A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 6 min.
Opdateret:

Eksamensforberedelse: 10 studietips

Skal du også forberede dig til vinterens kommende eksaminer? Så giv dig selv den bedste chance med disse top 10 studietips.

1. Giv dig selv nok tid til at læse op

Lad være med at udskyde det til sidste øjeblik. Selvom nogle synes at arbejde bedst under pres i de sidste hektiske dage op til eksamen, så kan langt de fleste af os ikke arbejde på den måde. Gør derfor dig selv den tjeneste at lægge et skema for din eksamenslæsning. Skriv ned hvor mange eksaminer du har, og hvor længe hver eksamen varer. Strukturer nu din læsning ud fra dette. Nogle eksaminer kræver helt sikkert mere tid end andre så prioritér tiden efter dit arbejdstempo.


2. Organiser din studieplads

Sørg for at have god plads til at sprede dine studiebøger og noter over. Så er det nemmere at danne dig et overblik. Har du nok lys? Er din stol behagelig at sidde mange timer i? Er facebook og computerspil langt uden for rækkevidde?

Gør dig selv den tjeneste at fjerne alle former for distraheringsmomenter og sørg for, at du føler dig godt tilpas og klar på at koncentrere dig. For nogle betyder dette total stilhed, for andre måske blød baggrundsmusik. For nogle er orden og ryddelighed et must for at koncentrere sig, mens andre har det fint i et mere rodet miljø. Tænk over, hvad der virker bedst for dig, og tag dig tid til at arrangere dine omgivelser helt rigtigt.

skrivebord orden


3. Brug diagrammer og tabeller

Visuelle hjælpemidler kan være en stor hjælp når du læser til eksamen. Prøv at udfordre dig selv ved begyndelsen af hvert emne eller projekt at skrive alle de ting ned, som du allerede ved om emnet. Dernæst highlighter du de mangelfulde steder, som du bør arbejde mere med.

Som eksamen nærmer sig, kan det være en god idé at komprimere dine noter til en-sides diagrammer eller tabeller. At sammenfatte dine idéer og viden på denne måde vil gøre det lettere for dig at huske og genkalde dig alt det, du skal vide under eksamen.

diagrammer


4. Øv dig på gamle eksamenssæt

En af de mest effektive måder at forberede sig til en eksamen på er at øve sig på gamle eksamenssæt. Dette vænner dig til den eksamensform og type af spørgsmål, som du skal sidde med til din eksamen. Hvis du oven i købet tager tid på dig selv, kan dette også være en god måde at tvinge dig selv til kun at bruge den afsatte tid, som du har til rådighed til eksamen.

stag tid


5. Forklar dine svar til andre

Forældre og mindre søskende, hunden eller katten behøver ikke udelukkende at være et irriteringsmoment op til eksamen. Brug dem til din fordel og øv dig i at forklare svarene på de spørgsmål du skal kunne foran dem. Det hjælper dig til at få styr på teorien og pensum og til at understrege de områder, hvor du bør arbejde mere med stoffet.


6. Arranger studiegrupper med dine venner

Saml nogle af dine bedste buddies i en mindre studiegruppe. Måske sidder du inde med spørgsmål som de kan besvare og omvendt. Så længe I alle er indstillede på at holde fokus og arbejde koncentreret inden for en aftalt tidsramme, kan dette være en af de bedste måder at udfordre dig selv og din indlæring på.

studiegruppe


7. Hold regelmæssige pauser

Selvom du måske synes at det er bedst at få læst i flere timer i streg, kan det faktisk være kontraproduktivt. Hvis du trænede op til et marathon, ville du heller ikke løbetræne 24 timer om dagen vel? For at viden kan lagres i din langtidshukommelse, er det bedst at tage flere og regelmæssige pauser i løbet af dagen.

Med det sagt er alle selvfølgelig forskellige, så dan dig de læsevaner, der virker for dig. Hvis du læser bedre om morgenen, så start tidligt inden du holder frokostpause. Er du mere produktiv om aftenen, så tag en længere pause tidligere på dagen, så du er klar til at tage fat på arbejdet om aftenen.

Lad være med at have dårlig samvittighed over, at du ikke sidder begravet i bøgerne, når du er ude med venner eller familie. De regelmæssige pauser hører også til, at man tager en hel dag fri en gang imellem og tænker på noget helt andet. Så er din hjerne klar og frisk igen til læsning dagen efter, og du har givet din underbevidsthed tid til at lagre det stof du allerede har gennemgået.

Husk desuden at din daglige dosis D-vitamin er vigtig for en aktivt fungerende hjerne og et godt helbred. Og med de sparsomme solskinstimer om vinteren, er det endnu vigtigere at stikke hovedet udenfor og få en mundfuld frisk luft og lidt sol i ansigtet en gang imellem.

Husk at hold pauser


8. Spis masser af "brain food"

Hold dig væk fra junk food! Du føler måske, at du har brug for en belønning efter al dit hårde arbejde, eller at du ikke har tid til at lave mad. Men det du spiser kan have en stor indflydelse på dit energiniveau og koncentrationsevne.

Sørg derfor for, at din krop og hjerne får det rigtige benzin via en sund og nærende kost med elementer, der booster din indlæring og hukommelse: såsom blåbær, fisk, nødder, frø og grønt. Det samme gælder på eksamensdagen - spis et nærende måltid før eksamen som vil holde dig mæt over længere tid. Sukker virker måske tillokkende, men modstå fristelsen, for dit energiniveau vil gå i gulvet i løbet af kort tid.

brain food


9. Planlæg din eksamensdag

Forbered dig i god tid på alle de ting du må (og ikke må!) have med til eksamen. Sæt dig ind i regler og regulativer i god tid, så du har tid til at skaffe de ting du mangler. Lad være med at udskyde det til dagen før, så undgår du at blive forvirret og stresset over den komplicerede liste af regler, som du skal sætte dig ind i, inden du møder op til eksamen.

Sørg også for at orientere dig om trafik og hvordan du kommer hen til eksamensstedet. Her er Rejseplanen din ven, og ellers kan du holde dig opdateret via trafikradio eller på de offentlige transportfaciliteters hjemmesider for eventuelle forsinkelser eller aflysninger.

Sørg desuden altid for at beregne ekstra rejsetid netop i dag! Kommer du for sent er løbet kørt og al dit hårde slid har været spildt (indtil re-eksamen), og det ville jo være synd. Er du usikker på, hvordan du kommer derhen, kan du planlægge at rejse med dine klassekammerater, så længe du er sikker på, at de er punktlige!

checklist


10. Drik rigeligt med vand

Til allersidst er det vigtigt at huske på at drikke rigeligt med vand, så din hjerne og krop kan fungere bedst muligt. Husk at drikke rigeligt med vand, både under oplæsningsperioden såvel som på eksamensdagen.

Hvis du dog ikke har særlig meget tid til din (skriftlige) eksamen kan det være en fordel at holde lidt igen med at bælle litervis af vand inden du skal sidde og intenst koncentrere dig i det varme eksamenslokale. Sørg dog altid for at drikke væske bagefter. Ved en mundtlig eksamen er det en rigtig god idé at tisse af inden du går ind i eksamenslokalet. Har du tendens til at blive nervøs og hele tiden rende på toilettet, kan det være en fordel i stedet at spise frugt der indeholder væske, såsom vindruer eller mandariner.