8 ting du ubevidst gør forkert, når du kører bil

Her på Mikonomi.dk har vi fundet 8 ting som du ubevidst gør forkert når du kører bil. Bliv klogere på om du begår disse fejl til hverdag uden at du overhovedet tænker på det.

1. Justering af sidespejle

Du vil sikkert mene, at dette er noget alle kan finde ud af, og at der kun er én måde at indstille sidespejlene på. Spørgsmålet er dog, om du justere dine sidespejle, så de også dækker den blinde vinkel? Der er overraskende nok en helt speciel måde hvorpå du skal indstille dine sidespejle, sådan så den blinde vinkel også er dækket. 

Mindre synlighed Mere synlighed
sidespejl sidespejl

Når du indstiller spejlene på denne måde, får du mere synlighed bagud. Dette kan bedre forstås med disse to billeder:

Mindre synlighed Mere synlighed
blind vinkel Bilnd vinkel

 

2. Parkering om natten

bil om natten

Kender du reglerne for, hvornår du skal anvende parkeringslys? Det kan være en god idé, da mange uheld sker, når folk parkerer eller standser og lygterne slukker uden for bymæssig bebyggelse.

Når du standser eller parkerer et køretøj helt eller delvist på en vej inden for lygtetændingstiden, skal din bil som udgangspunkt være synligt markeret, eksempelvis ved hjælp af parkeringslygter. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at lygtetændingstiden ikke kun er, når det er mørkt, men ligeledes gælder ved regn, sne og tåge.

 

3. Kører med for lavt dæktryk

dæktryk

Det kan betale sig at tjekke sit dæktryk ofte. Hvis du kører med for lavt dæktryk, kan det medføre en række problemer, såsom:

  • Nedsat vejgreb
  • Forringet brændstoføkonomi
  • Dårligere lydisolering
  • Dækslid forekommer hurtigere

 

Der er altså en masse gode grunde til at køre med korrekt dæktryk og sørge for ofte at tjekke, om dit dæktryk er i orden. Er du i tvivl om, hvor højt lufttrykket skal være i dine bildæk, kan du aflæse det på indersiden af benzindækslet eller på siden af bildøren i førersiden. Det varierer dog fra biltype til biltype, hvor denne information er placeret.

 

4. Presser motoren for tidligt

bilmotor

Hvis du har en bil med mange hestekræfter, kan det være fristende at gasse kraftigt op, selvom motoren stadigvæk er kold. Det kan også være, at du bare gør det, fordi du er vant til det. Men dét at gasse kraftigt op, når din bil lige er startet, kan slide unødvendigt på din bilmotor.

Dette skyldes primært, at olien i din bil stadig ikke er nået op på en temperatur, hvor den flyder ordentligt. Det vil tage lidt tid før motoren er helt driftsvarm, og først derefter kan du gasse kraftigt op og køre i de højere omdrejninger, uden at din motor lider overlast.

 

5. Anvender tågelygter selvom der ikke er tåge

tågelygter

Det kan godt være, at din bil ser mere sporty ud med fire tændte forlygter, men tænker du over, at det måske kan være generende for dine medtrafikanter? Derudover er det faktisk ulovligt at køre med tågelygter, når der hverken er tåge eller kraftig nedbør.

Reglerne for korrekt anvendelse af dine lygter er simple:

  • Inden for lygtetændingstiden må tågeforlygterne kun tages i brug, hvis der forekommer kraftig nedbør eller tåge.
  • Du må gerne køre med dine tågeforlygter udenfor lygtetændingstiden selvom det ikke er tåget, såfremt du ikke anvender nær-/kørelys samtidigt. Dvs. du må ikke have begge tændt på samme tid.
  • Tågebaglygterne må kun tages i brug ved tåge og kraftigt nedbør.

 

Du skal således være opmærksom på, at når du kører ud af tågen, eller når den kraftige nedbør ophører, skal du huske straks at slukke det igen. Hvis du overtræder reglen, kan du få en bøde på 500 kr.

 

6. Bliver liggende i overhalingssporet

bil på motervej

Er du opmærksom på, at når du har overhalet bilisten, der kører en del langsommere end dig, at trække til højre, så snart du har mulighed for det? Dette er der mange der glemmer. Du kan have nok så mange gode grunde til, hvorfor du bliver ved med at ligge i overhalingsbanen, men faktum er, at du sænker trafikken.

Hvis ikke dette er grund nok, så husk at du kan risikere at få en bøde på op til 1.000 kr., hvis du ikke holder til højre. Så gør dig selv og dine medtrafikanter en tjeneste og kom væk fra overhalingsbanen når du kan.

 

7. Fletter for tidligt

vejarbejde

Fletter du med det samme, når du ser det første skilt ved vejarbejde på motorvejen? Hvis du gør det, er du med til at skabe unødvendige lange køer. Ved vejarbejde hvor den ene vognbane er spærret, og der henvises til den anden bane, ser vi ofte, at bilister allerede fletter ved det første skilt. Når du fletter for tidligt, så blokerer du vejen for dine medtrafikanter.

Det rigtige at gøre i sådan en situation er, ifølge færdselsloven, at vente med at skifte vognbane til det sidste skilt der indikerer sammenfletningen.

 

8. Glemmer at holde afstand

bil afstand

Man glemmer hurtigt vigtigheden af at holde afstand til andre bilister i trafikken. Det kan være af mange grunde. Men tænker du nogensinden på, at dine medtraffikanter måske bliver irriterede, og at dette øger risikoen for sammenstød?

Ved at holde en sikker afstand til den forankørende bil, vil du øge trafiksikkerheden for dig og andre i trafikken. Derudover risikerer du heller ikke at gøre den forankørende nervøs eller irriteret. En god tommelfingerregel til at holde en sikker afstand er, at du skal holde det som svarer til to sekunders afstand mellem dig og forankørende (ca. 2 billængder).

 

*Er du blevet i tvivl om hvad din forsikring dækker, hvis du har været ude for et uheld, og ikke overholdt disse regler, så læs mere om det på vores side om bilforsikringer.

Relaterede blogindlæg