A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 8 min.
Opdateret:

Undersøgelse: Hvor attraktiv er din kommune at arbejde i?

Hvilken kommune er den mest attraktive at arbejde i?

Har du nogensinde undret dig over, hvilken kommune i Danmark du får mest i løn, og hvor arbejdsgiveren indbetaler mest til din pension? Hvilken kommune har flest jobs og færrest ledige? Netop dette har vi her på Mikonomi.dk sat os for at undersøge for at kunne konkludere, hvilken dansk kommune der er den mest attraktive kommune at arbejde og få job i.

Dette blogindlæg vil give dig et indblik i seks nøje udvalgte kriterier, der alle giver et indblik i, hvor attraktiv din kommune er at arbejde samt få job i. Dette indebærer blandt andet økonomiske arbejdsforhold såsom den gennemsnitlige månedsløn og den gennemsnitlige indbetaling til pension fra arbejdsgiveren. Det er selvsagt en fordel med høj løn, og at arbejdsgiveren indbetaler et større beløb til pensionen, således du slipper for at optage et lån, kviklån eller lignende.

Blogposten giver ligeså et indblik i, hvor let det er at få et job i den givne kommune i form af, hvor mange jobs der er, antallet af langtidsledige samt, hvor mange nye firmaer der hvert år kommer. Til slut indeholder indlægget også en gennemsnitslig pendlingsafstand fra bopæl til arbejde.

I nedenstående kort kan du få et overblik over, hvor mange point din kommune har fået, og dermed hvor attraktiv den er at arbejde samt få job i.

Ønsker du at bruge det interaktive kort på din egen side, kan du kopiere denne kode:

Få HTML-koden her!
<p><iframe id="datawrapper-chart-I0CYp" src="//datawrapper.dwcdn.net/I0CYp/4/" scrolling="no" frameborder="0" allowtransparency="true" width="600" height="400"></iframe></a><br><em>Created by <a href="https://www.mikonomi.dk" target="_blank">Mikonomi.dk</a></em></p>

Du kan nedenfor få overblik over, hvad du kan læse om i denne blogpost:

Hvor mange point har din kommune fået?

I nedenstående tabel kan du få et overblik over, hvordan din kommune har klaret sig i denne undersøgelse. Denne giver et indblik i, hvor mange point din kommune har fået under hvert kriterium, den samlede pointscore samt placering.

Ønsker du at se baggrunden for de givne point i denne tabel, kan du længere nede se en fuld oversigt over dataen.

Mest attraktivt at arbejde i Region Hovedstaden

Skal du søge nyt job, tyder noget på, at du bør søge imod Region Hovedstaden. De top 10 mest attraktive kommuner at arbejde i, er nemlig alle sammen kommuner fra Region Hovedstaden, som nedenstående tabel illustrerer.

Top 10 kommuner
PlaceringPointKommuneRegion
1. plads48 ud af 60 pointGentofte KommuneRegion Hovedstaden
2. plads44 ud af 60 pointRudersdal KommuneRegion Hovedstaden
2. plads44 ud af 60 pointLyngby-Taarbæk KommuneRegion Hovedstaden
2. plads44 ud af 60 pointHørsholm KommuneRegion Hovedstaden
5. plads37 ud af 60 pointHerlev KommuneRegion Hovedstaden
5. plads37 ud af 60 pointFuresø KommuneRegion Hovedstaden
5. plads37 ud af 60 pointBallerup KommuneRegion Hovedstaden
8. plads36 ud af 60 pointAllerød KommuneRegion Hovedstaden
9. plads35 ud af 60 pointKøbenhavn KommuneRegion Hovedstaden
9. plads35 ud af 60 pointFrederiksberg KommuneRegion Hovedstaden


Fælles for de fleste af kommunerne er, at de har en høj gennemsnitlig månedsfortjeneste sammenlignet med de resterende kommuner. Specielt vinderkommunen, Gentofte Kommune med 48 ud af 60 point, har en høj månedsfortjeneste, faktisk den højeste. I gennemsnit har en indbygger i Gentofte Kommune en gennemsnitlig månedsfortjeneste på 58.411 kr. I Hørsholm Kommune, der har fået 44 ud af 60 point, er det 57.628 kr. Ligeså ligger månedsfortjenesten i Rudersdal Kommune, der har opnået samme antal point som Hørsholm Kommune, på 58.013 kr.

Til sammenligning ligger landsgennemsnittet på 39.873 kr. Sammenligner man yderligere med de to kommuner, Langeland og Lolland Kommune, med den laveste månedsfortjeneste er der en endnu større forskel. De to kommuner har henholdsvis en månedsfortjeneste på 34.174 kr. og 34.233 kr. i gennemsnit. Dermed tjener de tre kommuner med den højeste månedsfortjeneste rundt regnet 24.000 kr. mere hver eneste måned sammenlignet med de kommuner med den laveste månedsfortjeneste.

Der hvor vandene blandt kommunerne i Region Hovedstaden skiller sig en smule, skal findes i, hvor mange jobs der er til indbyggerne. De tre kommuner der klarer sig bedst i denne kategori er fra Region Hovedstaden. Her er der tale om Glostrup, Ballerup og Herlev Kommune, som har jobs til henholdsvis 99,43%, 94,58% og 82,56% af deres indbyggere.

Derimod er den kommune med det mindste antal jobs til indbyggerne også en kommune fra Region Hovedstaden, nemlig Dragør Kommune, med kun 24,91% jobs til deres indbyggere. Dog er det kun 1,82 pr. tusinde indbygger, der er langtidsledige, hvilket kunne tyde på, at folk der bor i kommunen ikke nødvendigvis arbejder der.

De tre mindst attraktive kommuner er fra Region Sjælland

De tre mindst attraktive kommuner at arbejde og få job i er Odsherred, Lolland og Guldborgsund Kommune, der ligeså alle sammen er fra Region Sjælland. Alle de tre kommuner har, ud af 60 mulige, kun opnået 12 point. Derefter kommer Vordingborg, Næstved og Langeland Kommune med 15 point, hvoraf de to førstnævnte ligeså er fra Region Sjælland.

Fælles for disse kommuner er en gennemsnitlig månedsfortjeneste i den lavere ende. Beboer i Odsherred Kommune har i gennemsnit en månedsfortjeneste på 36.083 kr., som ligger en smule under landsgennemsnittet på 39.873 kr.

Ligeså betaler arbejdsgiverne i førnævnte kommuner heller ikke så meget til pensionen. Landsgennemsnittet ligger her på 34.639 kr. om året. Dette ligger mange af kommunerne fra Region Sjælland under. For eksempel ligger både Lolland, Guldborgsund og Odsherred Kommune under 30.000 kr. om året, og er derved en del under gennemsnittet.

En anden ting som kommunerne fra Region Sjælland har til fælles er, at indbyggerne overordnet set har en lang pendlingsafstand fra bopæl til arbejde. Pendlingen sker enten i form at tage bilen, benytte en af Movias mange busser eller DSB's toge. Eksempelvis skal indbyggere i Vordingborg Kommune i gennemsnit pendle 35,6 km. til og fra arbejde. Til sammenligning skal indbyggere i Rødovre Kommune, fra Region Hovedstaden, i gennemsnit kun pendle 11,4 km.

Her er der færrest jobs og flest ledige

Landsgennemsnittet lyder på, at der er jobs til 49,45% af indbyggerne i den respektive kommune. Når det kommer til, hvilken kommune der har færrest jobs er det, som tidligere nævnt, Dragør Kommune der løber med denne titel med kun at kunne tilbyde 24,91% af indbyggerne et job.

Dragør Kommune er dog, i forhold til arbejdsløshed, langt fra den værste. På trods af kun at kunne give 24,91% af deres indbyggere et job, er det kun 1,82 pr. tusinde indbygger, der er langtidsledige. Landsgennemsnittet for langtidsledige ligger på 3,2 pr. tusinde indbygger, og Dragør Kommuner ligger derved en del under dette.

De større syndere er derimod Odsherred, Fanø, Nordfyns og Halsnæs Kommune, der alle ligger under landsgennemsnittet for, hvor mange jobs de har til deres indbygger. Ligeså ligger de alle over gennemsnittet i forhold til, hvor mange langtidsledige der er pr. tusinde indbygger.

Odsherred Kommune kan for eksempel kun tilbyde et job til 36,87% af deres indbyggere. Muligvis som et resultat af dette, har de ligeså 5,53 langtidsledige pr. tusinde indbygger. Samme tendens ses hos Fanø Kommune, som kun kan give 35,35% af indbyggerne i kommunen et job. Kommunen har yderligere 4,70 langtidsledige pr. tusinde indbygger.

Undersøgelsens fremgangsmåde

I denne tabel kan du se, hvordan denne undersøgelse er udarbejdet. Denne giver et indblik i de seks kriterier, der er blevet undersøgt i denne undersøgelse. Ligeså en kort beskrivelse af hvert enkelt kriterium samt en kildehenvisning til den specifikke side, hvor dataen er hentet fra.

Sådan er undersøgelsen udarbejdet
KriteriumBeskrivelseKilde
Standard månedsfortjenesteHer er der taget udgangspunkt i den gennemsnitlige månedsfortjeneste i hver enkelt kommuner uden at definere køn eller alder.Danmarks Statistik
Langtidsledige pr. tusinde indbyggerHer er der taget udgangspunkt i, hvor mange langtidsledige der var i januar 2018 i hver kommune. Langtidsledige er defineret som værende en person, der har været bruttoledig i mindst 12 sammenhængende måneder, som er holdt oppe mod indbyggertallet og udregnet i promiller. Dette viser derved, hvor mange der er fuldtidsledige pr. tusinde indbygger i hver kommune.Danmarks Statistik
Antal jobs i forhold til antal indbyggereHer er der taget udgangspunkt i, hvor mange ledige jobs der er i hver kommune. Dette er ligeså holdt op mod indbyggertallet i kommunen. Dette viser derved, hvor mange job der er i hver kommune i forhold til, hvor mange indbyggere der er.Danmarks Statistik
PendlingsafstandHer er der taget udgangspunkt i den gennemsnitlige pendlingsafstand fra hver bopælskommune til arbejdspladsen.Danmarks Statistik
Pensionsindbetaling fra arbejdsgiverHer er der taget udgangspunkt i arbejdsgiverens indbetalinger til pension i hver kommune uden at definere køn, alder eller pensionstype pr. år.Danmarks Statistik
Nye firmaer pr. tusinde indbyggerHer er der taget udgangspunkt i, hvor mange nye firmaer der kommer i hver kommune, som også her er holdt op mod indbyggertallet og udregnet i promiller. Dette viser derved, hvor mange nye firmaer der kommer pr. tusinde indbygger.Danmarks Statistik


Undersøgelsens pointsystem

For at kunne bearbejde tallene og komme frem til en konklusion på, hvilken kommune der er den mest attraktive at arbejde samt få job i, har vi på Mikonomi.dk udviklet en pointscore. Denne har vi valgt at kalde en Mikonomiscore og er en indikator for, hvor godt en kommune har klaret sig i undersøgelsen. Skalaen går fra 1-10, hvoraf 10 er det bedste og 1 er det værste.

Intervallerne er udviklet ved at trække den højeste og laveste score fra hinanden og derefter dividere med 10, da der ønskes et pointsystem fra 1-10.

Resultater for hver enkelt kommune

I følgende tabel kan du se den data, der danner belæg for de givne point i den tidligere tabel. Alle disse tal er, som tidligere nævnt, indhentet fra Danmarks Statistik. Tabellen vil give dig et indblik i de helt præcise tal for din kommune. Du kan derved blandt andet se den gennemsnitlige månedsfortjeneste, antal jobs pr. indbygger, antallet af langtidsledige pr. tusinde indbygger m.m. for din kommune eller nabokommunen.

Hvorfor udfører vi denne survey?

Mikonomi er dedikeret til at lette alle typer sammenligninger. Vores primære service er at sammenligne forskellige långivere og lån på det danske marked. Men at træffe økonomiske beslutninger, der kan spare dig penge, strækker sig ud over at bestemme, hvilken type lån du skal have. Derfor har vi iværksat en række studier, hvor vi gennemfører sammenlignende analyser for at bestemme de bedste muligheder for danskere, når de skal træffe vigtige beslutninger i deres liv."

Camilla Kruuse
Skrevet af Camilla Kruuse, Kommunikationsspecialist og presseansvarlig
Camilla arbejdede som kommunikationsspecialist og presseansvarlig hos Mikonomi.dk, hvor hun fra 2017-2020 har skrevet om privatøkonomi og lån. I form af større undersøgelser og mindre guides forsøgte hun at dække økonomiske emner på en nytænkende, spændende og ikke mindst forståelig måde. Hendes arbejde er tidligere blevet udgivet i nogle af de største medier i Danmark herunder TV2, DR og Finans. I 2018 blev hun nomineret til SEMrush Nordic Awards i kategorien ‘Young Marketing Professional’ og er uddannet på Copenhagen Business Academy..