A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 5 min.
Opdateret:

9 økonomiske tips til kommende forældre

Med årets store babyboom i fuldt sving har vi haft fokus på de mange vordende forældre og deres økonomi. Midt i herligheden kan det nemlig godt betale sig at gøre sig visse økonomiske overvejelser.

Hos Mikonomi.dk har vi samlet ni økonomiske tips, der gør jer økonomisk forberedt og giver jer lidt mere luft i budgettet op til, samt i den første tid efter, fødslen.

1. Læg et før-baby-budget

Før I kan budgettere udgifterne til den kommende baby, må I først vide hvilke udgifter og indtægter I har, inden to bliver til tre. Så kan I bedre gennemskue, hvor der kan spares nogle penge, der kan gå til babyen i stedet.

Dertil er det en fordel af få et overblik over de ekstra udgifter, I kan forvente kommer, inden de lille ny kommer til verden. Ved at få et overblik over de forventede udgifter, får I en ide om, hvor meget der faktisk skal lægges til side, eller tages fra opsparingen, over de næste ni måneder.

Når det kommer til familieforøgelse, kan man dele udgifterne til børn op i:

9 Oekonomiske Tips Til Kommende Forældre - Udgiftstyper

Ved at sætte jer sammen og overveje jeres budget og forventede udgifter, kan I få afstemt forventninger om hvad I vil have, i forhold til hvad I har råd til og således tilpasse jeres forbrug derefter. Ellers kan I hurtigt ende med at købe en masse ting, som I reelt ikke har brug for.

2. Overvej behov for babyudstyr

Med udgangspunkt i jeres budget, og dermed det beløb I har til babyudstyr, bør I vurdere, hvilke elementer der er de mest essentielle, og hvilke I måske kan undvære. Spørg eventuel familie og venner med børn til råds for at få hjælp til, hvad der bare er nice to have og hvilke ting der er need to have.

9 Oekonomiske Tips Til Kommende Forældre - Anbefalet Babyudstyr

Oftest kan I skrive nogle af tingene på ønskelisten til barnedåben/navnefesten, men hav gerne det basale på plads inden selve fødslen. Derudover kan det være en god ide at lade jeres forældre vide, hvilke ting I virkelig ønsker jer til den lille.

Ønsker I at anskaffe jer meget udstyr, kan I alternativt overveje et lån gratis med lave udgifter.

3. Sammenlign priser på nettet

Når I er blevet enige om, hvilke ting I får brug for, kan I med fordel sammenligne priserne online. Så I er sikre på, at I finder det rette til den bedst tænkelige pris. Som bekendt er det sådan, at penge der er sparet er penge tjent, og jo færre penge I bruger på barnevognen eksempelvis, jo flere penge har I til nogle af de andre poster i budgettet.

Det kan i øvrigt være en en god ide at beslutte, hvor mange af tingene I vil købe brugt eller låne fra venner og familie, samt hvor mange penge I samlet set vil bruge på babyudstyr. For at holde overblikket over de mange udgifter, kan I sætte et skema op for, hvad I forventer at bruge af penge på hvad, og justere det løbende som i anskaffer jer de forskellige ting.

Hvis noget bliver dyrere end forventet, bør I justere de andre beløb tilsvarende. Alternativt kan du undersøge lån online og se, om de tilbudte vilkår passer til dit budget. Husk altid at ansøge hos mere end en långiver. På den måde kan du effektivt vurdere, om vilkårene er retfærdige for din situation.

Bruger I derimod mindre end forventet, kan I med fordel sætte disse penge på en opsparing til uforudsete udgifter.

4. Tjek op på dine barselsvilkår

Det er en god ide at du har undersøgt barselsforholdene på din arbejdsplads, eller har snakket med din fagforening, inden du bliver gravid. Så ved du, hvad du har at gøre godt med, når du fortæller din chef om den glædelige nyhed.

Hvis din arbejdsplads er omfattet af en overenskomst, der giver dig ret til hel eller delvis løn i en periode, så kan du med fordel undersøge dette. Nedenfor kan du se de gængse regler om barselspenge, alt efter hvilken kategori du hører under:

9 Oekonomiske Tips Til Kommende Forældre - Barselspenge

LÆS OGSÅ: A-kasser

5. Lav et efter-baby-budget

Når I har fået en idé om, hvor mange bleer dit barn bruger om dagen, og hvor hurtigt en sparkedragt bliver for lille, kan I lave et efter-baby-budget. Med udgangspunkt i jeres tidligere budget, bør I opdatere udgiftsposterne til den lille, for at få et overblik over de forventede udgifter over de næste 12 måneder.

På dette tidspunkt bør I ligeledes have en ide om, hvordan jeres indtægter ser ud for samme periode. Hvis I ikke allerede har gjort det, kan I med fordel ansøge om tilskud fra kommunen, hvis I er berettiget til det.

Udover barselspengene er det muligt at få følgende former for støtte:

9 Oekonomiske Tips Til Kommende Forældre - Ekstra Stoette

6. Start en god opsparing

Ud fra jeres nye budget anbefaler vi, at I laver en opsparingsordning. Selv hvis det bare er et mindre månedligt beløb, I har mulighed for at afsætte, vil I gøre jer selv en stor tjeneste. Det vigtigste er, at I får lavet en ordning der er realistisk for jer og jeres økonomi.

Hvis budgettet kan hænge sammen, uden at I inkluderer børnepengene som en fast indtægt, kan dette beløb med fordel bruges som opsparing. Så har I en buffer til større udgifter senere hen, såsom konfirmation og lejrture.

7. Tjek op på dine forsikringer

Som nye forældre er der en del at få styr på, og det handler om at holde tungen lige i munden. Et af de vigtigste punkter på listen er, at I får tjekket op på jeres forsikringer. Så ved I, hvordan I er dækket, hvis der skulle ske noget.

Der er både forsikringer, der allerede dækker hele husstanden, mens I med andre forsikringer kan tilføje ekstra brugere. Dertil er der nye forsikringer, I bør overveje, når I får et barn. Hvis der er noget, du er i tvivl om, så tag en snak med dit forsikringsselskab.

9 Oekonomiske Tips Til Kommende Forældre - Forsikringer

LÆS OGSÅ: Indboforsikring

8. Overvej dagsinstitutioner

I de fleste kommuner kan I vælge mellem flere vuggestue- og dagplejetilbud. Derfor bør I overveje, hvilken type pasning der vil være bedst for jer og jeres barn. Nogle steder fyldes pladserne hurtigt op, og I bør derfor få skrevet jeres barn op så hurtigt som muligt.

Der er typisk en smule prisforskel på de forskellige tilbud, men en institutionsplads vil typisk ligge et sted mellem 2.500 kr. og 3.500 kr. om måneden, alt efter hvilken kommune I bor i. I nogle tilfælde er det muligt at ansøge om tilskud hos kommunen.

I bør desuden overveje, hvilken børnehave og skole den lille skal gå i en dag. Hvis du har planer om at indskrive dit barn på privatskole, skal I ligeledes skrive jeres barn op i så god tid som muligt. Så snart I har modtaget et sygesikringsbevis med et cpr-nummer, kan I kontakte de ønskede institutioner og skoler.

9. Undersøg sparemuligheder

9 Oekonomiske Tips Til Kommende Forældre - Sparetips