Økonomisk guide til Oktoberfesten

Supermarkederne bugner af blå og hvid ternede servietter, store bayerske ølkrus og tyrolerhatte. Det er det sikre tegn på, at Oktoberfesten er skudt i gang. Den største og mest kendte ølfestival i verden.

Men hvor stammer denne ølfest egentlig fra, og hvorfor er der mere end 7 millioner mennesker, der hvert år iklæder sig lederhosen og dirdnl for at svinge arm i arm til de bedste schlagerhits? Læs med her og få svaret og en masse sjove og skøre facts om Oktoberfesten.

10 sjove facts om Oktoberfesten

Kopier koden og indsæt denne på din side

<a href="https://www.mikonomi.dk/blog/2017/09/%25C3%25B8konomisk-guide-til-oktoberfesten" target="_blank"> <img src="https://www.mikonomi.dk/media/1995933/oktoberfest-infografik.png" alt="10 sjove facts om Oktoberfesten" width="800px" border="0px" </a>

Hvorfor Oktoberfest?

Oktoberfesten fandt sted første gang i 1810 som en bryllupsfest for kronprins Ludwig og prinsesse Therese. I anledning af brylluppet afholdte man et kæmpe hestevæddeløb til stor underholdning for befolkningen. Fordi det var sådan en stor succes, blev det besluttet, at man hvert år ville have et hestevæddeløb. Dermed var traditionen for Oktoberfest grundlagt.

Man kan godt blive lidt forvirret over, at festen kaldes Oktoberfest, når den starter i september. Det har den simple årsag, at det er bedre vejr i september. Fordi Oktoberfesten er en fest der primært holdes udenfor og i telte, besluttede man for lang tid siden, at man skulle udnytte det bedre vejr i september.

Hvor meget øl drikker 6 millioner mennesker?

I dag besøges den verdenskendte ølfest af mere end 6 millioner mennesker og der konsumeres mere end 7 millioner liter øl på de 16 til 18 dage, festen varer. Der bliver kun solgt lokalt brygget øl. Denne kaldes Oktoberfestbier og produceres særligt til festen. Det er en stærk øl på 6 % og den serveres i 1 liters krus. Prisen på øl stiger hvert år. Fra 1950 til 2010 steg prisen på øl 1081 %! Prisen på et krus øl i år er 10,95 €, hvilket svarer til 81,40 DKK.

Smarte sko

Adidas har til dette års Oktoberfest designet nogle helt særlige sko til lejligheden. Bræk- og ølafvisende sneakers. I år kan man både se street ud og passe på, at man ikke får våde og klamme sokker, hvis uheldet skulle være ude. Skoene er selvfølgelig produceret i Tyskland, men i et begrænset antal, så du skal være hurtig, hvis du vil have et par. Skoene står til at koste 200 €, men til gengæld skulle de også holde længe.

Hvad har Einstein og Paris Hilten tilfælles?

Ud af de 7 millioner besøgende er kun 19 % af dem udenlandske, så det er en meget lokal fest. På trods af dette har festen altid tiltrukket internationalt kendte mennesker. Eksempelvis var en ung elektriker med til at sætte et telt op i 1896. Han er nu verdenskendt som en af de klogeste mennesker, Einstein. I en lidt anden boldgade kan man også fremhæve Paris Hiltons besøg til Oktoberfesten. Hun mødte op i en alt for kort dirdnl og ville promovere et af sine produkter uden at have aftalt det med arrangørerne. Hendes besøg blev meget kortvarigt, da hun blev smidt ud af teltet og bandlyst fra Oktoberfesten.

Gode råd til din første gang til Oktoberfest

Hvis du er førstegangsdeltager til Oktoberfesten, har vi her et par gode råd til dig, så du kommer helskindet igennem.

Husk kontanter

Det første råd er at huske kontanter. I Tyskland er der ikke på samme måde tradition for at betale med kort og MobilePay som i Danmark. Derfor er det altid en god idé at sørge for at have nok kontanter med sig. Når det så er sagt, skal man heller ikke proppe lommerne fulde af store eurosedler. For det første kan de være svære at holde i lommen, når du først har fået lidt indenbords og for det andet er du et nemt offer for tyveri.

Lederhosen og dirdnl - sådan gør du

Det andet råd omhandler beklædning. Hvis du godt kunne tænke dig at iklæde dig lederhosen, så skal du være mere end velkommen. Sørg for at finde et par, der ikke ser alt for plastisk og kostume-agtige ud. Vær opmærksom på, at hvis du skal have fat i et par ægte lederhosen, så skal du nok hive den store pengepung frem. Derudover skal du ikke tage tyrolerhat på, hvis ikke du er ægte bayer. Det lugter langt væk af turist.

Der er også mulighed for at tage en dirdnl på, som er den bayerske kvindelige folkedragt. De er super flotte, men her gælder der også særlige regler. For det første må kjolen absolut ikke være kort. Den skal mindst gå til lige under knæene. Dernæst er der båndet i livet. Hvis du binder sløjfen til højre, betyder det, at du er optaget. Hvis du derimod binder den til venstre side, viser du, at du er ledig på markedet. Hvis du binder sløjfen midtpå, indikerer du, at du er jomfru. Endelig, hvis du binder sløjfen på ryggen, er du enke.

Drikkekutyme

Lad for guds skyld være med at drikke dig helt i hegnet. Fulderikker, der har fået alt for meget og vælter rundt, får det meget charmerende øgenavn “bierleiche”, som på godt gammeldags dansk betyder “øl-lig” og det har du ikke lyst til at nogle kalder dig. Et godt råd er at spise et godt, stort måltid, som gør dig modstandsdygtig overfor de store øl. Der findes af masse lækre spiseboder, hvor du kan få lækre tyske specialiteter som brezel, schweinhaxe og saurkrat.

Relaterede blogindlæg