Julefrokost: Sådan undgår du at køre spritkørsel dagen derpå

Sætter du dig for hurtigt ind i bilen for at hente rundstykker dagen derpå, kan du risikere at køre spritkørsel.

Vintermåneder associeres hvert år med begyndelsen af julefrokostsæsonen, og som ofte bliver der indtaget alkohol i begrænset mængder. Hvert år bliver mange taget for spritkørsel dagen derpå, da man måske føler sig klar til at sætte sig ind bag rattet, men stadig ikke er under promillegrænsen, som er 0,5.

For at sætte et eksempel op, så forbrænder en person på 65 kg ca. 1 genstand på 1 time og 45 minutter. Men dog begynder forbrænding først at tage fart efter ca. 45 minutter. Og hvis personen har været til en fest til kl. 3:00 om natten, og i alt har drukket 9 genstande fordelt på aftenen, vil vedkommende først være istand til at køre bil dagen efter kl. 11:45.

 Personers vægt
Minimum tid Maximum tid
50 kg fra 1 time og 36 minutter til 2 timer og 24 minutter
60 kg fra 1 time og 20 minutter til 2 timer 
70 kg fra 1 time og 9 minutter  til 1 time og 43 minutter
80 kg fra 1 time til 1 time og 30 minutter
90 kg fra 53 minutter  til 1 time og 20 minutter 
100 kg fra 48 minutter  til 1 time og 12 minutter 

Kilde: Rådet for Sikker trafik

Mange mener sågar, at man kan forbrænde alkoholen hurtigere, ved f.eks. at dyrke motion, få frisk luft eller tage et koldt bad, men disse er alle myter. Alkoholen bliver forbrændt med en vedvarende hastighed i leveren, og derfor kan man ikke give forbrændingen et skub ved hjælp af ovenstående.

 

Din bilforsikring dækker ikke ved uheld

At køre bil dagen derpå beruset, er en dårlig ide, da det er med forhøjet risiko for at ende i et uheld. Ender du i et uheld, skal du vide, at det er ikke sikkert, at din bilforsikring dækker. Den lovpligtige ansvarsforsikring vil dække de skader, du formår at forvolde andre involveret i uheldet, men de skader du forvolder på din egen bil vil højt sandsynligt ikke blive dækket af dit forsikringsselskab. 

Med andre ord så er det ikke sikkert, at din kaskoforsikring dækker, hvis du kører galt, mens du har drukket tæt i løbet af aftenen. Dvs. at du kan ende med at ikke få udbetalt penge, for de skader du forvolder på dit eget køretøj. 

 

Spirituskørsel dræber

Når du vælger at sætte dig bag rattet beruset, skal du huske på, at du ikke kun er til fare for dig selv, men også dine medtrafikanter. Vintermånederne er dog ikke de måneder hvor der er flest ulykker med spiritus involveret. Dette er derimod sommermånederne, hvor der er mange spontane arrangementer. Dog, kan vi ud fra diagrammet herunder konkludere, at der i vintermånederne er en stigning i forhold til de resterende sæsoner.

Chart 

Nedenstående graf viser en positiv udvikling af tilskadekomne og dræbte i trafikken. Der er dog stadig en del det ender galt med, og dette illustrere hvorfor det er en dårlig ide at køre beruset.

New -piktochart _172_9722cbdcf 1631813286af 8250842f 42f 22b 4a 3bc

 

Som søjlediagrammet ovenfor viser, har der i perioden 2011 til 2015 været 157 dræbte og 984 alvorligt tilskadekomne i trafikulykker. Ulykker hvor føreren af et motoriseret køretøj (varebil, lastbil, personbil, motorcykel mv.) har været påvirket af spiritus.

 

Undgå spirituskørsel dagen derpå med disse 5 råd

Her på Mikonomi.dk har vi samlet fem gode råd til, hvordan du kan forhindre og undgå at ende med at køre spirituskørsel dagen derpå, og på den måde være til fare for dig selv og dine omgivelserne.

 

1. Hav et alkometer i bilen

Er du i tvivl om du er under den lovpligtige promillegrænse, inden du drejer nøglen og kører ned til bageren, så kan det være en god ide at have et alkometer i handskerummet. Et alkometer er et lille apparat som med et enkelt pust kan fortælle dig, om du har en højere promille end den tilladte 0,5 i blodet. Efter en heftig nat, kan det være svært - måske endda umuligt - at udregne om man har under de 0,5 vha. diverse formularer.

Pris: Prisen svinger meget, og du kan få det billigste helt ned til en 20'er, hvorimod det dyreste kan koste omkring 2.500 kr. Vær opmærksom på at prisen afspejler også kvaliteten af apparatet, dvs. at det billigste oftest ikke er det bedste.

 

2. Prøv at gå på en lige linje

En klassisk måde at teste på om du stadig er fuld, er så simpelt som det lyder, at prøve at gå på en lige linje. Vi kender alle metoden - mest fra amerikanske film - men metoden er længe blevet brugt for at teste om bilføreren er påvirket af alkohol. Du kan selv prøve metoden af, men metoden er dog kun vejledende, og fortæller dig ikke med garanti om du er under promillegrænsen.

 

3. Kør ikke før kl. 12

Det kan være svært at anbefale noget konkret, da forbrændingstid handler om vægt, alder, køn osv. Men et godt råd er at du dagen efter julefrokosten ikke sætter dig ind i bilen før klokken 12. På denne måde kan du bedre sikre dig, at gårsdagens alkohol er ude af blodet, og ikke begår nogle unødvendige ulovligheder.

 

4. Ring til en taxa eller ven

Har du vigtige ærinder som du skal klare i morgentimerne, så er det bedre, at du finder et andet transportmiddel, såsom en taxa eller få en ven til at køre dig. Du kan også tage bussen eller toget, eller måske hoppe op på cyklen og få en god gang frisk luft.

 

5. Sov den ud

Det kan godt være, at du har en lovlig promille, men en anden ting er, at træthed også er en faktor som skal tages i betragtning. Efter julefrokoster kan flere faktorer spille ind, såsom stress, træthed, skænderier osv. Og det skal noteres at mange ulykker også sker, når man er uopmærksom i trafikken. Derfor er det bedre at sove ud og først sætte sig ind i bilen når man er helt klar i hovedet, og ikke føler sig træt, påvirket eller andet.


Vi håber her på Mikonomi.dk at du med disse råd, tænker dig om en ekstra gang, inden du sætter dig bag rattet dagen derpå.

Relaterede blogindlæg