A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 6 min.
Opdateret:

Her får du mest kollegieværelse for pengene i 2018

Den store kollegieundersøgelse 2018

Mikonomi.dk undersøger, hvor studerende får mest for pengene, hvis de ønsker at leje et kollegieværelse i en stor studieby. Undersøgelsen tager ikke kun udgangspunkt i huslejepriserne, men også i andre faktorer, der kan være besparende. Se resultaterne i København på kortet herunder. Længere nede finder du Odense, Aarhus og Aalborg.

Mikonomi har til formål at hjælpe danskere med at træffe smarte finansielle beslutninger, hvad enten det betyder at finde et lån på de mest konkurrencedygtige vilkår, eller at spare penge når en mulighed opstår.

Kopier og indsæt på dit eget website.

Få HTML-koden her!
<p><iframe src="https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=1s9wOumXrY7k3vQ3QmZtC2JOvN8I8B1mz&amp;ll=55.670095582364226%2C12.581831530053705&amp;z=12" width="640" height="480"></iframe></a><br><em>Created by <a href="https://www.mikonomi.dk" target="_blank">Mikonomi.dk</a></em></p>

Læs mere om kollegier i Danmark

Find rundt på kollegiemarkedet

Det kan virke uoverskueligt at finde rundt i junglen af kollegier, især hvis du er tilflytter, og ikke kender din kommende studieby på forhånd. Mikonomi.dk har derfor udarbejdet en kollegieundersøgelse, der viser, hvor du som studerende får mest kollegieværelse for din SU i 2018.

Hvert år står de danske studerende med en stor udfordring, når de skal begynde på deres studier: Boligmarkedet i de danske studiebyer er presset som aldrig før, og det betyder, at de studerende skriver sig på ventelister til kollegieværelser flere år i forvejen. Resultatet er, at de studerende i god tid skal tage stilling til, hvor de ønsker at bo under studietiden - men hvor kan det egentlig betale sig at bo, hvis du vil have mest ud af sin SU?

Et kollegium er ikke bare et kollegium: Der er stor variation i både værelsernes størrelse, kvadratmeterprisen, beliggenheden samt de forskellige faciliteter, der tilbydes. Forskellen på den billigste og dyreste kvadratmeterpris i en stor studieby kan være helt op til 149 kroner. Det er derfor med tiden blevet sværere at finde et sted at bo som både er billigt, men som samtidig også tilgodeser de studerendes behov, da huslejen på flere kollegier nærmer sig en måneds SU.

Klik på kortene herunder for at se, hvilke 20 kollegier der topper i de fire store studiebyer, hhv. København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Resultater: Lokalt er ikke nødvendigvis billigst

Undersøgelsen viser, hvilke kollegier der tilbyder de mest favorable priser i 2018, hvis du som studerende vil bo billigt og med gode faciliteter. Kollegierne med undersøgelsens bedste placering er kollegier, der både ligger centralt med kort til offentlig transport, har en billig husleje og faciliteter, der kan nedsætte udgifterne for den studerende.

Kollegierne, der topper i undersøgelsen, er primært kollegier, der ligger centralt. Det afliver myten om, at hvis du vil spare penge, skal du flytte udenfor byen. Flytter du længere ud, er der ofte flere udgifter forbundet med beliggenheden, herunder betaling til offentlig transport.

Det skal dog nævnes, at de kollegier der scorer lavt i undersøgelsen alligevel er helt fine kollegier. De er dog ofte placeret længere uden for centrum, har en højere husleje eller færre besparende faciliteter end vinderne.

Hvis du som studerende ønsker at sammenligne kollegiepriser i en specifik by, kan den samlede undersøgelse findes nederst på siden.

Kollegier i Odense

Top 3 i Odense ser ud som følgende: J. B. Winsløwkollegiet, Rasmus Rask Kollegiet og Hans Tausenkollegiet.

Kopier og indsæt på dit eget website.

Få HTML-koden her!
<p><iframe src="https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=1oN2CeWm-GzoQft8yIedJk4GmxmaqdNZg&amp;ll=55.39090684149244%2C10.39463819550781&amp;z=12" width="640" height="480"></iframe></a><br><em>Created by <a href="https://www.mikonomi.dk" target="_blank">Mikonomi.dk</a></em></p>

Kollegier i Aarhus

Top 3 i Aarhus ser ud som følgende: Mejlgade Kollegiet, Nørreport Kollegiet, KFUM og KFUK Kollegiet.

Kopier og indsæt på dit eget website.

Få HTML-koden her!
<p><iframe src="https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=1ufTyt4XHHgZgdvZLY_HnYnrQPj2DW1-k&amp;ll=56.161577896538574%2C10.199274922705058&amp;z=13" width="640" height="480"></iframe></a><br><em>Created by <a href="https://www.mikonomi.dk" target="_blank">Mikonomi.dk</a></em></p>

Kollegier i Aalborg

Top 3 i Aalborg ser ud som følgende: Kennedy Kollegiet, Arbejderbevægelsens Kollegium, Stormgade.

Kopier og indsæt på dit eget website.

Få HTML-koden her!
<p><iframe src="https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=1_97TSwVSE_NkVe-jr1vTJSEVRBTmJWuJ&amp;ll=57.0376252453812%2C9.926405060791012&amp;z=13" width="640" height="480"></iframe></a><br><em>Created by <a href="https://www.mikonomi.dk" target="_blank">Mikonomi.dk</a></em></p>

Undersøgelsens fremgangsmåde

Mikonomi.dks undersøgelse tager udgangspunkt i et pointsystem. Hvert kollegium er blevet tildelt point fra 1-10 på baggrund af fire kriterier. Undersøgelsen omfatter ikke afstand til universiteterne, da udbuddet af uddannelsesinstitutioner er stort, og de ofte ligger spredt ud over studiebyerne. Kollegierne kan maksimalt opnå 40 point.

De pointgivende kriterier er:

  • Kvm. pris
  • Afstand til centrum
  • Afstand til offentlig transport
  • Faciliteter

Det betyder, at hvert kollegium har modtaget et givent antal point, som angives i beskrivelsen på kortet og i kolonnen med resultater. Faciliteternes værdi er angivet efter, hvor det er muligt at spare mest som studerende - dvs. et vaskeri har højere værdi end et poolbord, da et vaskeri vil kunne lette økonomien for de studerende.

Da kun København har et S-togs- og metrosystem, tager undersøgelsen udgangspunkt i, at afstand til nærmeste offentlige transport i København er til nærmeste s-togs- eller metrostation, mens det i de andre byer er afstand til det nærmeste busstoppested.

Undersøgelsens data er baseret på de priser, som er angivet på de forskellige kollegier samt ventelisters hjemmesider for 2018. Ved værelsernes pris regnes der med prisen på det værelse, hvor kvadratmeterprisen er lavest.

Hvad viser undersøgelsen?

Undersøgelsens data viser hvilket kollegium, der scorer både det laveste og højeste antal point ud fra de opstillede kriterier. I kolonnen med resultater kan det aflæses, hvilket kollegium der økonomisk set bedst kan betale sig, hvis du som studerende leder efter kollegiebolig i en dansk studieby.

Resultaterne viser, at prisforskellen på det dyreste og billigste kollegieværelse i København er hele 4.475 kroner, og at kvadratmeterprisen svinger fra 60 til 409 kroner. For Aarhus, Aalborg og Odense er tallene hhv. 2.555, 2.585 og 2.596 kroner. Medregnes det, at flere af de dyrere kollegier ikke tilbyder vask eller internet, løber udgifterne hurtigt op. Vinderkollegierne har derimod det hele - en kvadratmeterpris på omkring 100 kroner, gode faciliteter og centrale beliggenheder, der nedsætter udgifterne til offentlig transport.

Derudover viser tallene også, at det ikke nødvendigvis er billigere at bo i den ene studieby frem for den anden - priserne ligger jævnt i hele Danmark, og det er muligt at finde et godt kollegium, uanset hvor man ønsker at tilbringe sin studietid.

Undersøgelsens begrænsninger

Ved Borchs Kollegium i København var det ikke muligt at finde størrelsen på værelserne. Undersøgelsen angiver derfor den gennemsnitlige værelsesstørrelse divideret med huslejen for at opnå et realistisk tal.

Hvis et kollegium befinder sig mere end 1,5 kilometer væk fra offentlig transport, angives det ikke som god afstand til det offentlige, da transporten i stedet vil være f.eks. cykel eller bil til stationen. Det har derfor en stor betydning for pointene; har et kollegium mere end 1500 meter til det offentlige, modtager det derfor kun 1 point. Reglen gælder kun i København.

Kollegierne i undersøgelserne er de kollegier, der kunne findes informationer om online. Mikonomi.dk kan ikke udelukke, at der ikke findes flere kollegier end nævnt, samt at kollegierne ikke kan tilbyde flere faciliteter end de nævnte. Der er i undersøgelsen ikke taget højde for kollegiernes antal af værelser samt kollegiernes ventetid.

Kollegier med specifikt optag

Enkelte kollegier har derudover et begrænset optag, og optager kun studerende på baggrund af studievalg, karaktergennemsnit, familiære relationer eller andre specifikke faktorer. Det kan f.eks. være kollegier som målretter sig specielle studier, eller kollegier, der målretter sig familier med børn. Dette har dog ingen indflydelse på uddelingen af point.

Enkelte kollegier modtager ikke ansøgninger via de centrale indstillingslister. Ønsker man at søge på et specifikt kollegium, er det altid en god idé at læse på deres hjemmeside, hvornår de modtager ansøgninger samt specifikke krav til ansøgeren.

Undersøgelsens datasæt

For at gøre det så overskueligt som muligt, har vi samlet oplysningerne fra undersøgelsen i et PDF-dokument. Her finder du undersøgelsens samlede mængde data. Se den komplette oversigt her.