A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 16 min.
Opdateret:

Mikonomi Award: Veganer på budget

Mikonomi Award: Veganer på budget

På Mikonomi.dk er vi stolte af at kunne præsentere jer for 24 af de bedste danske veganerblogs.

Med denne award ønsker vi at sætte fokus på, hvordan man som veganer kan leve for et madbudget, der ikke behøver at være dyrere end for dem som ikke lever vegansk. Alle blogs er nominerede efter tre hovedkriterier som du finder nederst på siden. Fælles for de 24 nominerede er altså, at de alle inspirerer til, hvordan man som veganer nemt kan lave lækre, sunde og mættende måltider, uden at det behøver springe madbudgettet eller være kedeligt, og hvor alle kan være med.

Vi på Mikonomi.dk har udvalgt disse blogs specielt til jer, og vi håber meget, at også I vil besøge og lade jer inspirere af disse 24 seje veganerblogs. Nederst på siden kan I gå ned og stemme på jeres favorit veganerblog.

Vi har valgt at lave denne award, da vi løbende ønsker at hjælpe danskerne med at spare penge. Derfor hjælper vi med at sammenligne priser, hvis de eksempelvis ønsker at låne penge eller finde en ny forsikring. Ydermere foretager vi også undersøgelser og afholder awards til initiativer, der relaterer sig til privatøkonomi.

Flueben Inspiration til lækker veganermad i hverdagen på budget

Flueben Fokus på gode opskrifter

Flueben Specielt udvalgt til Mikonomis læsere

Afstemningen er slut

... og vinderen af "Mikonomi Award: Veganer på Budget" blev Kærlighed og Kikærter af Thomas Erex, som løb afsted med hele 35% af stemmerne. Kæmpe tillykke til Thomas Erex!

Der skal også lyde et stort tak til alle de nominerede for deltagelse og for at dele af deres viden! Til sidst vil vi gerne takke alle dem som har stemt og været med at til skabe opmærksomhed omkring emnet.

 Bondemor

Følg Bondemor på:
Facebook 44

Bondemor (3%)

WWW.BONDEMOR.DK

"Jeg køber gerne stort ind, hvis der er noget særligt på tilbud, og elsker min store kummefryser, som kan rumme mange af mandens yndlings frostgrønt. Derudover sparer jeg også en del, i forhold til da jeg handlede flere gange om ugen. Nu har jeg lavet en separat konto til madbudgettet med særskilt dankort til den konto."

Christina startede med at være "bondemor" da hun sammen med sin familie købte markerne ved deres hus. Hun forvandlede sig selv til en bondemor med stor interesse for plantekost. Christina og hendes familie interesserer sig meget for sundhed og dyrevelfærd, og har derfor valgt at spise vegansk.


Det Vilde Ris (2%)

WWW.DETVILDERIS.DK

"Sund og miljøvenlig mad behøver heldigvis ikke koste en formue. Billige basisvarer, sæsonens frugt og grønt, nedsatte varer og en rummelig fryser, er nogle af de ting, der gør det let for mig, at få budgettet til at hænge sammen."

Line Mailis er udlært i Ernæring og Sundhed, og hun bidrager med sin viden omkring kost og ernæring i opskrifterne. På bloggen har hun blandt andet henvist til forskellige kilder/dokumentarer omkring produktion, som indebærer dyr.

Det Vilde Ris Line


Mo Andersen Groennere

Grønnere (0%)

WWW.GROENNERE.DK

"Jeg får et hverdagsbudget til at hænge sammen som veganer ved at gå efter tilbud og aldrig smide noget ud! Er mine grøntsager blevet triste og slatne, kommer jeg dem i noget vand, hvilket virker helt magisk, da det genopretter sprødheden."

Mo er en inspirations nysgerrig pige, som har en masse fif og ideer til at dyrke alternative planter, samt gøre brug af forskellige køkkenaffald. Hun er derudover uddannet i Ernæring og Sundhed med speciale i Ledelse, Fødevarer, og Service. Hendes blog er fyldt med lækre billeder, så det er bare med at gå på opdagelse og lade sig inspirere.


Grøn Samvittighed (0%)

WWW.GROENSAMVITTIGHED.DK

"Generelt laver jeg mad ud fra, hvad jeg har i mit køkken, og det gør alting meget sjovere, for nogle gange har jeg sat mig for at skulle lave noget bestemt i forhold til det jeg tror jeg har derhjemme, og så finder jeg pludselig ud af at der mangler en ingrediens. Det tvinger mig til at finde løsninger, og jeg ender ofte med at stå med en ret jeg aldrig har lavet, og så har jeg prøvet noget nyt og fået mere erfaring."

Nadja er ansigtet bag Grøn samvittighed. Hun elsker at eksperimentere i et køkken, og hun holder sig næsten aldrig til en opskrift. På hendes blog er der både lækre madopskrifter, men også en side dedikeret til juicing.

Nadja Groen Samvittighed


Simon Emil Kaninfoder

Kaninfoder (3%)

WWW.KANINFODER.DK

"Mit absolut bedste tip til at leve billigt som veganer, er at lægge en madplan og følge den. På den måde kan man købe ind en enkelt gang om ugen. Sørg for at madplanen tager højde for at genbruge rester. Mig og min kæreste handler for 200-300 kroner på en normal uge og så er der rigeligt med lækker mad til 2 personer."

Dyreaktivisten Simon Emil driver bloggen Kaninfoder om vegansk mad og træning. Udover en opskriftsamling og ønsket om at give gode råd videre til sine læsere om veganske madvaner, skriver han også om aktiviteter i foreningen GoVegan som han er aktiv i.


Kira - Health and Fitness (0%)

WWW.DKIRA.COM

"Jeg har ikke spist kød i over 16 år, og føler nærmest ikke jeg kender til andet. Jeg køber tit ind i thaibutikker. De har tofu der er både billig og holder længe. Så spiser jeg dåsemad. Jeg er ikke for fin til at spise sorte bønner på dåse. Kunsten er, at lave mere mad på en gang og fryse det ned." 

Kira har foruden mange forskellige opskrifter, også tips til spisesteder og kostråd. Hun er selv bodybuilder, så der står også en masse om, hvordan livet som bodybuilder er - og hun tilbyder også sin hjælp i forhold til at tabe sig og komme i form.

D Kira


Kira 56

Kira Madsen (0%)

WWW.KIRAMADSEN.DK

"At leve vegansk og økologisk behøver ikke være dyrere end "almindelig" mad. Til gengæld bliver regningen til vores børn uendelig høj, hvis vi ikke gør det, fordi den animalske og konventionelle produktion er så skadelig for livet her på planeten. Vi kunne alle sammen med fordel bruge lidt færre penge på gadgets og kaffe latter og lidt flere på ordentligt produceret mad." 

Kira Madsen er en kærlighedsrevolutionist og som alle andre her på siden, en passioneret madglad veganer. Hvis du ikke lige finder en tiltalende opskrift på hendes blog, så tjek hendes Facebook profil ud. Hun har et lækkert indlæg om at "juice sig fra madspild".


Mad & Sport (0%)

WWW.MADOGSPORT.DK

"Som familiefar til to drenge, har vi mange munde at mætte hjemme hos os. Vi får budgettet til at hænge sammen, ved at basere vores kost på hele, uforarbejdede fødevarer så som brune ris, kartofler, bønner, kikærter, linser, havre, mm. Det er billige, kalorierige, mættende og næringsrige madvarer, men først og fremmest er de lette at bygge lækre retter op omkring."

Stefan brænder for at skabe overskud, energi og velvære gennem en plantebaseret kost efter selv at være sluppet af med uforklarlige smerter efter han blev veganer. Stefan er certificeret kostvejleder og certificeret i holistisk helbred (at være sund fysisk, mentalt og socialt). Alt dette deler han nu med dig.

Stefan Mad Og Sport


Mia Sommer

Følg Mia Sommer på:
Facebook 44Instagram 19

Mia Sommer (4%)

WWW.MIASOMMER.COM

"Jeg sparer penge i hverdagen ved at lave store portioner mad og spise det samme flere dage i træk eller fryse portioner ned. Jeg går op i at undgå madspild, og jeg gemmer altid rester, uanset hvor lidt der er tilbage. Sidst men ikke mindst køber jeg kun få erstatningsprodukter, da det er billigere og sundere at lave mad fra bunden."

Mias passion for fotografi skinner tydeligt igennem i hendes appetitlige madbilleder. Som kogebogsforfatter og med sin medvirken i bla. Go' Morgen Danmark, er Mia efterhånden et kendt ansigt i forhold til at sprede budskabet omkring de positive indvirkninger på kroppen ved en vegansk livsstil.


Mit Grønne Hjerte (1%)

WWW.MITGROENNEHJERTE.DK

" Jeg gør som jeg har gjort siden jeg var altspiser, jeg finder inspiration i tilbudene. Der eksisterer en kreativ process hvis udtryk er stærkest under begrænsninger. Når jeg køber ind så står der kun almene ting som krydderier og basisgrøntsager som løg og hvidløg, resten er en blanding af inspiration, lyst og hvad der lige er på tilbud."

Thor er en madglad person, som elsker at diske op med nye retter. Han er specielt glad for desserter. Hans blog har opskrifter på både kage, tærter, is og slik - på den veganske måde, selvfølgelig. Bloggen har også en masse opskrifter på andre retter.

Thor Mitgroennehjerte


Mor Til Elliot

Mor til Elliot (3%)

WWW.MORTILELLIOT.DK

"Når vi nogle måneder gerne vil gøre det billigere, sørger vi for at lægge madplan, og det gør virkelig noget godt for pengepungen! På den måde kan vi nemlig planlægge, at resterne fra mandag kan bruges i aftensmaden om tirsdagen. Der er også penge at spare, hvis man vælger selv at bage brød, eller måske bage en kage i weekenden i stedet for at købe færdiglavede fredagssnacks."

Simone er kvinden bag bloggen Mor til Elliot. Familiemenneske, madglad og indretningstosse og er blot nogle af de labels hun sætter på sig selv. Hendes guide til de mest gængse veganske produkter såsom Naturli, Soy4you og Garden Gourmet er super fed, ligesom hendes opskrift på linsedeller.


NeoHippie (2%)

WWW.NEOHIPPIE.DK

"Det er dog bestemt ikke dyrere at være veganer - tværtimod. Vi lever på ca. 3-4000 kr. om måneden for mad og husholdning til hele familien og køber udelukkende økologisk. Derudover laver vi en madplan hver uge, hvor vi sørger for, at div. rester fra fryseren og skabene indgår, og supplerer så op med indkøb af fx friske, frosne eller tørrede råvarer, så vi generelt spiser sund og nærende mad fra bunden hver dag og helt undgår madspild."

Med inspiration fra 70'ernes hippiebevægelse, har Calina overført kærlighedsbudskabet både til sin livsstil og til sin blog NeoHippie. Hun lever så bæredygtigt og miljøvenligt som muligt, hvorfor hun bla. laver næsten alle sine husholdningsprodukter fra bunden af, af veganske og naturlige råvarer.

Neohippie Calina

Følg NeoHippie på:
Facebook 44Instagram 19


Ida Opmedgrøntsagerne

Følg Op med Grøntsagerne på:
Facebook 44

Op med Grøntsagerne (0%)

WWW.OPMEDGRONTSAGERNE.COM

"Op med grøntsagerne præsenterer plantebaserede, lækre opskrifter baseret på moderne veldokumenteret ernæringsvidenskab. Opskrifterne er altid baseret på meget almindelige og nemt tilgængelige vegetabilske råvarer med et absolut minimum af dyre præfabrikerede og eksotiske produkter. Derfor kombinerer alle vores opskrifter vægt på maksimal sundhed og prisbillighed."

Ida står bag bloggen Op Med Grøntsagerne, som bygger på hendes viden omkring det at være kok og kostvejleder med speciale i plantebaseret ernæring. Bloggen indeholder en masse informationer omkring kost, så du kan blive klogere på den mere videnskabelige del af mad.


Plantepusherne (12%)

WWW.PLANTEPUSHERNE.DK

"Under det dobbelttydige slogan 'Ingen dyr, bare lækker mad' laver vi budgetvenlige opskrifter, der tager udgangspunkt i veganske råvarer. Ikke et ondt ord om veganske 'erstatningsprodukter' - det er dejligt at der efterhånden fås så mange - men de fylder en del i et begrænset budget. Vores fokus på basisvarerne ses blandt andet i nogle af vores populæreste opskrifter som laves helt fra bunden: Vegansk 'smeltet ost' baseret på kartofler, den originale opskrift på 'creme fraiche' lavet på soyamælk og vores nemme aquafaba-smør. Hele eventyret om aquafaba er i øvrigt et prima eksempel på hvor budgetvenlig vegansk mad kan være, da et produkt vi ellers alle har gået og hældt i køkkenvasken viste sig at have nærmest magiske egenskaber. Ikke mindst afspejles vores hang til budgetvenlig mad i vores store kærlighed til den billige og meget, meget klimavenlige kartoffel som vi har en del opskrifter med. Vi vil vove den påstand at der ikke findes et billigere køkken end et plantebaseret og håber at vores kreativitet kan hjælpe med at udbrede kærligheden til de billige, veganske råvarer."

Denne fascinerende blog er drevet af familien "Plantepusherne". Nina står for den omhyggelige research på de perfekte opskrifter, hvor Mathias sørger for de alvidende tips om råvarer mm. via sin uddannelse indenfor Ernæring og Sundhed. Deres opskrift på makrel(fri) tomat understreger deres anderledes opskriftsamling samt brug af få men gode økologiske råvarer.

Plantepusherne

Følg Plantepusherne på:
Facebook 44


Plantbased Julie

PlantbasedJulie (0%)

WWW.PLANTBASEDJULIE.COM

Julie er 17 år og nyveganer, som har fået en stor interesse indenfor den veganske verden. Hendes blog har ikke kun opskrifter på veganske retter, men også på vegansk tandpasta og vegansk slik. Hun omtaler også nogle af de velkendte veganske brands, så du får en idé om, hvilke brands du trygt kan handle ind, når du handler vegansk.


Planteæderen (0%)

WWW.PLANTEAEDEREN.DK

"Mine bedste råd til at få økonomien til at hænge sammen er for det første at blive veganer og leve 100% plantebaseret ! Mit bedste råd er, at holde sig til "whole-foods" - dvs. frugt, grøntsager, rodfrugter, bønner og kornprodukter. Køb hvad der er i sæson på pågældende tidspunkt - lige nu er f.eks. alskens græskar, squash og æbler i sæson. Det er både bedre for din pengepung, dig selv og miljøet! Win-win."

Maria på 21 driver denne blog. Hendes vision er at gøre det veganske liv lettilgængeligt for alle ved at vise, at vegansk mad hverken er besværligt, dyrt, kedeligt eller næringsfattigt. Hun har desuden fokus på raw-food, glutenfrit samt HFLF retter.

Maria Planteæderen

Følg Planteæderen på:
Instagram 19


Que Sera Veganista

Følg Que Sera Veganista på:
Facebook 44Instagram 19

Que Sera Veganista (1%)

WWW.QUESERAVEGANISTA.COM

"Jeg har altid gået meget op i en bæredygtig, billig og sund omstilling i samfundet - og at det skal kunne gøres på en overskuelig måde, så alle kan være med. På min blog finder du derfor masser af lækre veganske opskrifter, guides til billig frugt og grønt, overblik over spisesteder og fødevarefælleskaber samt vejledning til nemt og overskueligt at spise vegansk. Alt dette er tilpasset et minimalt budget, da jeg selv er på SU og i det hele taget brænder for, at vi får sænket forbruget i samfundet."


Kvinden bag denne blog er veganer med stort V og det er hendes store hjerte for dyrerettigheder og sundhed som har været drivkraften bag denne blog. Derudover har hun en stor passion for migration, politik og flygtninge som også fylder på hendes blog. Hendes logo er verdens største (planteædende) dinosaur.


Sophie's Choicest (12%)

WWW.SOPHIECHOICEST.COM

"Jeg prøver, at vælge billige og økologiske produkter når jeg handler. Jeg har minimeret mit madspild og budget væsentligt, efter jeg er blevet veganer. Så jeg synes at det er nemt og billigt at være veganer. Jeg lever glutenfrit oveni, og det gør at jeg skal betale lidt ekstra for glutenfrie produkter, men igen, jeg har et basislager af de råvarer jeg bruger igen og igen, så når der f.eks. er tilbud så køber jeg flere af samme slags, og på den måde sparer en del."

Sofie er en ung pige på 24 år og uddannet kostvejleder. Hun har stor fokus på at have det godt med sig selv. Det at leve vegansk har været med til at give hende ro i kroppen, og det vil hun gerne dele med dig. Hendes blog er forholdsvis ny, og hun står klar til at vejlede dig hvis du har behov for det.

Sofie Sophieschoisest

Følg Sophie's Choicest på:
Facebook 44Instagram 19


Thomas Erex

Følg Kærlighed & Kikærter på:
Facebook 44Instagram 19

Kærlighed & Kikærter (Thomas Erex)(35%)

WWW.THOMASEREX.COM

"Det er (ve)ganske enkelt at spise sundt, lækkert, billigt og varieret som veganer. Nogle af de sundeste fødevarer er samtidig de billigste, så når man fylder sin kost med grove grøntsager, bælgfrugter og kornprodukter får man både glæde af de sundhedsmæssige og økonomiske fordele. Det er mit indtryk, at de fleste mennesker oplever, at det er billigere at spise og leve vegansk, når først man finder ud af, hvordan man gør."

Kærlighed og Kikærter er drevet med stor passion af Thomas Erex. Som frivillig i Mad Med Medfølelse har han førstehåndsoplevelser med at lave inspirerende opskrifter og informationsrige indlæg på sin blog. Med sin drevne pen er det en fornøjelse at læse alt fra tips i opskrifterne til hans indlæg om veganisme.


Veganer.nu (3%)

WWW.VEGANER.NU

"Har du have eller altan, så benyt dig af udendørspladsen og dyrk nogle af dine sager selv. Det er helt igennem vores oplevelse, at man sagtens kan leve virkelig billigt som veganer, hvis man bare er lidt bevidst om sine vaner. Også selvom man, som os, har stort fokus på økologi! Vi lever for ca. 2000 kr. for to personer, der spiser godt, rigeligt og 98% økologisk."

Det primære fokus for Kasper og Karina på denne hjemmeside er at sprede kendskabet til veganisme, menneskelig sundhed og dyrerettigheder og belyse at veganisme er den mest bæredygtige levevis for vores planet. Deres opskriftsamling er lækker og indbydende. Siden har også en blog om vegansk livsstil og events.

Veganer .nu Kasper Og Karina

Følg Veganer.nu på:
Facebook 44


Helle -Olsen Veganermor

Følg Veganermor på:
Instagram 19

Veganermor (12%)

WWW.VEGANERMOR.DK

"Hos os er maden højt prioriteret. Vi lever økologisk, hvilket er en dyrere løsning, men for at styre udgifterne følger vi nogle principper: Vi laver en madplan for ugens hverdage, udnytter alle rester og undgår madspild. Vi handler basisvarer (bønner, gryn, mel, olier o.l.), når de er på tilbud. Vi handler grøntsager hos økogrønthandleren på torvet, fordi hans hjemmedyrkede varer både er større og billigere end i butikkerne. Derudover dyrker vi grøntsager, urter, bær og frugt i egen have."

Som madmor har Helle et stort hjerte for at samle familien om et veltillavet måltid, hvilket blev en udfordring da alle hendes børn blev veganere. Veganermor blev derfor skabt fordi hun ønskede at dele sine erfaringer med forældre i samme situation. Vi synes især om den super brugbare funktion, at man selv kan vælge, hvor mange personer opskriften skal være til.


Veganissen (0%)

WWW.VEGANISSEN.COM

Veganissen er drevet af Line, som udover at være blogger også er psykoterapeut. Hendes valg om at blive veganer skete i forbindelse med at hun havde gigt. Som veganer genvandt hun sine kræfter, og hendes rejse vil hun gerne dele med dig. Derudover, kommer hun med fif omkring, hvad der er godt at have i sit køkken.

Line Veganissen


Kolbrun Vegegansk

Følg Vegegansk på:
Instagram 19

Vegegansk (4%)

WWW.VEGEGANSK.COM

"De sidste 4 måneder har mit budget ligget på 2000 kr. om måneden for mad og husholdning. For at dette kunne lade sig gøre handlede jeg i discountbutikker såsom Kiwi, Rema1000 og Fakta. Derudover er jeg stor fan af at skralde mad fra fødevarebutikkernes containere (dem som ikke har lås på.. det er nemlig lovligt). Og så er det med at hamstre, når der er sindssyge tilbud.

Vegegansk er drevet af Kolbrún, en islandsk pige, som har en passion for dyr, natur, og musik. Udover veganske opskrifter skriver Kolbrún også om veganske spisesteder og butikker, hvor man kan handle vegansk. På hendes blog finder du også en liste med veganske varer.


Veggiemad (2%)

WWW.VEGGIEMAD.DK

"Det kræver selvfølgelig at man tænker lidt fremad, men man kan med fordel tilberede en stor portion af gangen og fryse det ned. Personligt har jeg investeret i en trykkoger fra IKEA, for at gøre hele processen lidt hurtigere og nemmere. Igen er dette sparetip også mere miljøvenligt, da du slipper for metaldåsen."

Daniela startede bloggen Veggiemad for at vise, at vegansk kost ikke behøver at være besværligt. Hendes primære drivkraft for at vælge vegansk er baseret på hendes medfølelse for dyrene, og at det så har en positiv miljømæssig påvirkning. Hendes indslag om "5 sparetips til den veganske livsstil" er tips til hvordan du kan begrænse lommesmerter og stadig handle økologisk.

Daniela Veggiemad

Stort tillykke til alle nominerede!

Vi håber, at både vores læsere og de nominerede har fundet disse veganbloggere og deres lækre opskrifter inspirerende, og vi håber, at I har fundet en opskrift eller to, som skal prøves af.

Hvorfor er disse bloggere nomineret?

Inspiration: Vi har kigget på, om bloggen inspirerer og motiverer sine læsere, hvilket vi kan få en idé om i forhold til deres samlede antal følgere på de sociale medier. Vi har inkluderet både nye og veletablerede bloggere i vores nomineringer, for at få et nuanceret billede.

Kvalitet: I forhold til kvalitet har vi kigget på indholdet på bloggen; om sproget er nemt at læse og om layoutet på siden og i opskrifterne gør siden overskuelig at bruge. Derudover har vi også vurderet, om opskrifterne er lette at følge samt om de præsenteres med indbydende billeder.

Budget: Sidst men ikke mindst har vi bedt de enkelte bloggere om at komme med en udtalelse om, hvordan de lever vegansk i forhold til  hvordan de får deres madbudget til at hænge sammen. Deres svar går vi ud fra er afspejlet i deres opskrifter og indlæg på deres blog. Nogle af bloggerne nævner desuden selv på deres blogs gode tips til at lave mad på budget, hvad rester kan bruges til samt hvordan man undgår madspild.


Alle de nominerede blogs er særligt udvalgt af teamet bag Mikonomi.dk på baggrund af ovenstående kriterier. Nomineringerne har udelukkende til formål at hylde de udvalgte danske veganbloggere, der har en stor passion for mad og sundhed mm., samt at belyse hvordan man som veganer sagtens kan få et almindeligt madbudget til at hænge sammen.