Skal du privatlease eller købe din næste bil?

Hvis du overvejer at anskaffe dig en ny bil, men ikke kan finde ud af om du skal privatlease eller købe din bil, er her et overblik over de forskellige faktorer, som du bør overveje før du træffer din beslutning.

Der er mange omstændigheder som påvirker, hvorvidt du skal privatlease din næste bil eller om du bør købe. Så som, hvor stabilt dit liv er på nuværende tidspunkt, hvor risikovillig du er og hvor ofte du ønsker at skifte bil. Yderligere skal du dog også være opmærksom på, at der kan være nogle ekstra omkostninger i forbindelse med privatleasing. Dette er alle faktorer som du bør overveje før du tager en beslutning omkring privat leasing eller køb.

Stabiliteten i dit liv har betydning for om du skal lease eller købe.

For at vurdere hvorvidt leasing overhovedet er noget for dig, skal du have kendskab til hvor meget du vil køre i leasingperioden. Derfor kan det være en fordel at lease din næste bil, hvis du har et "stabilt liv".

Stabiliteten i dit liv, har indflydelse på om du bør lease. Grunden til dette er at, du skal have kendskab til hvor mange kilometer du skal køre i leasingperioden. Den typiske leasingperiode er 24 måneder - og opefter. Det betyder, at du skal have kendskab til hvor meget du kører flere år frem i tiden.

Så selvom det kan virke oplagt at lease din bil efter endt uddannelse, grundet den lave førstegangsydelse og en økonomisk overskuelig månedlig ydelse, bør du overveje dette kraftigt inden du hopper ud i privatleasing. Da du som nyuddannet oftest ikke har så "stabilt et liv" og måske vil skifte job eller stifte familie, hvilket kan have indflydelse på det antal kilometer du kører.

Derfor er leasing mere egnet til en mere stabil livsstil og for mennesker, som har haft det samme job i en længere årrække, og som har et stabilt privatliv. Dem som ved præcis hvor langt de kører hvert år. Du skal dog stadig være opmærksom på, at du selv skal betale for forsikring, brændstof og grøn ejerafgift.

risk

Hvor stor en risiko, har du lyst til at tage?

Privatleasing kan være en fordel, hvis du vil have tryghed i din økonomi, da du har en fast ydelse om måneden. Den månedlige ydelse, bliver fastsat ud fra det antal kilometer du forventer at køre i leasingperioden, hvilken type bil og hvor lang leasingperioden er.

Den faste ydelse, inkluderer værkstedsregninger ved almindeligt slitage, service og vedligeholdelseseftersyn.

Hvis du køber din bil, kan der være et række uforudsete udgifter f.eks. i form af værkstedsregninger, serviceeftersyn. Dette kan hurtigt løbe op og blive til mange penge, som evt. kunne være sparet ved en leasingaftale.

Hvor ofte ønsker du at skifte bil?

Om du skal privatlease eller købe afhænger også af hvor ofte du ønsker at skifte bil. Hvis du vil skifte bil ofte, værende hvert andet til tredje år. Kan det betale sig at privatlease sin bil, da du har en lav førstegangsydelse på en ny bil.

Hvis du derimod ønsker at bibeholde din bil i en længere årrække, bør du købe bilen. Da bilen efter leasingaftalens udløb, skal afleveres tilbage til leasingselskabet. Ifølge SKAT, er det en kreditkøbsaftale, hvilket gør at det ikke er muligt at købe bilen tilbage efter leasingaftalens udløb.

Hvis du vælger at købe en bil, har du dog mulighed for at sælge din bil igen, hvilket du selvfølgelig ikke har ved leasing. Dette gør at du muligvis kan tjene nogle af dine penge tilbage. Salgsprisen af din bil afhænger af en række forskellige faktorer, selvfølgelig hvilket mærke og model bilen er. Yderligere påvirkes salgsprisen også af, hvor velholdt din bil er, om den lige har været igennem syn, hvor mange kilometer den har kørt, og en lang række andre faktorer.

Kan der være uforudsete omkostninger ved privatleasing?

Der kan sagtens være nogle uforudsete udgifter i forbindelse med din leasingaftale, hvis ikke du er opmærksom. Hvis du f.eks. har kørt mere end det aftalte antal kilometer, kan dette blive en dyr fornøjelse. Det kan koste omkring 1,20 kr. Eller mere pr. overkørte kilometer.

Du kører mindre end det aftalte antal kilometer, vil du få penge tilbage fra leasingselskaberne - det er dog ikke helt samme beløb som du skal betale hvis du kører mere end det aftalte. Det er nemlig oftest omkring 25-30 øre pr. underkørte kilometer.

Derfor vil det være en god idé at være lidt optimistisk omkring hvor mange kilometer man kører i løbet af leasingperioden, så man undgår at betale en formue efter endt leasingaftale.

Her får du et konkret eksempel:

For at give dig et bedre overblik, over hvad der er økonomisk fornuftigt, har vi valgt at tage fat i et konkret eksempel og udregne prisforskellene ved privatleasing eller køb.

Da der er en række forskellige parameter som påvirker din leasingydelse, har vi taget udgangspunkt i den gennemsnitlige dansker, såsom hvor mange kilometer den gennemsnitlige dansker kører om året. Yderligere har vi taget udgangspunkt i en af de mest solgte biler i 2015, en Peugeot 208.

Privatleasing:

  • Den gennemsnitlige dansker kører cirka 17.000 km om året.
  • Peugeot tilbyder via deres hjemmeside, at du kan privatlease en 208 active+, 1,6 blue HDi 100 hk 5-dørs.
  • Denne model har en førstegangsydelse på 4.995, og en månedlig ydelse på 2.495 kr. ved 20.000 km om året. Hvilket er inklusiv en serviceaftale og kaskoforsikring

Køb af lignende model:

  • En lignende model 208, har en købspris på 177.990 kr.
  • I 2012 lavede autobutler.dk en undersøgelse, som viste at danske bilejer i gns. brugte 5.000 kr. om året på repration og service af deres bil.
  • Yderligere er det langt fra alle, som har mulighed for at købe en bil til 180.000 uden at skulle optage et lån. Ifølge Peugeot´s egen finansberegner, ville et lån i denne størrelsesordning, med en udbetaling på 36.000 kr., betyde at den samlede pris for lånet bliver 169.055 kr.
  • Hvilket svarer til en månedlig ydelse på, 4.691 kr om måneden, hvis lånet er over 3 år.
  • Du har dog mulighed for at sælge din bil igen, hvilket du ikke kan ved privatleasing. En velholdt peugeot 208, fra 2012 har ifølge bilpriser.dk i dag en vurderet salgspris på 102.600 kr.
 De tørre tal Privatleasing Køb af ny model
Månedlig ydelse/ lån omkostninger pr. mdr. 2.495 kr.  4.691 kr. 
Førstegangsydelse/udbetaling 4.995 kr.  36.000 kr.
Repration og Service pr. år.  0 kr. er inkluderet i leasingaftalen 5.000 kr. om året
Mulighed for efterfølgende salg Nej Ja
Den samlede pris efter 3 år.  94.815 kr. 117.455 kr. 

*Alle priser på Peugeot's biler er taget fra Peugeot's egen hjemmeside, så vi tager forbehold for fejl.

I det konkrete eksempel er der ikke taget forhold til forsikring af bilen, det er dog et lovkrav at man skal have en ansvarsforsikring, dette kan vi hjælpe dig med her: bilforsikring hvor du kan læse mere om bilforsikring, samt få et gratis og uforpligtende tilbud.   

Opsummering

Nu står du nok tilbage og tænker, det var da godt nok mange informationer, derfor har vi lavet en lille opsamlingsliste. Der beskriver hvornår du bør købe eller privatlease din næste bil.

Privatleasing: Køb af lignende model:
- Har et stabilt liv - Hvis du ikke ved hvor du står om 3 år. 
- Hvis du ønsker kendskab til dine udgifter - Har plads i budgettet til uforudsete udgifter
- Hvis du ønsker at skifte bil ofte  - Ønsker at bibeholde sin bil i en længere periode 
- Hvis du ikke ønsker at optage et lån - Ønsker at have muligheden for at sælge sin bil
Relaterede blogindlæg