A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 6 min.
Opdateret:

Undersøgelse: Hvor sikker er din kommune?

Hvor sikker er din kommune?

Har du tit undret dig over, hvilken dansk kommune der er henholdsvis den sikreste og farligste kommune at bo i? Hvor sker der flest indbrud? Hvor er sker det oftest et færdselsuheld? Disse er blot et lille udsnit af de spørgsmål, der kan dukke op, når det skal undersøges, hvor sikker en kommune er. Hvis du eksempelvis står og skal til at købe et nyt hus, lejlighed eller lignende i en ny kommune, er ovenstående spekulationer muligvis en realitet for dig, der ønsker at vælge et sikkert sted at bo.

Prisen på en bilforsikring vil ligeså oftest være dyrere i områder, hvor risikoen for uheld og lignende er størst, f.eks. i indre København. Ligeså vil en husforsikring typisk også være dyrere i de områder, hvor der hyppigere sker ting som eksempelvis indbrud eller hærværk. Derfor kan det være en god ide at danne sig et overblik over, hvor sikker den pågældende kommune er, inden du vælger at flytte til denne. Der kan muligvis være penge at spare, både i forhold til forsikringer, men ligeså på eventuelle reperationer f.eks. efter et indbrud - og ikke mindst en mere sikker hverdag.

På baggrund af ovenstående har vi på Mikonomi.dk sat os for at undersøge, hvor sikker Danmarks 98 kommuner er. I nedenstående interaktive kort kan du se, hvor mange point hver kommune har fået, og dermed hvor sikker den er, ifølge vores undersøgelse.

Mikonomi.dk er en finansiel sammenligningstjeneste, hvor du kan sammenligne priser på lån, forsikringer og a-kasser. På denne måde kan du vælge den løsning, der passer dig bedst!

Ønsker du at benytte den interaktive kort på din egen side? Så kan du blot kopiere nedenstående kode og indsætte på din hjemmeside:

Få HTML-koden her!
<p><iframe id="datawrapper-chart-PabdJ" src="//datawrapper.dwcdn.net/PabdJ/2/" scrolling="no" frameborder="0" allowtransparency="true" width="600" height="400"></iframe></a><br><em>Created by <a href="https://www.mikonomi.dk/" target="_blank">Mikonomi.dk</a></em></p>

Nedenfor kan du se, hvad du kan læse i følgende:

De sikreste kommuner: Se undersøgelsens resultater herunder

I følgende tabel kan du se, hvor mange point og hvor sikker din kommune er i forhold til 97 resterende kommuner i Danmark. De illustrerede tal viser, hvor mange point hver enkelt kommune har fået under hvert kriterium. Yderligere kan du se, hvor mange point din kommune har fået i alt, samt hvilken placering din kommune endte på i undersøgelsen.

Ønsker du at se den data, der begrunder de givne point i tabellen, kan du her se en fuld oversigt over dette.

Ø-kommunerne er de mest sikre kommuner i Danmark

Hvis du gerne vil bo i en kommune, hvor der sker et minimalt antal af både færdselsuheld pr. bil, voldsforbrydelser pr. indbygger og indbrud pr. hus, viser denne undersøgelse, at du bør søge imod Ø-kommunerne. Den mest sikre kommune med 30 ud af 30 point er nemlig Læsø Kommune, stærkt efterfulgt af både Samsø, Ærø og Fanø Kommune med henholdsvis 29, 28 og 27 point, som det vises i følgende tabel.

Top 5 sikreste kommuner
KommunePointPlacering
Læsø Kommune30 point1. plads
Samsø Kommune29 point2. plads
Ærø Kommune28 point3. plads
Fanø Kommune27 point4. plads
Frederiksberg Kommune27 point4. plads


At Læsø Kommune indtager førstepladsen, som den mest sikre kommune, skyldes i høj grad, at der, ifølge tal fra Danmarks Statistik, ikke var nogen uheld med en personbil involveret i 2017. Ligeså var der heller ingen indbrud og kun 0,56 voldsforbrydelser pr. indbygger. Til sammenligning har Lolland Kommune hele 8,22 voldsforbrydelser pr. indbygger, og er ligeså den kommune med det højeste antal af voldsforbrydelser pr. tusinde indbygger.

Overordnet set klarer Ø-kommunerne sig godt i alle de tre kategorier. Specielt i færdselsuheld pr. personbil og indbrud pr. hus brillerer disse. Både Læsø, Samsø og Fanø Kommune har alle, ifølge Danmarks Statistik, ikke oplevet nogen færdselsuheld eller indbrud i 2017.

Til sammenligning er Jammerbugt Kommune den kommune med det højeste antal færdselsuheld pr. tusinde personbil på 4,39‰. Yderligere sker der flest indbrud pr. tusinde hus i henholdsvis Gentofte og Rudersdal Kommune med en promillesats på 29,48‰ og 27,58‰. Derimod ligger landsgennemsnittet på 11,61‰ pr. tusinde hus. I Gentofte og Rudersdal Kommune sker der altså mere end dobbelt så mange indbrud pr. tusinde hus end gennemsnittet.

Lolland og Brøndby er de farligste kommuner i Danmark

Lolland Kommune og Brøndby Kommune er to kommuner, du skal gå langt udenom, hvis du vil for alt i verden ønsker at undgå færdselsuheld, voldsforbrydelser og indbrud. Disse to kommuner er nemlig, sammen med Brønderslev, Jammerbugt og Sorø Kommune, de fem mest farlige kommuner. Med en Mikonomiscore på 13 ud af 30 er Lolland Kommune dog den farligste kommune i Danmark, som det illustreres i nedenstående tabel.

Top 5 farligste kommuner
KommunePointPlacering
Lolland Kommune13 point98. plads
Brøndby Kommune14 point97. plads
Brønderslev Kommune15 point94. plads
Jammerbugt Kommune15 point94. plads
Sorø Kommune15 point94. plads


Det er specielt i antallet af voldsforbrydelser, at de to farligste kommuner i Danmark skiller sig ud. Her sker der henholdsvis 8,22 og 7,26 voldsforbrydelser pr. tusinde indbygger. Gennemsnittet for alle 98 kommuner ligger på 3,71 pr. tusinde indbygger. Derved oplever de to kommuner altså dobbelt så mange voldsforbrydelser end gennemsnittet. Der sker ligeså flere indbrud pr. tusinde hus i Brøndby og Lolland Kommune sammenlignet med landsgennemsnittet. Gennemsnittet ligger, som tidligere beskrevet, på 11,61 indbrud pr. tusinde hus. I Brøndby Kommune ligger dette tal på 15,24 pr. tusinde hus, og i Lolland Kommune på 13,33‰.

Det eneste punkt, hvori de to kommuner ikke ligger så langt over landsgennemsnittet skal findes i færdselsuheld pr. tusinde personbil. Gennemsnittet for de 98 danske kommuner ligger på 1,15 pr. tusinde personbil. Hos Lolland og Brøndby Kommune ligger dette henholdsvis på 1,93‰ og 1,58‰.

Hvordan er undersøgelsen udarbejdet?

Denne undersøgelse er udarbejdet ved at finde ud af, hvor mange færdselsuheld, voldsforbrydelser og indbrud der skete i hver kommune i 2017. Disse tal er derefter holdt op imod antallet af biler, indbyggere og huse i den specifikke kommune for at danne et bedre sammenligningsgrundlag. I nedenstående tabel kan du se de tre kriterier, vi har brugt i forbindelse med at konkludere, hvilke kommuner i Danmark der er de sikreste og farligste.

Fremgangsmåde
KriteriumBeskrivelseKilde
Færdselsuheld pr. tusinde bilHerunder er der taget udgangspunkt i, hvor mange færdselsuheld der skete i 2017, hvor en personbil var involveret i hver kommune. Dette tal sammenholdes med, hvor mange personbiler der var i kommunen i 2017. Tallet illustreres yderligere pr. tusinde bil.Danmarks Statistik
Voldsforbrydelser pr. tusinde indbyggerHerunder er der taget udgangspunkt i, hvor mange voldsforbrydelser der skete i 2017 i hver kommune. Dette tal sammenholdes med, hvor mange indbyggere der var i kommunen i 2017. Tallet illustreres yderligere pr. tusinde indbygger.Danmarks Statistik
Indbrud pr. tusinde husHerunder er der taget udgangspunkt i, hvor mange indbrud der skete på beboet grund i 2017 i hver kommune. Dette tal sammenholdes med, hvor mange huse der var i kommunen i 2017. Tallet illustreres yderligere pr. tusinde hus.Danmarks Statistik

Pointsystem

For at kunne konkludere, hvilken kommune der er henholdsvis mest og mindst sikker, har vi udviklet en såkaldt Mikonomiscore. Denne score går fra 1-10, hvoraf 10 selvsagt er bedst og 1 er værst. I denne undersøgelse er der tre kriterier, hvori det i hvert kriterium er muligt at opnå 10 point. Derved kan der maksimalt set opnås 30 point i alt.

Intervallerne mellem de 10 point er udregnet ved at trække den højeste score fra den laveste score. Hvorefter dette tal er divideret med 10, således vi får et pointsystem med 10 point.

Resultaterne for hver enkelt kommune

I følgende tabel kan du se dataen, der er brugt til at konkludere, hvilken dansk kommune der er den mest farlige og mest sikre. Denne giver blandt andet et indblik i, hvor mange færdselsuheld pr. tusinde bil der sker i hver enkelt kommuner m.m.

Camilla Kruuse
Skrevet af Camilla Kruuse, Kommunikationsspecialist og presseansvarlig
Camilla arbejdede som kommunikationsspecialist og presseansvarlig hos Mikonomi.dk, hvor hun fra 2017-2020 har skrevet om privatøkonomi og lån. I form af større undersøgelser og mindre guides forsøgte hun at dække økonomiske emner på en nytænkende, spændende og ikke mindst forståelig måde. Hendes arbejde er tidligere blevet udgivet i nogle af de største medier i Danmark herunder TV2, DR og Finans. I 2018 blev hun nomineret til SEMrush Nordic Awards i kategorien ‘Young Marketing Professional’ og er uddannet på Copenhagen Business Academy..