Træt af at mangle penge sidst på måneden?

Læg et budget, og undgå at mange penge sidst på måneden

En gylden regel er, at hvis du vil holde kontoen i plus hele måneden, må du ikke bruge flere penge end du har. Det lyder måske simpelt, men det kan være svært at overholde i hverdagen.

Som studerende kan det godt være svært at få økonomien til at hænge sammen og derfor giver vi dig nedenfor en guide med 6 sparetips til dig, der altid mangler penge sidst på måneden.

1. Giv dig selv et overblik over dit månedlige rådighedsbeløb

Gør det klart for dig selv, hvor mange penge du har til rådighed hver måned. Dvs. efter du har betalt din husleje, dine regninger, forsikringer og faste omkostninger.

Dit rådighedsbeløb kan ændre sig fra måned til måned, hvilket er noget du bør være ekstra opmærksom på, da det kan betyde at du i nogle måneder, bliver nødsaget til at spare mere end i andre måneder.

Vi giver dig her et eksempel på, hvordan du nemt kan udregne dit rådighedsbeløb for hver måned. Prøv selv at lave en lignende tabel for dit rådighedsbeløb og se hvor mange penge du har til rådighed.

Indtægter   Faste omkostninger   Rådighedsbeløb pr. måned
SU 5.600 kr. Husleje 4.000 kr.  
Løn 3.600 kr. El/vand/varme 300 kr.  
    Tv/mobil 500 kr.  
    Forsikring 250 kr.  
    Fitness/sportsklub 500 kr.  
    Transport 650 kr.  
  9.200 kr.   6.200 kr. 3.000 kr.

I dette eksempel er der taget udgangspunkt i et budget for en 26-årig mand fra Roskilde. Han er studerende og tager hver dag toget til sin uddannelse. Han har et fritidsarbejde, ved siden af sit studie og ender efter fast omkostninger med et rådighedsbeløb på 3.000 kr. pr. måned.

2. Lav et lige stort budget for alle 4 uger i måneden

Mange mennesker oplever, at der er rigeligt med penge i starten af måneden og bruger derfor flere penge end de reelt har råd til - det kan nemt komme til at ramme dem på pengepungen i den sidste halvdel af måneden.

Derfor er et godt råd, at sørge for at du laver et budget, som er lige stort for alle månedens fire uger. Dermed undgår du at blive tvunget til at skulle optage et lån. Du kan læse mere om at låne penge og optage forbrugslån på følgende sider. Lån penge og Forbrugslån.

Har du eksempelvis et rådighedsbeløb på 3.000 kr om måneden, har du 750 kr. til rådighed om ugen. Overholder du dette budget, er du sikker på at du kan købe de samme ting sidst på måneden, som du kunne først på måneden. Du kan også med fordel oprette en budgetkonto, som du overfører 750 kr. til hver uge, så du kan følge med i hvor mange penge du har tilbage resten af ugen.

3. Gem dine kvitteringer

Et godt råd er at gemme dine kvitteringer, da det kan hjælpe dig med at holde styr på, hvad du bruger dine penge på og hvornår du bruger pengene. Hvis du oplever at du kommer til at overskride dit budget en enkelt uge, kan du bruge dine kvitteringer, til at tjekke hvad du bruger dine penge på.

Har du eksempelvis en stor udgift på fast-food, er det noget du kan forsøge at skære ned på til næste uge og i stedet lave mere mad hjemme.

4. Sørg for at have en buffer

Som du sikkert har oplevet før, opstår der ofte uventede udgifter. De har det med altid, at komme på de værst tænkelige tidspunkter og er svære at planlægge sig ud af. Derfor er et godt råd at lave en buffer til hver måned.

Bufferens størrelse vil selvfølgelig være individuel, da ikke alle har det samme rådighedsbeløb. Med udgangspunkt i Nordeas rapport foretaget af Gallup, bør én månedsløn dog kunne dække et års uforudsete udgifter. Dermed vil det ikke være helt urealistisk at have en buffer på ca. 10 % af dit månedlige rådighedsbeløb.

Tager vi udgangspunkt i ovenstående eksempel, vil bufferen derfor være på 300 kr. - det samme som 75 kr. pr. uge. Det ændrer lidt på det samlede budget, som derfor bliver på 675 kr. om ugen. i stedet for de oprindelige 750 kr.

 

 Budget

5. Undgå impulskøb

Grunden til at du oplever at det er småt med pengene sidst på måneden, er måske at du har brugt dem på impulsive køb, som sagtens kunne undværes. Kan du formindske disse køb, er det lettere at kontrollere det budget du har lagt og du sørger for at have penge til hele måneden.


En god regel er at lave en aftale med dig selv om maksimalt at bruge dit dankort én gang om dagen, som mindsker muligheden for unødvendige impulskøb.

 

6. Tag cyklen

Hvis dit job og dine fritidsinteresser tillader det, så er en nem (og sund) måde at spare penge, at tage cyklen i stedet for bilen eller offentlig transport. Mange danskere har en tendens til at starte motoren, selvom de kun skal køre i få minutter.

Det er hårdt for brændstoføkonomien at tænde motoren gentagne gange i løbet af dagen og der er mange penge at spare. Tages der udgangspunkt i en tur på under 3 km, kører en bil kun 4-6 km. pr. liter, mod de gennemsnitlige 10-15 km. pr. liter.

Overholder du disse gode råd, vil du hurtigt opleve, at der er rum i budgettet, til at leve med de samme friheder hele måneden og ikke kun de første uger. Du vil ligeledes være fri for at blive overrasket over hvad dine penge går til og være bedre rustet til uforudsete udgifter.

 

Relaterede blogindlæg