A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 5 min.
Opdateret:

Alt du skal vide om deleøkonomi

Interessen for deleøkonomien er vokset støt i de seneste år. Også i Danmark, hvor tjenester som GoMore, Airbnb og Uber mm. har vundet frem. Deleøkonomi dækker over, når man deler et produkt med en anden person og leaser eller lejer fremfor at købe.

Sideløbende med interessen for deleøkonomien er der kommet fokus på, hvordan du står stillet forsikringsmæssigt ved brug af deleøkonomi. For hvordan er du egentligt stillet, hvis du kører galt med en Uber, dine smykker er forsvundet eller din sofa har fået en plet efter en udlejning på AirBnb?

Der hersker meget usikkerhed om emnet, og det kan være svært at finde ud af, hvordan du står stillet i tilfælde af et uheld. I dette blogindlæg kan du blive klogere på, hvilke muligheder du har, når det kommer til forsikring og deleøkonomi.

AirBnb

Airbnb er en amerikansk tjeneste, som siden 2008 har formidlet kontakt mellem private, der lejer deres bolig ud. Som et hotel har det samme grundprincip; dog med den store forskel, at det er private, og ikke etablerede hoteller, som lejer boligerne ud.

Langt de fleste oplever et problemfrit samarbejde, når de udlejer deres bolig gennem Airbnb. Der er desværre en risiko for, at noget ikke går efter planen, og derfor bør du tage dine forholdsregler. Det giver en større sikkerhed for dig.

Airbnb tilbyder Værtsgaranti til deres kunder, som udlejer deres bolig gennem servicen. Ifølge Airbnb er man dækket på op mod 5 millioner kroner, hvis der bliver forvoldt skade på ens bolig. Airbnb lægger dog vægt på, at det ikke er en forsikring i traditionel forstand. Derfor kan det heller ikke erstatte din indboforsikring.

Hvad er mine muligheder med Airbnb?

Hvis der bliver stjålet noget fra dit hjem, dækker Værtsgarantien ikke. Din egen indboforsikring dækker ikke, da du selv har givet adgang til personen som begår tyveriet. Indboforsikringen dækker kun i tilfælde af, at der har været indbrud i hjemmet.

Før du lejer din bolig ud, kan du tage kontakt til dit forsikringsselskab for at høre dig om, hvordan du skal gribe situationen an. Din almindelige indboforsikring dækker i tilfælde af brand- eller vandskader, imens andre former for skader er en individuel vurdering af dit selskab.

Når du lejer din bolig ud gennem Airbnb vælger du selv, hvem der skal bo i dit hjem. Det betyder også, at du frit kan fravælge folk, som ikke passer dig. Uanset hvem du lejer til, bør du altid gemme dine værdigenstande væk i et låst skab eller lignende. Så er du på den sikre side.

Din egen forsikring dækker i disse tilfælde:

  • Brand- eller vandskade på boligen

Din egen forsikring dækker ikke i disse tilfælde:

  • Tyveri af dine ejendele

  • Hærværk

  • Skader på dit hjem, som er forårsaget af udlejer

Airbnbs forsikring dækker i disse tilfælde:

Det er uklart, hvad Airbnbs forsikring dækker. Det er op til Airbnb i det enkelte tilfælde, hvad de kan dække

GoMore

GoMore er en dansk tjeneste, som siden 2005 er blevet benyttet af op mod 500.000 danskere. Den formidler kontakt mellem privatpersoner, som har brug for et lift og tilsvarende folk, som udbyder en passende tur.

At bruge GoMore er tilsvarende at sidde som passagerer i en privat bil med en ven eller familiemedlem. Det betyder, at du er dækket af førerens ansvarsforsikring. Ansvarsforsikringen er lovpligtig, og er gældende i tilfældet af uheld eller andre skader.

GoMore arrangerer ikke kun samkørsel mellem privatpersoner; senest tilbyder selskabet også, at private kan udleje deres bil til andre personer. I det tilfælde er du dækket ind af en omstændig forsikring fra GoMore, hvorfor du ikke skal bekymre dig over, om din egen forsikring dækker.

Deleøkonomi

Uber

Uber er en amerikansk tjeneste, som har eksisteret i Danmark siden 2014. Ved skrivende dato (18/5-2016) har Uber en igangværende retssag ved Københavns Byret, hvor det vil blive afgjort, om Uber er en lovlig samkørselstjeneste eller ej. Da der endnu ikke er faldet dom i sagen, tager vi udgangspunkt i, at tjenesten stadig er lovlig.

Uber forbinder passagerer med en bil, som kører hen til den ønskede destination. Ulig GoMore bestemmer man selv ruten, ligesom en app er udviklet til formålet. Når du bruger Uber, er du, ifølge virksomhedens oplysninger, dækket af deres egen forsikring.

Uanset hvilken form for samkørsel du vælger, er det altid værd at undersøge de juridiske og forsikringsmæssige omstændigheder. Da Ubers status endnu ikke er blevet afklaret, er vores information om deres forsikring også med forbehold for ændringer.

Din egen forsikring dækker i disse tilfælde:

Din ulykkesforsikring kan dække. Det afhænger dog af den enkelte situation

Chaufførens forsikring dækker i disse tilfælde:

Det er endnu uklart, om den lovpligtige ansvarsforsikring dækker

Ubers egen forsikring i disse tilfælde:

Ubers forsikring dækker personskade ved ulykker

Closay og Lejdet

Det er ikke kun ved udlejning af din privatbolig eller samkørsel, du har mulighed for deleøkonomi. De nystartede danske tjenester Closay og Lejdet tilbyder udlejning af henholdsvis tøj og ejendele, som passer til enhver situation.

Closay tilbyder kvinder at udleje deres kjoler og sko til andre kvinder pr. betaling. Hos Closay skal du dog være opmærksom på, at der er ikke er nogen forsikring fra virksomhedens side af. Det er værd at have med i overvejelserne, hvis du planlægger at leje dit tøj ud.

Hos Lejdet kan du leje eller udleje en lang række af produkter: Alt fra græsslåmaskiner til musikanlæg. Hos Lejdet kan du tilkøbe en forsikring som dækker produkterne, du lejer ud. Det er dog ikke en del af prisen, og du skal selv være opmærksom på at tegne forsikringen.

 

Din egen forsikring dækker i disse tilfælde:

Ingen. Closay har heller ikke en forsikring, som dækker ved udlån

Lejdets forsikring dækker i disse tilfælde:

Forsikringen dækker ved skader på ting, som du har lejet ud

LÆS OGSÅ: Indboforsikring

Overvejelserne om deleøkonomien

Deleøkonomien giver mange muligheder, og der er ingen tvivl om, at vi kun har set begyndelsen af bølgen. Samtidig med, at deleøkonomien vokser frem, opstår der også forsikringsmæssige og juridiske gråzoner, som du skal være opmærksom på.

Med vores vejledning håber vi, at du er blevet klogere på, hvordan du finder vej gennem forsikringsjunglen. God fornøjelse med deleøkonomien.