dig at købe mere end, hvad du har brug for. Derfor kan det være en god idé at lave en liste, hvis du allerede ved, hvad du gerne vil gå efter og har et stramt budget.

  • Undersøg prisudviklingen

Der har været en del sager i medierne om forretninger, som har fået tilbudsrabatterne til at se enorme ud ved at sætte priserne på deres varer kunstigt op et par uger før Black Friday og sætte dem ned på selve dagen. Dette giver et indtryk af en meget stor rabat.

  • Tjek priser flere steder

Brug en tjeneste som PriceRunner.dk til at tjekke, om du kan finde en bedre pris i en anden forretning. Selvom én forretning giver dig en god rabat på en varer, er det ikke ensbetydende med, at dette er den bedste pris på markedet.

  • Hvilke bytteregler gælder til Black Friday?

Hvis du gerne vil shoppe julegaver til Black Friday, skal du være opmærksom på, at de fleste butikker har 14 dages returret. Dette er selvfølgelig en alt for kort frist, når gaverne først åbnes 24. december. Nogle butikker forlænger dog returretten til januar netop på grund af dette.

  • Hvad gælder i forhold til reklamationsret?

Der har været eksempler på, at butikker har afskrevet reklamationsretten på varer, som de giver stor rabat på. Dette er dog ulovligt. Ligegyldigt hvor stor rabatten er, har du altid en reklamationsret på 2 år.

  • Fejl i prismærkning

Som udgangspunkt er butikken forpligtet til at give dig den pris, der skiltes med. Skilter de eksempelvis med et par sko til 500 kr., men slås de ind til 700 kr., er forretningen i princippet forpligtet til at give dig skoene til den skiltede pris. Der kan dog i nogle tilfælde være tale om en diskussion mellem god og ond tro, som kan betyde, at butikken ikke behøver sælge dig skoene til den skiltede pris.

  • Produkter, der er forældede

Mange butikker ser Black Friday som en god mulighed for at komme af med deres restlager. Det kan derfor være en god idé at overveje, om du vil bruge penge på at købe en ældre model af et produkt i stedet for at vente og købe en ny - selvfølgelig til højere pris.

  • Online shopping og told

Skal du shoppe online til Black Friday, og overvejer du at handle fra udenlandske webshops? Husk da at medregne told i prisen. Handler du udenfor EU, skal du være opmærksom på, at dine varer kan pålægges told.

  • Sikkerhed online

Når du handler online, skal du være opmærksom på din sikkerhed. Brug hjemmesider med en HTTPS-forbindelse og opdater din sikkerhedssoftware på din computer. Vær derudover også opmærksom på falske webshops. Det kan være en god idé at handle med et kreditkort fremfor et debetkort, fordi dine penge ikke trækkes med det samme.

Tilbuds- og antitilbudsdage

Der findes efterhånden mange forskellige tilbudsdage og i kølvandet på dette også en hel del antitilbudsdage, som forsøger at sætte fokus på, at vores klode ikke har godt af, at vi overforbruger.

Således ser vi i dag, at der eksempelvis er en Køb Lokalt Dag, en Green Friday og Buy Nothing Day, som står i kontrast til forbrugsfesten på Black Friday. Samtidig ser vi også en vækst i andre forbrugsdage.

Eksempelvis er Cyber Monday blevet et velkendt fænomen i Danmark og ligeså Singles Day. I nedenstående tabel kan du se de forskellige tilbuds- og antitilbudsdage samt, hvilken tid på året de falder.

Oversigt over forbrugsdage
Tilbudsdage Dato Antitilbudsdage Dato
Singles Day 11. november Køb lokalt dag 28. oktober
Black Friday 4. fredag i november Green Friday Samme dag som Black Friday
Cyber Monday Mandagen efter Black Friday Buy Nothing Day Samme dag som Black Friday


Der er ingen tvivl om, at Black Friday er kommet for at blive, og det er garanteret en dag, hvor forbruget fortsat vil stige år efter år - i det mindste i de næste par år. I nedenstående tabel kan du se, hvilken dato Black Friday falder på de næste fem år.

Fremtidige datoer for Black Friday
Dato
29. november 2019
27. november 2020
26. november 2021
25. november 2022
24. november 2023

Oversigt over bedste Black Friday tilbud

Sidste år lavede vi en liste over alle de webshops, vi kunne komme i tanke om, som har Black Friday tilbud. Denne vil vi også gerne dele med jer i år, og den ses herunder. Du kan nemt vælge den kategori, du er interesseret i og se alle de vilde tilbud.

Block _1 Block _2 Block _2
Block _4 Block _5 Block _6
Block _7 Block _8 Block _9

 

Elektronik

Coolshop Pixl
Coolshop.dk
Coolstuff Pixl
Coolstuff.dk
Bilka Pixl
Bilka.dk
Føtex Pixl
Foetex.dk
Wupti Pixl
Wupti.dk
Elgiganten Pixl
Elgiganten.dk
CDon Pixl
CDon.dk
Gear Experten Pixl
Gearexperten.dk
Proshop Pixl
Proshop.dk
Dustin Home Pixl
Dustinhome.dk
Webdanes Pixl
Webdanes.dk
Shark Gaming Pixl
Sharkgaming.dk
De 3bedste Pixl
De3Bedste.dk
Telia Pixl
Telia.dk
Pioneer Shop Pixl
Pioneershop.dk
Ibob Pixl
Ibob.dk
Føniks Pixl
Fcomputer.dk
Trendy Phone Pixl
MyTrendyPhone.dk
Powercube Pixl
Powercube.dk
Powerbanken Pixl
Powerbanken.dk
Power Pixl
Power.dk
Computersalg Pixl
Computersalg.dk
Winity Pixl
Winity.dk
Telmore Pixl
Telmore.dk
Gucca Pixl
Gucca.dk
Batteribyen Pixl
Batteribyen.dk
Refurb Pixl
Refurb.dk
Humac Pixl
Humac.dk
Computercity Pixl
Computercity.dk
Kontorhandel Pixl
Kontorhandel.dk
Av Connect Pixl
Av-connection.dk
Recordere Pixl
Recordere.dk
Macbuy Pixl
Macbuy.dk
Komplett Pixl
Komplett.dk
Incover Pixl
Incover.dk
Hifi Pixl
Hifi-freaks.dk
Mackabler Pixl
Mackabler.dk
Whiteaway Pixl
Whiteaway.com
Webhallen Pixl
Webhallen.dk
Call Me Pixl
Callme.dk
Robot Eksperten Pixl
Roboteksperten.dk
No Logo Croped
Skal du være med?
No Logo Croped
Skal du være med?
No Logo Croped
Skal du være med?

LÆS OGSÅ: Bedste lån på nettet lige nu

Baby og Børn

Lirumlarumleg Pixl
Lirumlarumleg.dk
Sundleg Pixl
Sundleg.dk
Babypynt Pixl
Babypynt.dk
Pixizoo Pixl
Pixizoo.dk
Sej Leg Pixl
Sejleg.dk
Jollyoom Pixl
Jollyroom.dk
Lekmer Pixl
Lekmer.dk
Barnetsverden Pixl
Barnetsverden.dk
The Duck Pixl
Theduck.dk
Børnibalance Pixl
Boernibalance.dk
Toytoy Pixl
Toytoy.dk
Lykkeleg Pixl
Lykkeleg.dk
Baby Toys Pixl
Babytoys.dk
Like 2move Pixl
Like2move.dk
Cahetu Pixl
Cahetu.dk
Kidsworld Pixl
Kids-world.dk
Milk Pixl
Milkcopenhagen.com
Minpersonligegave Pixl
Minpersonligegave.dk
Trendyshop Pixl
Trendyshop.dk
Parcellet Pixl
Parcellet.dk
BR Pixl
BR.dk
Toysrus Pixl
Toysrus.dk
Babywonder Pixl
Babywonder.dk
Disneystore Pixl
Disneystore.dk
Sovedyret Pixl
Sovedyret.dk
Babysam Pixl
Babysam.dk
Babyfryd Pixl
Babyfryd.dk
Sille Og Sylvester Pixl
Silleogsylvester.dk
Growing Feet Pixl
Growingfeet.dk
Creakids Pixl
Creakids.dk
Rigtige Drenge Pixl
Rigtigedrenge.dk
Gaiaogko Pixl
Gaiaogko.dk
Legefeen Pixl
Legefeen.dk
No Logo Croped
Skal du være med?
No Logo Croped
Skal du være med?
No Logo Croped
Skal du være med?

Beauty og Helse

Bodyshop Pixl
Bodyshop.dk
No Logo Croped
Skal du være med?
Nice Hair Pixl
Nicehair.dk
Shopderma Pixl
Shopdermaroller.dk
Mademen Pixl
Made4men.dk
Greenharmony Pixl
Greenharmony.dk
Beautycos Pixl
Beautycos.dk
Netto Medical Pixl
Nettomedical.dk
Misslux Pixl
Misslux.dk
Nicehands Pixl
Nicehands.dk
Cocopanda Pixl
Cocopanda.dk
Chelopatra Pixl
Chleopatra.dk
Matas Pixl
Matas.dk
Billigparfume Pixl
Billigparfume.dk
No Logo Croped
Skal du være med?
No Logo Croped
Skal du være med?


Sport og Fitness

Unisport Pixl
Unisport.dk
Sportmaster Pixl
Sportsmaster.dk
Intersport Pixl
Intersport.dk
Bodyman Pixl
Bodyman.dk
Oj Golf Pixl
Oj-golf.dk
Billig Fitness Pixl
Billig-fitness.dk
A PULS Pixl
Apuls.dk
Løbeshop Pixl
Loebeshop.dk
Sportamore Pixl
Sportamore.dk
Bettergolf Pixl
Bettergolf.dk
Golfexperten Pixl
Golfexperten.dk
Lagersport Pixl
Lagersport.dk
Skisport Pixl
Skisport.dk
No Logo Croped
Skal du være med?
No Logo Croped
Skal du være med?
No Logo Croped
Skal du være med?

Bolig og Indretning

Købdyner Pixl
Kobdyner.dk
Homeshop Pixl
Homeshop.dk
Jysk Pixl
Jysk.dk
Nimara Pixl
Nimara.dk
Imerco Pixl
Imerco.dk
Bjørn Pixl
Bjornwiinblad.dk
Dubuy Pixl
Dubuy.dk
Living Shop Pixl
Livingshop.dk
Global Pixl
Globalknive.dk
Georg Jensen Pixl
Georgjensen.com
Holmegaard Pixl
Holmegaard.dk
Kay Pixl
Kaybojesen.dk
Juna Pixl
Juna.dk
LyngbyPixl
Lyngbyporcelæn.dk
The Kitchn Pixl
Kitchn.dk
Illux Pixl
Illux.dk
Kopkande Pixl
Kop-kande.dk
Bahne Pixl
Bahne.dk
Rosendahl Pixl
Rosendahl.dk
Vvs Comfort Pixl
Vvscomfort.dk
Bolignyt Pixl
Bolignyt.dk
Hjem Pixl
Hjem.dk
Renthjem Pixl
Renthjem.dk
Tekstilladen Pixl
Tekstilladen.dk
Ebuy 24 Pixl
Ebuy24.dk
Billigvvs Pixl
Billigvvs.dk
Emanuels Pixl
Emanuels.dk
Xl Møbler Pixl
Xl-mobler.dk
Lys -lamper Pixl
Lys-lamper.dk
Senge Pixl
SengeSpecialisten.dk
Andlight.dk Pixl
Andlight.dk
ILVA Pixl
Ilva.dk
Bo Bedre Pixl
Bobedre.dk
IDEmøbler Pixl
Ide.dk
Lampe Guru Pixl
Lampeguru.dk
Sinnerup Pixl
Sinnerup.dk
Wallstickers Pixl
Wallstickers.dk
Bedre Nætter Pixl
Bedrenaetter.dk
Bolignyt Pixl
Bolignyt.dk
No Logo Croped
Skal du være med?


Tøj, sko og accesories

Zalando Pixl
Zalando.dk
Boozt Pixl
Boozt.dk
Hard Pixl
Hardcasa.dk
brodersen Pixl
Brodersenkobborg.dk
Nelly Pixl
Nelly.com
Bianco Pixl
Bianco.com
Trendlovers Pixl
Trendlovers.com
Kaufmann Pixl
Kaufmann.dk
Magasin Pixl
Magasin.dk
Chanti Pixl
Chanti.dk
Neye Pixl
Neye.dk
Ecco Pixl
Ecco.com
Asos Pixl
Asos.com
Bestseller Pixl
Bestseller.dk
Fashion Hero Pixl
Fashionhero.dk
Hunkemoller Pixl
Hunkemoller.dk
Drop Dead Pixl
Dropdead.dk
Rezet Sneaker Pixl
Rezetstore.dk
Skoringen Pixl
Skoringen.dk
Storm Pixl
Stormfashion.dk
Coolsneakers Pixl
Coolsneakers.dk
2trendy Pixl
2trendy
Kranz Ziegler Pixl
K-z.dk
Mr Pixl
Mr.dk
Qnts Pixl
Qnts.dk
Cap Pixl
Capshoppen.dk
Guldsmykket Pixl
Guldsmykket.dk
Audace Pixl
Audace.dk
Superlove Pixl
Superlove.dk
Watchfelt Pixl
Watchfelt.dk
Simple Style Pixl
Simplestyle.dk
Black Swan Pixl
Blackswanfashion.dk
Sneaker Pixl
Sneakerworld.dk
Din Tøjmand Pixl
Dintojmand.dk
Fashiongirl Pixl
Fashiongirl.dk
Fashion By Emma Pixl
Fashionbyemma.dk
Baxury Pixl
Baxury.dk
Ellos Pixl
Ellos.dk
Ur Kompagniet Pixl
Urkompagniet.dk
Underdrenge Pixl
Underdrenge.dk
Zalando Pixl
Katoni.dk
Miinto Pixl
Miinto.dk
Spejdersport Pixl
Spejdersport.dk
No Logo Croped
Skal du være med?

Gør det selv - Hus og have

Xl Byg Pixl
Xl-byg.dk
10-4 Pixl
10-4.dk
Silvan Pixl
Silvan.dk
Haveglad Pixl
Haveglad.dk
Bauhaus Pixl
Bauhaus.dk
Bygxtra Pixl
Bygxtra.dk
Davidsen Pixl
Davidsenshop.dk
No Logo Croped
Skal du være med?


Oplevelser

Dgda Pixl
Duglemmerdetaldrig.dk
Effektlageret Pixl
Effektlageret.dk
Go Dream Pixl
Godream.dk
Hotels Pixl
Hotels.com
Dealhunter Pixl
Dealhunter.dk
Billig Camping Pixl
Billigcamping.dk
Nortlander Pixl
Nortlander.dk
Small Danish Hotels Pixl
Smalldanishhotels.dk
Sendentanke Pixl
Sendentanke.dk
Gavekortet Pixl
Gavekortet.dk
Sunweb Pixl
Sendentanke.dk
Grej Freak Pixl
Grejfreak.dk

Lidt af hvert

Fyr-selv Pixl
Fyr-selv.dk
Fri Bikeshop Pixl
Fribikeshop.dk
Chiadirect Pixl
Chiadirect.dk
Drone Butikken Pixl
Dronebutikken.dk
Alka Pixl
Alka.dk
Coolstuff Pixl
Coolstuff.dk
Coolshop Pixl
Coolshop.dk
Cykelgear Pixl
Cykelgear.dk
Petdreams Pixl
Petdreams.dk
Outletcykler Pixl
Outletcykler.dk
Dyrene Paa Torvet Pixl
Dyrenepaatorvet.dk
Domotech Pixl
Domotech.dk
Cykel Experten Pixl
Cykelexperten.dk
Wellnesstilbud Pixl
Wellnesstilbud.dk
Ok Pixl
OK.dk
Rito Pxl
Rito.dk
Kukuk Pixl
Kukuk.dk
Clarashelse Pixl
Clarashelse.dk
Bagerbixen Pixl
Bagebixen.dk
Welldeal Pixl
Welldeal.dk
Lidl Pixl
Lidl.dk
No Logo Croped
Skal du være med?
No Logo Croped
Skal du være med?
No Logo Croped
Skal du være med?


Kilder: Dankort, Nets, FDIH, SelectedMedia, TV2, Flatpanels, Spar Nord, Ferratum, Bilka

Relaterede blogindlæg