A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 8 min.
Opdateret:

15 måder du kan spare på din el-regning

Vi på Mikonomi.dk har samlet nogle af de bedste tips til, hvordan du kan spare penge på din el-regning. Ønsker du en uddybning af tallene og de enkelte tips, kan du se artiklen længere nede på siden. Er du mere interesseret i viden omkring vores andre produkter, eksempelvis husforsikring eller indboforsikring, kan du klikke på de links.

Spar Penge Paa Din Elregning

1. Gennemgå din el-aftale

De fleste har en standardaftale med deres el-selskab, men det kan være en fordel at gennemgå den, hvis du oplever et øget strømforbrug. Afhængig af hvilke produkter du vælger, er der penge at hente ved at forhandle dig til en anden aftale med dit nuværende el-selskab eller skifte til et andet. Ved forhandling med el-selskabet skal du tage priserne som vejledende: Idet konkurrencen på el-markedet er benhård, vil de fleste el-selskaber være villige til at forhandle en bedre pris på din specifikke aftale.

Hvis du f.eks. melder dig ind i den gratis indkøbsforening El-forbundet står du sammen med alle forbundets andre medlemmer om at forhandle en samlet pris på strøm hos el-selskaberne. Ifølge forbundet, der har 17.000 medlemmer, forhandlede de sig frem til en så markant lavere elpris tilbage i slutningen januar 2013, at det normale el-produkt som 90 procent af danskerne modtager, viste sig at være op til 40 procent dyrere. Det skrev TV2 Nyheder i 2013. For en gennemsnitsfamilie svarer det til en besparelse på 600-800 kroner om året, vurderer El-forbundet.dk.

Det er også muligt at vælge tilbud i variable priser. De kan variere dagligt eller over længere tid, alt afhængig af aftalen. Dette betyder at mange ting kan få indflydelse på prisen, hvilket kræver at du har en større risikovillighed og er villig til at holde et skarpt øje med energiprisens markedsudvikling. Hvorvidt det er mest fordelagtig at have en fast aftale med faste priser eller satse på variable priser, varierer fra år til år. Desuden skal du være opmærksom på, at mange af tilbuddene kun gælder i en vis periode, ofte tre til seks måneder, og derfor sjældent vil være lige så fordelagtige og billige efter introduktionsperioden.

Har du et Basis El-abonnement hos DONG Energy har du fordel af, at elprisen følger og ændrer sig i takt med markedsprisen. Du betaler således det samme for din strøm som DONG Energy betaler for den ved indkøb - dvs. du mærker med det samme når prisen falder (og stiger).

2. Sammenlign dit el-forbrug med gennemsnittet

På SparEnergi.dk kan du finde en oversigt over det årlige el-forbrug for en gennemsnitlig husstand. Det kan være et meget godt pejlemærke i forhold til dit eget forbrug.

Den gyldne regel her er at gå efter et energiforbrug der hedder 1.000 kWh pr. person om året, og det kan sagtens lade sig gøre uden at give afkald på komforten. Det du skal holde dig for øje er dine daglige vaner samt gå efter de mest energi-effektive apparater, når du køber nyt.

Bor du alene er det mere realistisk at sætte et mål der hedder 1.500 kWh om året, da forbruget til el-artikler som køleskab og vaskemaskine stort set er uafhængigt af antal beboere.

3. Sammenlign el-priser

Dansk Energi anbefaler, at du bruger Elpristavlen og sammenligner produkter, priser og betingelser for el-leverandører i dit lokalområde. Hjemmesiden henvender sig til private forbrugere og virksomheder med et el-forbrug op til 100.000 kWh pr. år. Det kræver blot dit husstands postnummer og årsforbrug i kWh.

Alle el-selskaber har pligt til at oplyse deres priser på hjemmesiden, så de stemmer overens med oplysningerne på deres egen hjemmeside. Det gør det nemt at finde det mest fordelagtige tilbud til lige netop dine behov.

4. Vælg energibesparende fjernsyn

Energiforbruget på dit fjernsyn kan variere rigtig meget. Energistyrelsen anbefaler, at du går efter et fjernsyn med energimærke A+ eller A++, hvilket giver den bedste økonomi på lang sigt. Bemærk desuden at el-forbruget stiger i takt med størrelsen på fjernsynet.

Det vigtigste råd I denne sammenhæng er dog at huske at slukke for fjernsynet, når det ikke er i brug. Ældre fladskærms-tv kan bruge op til 600 watt, og står det tændt en time ekstra om dagen, kan det koste ca. 480 kroner om året i ekstra el-forbrug.

5. Vælg den bærbare computer fremfor den stationære

En familie kan spare over halvdelen af computerens el-forbrug ved at udskifte stationære computere med bærbare. Du får mest ud af at gå efter computere og skærme med de laveste el-omkostninger i hele levetiden. Her kan du spare hele 255 kWh om året svarende til 510 kroner.

6. Køb energivenlige hårde hvidevarer

Energistyrelsen anbefaler, at du følger EUs energimærker og går efter apparater med mærket med A+, A++ eller A+++, da disse er de mest energieffektive. Det er eksempelvis muligt at spare op til 750 kroner om året ved at skifte et 15 år gammelt køleskab ud med et A+++ køleskab.

7. Sluk for internettet, når du ikke bruger det

Rigtig mange glemmer netop dette, men der kan være mange penge at hente hvis du husker at slukke routeren om natten eller hvis du er på ferie. Mange tror fejlagtigt, at det tager lang tid at tænde internetforbindelsen igen, og at udstyret tager skade af at blive tændt og slukket. Det gør det ikke.

Ifølge Energistyrelsen kan Danmark samlet set spare 320 millioner kroner om året, hvis alle slukkede for internetforbindelsen, når de ikke bruger det. Ifølge Danmarks Statistik havde 93 pct. af den samlede danske befolkning adgang til internet i deres hjem. Det betyder at hver husstand kunne spare ca. 60 kroner årligt.

Ifølge Danmarks Statistik er det samlede befolkningstal 5.717.014 i andet kvartal af 2016 og i 2014 havde 93 pct. af den danske befolkning adgang til internet i deres hjem. Det betyder at hver husstand kan spare ca. 60 kroner årligt.

8. Nedsæt vasketemperaturen til 20-30°C

Der kan være penge at spare hvis du halverer vasketemperaturen på den almindelige vask eller endnu bedre nedsætte den til 20-30 °C.  Husker du tilmed at  fylde maskinen helt op, vælge kortere vaskeprogrammer og helt skrotte forvasken sparer du endnu mere!

Ifølge tal fra projektet "Lav temperatur/ Koldvask-vaskepulver" under forskningsprogrammet Elforsk, kan du spare 49 kWh om året ved at halvere temperaturen på både 60 °C-vask og 40 °C-vask til hhv. 30 °C og 20 °C. Hvis hele Danmark gjorde det, ville vi ifølge Energistyrelsen samlet set spare ca. 120 GWh årligt - eller cirka 240 millioner kroner. Ifølge Danmarks Statistik er det samlede antal husstande i Danmark i januar 2016 2.654.585, og de vil dermed hver spare ca. 90 kroner om året.

9. Drop tørretumbleren

Alle har efterhånden hørt at tørretumbleren er en energisluger og et billede på den moderne verdens travlhed. Ikke desto mindre kan du spare en del ved helt at fravælge tørretumbleren og i stedet bruge tørresnoren.

Hører du dog til den gruppe af travle familier for hvem tørretumblingen er uundværlig, så kan du spare ca. 800 kroner på el-regningen om året, hvis du fravælger tørretumblingen to gange om ugen. Denne beregning er lavet ud fra at én gang tørretumbling i en ca. 5 år gammel C-mærket tørretumbler koster 3,5 kWh eller ca. 8 kroner ifølge Energistyrelsen.

10.  Sluk lyset

En utrolig nem og hurtig måde at spare strøm på er ganske enkelt ved at slukke for lyset i de rum hvor du ikke opholder sig. Det er lidt det samme princip som at slukke for de elektriske apparater når du ikke bruger dem, i stedet for at de står på standby. Hvis du slukker din 60W pære over spisebordet 2,5 timer om dagen, kan du spare 100 kroner på et år.

Er du desuden bevidst om at udnytte dagslyset er det en god måde til at undgå at bruge det elektriske lys. Flyt f.eks. skrivebordet hen foran vinduet. Specielt i årets lyseste måneder behøver du oftest ikke tænde lys førend kl. 10 om aftenen og indtil du går i seng.

11.  Brug el-spareskinner

Der går masser af strøm til unødigt standbyforbrug. Husker du at slutte dine el-apparater til el-spareskinner, som eksempelvis automatisk sørger for at slukke tilsluttet udstyr (skærm, printer m.v.) ved slukning af computer, kan du spare op til 150 kroner på el-regningen om året.

12.  Skift til sparepærer

Ved at udskifte de gamle glødepærer med sparepærer (A-pærer eller LED-pærer) bruger du kun ¼ af den el, en glødepære bruger, og de holder 5-15 gange længere. For hver 60W glødepære du erstatter med en LED-pære, kan du spare ca. 100 kroner om året.

13.  Skift til en moderne cirkulationspumpe

Hvis dit hjem er udstyret med en cirkulationspumpe (også kaldet en A-pumpe), kan det være en god idé at tjekke, om den er forældet, da gamle cirkulationspumper bruger meget strøm. Hvis det mindste watt-tal er 50 watt eller derover, er pumpen en strømsluger og så bør den udskiftes, uanset alder.

Gå efter en A-mærket cirkulationspumpe, som tilpasser sig boligens svingende behov. Eksempelvis koster en A-pumpe på et varmeanlæg cirka 100 kroner om året i drift, mens en ældre pumpe kan koste helt op til 900 kroner om året. Dvs. du kan spare op mod 800 kroner årligt.

14.  Hold øje med dit el-forbrug

Det er en god ide at blive bevidst om, hvor stort din husstands el-forbrug reelt er ved at tjekke med jævne mellemrum. Undersøg, hvor der bruges mest strøm, og hvor meget der bruges i alt. Her kan det være en god ide at rådføre sig med forbrugsværdierne for en gennemsnitlig husstand (se SparEnergi.dk).

En energimåler er et godt redskab til at få et overblik over, hvor meget strøm de forskellige elektriske apparater i hjemmet bruger samt hvor meget CO2 de udleder. Energimåleren kan både bruges til at måle strømforbruget når apparaterne er tændte, hvis de er slukkede eller står på standby. De kan sædvanligvis findes hos dit lokale el-selskab, i varehuse eller på internettet.

15.  Overvej alternativ energi

Du kan ligeledes spare energi og elektricitet ved helt eller delvist at skifte til alternative energikilder. Dette kan dog være en halvdyr affære og det vil være en fordel at undersøge de forskellige muligheder på markedet grundigt, inden du beslutter dig. Der er dog et stort potentiale for, at investeringen vil tjene sig ind på langt sig. På El-forbundet kan du læse mere om de enkelte varmekilder.

Samlet årlige besparelsespotentiale:

4.640 kr.

* Kilder: SparEnergi.dk, Politiken.dk, Bolius.dk, El-forbundet.dk, nyheder.tv2.dk, DongEnergy.dk, dst.dk (Danmarks Statistik), Statistikbanken.dk

Læs også: Indboforsikring