7 produkter du altid kan få rabat på

Der er store besparelser at hente, hvis du er villig til at prutte om prisen på alt fra dit nye køleskab til renterne på dit boliglån. Her giver vi dig en oversigt over, hvilke ting du altid bør prutte om prisen på samt tips til, hvordan du forhandler dig til den bedst tænkelige pris.

OVERSKRIFT - Hvad

Typisk afhænger muligheden for rabat både af, hvilken type butik du begiver dig ind i, samt hvor stor fortjeneste sælgeren har på det givne produkt. Det vil eksempelvis være meget lettere at forhandle sig til en lavere pris på hårde hvidevarer end på spillekonsoller. Her har vi samlet syv produkter, som du altid bør forsøge at forhandle ned i pris.

  Cykel  

Bil & cykel

Især når det kommer til private transportmidler, som cykler og biler, kan det betale sig at spørge om en rabat, da fortjenesten er stor, og fordi sælgerne disse steder typisk har råderum til at forhandle med kunden. Når du har prøvekørt den ønskede model og skal til betalingen, kan du med fordel spørge, om der kan gøres noget ved den angivne pris. Hvis ikke så kan du høfligt spørge, hvad de er villige til at give dig med oveni, hvis du beslutter dig for at købe hos dem. Oftest vil du kunne prutte dig til en gratis cykellås, et gratis anhængertræk, eller rabat på din bilforsikring.


  Banklaan  

Banklån

Der er ikke mange der er klar over det, men i mange tilfælde er det muligt at forhandle sig til bedre renter eller vilkår på dine lån. For at få disse disse fordele er det en god ide at forberede nogle gode argumenter om, at du eksempelvis har et stabilt job, overholder dit budget og sjældent har overtræk på kontoen. Hvis du afdrager dit lån, som du skal, og generelt har styr på din økonomi, har du et godt udgangspunkt for forhandlingen, også selvom du har en stor gæld. Hvis ikke din egen bank er villig til at forhandle, kan du med fordel indhente tilbud og forhandle med andre banker. På baggrund heraf kan du beslutte, om det måske er en bedre løsning at skifte bank.


  Vin  

Specialvarer

I de små lokale specialforretninger, kan du ofte opnå en form for rabat på varer som vin, ost og fisk, hvis du spørger meget pænt. Hvis du tilmed er tilbagevendende kunde, er der større chance for at få varen til en god pris. Det er dog helt afgørende, hvem du snakker med, og typisk vil den ansvarlige bestyrer eller ejer være lettest at forhandle med. Især når det kommer til vin er der stor avance, hvorfor du i visse tilfælde også kan opnå rabat herpå i mindre kæder som Irma, hvis du taler med den rette medarbejder.


  Forsikringer  

Forsikringer

Jo større konkurrence, jo større er muligheden for et nedslag i prisen. Dette er tilfældet for mange produkter, men er især gældende, når det kommer til forsikringsmarkedet. Hvis du har gjort dit hjemmearbejde godt, kan du derfor få en forsikring til en god pris. Ved at bruge de andre selskabers priser som argument for at det givne selskab bør gå ned i pris, samt hvis du er villig til at samle alle dine forsikringer et sted, kan du få en fordel i forhandlingen. Fordi forsikringspriserne ændres hele tiden, bør du genoptage forhandlingerne på årlig basis, inden du automatisk fornyer dine forsikringer.


  Husholdsningsapparater  

Husholdningsapparater

På langt de fleste husholdningsapparater er der en stor fortjeneste samt stor konkurrence om kunderne. Derfor har du et godt grundlag for at prutte sælger ned i pris. Selv i de større elektronikkæder har sælgerne en del frihed til at give en skarp pris, og du bør derfor ikke holde dig tilbage, når det kommer til at bede om en bedre pris end den der står på skiltet. Det er dog lidt sværere når det kommer til spillekonsoller og telefoner end med hårde hvidevarer, HiFi systemer og støvsugere.


  Telefonabonnement  

Tv- & telefonabonnementer

Hvis der er noget, vi alle bruger mange penge på hver måned, er det vores tv- og telefonabonnement. Hvis du har begge dele i samme selskab, har du en fordel, men det afgørende for forhandlingen er, at du ved, hvad du kan få tilbudt hos de andre udbydere. Hvis du kan bevise, at du kan få en bedre pris et andet sted, og bruger det som argument for at overveje dit nuværende engagement, vil du have overhånden i den givne forhandling. Selv hvis du ikke kan opnå et nedslag i den månedlige pris, kan du måske opnå gratis installation og oprettelse eller få rabat på en ny telefon.


  Overnatning  

Overnatninger

Bare fordi der er listet en pris på Airbnb, betyder det ikke, at vedkommende nødvendigvis har dette som absolut mindstepris. Før du booker, er det derfor en god ide at kontakte værten og spørge, om de vil tilbyde en form for rabat, hvis du eksempelvis reserverer fem nætter. Det samme gør sig gældende for de hoteller, du ser på diverse tilbudssites, da disse allerede har indvilget i at gå lidt ned i pris mod flere bookinger. Kontakter du hotellerne direkte, kan du både spare gebyret til bookingsiden og få en bedre pris på din overnatning.


OVERSKRIFT - Hvordan

For mange kan det være grænseoverskridende at bede om en lavere pris, end den der er angivet på prisskiltet. For at blive en god forhandler er det derfor vigtigt, at du først og fremmest har modet til at prøve. Det værste der kan ske er, at der bliver sagt nej, og at du derfor må betale den fulde pris eller gå derfra uden varen.

  Afklar Behov  

Afklar dit behov

Før du begiver dig ud i dine forhandlinger, bør du have gjort dig nogle overvejelser om dine behov, samt hvilket produktet der bedst dækker disse behov. Det er ikke nødvendigvis det nyeste og dyreste, der vil være det bedste match, og du bør derfor overveje ældre modeller samt lignende produkter. Spørg eventuelt venner og familie om de har et lignende produkt, samt hvilke anbefalinger de vil give dig i jagten på det rette.


  Hjemmearbejde  

Lav dit hjemmearbejde

For at være så godt stillet i forhandlingssituationen som overhovedet muligt, bør du være godt forberedt. Det indebærer eksempelvis, at du har sat dig ind i produktspecifikationer samt undersøgt, hvad den ønskede vare koster, afhængigt af hvor du køber den. Du kan både undersøge priserne online samt i dit lokalområde. Så er det nemmere at vurdere, hvad en god handel er.


  Smertegrænse  

Afgør din smertegrænse

Inden du påbegynder en forhandling, skal du have gjort op med dig selv, hvad du i realiteten er villig til at betale, og hvor din smertegrænse ligger. Så ved du, hvor du bør stoppe, og hvornår du bør forlade forretningen uden køb. Det er vigtigt, at du er konsekvent i beslutningen om, hvor meget du er villig til at betale for en given vare. Sælgeren kan hurtigt spotte det, hvis du for alt i verden vil købe det givne produkt og vil i så fald holde mere fast i den oprindelige pris. Hold derfor fast i dit tilbud og gør det klart, at rabatten er afgørende for, hvorvidt du vil afslutte handelen eller ej.


  Vaelg Lokation  

Vælg den rette forretning

Ikke alle situationer lægger op til forhandling, hvorfor du især bør være opmærksom på, hvilken type forretning du står i. Typisk er dine chancer for en god handel større i en lille kæde eller selvstændig butik, da sælgerne her er mere frie til at forhandle og lave en god aftale. Ligeledes bør du vælge en forretning i et område, hvor der er stor konkurrence om kunderne. Her er der bedre mulighed for at prutte prisen ned, end hvis du vælger et område, hvor der kun er én af den ønskede type forretning.


  Vaelg Rette Person  

Vælg den rette person

Én ting er at vælge den rette forretning, men en anden afgørende faktor er, at du vælger den rette person at forhandle med. Det er med andre ord ikke kassedamen i Føtex, men derimod butiksejeren i en mindre specialforretning du bør gå efter, da han har mere mandat til at give rabat. Hvis du er i tvivl, kan du med fordel spørge en af de ansatte, hvem du skal snakke med for at lave en god aftale.


  Spoerg Korrekt  

Spørg korrekt

Når du gerne vil opnå en bedre pris, er det først og fremmest vigtigt, at du er venlig og imødekommende. Jo bedre en relation du kan skabe til sælger, jo lettere bliver det for dig at presse vedkommende ned i pris. Smalltalk er en rigtig god måde at skabe en relation på. Det værste du kan gøre er at bede om en rabat som det første. Du bør i stedet stille åbne hv-spørgsmål, lade sælgeren tale sig selv varm og slutte af med "hvor meget kan du så give mig i rabat?". På denne måde gør du det sværere for sælger at sige nej, end hvis du spørger "må jeg få lidt rabat?".


  Rabat Eller Ekstra Ting  

Rabat eller ekstra ting

For nogle butikker kan det bedre betale sig at give dig noget med oveni købet, såsom et slips til dine nye skjorter eller en ekstra oplader til din nye telefon, end at give dig en kontant rabat. Du skal derfor ikke miste modet ved det første nej men derimod se det som oplæg til videre forhandling, hvis stemningen er til det. Brug eksempelvis frasen "hvad kan du så tilbyde for at gøre mig glad, uden at få for meget ballade oppefra?". Du vil blive overrasket over, hvor mange der vil gøre noget ekstra for dig som kunde.


Relaterede blogindlæg