A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 9 min.
Opdateret:

Guide til billigere lejebil på din rejse

Både når du booker og når du afhenter feriens lejebil, er der nogle forhold du bør være opmærksom på, så oplevelsen hverken bliver dårlig eller meget dyrere end forventet. Her giver vi dig en række tips til, hvordan du sparer penge på billeje i udlandet, og ligeledes hvordan du undgår en stor regning efterfølgende.

Check Bullet Point GrnSammenlign flere udlejningsselskaberCheck Bullet Point GrnTjek op på dine forsikringsbetingelser
Check Bullet Point GrnForlæng lejeperioden på bilenCheck Bullet Point GrnSpørg pænt om en opgradering
Check Bullet Point GrnUndersøg ekstra gebyrer inden afrejseCheck Bullet Point GrnSig nej til en fuld tank og fyld op selv
Check Bullet Point GrnFå et skriftligt tilbud på ekstraudstyrCheck Bullet Point GrnLæs kontrakten grundigt igennem
Check Bullet Point GrnBetal aldrig for bilen på forhåndCheck Bullet Point GrnUndersøg bilen ved afhentning
Check Bullet Point GrnFind selskabet med flest biler tilbageCheck Bullet Point GrnFå tjekket bilen ved aflevering

Naar Du Skal Booke Din Lejebil

Billejetip 1 - Udbydere

Sammenlign flere udlejningsselskaber

Det første skridt på vejen mod en billig lejebil til ferien, er at få sig en ide om prislejet. Inden du beslutter dig for, hvilket selskab du vil leje hos, kan du med fordel sammenligne priserne online. Ligesom med alle andre finansielle produkter, som eksempelvis lån, er det altid en god idé at sammenligne priserne. Du kan enten gå direkte til de store selskabers hjemmesider eller benytte dig af rejse- og sammenligningsportaler for et bedre overblik.

Mange selskaber reklamerer med ufatteligt lave dagspriser på lejebiler, men når først diverse gebyrer og afgifter er inkluderet i den samlede pris, er realiteten pludselig en helt anden. Det er derfor den endelige pris, du skal bruge for at kunne sammenligne de forskellige tilbud. Når du kender de udbudte priser, kan du med fordel sætte udbyderne i konkurrence med hinanden, for at opnå en bedre pris på din lejebil.

Undersøg hvor meget de andre biludlejere i området tager for leje af en lignende bil i samme periode - jo bedre forberedt du er, jo nemmere er det at forhandle en god pris på plads. I de fleste tilfælde har udlejningsselskaberne et vis frirum til at forhandle en rabat på plads. Derfor er den pris du finder på nettet ikke nødvendigvis den lavest tænkelige, og det kan ofte betale sig at forhandle med udlejningsselskaberne.


Billejetip 2 - Forlaeng Perioden

Forlæng lejeperioden på bilen

Hos langt de fleste udlejningsfirmaer er der rabatter at hente, hvis man eksempelvis lejer bilen i en uge, frem for kun at leje den i en enkelt weekend. Det betyder, at det nogle gange kan betale sig at hente bilen onsdag, selvom du først skal bruge den fredag.

Kombinationen af, at priserne typisk er meget højere i weekenden og en potentiel rabat på op til 50% for en hel uges leje, kan resultere i en lavere totalpris. Selvom du i så fald lejer bilen i flere dage, end du egentlig har brug for den. Husk dog at undersøge om selskabet tager gebyrer for tidlig tilbagelevering, i tilfælde af at du ikke kan bruge bilen hele ugen.

Du finder ud af dette ved at undersøge ugeprisen, selvom du booker for en enkelt weekend. Når du skal booke bilen, kan du med fordel prøve forskellige datointervaller og lokationer af, inden du reserverer feriebilen. Der kan være mange penge at hente, og måske det giver mulighed for at leje bil i flere dage, end du først have planlagt.


Billejetip 3 - Ekstra Gebyrer

Undersøg ekstra gebyrer inden afrejse

Der er stor forskel fra selskab til selskab, når det kommer til ekstra gebyrer. Dette kan have stor betydning for billejens endelige pris, og det er derfor en god ide at undersøge potentielle gebyrer og andre yderligere omkostninger, inden du takker ja til et givent tilbud på billeje.

Hos nogle har du eksempelvis fri kilometer, mens du hos andre skal betale for de kilometer du får kørt. Nogle steder skal du betale for, at udlejningsselskabet fylder tanken op efter brug, mens du andre steder kan vælge at gøre det selv.

De fleste steder, skal der desuden betales daglige gebyrer, hvis flere personer lovligt skal kunne køre lejebilen. Alt efter hvor mange kilometer du planlægger at tilbagelægge, bør du derfor overveje, om det kan betale sig at have en ekstra chauffør på lejekontrakten.


Billejetip 4 - Skriftligt Tilbud

Få et skriftligt tilbud på barnesæde og gps

Udover ovenstående gebyrer, koster det at få inkluderet ekstraudstyr i aftalen om billeje. Da mange medarbejdere hos udlejningsselskaberne arbejder på provision, hvorfor de er meget interesserede i at sælge dig så meget ekstra udstyr som muligt.

Noget ekstraudstyr er mere nødvendige end andet, og det er naturligvis en individuel vurdering. Det kan eksempelvis være dyrt at takke ja til muligheden for at leje en GPS, hvorfor du bør overveje alternativer. Hvis ikke du er til gammeldags kort, så kan du overveje om et lokalt forudbetalt simkort med data bedre kan betale sig.

Hvis du derimod ved, at du får brug for et barnesæde eller en tagboks, er det en god ide at skrive til selskaberne inden og spørge, hvad de tager for det, hvis du vælger at booke hos dem. Det koster dog ikke noget at spørge, og hvis du beder om et tilbud inden du booker, er der større chance for, at de vil give rabat på disse ekstra ting til bilen for at sikre dig som kunde.


Billejetip 5 - Betal Ikke Paa Forhaand

Betal aldrig for bilen på forhånd

Det kan være fristende at slå til på et tilbud på rejseselskabets hjemmeside, men hvis du rejser udenlands, så finder du sjældent den billigste løsning online. Hvis du tilmed skulle være så uheldig at måtte aflyse eller rykke turen, er du ikke sikret at få dine penge retur, hvis du har forudbetalt din billeje.

Derfor, og for at opnå større frihed når du ankommer til destinationen, anbefaler vi, at du reserverer men ikke betaler for din lejebil på forhånd. Kun sådan har du mulighed for at slå til, hvis du finder et endnu bedre tilbud hos et andet selskab.

Hvis du vælger at afhente bilen i lufthavnen, skal du i øvrigt være opmærksom på, at der tillægges et såkaldt 'lufthavnsgebyr' oven i den almindelige leje. Mange selskaber har også filialer i områder med mange hoteller, hvorfor du i stedet bør overveje at finde en biludlejer i området, efter du er nået frem til hotellet.


Billejetip 6 - Flest Biler Parkeret

Find selskabet med flest biler tilbage

Når du ikke har låst dig fast på en biludlejer inden afrejse, har du friheden til at vælge det bedste tilbud efter ankomst til destinationen. Hvis du har gjort dit hjemmearbejde, hvad angår priserne, er du bedre forberedt til at forhandle med de lokale udbydere.

På langt de fleste feriedestinationer er udbuddet af udlejningsselskaber stort. Det betyder, at de enkelte selskaber er under pres. Mange af sælgerne er desuden provisionslønnede, hvilket kun øger motivationen for at leje så mange biler ud, de overhovedet kan, og mange vil derfor gå langt for at sikre dig som kunde.

Dette kan du bruge til din fordel, ved at vælge den udbyder, der har allerflest biler tilbage på deres parkeringsplads. Her er dine chancer for en god pris typisk bedre, da der er endnu større rum for forhandlinger end hos de selskaber der næsten ikke har nogle biler tilbage.


Billejetip 7 - Tjek Forsikringer

Tjek op på dine forsikringsbetingelser

Presset er stort, når man står hos udlejningsselskabet og sælgeren forsøger at sælge dig ekstra forsikringer. Derfor er det en fordel at du har tjekket op på, hvordan du er forsikret hjemmefra, inden du skriver under på noget hos forhandleren. Typisk vil lejebilen dog være ansvarsforsikret af udlejningsselskabet og kaskoforsikringen (Collission-Damage-Waiver) samt en tyverisikring (Theft Protection) er oftest en del af lejeprisen.

Til gengæld er der en selvrisiko (Excess) på bilforsikringen, som du selv skal betale i tilfælde af skader, og størrelsen på denne varierer meget selskaberne imellem. Nogle udlejningsselskaber lægger op til, at du skal betale dig ud af denne selvrisiko med en ekstra forsikring. Mange danske rejseforsikringer inkluderer dog dette, og hvis du er indehaver af et Mastercard, er du nogle tilfælde forsikret derigennem.

Udover selvrisikoforsikring vil sælgeren ofte prøve at overtale dig til at tegne en personskadeforsikring og en forsikring mod tyveri, men de er typisk unødvendige. De fleste danske indboforsikringer dækker tyveri i en lejebil, og de næsten alle danske forsikringstagere har personskadedækning inkluderet i deres ulykkes- eller rejseforsikring.

OBS: Hvis du på nogen måde er i tvivl om, hvordan du er dækket i forbindelse med leje af bil på din ferie, så ring til dit forsikringsselskab.

LÆS OGSÅ: Rejseforsikring


Naar Du Skal Afhente Lejebilen

Billejetip 8 - Opgradering

Spørg om en opgradering

Du skal ikke være bange for at bede om en opgradering, for det værste du kan få er et nej, og det koster ikke noget at spørge. Det er dog altid en god ide lige at lure stemningen af, inden du beder om at få opgraderet din lille Kia Picanto til en stor cabriolet. Du skulle jo nødigt støde nogen.

Et andet trick, er at reservere en lille bil. De fleste selskaber forventer at udleje flest mellem og store biler, og de har derfor ikke særlig mange små biler til rådighed. Hvis du har bestilt en lille bil og møder op hos en forhandler der ikke har flere tilbage, kan de blive nødt til at opgradere dig uden merbetaling.

Omvendt skal du passe på, hvis det er sælgeren, der insisterende spørger dig, om ikke du har lyst til opgradere. Ofte er opgraderingen dig unødvendig og opgraderingsgebyret temmeligt dyrt. Du skal derfor minde sælgeren om hvilken bil du har bestilt, så du undgår at betale opgraderingsgebyret.


Billejetip 9 - Fuld Tank

Sig nej til en fuld tank og fyld selv op

Hos mange selskaber er der flere muligheder at vælge imellem, når det kommer til, hvor fyldt benzintanken skal være ved afhentning og aflevering. Det der lyder mest praktisk bliver hurtigt en del dyrere end forventet, og ved at vælge taktisk er der mange penge at spare.

Det koster en smule mere at bilen har en fuld tank ved afhentning, da denne mulighed også inkluderer at du afleverer bilen med en tom tank og lader udlejningsselskabet fylde den op for dig.

Det kan derimod bedre betale sig at fylde bilen op selv, i stedet for at lade andre gøre det til en meget høj pris. For at holde udgifterne til benzin på et minimum, er det dog vigtigt at huske, at tankstationerne tæt på en lufthavn typisk er meget dyrere end gennemsnittet.


Billejetip 10 - Laes Kontrakt Og Undersoeg Bil

Læs kontrakten og undersøg bilen

Efter du har underskrevet lejekontrakten, så er der ingen vej tilbage. Det er derfor vigtigt, at du læser kontrakten grundigt igennem. Så ved du, hvad du accepterer med din underskrift, og hvad du dermed skal betale for i sidste ende.

Når du modtager din lejebil er det desuden vigtigt, at du starter med at kigge bilen grundigt efter for potentielle buler og skader. Hvis du kan identificere og dokumentere eksisterende 'mangler' ved bilen allerede hos udlejningsfirmaet, kan du ikke stilles ansvarlig, da skaderne allerede var der da du lejede bilen.

Det kan være en rigtig god ide at tage billeder af lejebilen, når du får den udleveret. Det kan du bedst gøre ved at tage billeder både forfra, bagfra og fra begge sider af bilen. Få derefter udlejeren til at notere skaderne, inden du kører derfra.


Naar Du Skal Aflevere Bilen Igen

Billejetip 11 - Tjek Bilen

Få lavet et tjek af bilen

Du skal ikke kun insistere på at udlejer undersøger bilen, men også at vedkommende gør det mens du er der. Kun på den måde er du sikker på, at der ikke pludselig kommer skader på opgørelsen, som du ikke har forårsaget i lejeperioden - og undgår dermed at betale for skader du ikke har været skyld i.

Ligeledes bør du få tjekket, om der er tilstrækkeligt med brændstof i tanken, i forhold til betingelserne i lejekontrakten. Få derefter udlejer til at dokumentere, at bilen er i den aftalte stand eller notere, hvilke skader der er tale om.

I tilfælde af, at der ikke er nogle medarbejdere, når du afleverer bilen, anbefaler vi, at du tager billeder af bilen bagfra, forfra samt fra hver side, ligesom ved afhentning af bilen. Kun sådan kan du bevise, at der ikke var nogle skader, da du afleverede bilen.