Økonomi i julen

Økonomi i julen

24. november 2017

Økonomi i julen

Der er kommet julepynt og -godter i butikkerne, mens julemusikken langsomt er ved at snige sig ind på playlisterne, og nettet fyldes med julemands-animationer. Julen er en tid, vi forbinder med hygge og gode minder, men den har også sine ulemper. Julen er dyr. Det har den altid været, og det vil den sandsynligvis altid være. I november og december 2016, brugte danskerne 60,6 mia. kroner i alt. Alene november måned var der en stigning på 5,8 % fra 2015 til 2016. Alene Black Friday 2016, var en historisk milepæl for dankort, da det var første gang hvor handel og mobiloverførsler med dankort passerede 2 milliarder kroner på én dag. I december blev der gennemført 114 millioner betalinger, hvilket også var en rekord. Det var 4,4 % højere end i 2015. Derudover er lillejuleaften også en af de travleste shoppingdage på året. Denne dag, blev der spenderet intet mindre end 1,8 mia. kroner, hvilket bidrog til en stigning på 2,9 %, sammenlignet med december i 2015.

Top tre over dage med det højeste forbrug med Dankort:

25. november 2016 - 2 mia kroner

27. november 2015 - 1,9 mia kroner

30. december 2016 - 1,8 mia

Vil du bruge videoen til dit websted?

Kopier nedenstående kode og indsæt denne på din side.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/3GHXswWSwYk?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe><br /><em> Lavet af <a href="https://www.mikonomi.dk/" target="_blank">Mikonomi.dk</a></em>

4 tips til besparelser i juletiden

Der er ingen tvivl om, at vi godt kan lide at bruge penge på jul og hygge. Men det er stadig rart, at kunne komme igennem højtiden, uden minus på kontoen. Derfor har vi samlet fire gode råd til, hvor der kan spares, som alle kan benytte sig af.

1. Vær ude i god tid

Undgå at købe gaverne i sidste øjeblik. Drag fordel af at gøre det tidligt, ved f.eks. at benytte dig af Black Friday tilbud. Mikonomi.dk har lavet en Black Friday guide, specifikt til at finde de bedste tilbud, uanset hvad du leder efter. En anden fordel er, at du giver dig selv muligheden for at sprede alle juleudgifterne over to måneder i stedet for én. På denne måde opnår du et større økonomisk frirum. Du kan med fordel også købe maden tidligt og fryse det ned, der kan fryses ned. For eksempel er der ofte tilbud på ænder lige op til Mortensaften. Gem derfor en and eller to til juleaften, så du både sparer tid og penge.

2. Sammenlign priser

Undgå at handle alle dine juleindkøb ét sted, og benyt dig af flere forskellige supermarkeder. I juletiden har supermarkederne forskellige tilbud på julemad og andre juleting. For eksempel kan Netto have gode tilbud på rødkål, mens føtex har juleslik til den bedste pris. Derved kan du spare lidt, ved at være opmærksom på gode tilbud. Hvis du handler på nettet, anbefaler vi prissammenligningstjenester, såsom Pricerunner eller Kelkoo. Det kan være en hjælp til at sortere de dyre webshops fra de billige. Derudover er Tilbudsugen.dk en god side, der kan finde tilbud på det produkt, du søger efter.

3. Brug apps

Hvis du føler, det kan være kompliceret at holde styr på budget og forbrug, er der hjælp at hente på din smartphone. Den første app vi vil anbefale er ‘Spiir’, som har til formål at lave et budget, som man selv kan skræddersy. Du kan for eksempel vælge, at sætte dit max forbrug til gaver på 1.000 kroner. Så får du en notifikation på din telefon, når du har nået grænsen. Den anden app, vi vil anbefale, ‘Lommebudget’, kan ligeledes bruges til at lave forbrugsmål og sætte grænser. Indtast blot hvad du vil bruge penge på, og dernæst, hvor meget du vil bruge på det. Begge apps er gratis at downloade, og er tilgængelige for både Android og iphone.

4. Spar på transporten

Hvis du er langt væk hjemmefra og skal rejse for at komme hjem til jul, kan det være ekstra hårdt for pengepungen. Transport er generelt ikke billigt i Danmark. Derfor har vi lavet en sammenligning over de forskellige muligheder, så du nemt kan finde den billigste løsning for dig.

Transportmiddel Tid Pris
Bus 4-5 timer 135 kr.
Tog 3 timer, 13 minutter 379 kr.
Samkørsel 3 timer, 16 minutter 150 kr.
Fly 40 minutter 751 kr.

Ovenstående er baseret på ruten mellem København og Aarhus. Vi har valgt at undersøge priserne på denne rute, da det er en af de dyreste indenrigsruter. Som udgangspunkt tegner det et billede af, hvor meget du maksimalt skal af med. Den billigste løsning er samkørsel med bil, hvoraf transporttiden er 3 timer og 16 minutter. Det er også en af de korteste ruter, udover tog, som til gengæld koster lidt mere. Hvis du højst skal til Fyn, eller lige over på den anden side af lillebælt, er fly ikke en mulighed.

 

Test her om du er blevet klogere på hvordan man sparer penge i julen