Se hvor meget du kan spare ved at undgå madspild

Madspild

 

Husholdningen står for den største del

I Danmark smider vi årligt mere end 700.000 tons mad ud om året ifølge Stop Spild af Mad. De danske husholdninger (forbrugere) står for 36% af denne statistik, og det er langt størstedelen. Det er både spild af ressourcer og en unødvendig belastning af miljø og klima. Madspild er fødevarer, der kunne være spist, men i stedet er blevet smidt ud.

 

Datomærkning hitter

Trods den store mængde madspild, er tallet faktisk faldet siden 2006. Dette er et udtryk for at danskerne gradvist går mere op i madspild, hvilket understøttes af en undersøgelse fra Gallup fra maj måned i år.

Undersøgelsen fokuserer på danskernes køb af datomærkede varer fra supermarkedet som et mål for deres velvilje over for at mindske madspild, og her svarer størstedelen at de køber datomærkede varer ca. 1 gang om ugen.

Datomærkningen er netop fra supermarkedernes side et initiativ, der skal få folk til at købe de varer, som nærmer sig sidste salgsdato, til en reduceret pris - og derved mindske madspild i detailhandelen. Alternativet er, at varerne ellers ryger i skraldespanden og ender i statistikken over madspild. Dette problem er netop hvad supermarkederne har forsøgt at imødekomme, og danskerne er vilde med ideen om mad til reducerede priser, også selvom maden synger på sidste salgsvers. Dette ligger i forlængelse af at danskerne er hærdede tilbudsjægere når det gælder dagligvareindkøb, og de reducerede priser ved datomærkning kan være en følelse af, at man køber noget på tilbud.

 

Kør på kødet

Undersøgelsen viser yderligere, at kød og kødpålæg klart er danskernes foretrukne varer at købe med datomærke. Dette falder belejligt sammen med, at danskernes foretrukne vare i supermarkedet er kød, samt at det er noget de fleste helst vil undgå at smide ud derhjemme. Ud fra dette kunne det være interessant, om man kunne få danskerne til at blive mere bevidste om at undgå madspild, ved at supermarkederne konsekvent satte datomærkning på al kød, der når at nærme sig sidste salgsdato i butikkerne. Dette kombineret med at placere varerne et centralt sted i butikken. Supermarkederne gør naturligvis en stor indsats allerede, men med fortsat store mængder madspild, vidner det om plads til forbedringer.

Hvor meget går du egentlig op i madspild og hører du til dem, som godt kunne blive bedre til at genbruge de slatne salatblade, resterne fra middagsmaden eller de plettede bananer? Med julen for døren, en travl hverdag, julegaveindkøb, samt indkøb til den store julemiddag får du her en venlig reminder om, at du allerede nu kan nå at øve dig i at få brugt og spist al mad i dit køkken. God fornøjelse!

Kilder:Landbrug og Fødevarer, Miljøstyrelsen, Gallup, Politiken, Danmarks Statistik og Stop Spild af Mad

Relaterede blogindlæg