7 råd til at lære dit barn om økonomi

7 råd til at lære dit barn om økonomi

06. december 2017

Vidste du at 23% forældre aldrig har snakket med deres børn om økonomi? Vi har hos Mikonomi.dk udarbejdet en infografik der giver dig 7 gode råd, til at begynde og lære dit barn om økonomi.

VIL DU BRUGE INFOGRAFIKKEN TIL DIT WEBSTED?

Kopier nedenstående kode og indsæt denne på din side.

<a href="https://www.mikonomi.dk" target="_blank"> <img src="https://www.mikonomi.dk/media/2128319/l-5c-c3-a6r-dit_25783606-1.png?width=100%" alt="hvad koster et bryllup" width="800px" border="0px" </a>

Børn og privatøkonomi

Hos Mikonomi.dk har vi udarbejdet en infografik, der giver dig 7 gode tips til, hvordan du kan lære dine børn om økonomi.

Guiden er for alle forældre med børn i alderen 3-12 år, da den har fokus på de helt små. Det er som udgangspunkt forældrenes ansvar, at lære deres børn om privatøkonomi. Undersøgelser viser, at børn som lærer om privatøkonomi fra en tidlig alder, er bedre til at styre sin økonomi som voksen (Forbes, 2011).

Allerede fra 3-4 års alderen kan det være en god idé at lære børn om, hvad økonomi er, og hvordan det fungerer i dagligdagen. Mange forældre glemmer helt at inddrage deres børn i hverdagens udfordringer, og derfor har de fleste nået teenagealderen, før de lærer noget som helst om privatøkonomi.

 

LÆS OGSÅ: Lær din teenager alt om privatøkonomi

 

Børn arver ofte forældres økonomiske vaner

Det er vigtigt at være en god rollemodel for dine børn, og give dem en fornemmelse af, hvordan verden fungerer.

For eksempel, hvorfor har man brug for penge? Eller hvorfor går vi på arbejde? Børn har det med at arve forældrenes vaner. Undgå derfor at køre dankortet igennem, den ene gang efter den anden.

Derudover bør du heller ikke hive en masse varer ned fra hylderne, uden at overveje konsekvensen af dette. Vær et godt eksempel overfor dit barn. Så gør det heller ikke den store forskel, at du fortæller dem, hvor vigtigt det er at passe på sine penge, hvis du ikke selv praktiserer det.

Børn lægger mærke til hvad deres forældre gør. Ikke hvad de siger.

 

Apps til at lære dit barn om økonomi

Hvis man gerne vil gøre økonomi lidt sjovere at lære for børn, findes der spil, som kan hjælpe med dette. Dansk Bank og Spar Nord har begge udarbejdet online spil med det formål at lære børn om økonomi.

Spar Nords udgave er en app, som man kan downloade gratis. Appen hedder “Småpenge” og er ment til at give børn en forståelse af, hvad penge betyder, og en fornemmelse af, hvor meget ting koster. For eksempel at en liter mælk koster 9 kroner og ikke 100 kroner.

Spillet udgivet af Danske Bank, er både en app og et almindeligt online spil, som man kan finde inde på hjemmesiden www.pengeby.dk. Appen er også gratis at hente.

Spillet går ud på, at man skal tjene penge ved at sortere pakker på posthuset, samle æbler i en plantage, og bruge dem på eksempelvis, tøj, legetøj eller opsparing til tidsrejser. På denne måde lærer børn at lægge et budget, samt hvad det betyder at bruge penge.

Spillet er lavet i samarbejde med bl.a. Red Barnet og Danmarks Matematiklærerforening.

 

Lær dit barn om økonomi i hverdagen

Andre råd som man kan finde på listen, er at lære sit barn om forskellen på dankort og kontanter. Mange børn tror, at dankortet er en uendelig strøm af penge. Derfor kan det hjælpe at vise dem sedler og mønter, og at forklare dem hvorfor det ikke er en uendelig strøm. Lær dem hvor mange 50-ører, der går på 1 krone, hvor mange 1 kroner der går på 10 kroner osv.

Dernæst anbefales at bruge eksempler fra hverdagen til at fortælle, hvad man kan få for 20 eller 100 kroner. Børn har nemmere ved at skulle forholde sig til mælk og rugbrød frem for husleje og forsikringer.

At afholde loppemarked kan også være en lærerig oplevelse for dit barn. Ofte er der legetøj, som dit barn vokser fra, eller mister interessen for. Ved at lade dit barn sælge disse ting, som de ikke bruger mere, lærer han/hun om handel og salg, og at det godt kan betale sig at passe ordentligt på sine ting.

Sidst men ikke mindst, skal man huske den sunde fornuft. Der er forskel på ønsker og behov. Det kan være en god idé at skelne mellem ønske og behov, da børn tror, at de behøver alt, hvad de ønsker sig.

 

LÆS OGSÅ: Den ultimative guide til at flytte hjemmefra