En bakteriehaders guide til at holde åbent hus i influenza-sæsonen

Der er ingen pæn måde at sige dette på, men: åbent hus arrangementer er et slaraffenland for bakterier. Købere som vader rundt og skødesløst rører ved dit og dat med uvaskede hænder og hoster og nyser ud over dine ting og efterlader en hale af bakterier efter sig.

Væmmes du? Godt. Det er svært nok at holde sig sund og rask i vinterperioden uden også at skulle konkurrere med horder af mennesker der vader frem og tilbage i dit hjem med deres stygge sygdomme. Og med kulden og influenza-sæsonen i fuld flor er bakteriealarmen på sit højeste. Vi giver dig her de bedste tips til, hvordan du holder dit hjem bakteriefrit.

 

Aabent Hus I Influenza Saesonen

 

1. Arranger et sko-frit område

Sko kan bringe alt slags smuds ind i dit hjem - fra bakterier til toksiner, til støv og almindelig snavs. Et almindelige par sko bærer i gennemsnit rundt på 43.000 bakterieenheder under sålerne. Iblandt dem også E. coli bakterier.

Det der dog er mest foruroligende er, at bakterier overlever bedre på dine sko end på dit toilet. Og når du beholder dine sko på indendørs, spreder du ubevidst tusindvis af bakterier der hvor du går - fra entreen, til køkkenet og til soveværelset. 

Nu når du er udstyret med denne tåkrummende viden, hvad gør en kløgtig sælger så? Start med at fjerne dine egne sko, hver gang du træder ind i dit hjem (og vask hænder bagefter). En skohylde, et skoskab eller en skobakke er gode visuelle påmindelser. Dernæst, put et venligt opfordrende skilt ved hoveddøren til de potentielle købere, så de husker at tage skoene af inden de går indenfor. Instruer desuden din mægler til lige at påminde dem også. Virker dette ikke, kan du have et lettilgængeligt lager af "blå futter" (dem i plastik, som nemt kan smides ud) og en dertilhørende skraldespand lige inden for døren. Brug desuden måtter ved hver indgang til at fange skidt og snavs der ellers ville samle dig på dine tæpper og gulve.

 

2. Invester i håndsprit og desinfektionsservietter

Alle ved at influenza let smitter og sagtens kan overleve på hårde overflader, bordplader, dørhåndtag osv. i op til 48 timer.

Den gode nyhed er dog, at du nemt kan slå bakterier og vira ihjel ved en omgang alkohol-baserede håndsprit, desinfektionsservietter og god gammeldags vand og sæbe. Efter hver fremvisning er det en god idé at tørre alle lyskontakter dørhåndtag, og skabshåndtag - kort sagt alt det, som du selv ville røre ved, hvis du var en potentiel køber - med en desinfektionsserviet (eller fem). Opfordr desuden dine købere til at gøre det samme. Hav et lager af håndsprit ved hoveddøren og der hvor folk færdes mest. Husk desuden at dit badeværelse har rigeligt med papirhåndklæder og sæbe. 

Det er altid rart at være på den sikre side, specielt i influenzasæsonen, så hav altid alkoholbaserede desinfektionsmaterialer ved hånden, så holder alle influenzaen fra døren.

 

3. Pak tandbørsten væk

Læg dine personlige hygiejne ting sikkert væk i en skuffe eller i et skab - ja det er specielt tandbørsten vi tænker på her! - så de ikke kommer i kontakt med fremmede, der nysgerrigt bevæger sig gennem dit hjem. Endnu bedre, behold altid disse ting sikkert gemt af vejen. Grunden er, at hver gang du trækker ud i toilettet, bliver nogle af de bakterier der er i kummen luftbårne og du risikerer derfor at mikroskopiske fæcesbakterier og andet klamt lander på dine personlige ting. Det er desuden af samme grund at du altid bør slå toiletbrættet ned inden du skyller ud, samt hænger dine håndklæder så langt fra WC'et som muligt. Seriøst, det er ulækkert, og det er noget du helt sikkert vil undgå.

 

4. Vask sengetøj og puder mindst én gang om ugen

Forhåbentlig er der ikke nogen af dine potentielle købere som ruller rundt i dine lagner (gys), men der er en reel chance for, at nogen fraværende kommer til at røre ved puder, tæpper og (som minimum) dine håndklæder. Smid derfor en gang om ugen dit sengetøj og håndklæder i vaskemaskinen på det varmeste program og smid dine puder og tæpper i tørretumbleren for at desinficere dem.

 

5. Skip pindemadderne

I disse dage er det blevet så populært at fremme et salg ved at tilbyde små pindemadder og snacks til åbent hus. Som minimum tænker du sikkert, at du skal bage en kage. Eller du er måske mere til at gå hele linen ud med et helt catering arrangement. Men pas på: Jo mere mad og drikke som du lader gå rundt, jo større er sandsynligheden for at du også passerer bakterier og vira rundt blandt dine potentielle købere og i dit hjem.

Helt at undgå mad er helt klart den mest bakterie-frie løsning. Men vil du alligevel gerne varte dine købere lidt op, er det en god idé at forberede nogle små engangs-portioner i plastikbeholdere som nemt kan spises med en ske eller gaffel i stedet for dine fingre og hvor plastikbeholderen nemt kan smides ud bagefter.

 

6. Sterilisér overflader i køkken og badeværelse to gange om ugen

Af alle rum i dit hus har køkkenet og badeværelset en tendens til at være de mest bakteriefyldte steder. Og smider man en horde af potentielle købere ind i dem vil du se at disse rum nærmer sig en tilstand, der er en petriskål værdig (adr!).

Hold de nederdrægtige bakterier fra døren ved at tørre alle overflader af med desinfektionsservietter mindst en gang om dagen og hold øje med mug og skimmel, som især er problematiske i badeværelsets fugtige miljø. Brug flydende rengøringsmidler eller blegemiddel til at fjerne skimmelplamager på badeforhæng, badedøre og i fugerne mellem vinduer og fliser.

Og husk at putte dine svampe i mikroovnen en gang dagligt (husk at gøre dem våde inden du kommer dem ind). Du kan også komme dem i opvaskemaskinen eller overhælde dem med kogende vand. Pointen er bare at du skal opvarme dem til en temperatur hvor bakterierne dør.

LÆS OGSÅ: Boliglån

Relaterede blogindlæg