Økonomi i julen

Bliv klogere på økonomien i julen

Der er kommet julepynt og -godter i butikkerne, mens julemusikken langsomt er ved at snige sig ind på playlisterne, og nettet fyldes med julemands-animationer. Julen er en tid, vi forbinder med hygge og gode minder, men den har også sine ulemper - julen er rigtig dyr for mange. Brug denne artikel til at få overblik over jule-økonomien.

I november og december 2016, brugte danskerne 60,6 mia. kroner i alt. Alene november måned var der en stigning på 5,8 % fra 2015 til 2016. Alene Black Friday 2016, var en historisk milepæl for dankort, da det var første gang hvor handel og mobiloverførsler med dankort passerede 2 milliarder kroner på én dag.

I december blev der gennemført 114 millioner betalinger, hvilket også var en rekord. Det var 4,4 % højere end i 2015. Derudover er lillejuleaften også en af de travleste shoppingdage på året. Denne dag, blev der spenderet intet mindre end 1,8 mia. kroner, hvilket bidrog til en stigning på 2,9 %, sammenlignet med december i 2015.

Top tre over dage med det højeste forbrug med Dankort:

  • 25. november 2016 - 2 mia DKK
  • 27. november 2015 - 1,9 mia DKK
  • 30. december 2016 - 1,8 mia DKK

Vil du bruge videoen til dit websted?
Kopier nedenstående kode og indsæt denne på din side:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/3GHXswWSwYk?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe><br /><em> Lavet af <a href="https://www.mikonomi.dk/" target="_blank">Mikonomi.dk</a></em>

Giv dig selv en tidlig julegave - Sammenlign forsikringer og spar til julen!

4 tips til at holde en billig jul

Der er ingen tvivl om, at vi godt kan lide at bruge penge på jul og hygge. Men det er stadig rart, at kunne komme gennem højtiden, uden minus på kontoen. Derfor har vi samlet fire gode råd, til hvor der kan spares:

1. At være ude i god tid

Undgå at købe gaverne i sidste øjeblik. Drag fordel af at gøre det tidligt, ved f.eks. at benytte dig af Black Friday tilbud. Mikonomi.dk har lavet en Black Friday guide, specifikt til at finde de bedste tilbud, uanset hvad du leder efter.

En anden fordel er, at du giver dig selv muligheden for at sprede alle juleudgifterne over to måneder i stedet for én. På denne måde opnår du et større økonomisk frirum. Du kan med fordel også købe maden tidligt og fryse dét ned, der kan fryses ned. 

2. Sammenlign priser

Undgå at handle alle dine juleindkøb ét sted, og benyt dig af flere forskellige supermarkeder. I juletiden har supermarkederne forskellige tilbud på julemad og andre juleting. For eksempel kan Netto have gode tilbud på rødkål, mens Føtex har juleslik til den bedste pris. Derved kan du spare lidt, ved at være opmærksom på gode tilbud.

Hvis du handler på nettet, anbefaler vi prissammenligningstjenester såsom Pricerunner.dk eller Kelkoo.dk. Det kan være en hjælp til at sortere de dyre webshops fra de billige. Er du allerede nu klar over, at du vil søge økonomisk hjælp i juletiden, kan du bl.a. finde de billigste forbrugslån med Mikonomi.dk.

3. Brug apps

Hvis du føler, at det kan være kompliceret at holde styr på budget og forbrug, er der hjælp at hente på din smartphone. Den første app vi vil anbefale er Spiir, som har til formål at lave et budget, som man selv kan skræddersy. Du kan for eksempel vælge, at sætte dit max forbrug til gaver på 1.000 kroner. Så får du en notifikation på din telefon, når du har nået grænsen.

En anden app vi vil anbefale er Lommebudget. Den kan ligeledes bruges til at lave forbrugsmål og sætte grænser. Indtast blot hvad du vil bruge penge på, og dernæst hvor meget du vil bruge på det. Begge apps er gratis at downloade og er tilgængelige for både Android og iPhone.

4. Spar på transporten

Hvis du er langt væk hjemmefra og skal rejse for at komme hjem til jul, kan det være ekstra hårdt for pengepungen. Transport er generelt ikke billigt i Danmark. Derfor har vi lavet en sammenligning over de forskellige muligheder, så du nemt kan finde den billigste løsning for dig.

Transportmiddel Tid Pris
Bus 4-5 timer 135 kr.
Tog 3 timer, 13 minutter 379 kr.
Samkørsel 3 timer, 16 minutter 150 kr.
Fly 40 minutter 751 kr.

Ovenstående er baseret på ruten mellem København og Aarhus. Vi har valgt at undersøge priserne på denne rute, da det er en af de dyreste indenrigsruter. Som udgangspunkt tegner det et billede af, hvor meget du maksimalt skal af med.

Den billigste løsning er samkørsel med bil, hvoraf transporttiden er 3 timer og 16 minutter. Det er også en af de korteste ruter, udover tog, som til gengæld koster lidt mere. Hvis du højst skal til Fyn, eller lige over på den anden side af lillebælt, er fly ikke en mulighed.

LÆS OGSÅ: De bedste lån (Online)

Relaterede blogindlæg