A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 5 min.
Opdateret:

Hvor er det blevet billigere at rejse hen i 2018?

Her er rejserne blevet billigere i 2018

Sommeren står for døren, og de næste par uger står på sol, sand og strand. Ferien er allerede bestilt og feriebudgettet er lagt, men hvor får du mest valuta for pengene? Og kan det bedst betale sig at købe valuta hjemmefra? Eller er det billigere at bruge betalingskortet, når du er på ferie i udlandet?

Det kan være svært at gennemskue, hvad det koster at købe valuta. Læs med her, og find den billigste løsning.

På Mikonomi.dk ønsker vi at hjælpe danskerne med at spare penge på finansielle produkter. Derfor hjælper vi med at få et overblik over dine muligheder, når du vil låne penge hurtigt og nemt, finde forsikringer og ved at lave undersøgelser vedrørende danskernes økonomi.

Hvor får du mest valuta for pengene?

Mikonomi.dk har undersøgt en række landes kursudvikling fra 2017-2018, da priserne på valutakurser kan variere markant over tid. Vælger du for eksempel den samme rejsedestination i 2018 som i 2017, kan du være heldig at spare op til flere tusinde kroner på det samme budget.

Valutafald og -stigninger siden 2017

Mikonomi.dk’s oversigt over kursudviklingen fra 2017-2018 viser, at Tyrkiet, Brasilien og Rusland har oplevet de største kursfald. Den tyrkiske lira er for eksempel faldet med hele 26 procent, mens Brasiliens og Ruslands valutakurser er faldet med henholdsvis 17 og 12,5 procent. Thailand og Kina har derimod oplevet en stigning i deres valutakurser på cirka 2 procent. Det er den største procentvise stigning på listen.

Kursfald og kursstigninger betyder, at det er blevet henholdsvis billigere og dyrere at være på ferie i de respektive lande. Det er med andre ord blevet billigere at være på ferie i for eksempel Tyrkiet, Brasilien og Rusland. Til gengæld er det blevet dyrere at være på ferie i Thailand og Kina.

Så meget kan du spare på en ferie i Tyrkiet i 2018

Det er blevet 26 procent billigere at være på ferie i Tyrkiet det seneste år.

Besparelser på ferie i Tyrkiet i 2018

Et 7 dages hotelophold på et 4-stjernet hotel i Tyrkiet koster 2.548 tyrkiske lira, hvis du selv booker hotel. I 2017 ville et 7 dages hotelophold på et 4-stjernet hotel have kostet 4.773 kr. I 2018 koster det samme hotelophold derimod kun 3.513 kr. Det er en besparelse på 1.260 kr.

Hvad påvirker valutaprisen, når du skal på sommerferie?

Prisen på valuta kan hurtigt blive et kompliceret regnestykke, da banker og vekselbureauer opkræver forskellige gebyrer for at veksle din valuta.

Hvad påvirker valutaprisen

For at få det fulde overblik over prisen skal du være opmærksom på både vekselgebyr og vekselkurs. Vekselgebyrets omkostninger består af et kontant gebyr ved hævning i banken. Vekselkursens omkostninger er derimod forbundet med, at du som forbruger betaler en højere kurs ved køb af valuta end den officielle kurs. De præcise valutakurser får du i banken, da de officielle kurser er vejledende.

Hvad koster det at veksle valuta?

For at undersøge hvor du billigst veksler valuta, har Mikonomi.dk sammenlignet 4 forskellige måder at købe valuta på:

  1. Køb af valuta i en bank inden afrejse 
  2. Køb af valuta i et vekselbureau 
  3. Køb af valuta i en lokal bank på ferien 
  4. Brug af betalingskort i butikkerne i udlandet 

Hvad koster det at købe valuta

Køber du 1.000 euro hos Jyske Bank eller Danske Bank, koster det 7.623 kr. Kurserne på de forskellige valutaer svinger oftest ikke meget mellem bankerne. Forskellen på priserne afhænger mere af, hvor meget du skal betale i vekselgebyr.

Hos Danske Bank betaler kunderne eksempelvis 40 kr. i vekselgebyr. Som kunde hos Jyske Bank skal du derimod betale et vekselgebyr på kun 35 kr.

Nogle banker veksler valuta for deres kunder uden at kræve et vekselgebyr, mens andre skelner mellem forskellige kundegrupper. Hos Danske Bank betaler kunderne eksempelvis 40 kr. i vekselgebyr, hvis ikke de har meldt sig ind i kundegruppen Danske Hverdag+. Som kunde hos Arbejdernes Landsbank skal du derimod ikke betale et vekselgebyr, og banken skelner ikke mellem forskellige kundegrupper.

Vælger du i stedet at købe 1.000 euro hos vekselbureauet Forex, koster det 7.669 kr. Vekselbureauerne opkræver ikke et vekselgebyr, men bureauerne kan til gengæld have en mindre fordelagtig valutakurs.

Den dyreste løsning er at købe valuta i en lokal bank på feriedestinationen. Her koster 1.000 euro 7.694 kr. Den høje pris skyldes en hævegrænse på Visa/Dankort på 2.000 kr. pr. dag, et hævegebyr på 30 kr. pr. transaktion og et valutatillæg på 1,5 procent.

Betalingskortet er den billigste betalingsmetode

Når du betaler for en vare med kort i udlandet, opkræver banken et gebyr. Gebyret er på 1,5 procent i EU og 2 procent i resten af verden.

Det betyder, at hver gang du bruger betalingskortet i EU, betaler du 1,5 procent af varens pris i gebyr. Bruger du derimod betalingskortet uden for EU, betaler du 2 procent af varens pris i gebyr.

På trods af gebyret, er det som regel billigere at bruge betalingskortet i udlandet end at veksle penge i en bank eller hos et vekselbureau. Du sparer for eksempel 127 kr., hver gang du køber en vare for 1.000 euro på betalingskortet frem for at hæve 1.000 euro i en lokal bank på ferien.

Betalingskort i udlandet

Værd at vide om valuta

Der kan være penge at spare ved at være opmærksom på de omkostninger, der kan være forbundet med valutaveksling. Et godt råd vil være, at du i første omgang tjekker op på vekselkurs og vekselgebyrer.

Som tommelfingerregel er der flest penge at spare ved at bruge betalingskortet i butikkerne på ferien frem for at veksle penge i en bank.

Værd at vide om valuta


Alle tal og priser er vejledende og kan være skiftet efter udgivelsen af denne artikel. Kurser er indhentet fra valutakurser.dk. Priser på vekselgebyrer og -kurser er indsamlet fra virksomhedernes officielle hjemmesider.

Ønsker du at benytte ovenstående infografikker på din side, kan du blot kopiere følgende kode:

Få HTML-koden her!
<p><a href="https://www.xn--lnio-qoa.dk/blog/2018/07/Her-er-rejsen-billigere-i-2018" target="_blank"> <img src="https://www.xn--lnio-qoa.dk/media/2469714/billigste_valuta.png" alt="Billigste valuta" width="800px" border="0px" /></a><br><em>Created by <a href="https://www.mikonomi.dk" target="_blank">Mikonomi.dk</a></em></p>