Top 7 økonomiske nytårsforsæt

Har du måske lavet nytårsforsæt for 2019, og hvordan er den første måned af året gået? Det kan være noget lettere at overholde sine nytårsforsæt, når det er resultater, der kan ses på bundlinjen sidst på året. Her giver vi derfor vores bud på de vigtigste økonomiske beslutninger, du bør tage for at gøre 2019 til dit bedste finansielle år nogensinde.

  1. Forskudsopgoerelse  

1. Få styr på din forskudsopgørelse

Du kan lige så godt få det overstået med det samme, så du ikke risikerer at få et skattesmæk. Med andre ord, så er dette nytårsforsæt en tjeneste, du gør dig selv, der også kommer til at gavne dig næste år.

I starten af 2019 vil du modtage årsopgørelsen for skatteåret 2018, som afgør, om du enten skal have penge tilbage i skat, eller om du skal betale en stor efterregning. Hvor god en forskudsopgørelse du har lavet for 2018, bliver derfor afgørende for din økonomi både i år og næste år.

LÆS OGSÅ: Guide til forskudsopgørelse

 


  2. Tjenester  

2. Afmeld dig de tjenester du ikke bruger

Der er ikke noget værre end at smide penge efter ting, man aldrig bruger. Vi anbefaler, at du gennemgår din konto for tilbagevendende beløb, for at danne dig et overblik over hvad du egentlig betaler til. Det kan også give dig en idé om, hvor mange penge du årligt kan spare, hvis du afmelder dig disse.

Betaling til streaming, fitness eller magasiner koster dig måske kun nogle små beløb hver måned, men den årlige sum bliver hurtigt stor. Hvis du tilmed slet ikke, eller kun meget sjældent, benytter dig af dine medlemskaber, så vil de ikke være pengene værd.

 


  3. Genforhandling  

3. Ring for at genforhandle dine forsikringer og abonnementer

Når du har afmeldt dig de tjenester, du ikke længere bruger, er det blevet tid til at genforhandle resten. I stedet for automatisk at fornye dine forsikringer samt abonnementer på eksempelvis telefoni og internet, kan du med fordel genforhandle dig til en bedre pris.

I mange tilfælde kan du få et bedre tilbud, hvis du tør at ringe og bede om det. Du kan med fordel sammenligne markedets priser online, før du ringer op, så du har en ide om, hvad andre selskaber tager for et lignende produkt. Du vil blive overrasket over, hvor meget der kan lade sig gøre, hvis man spørger.

 


  4. Budget  

4. Opdater dit budget

Hvis det er lang tid siden, at du har kigget på dit budget, eller aldrig har fået lavet et, er det svært at gennemskue, hvad du reelt bruger penge på. Derudover kan det, uden et budget, være svært at lave en strategi for, hvor og hvordan du kan spare nogle penge.

Efter at have sorteret i og genforhandlet diverse faste udgifter, kan du nu lave et opdateret budget, for at komme ud af 2018 med økonomien i god behold. For at lave dit budget gennemgår du dine faste og variable udgifter, ved at identificere hvad du bruger hver måned.

Brug eksempelvis Råd til penges budgetskabelon

 


  5. Opsparing  

5. Lav en automatisk opsparing

Når først dit budget er på plads, kan du overveje, hvor meget du kan sætte til side og hvad du ønsker at spare op til. Det er en god ide at sætte sig et mål, så du ved, hvad du arbejder hen imod. Det kan eksempelvis være, at du har et behov for at spare 3.000 kr. op til julen næste år.

Den bedste og nemmeste måde at overholde et opsparingsmål er at automatisere det. Hvis målet eksempelvis er 3.000 kr., laver du en fast månedlig overførsel på 250 kr. til en særskilt konto. På denne måde skal du ikke tænke for meget over det i din hverdag, og når vi runder december, vil du have et betydeligt tilskud til julens mange udgifter.

 


  6. Afbetaling  

6. Lav en plan for afbetaling af din gæld

Hvis du har et eller flere lån i bagagen, kan du gøre 2019 til det år, hvor du kommer gælden til livs. Vi anbefaler, at du gør afbetaling af eksisterende gæld til en fast post i budgettet, og får automatiseret betalingerne, så du ikke skal tænke på det i løbet af året.

Ved at lave en god plan om at betale et fast beløb af på gælden, kan du spare penge på renters rente og dermed komme af med en mindre samlet sum. Med andre ord vil du i sidste ende have brugt færre penge på at nedbringe din gæld, hvis du hurtigt får denne betalt af.

 


  7. Spareregel  

7. Implementer en spareregel i din hverdag

Sidst men ikke mindst, kan du sætte dig et personligt mål, for noget du vil spare penge på. Selv de mindste beløb løber i sidste ende op, og således kan små ændringer få stor betydning for din økonomi. Vælg derfor en spareregel for 2019, der er realistisk for dig at overholde.

Det kan eksempelvis være at droppe to-go kaffen og investere i et termokrus til kaffe på farten. Det kan være at lægge en madplan for kun at skulle købe ind en gang om ugen og dermed undgå impulskøb. Mulighederne er mange, og det vigtigste er, at du vælger en regel, der virker for dig og din dagligdag.

 


 

Husk at du har et helt år foran dig til at tage de rette økonomiske beslutninger, samt se din økonomi forbedres, efterhånden som du overholder dine nytårsforsæt. Hold dig til disse råd og du vil stå i en meget bedre økonomisk situation på det her tidspunkt næste år.

Relaterede blogindlæg