A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 4 min.
Opdateret:

Hvad skal du vide om betalingskort i udlandet?

Mange danskere tager årligt på ferie. I takt med, at betalingsterminaler bliver mere og mere udbredte, bruger flere deres Visa/Dankort til at gennemføre betalingerne. Mange steder kan man se prisen i danske kroner, når man betaler. Hvorfor ikke sige ja til det?

Det er mere overskueligt, når beløbet bliver vist i danske kroner. Derudover er det ikke nødvendigt at sidde med en valutaomregner, når regningen skal betales. Realiteten er, at det er langt dyrere at betale i danske kroner frem for den lokale valuta. Læs videre og forstå hvorfor.

Betaling med dansk valuta i udlandet

På et af danskernes foretrukne feriemål, Spanien, er det meget udbredt at få tilbuddet om betaling i danske kroner. Du skal dog være opmærksom på, at betaling i dansk valuta ikke er til den officielle kurs. Der er flere forskellige forklaringer på, hvorfor prisen er højere.

Det er i stedet til en kurs, som kan blive aftalt mellem ejeren af betalingsterminalen og den lokale bank. Så længe kursen ikke overstiger internationale regler, er det ikke forbudt at gøre det.

Det er ikke kun den udenlandske bank som tjener penge på, at du betaler i danske kroner. Nets i Danmark lægger også et gebyr oveni, når omregningen af valutaen sker i den udenlandske hæveautomat eller betalingsterminal. Det er med til at hæve prisen for dig.

Hvor meget vil det koste dig?

Du kan forvente, at beløbet bliver cirka 3% dyrere, når du får omregnet med det samme på ferien. Hvis du spiser en middag til 500 kroner på en restaurant, vil det ende med at koste dig 515 kroner. Nedenunder kan du se en beregning, vi har foretaget.

Vores beregning bruger en familie på fire, som er 14 dage i Malaga. Vi har taget udgangspunkt i, at familien har et budget til lommepenge på 12.000 kroner. Nedenunder kan du se, hvordan beløbet tager sig ud.

Malaga14 dage360 kroner ekstra

360 kroner fremstår ikke som mange penge, hvis de bruger 12.000 kroner. Set i det større perspektiv kan det hurtigt blive mange penge. Hvis du tager på ferie årligt, og konsekvent betaler i danske kroner, vil det hurtigt løbe op.

LÆS OGSÅ: Lån penge

Lokale hæveautomater

Du skal være opmærksom på mere end vekselkursen, når du bruger dit kort i udlandet. Når du bruger dit kort i udenlandske hæveautomater, skal du betale gebyr til banken. Det varierer fra bank til bank, men typisk skal du betale 30 kroner i gebyr for hævning af penge.

Du skal også være opmærksom på, at du maks kan hæve 2000 kroner om dagen i udenlandske automater. Desuden er der en forbrugsgrænse på 20.000 kroner om måneden på Visa/Dankort, når du er i udlandet. Det er gældende, uanset hvor i verden du bruger kortet.

Lokale pengeautomater

Hvad er det billigste på ferien?

Det billigste for dig vil være udelukkende at bruge dit betalingskort på ferien. Ved alle betalinger skal du sørge for at betale i den lokale valuta, og ikke få beløbet vist i danske kroner. Det er dog ikke alle steder, man udelukkende kan bruge sit betalingskort.

Hvis du skal bruge kontanter på ferien, kan det bedst betale sig at hæve pengene i en lokal hæveautomat. Det kan virke selvmodsigende, da det er forbundet med 30 kroner i gebyr. Men du kan få en bedre kurs, når du hæver valutaen i landets egne automater.

Mange veksler penge i lufthavnen, før de tager afsted på ferie. Hvis man gerne vil have den lokale valuta før man ankommer til sin destination, bør man veksle pengene i den lufthavn, man flyver fra. Hvis du veksler i den lokale lufthavn, vil du typisk få en dårligere kurs.

Beløbsgrænse i udlandet

Der er en række andre ting, du skal være opmærksom på, når du bruger dit kort i udlandet. Du kan maksimalt hæve 2000 kroner om dagen. Hvis du har planer om at betale for et hotelophold i lokal valuta, skal du derfor beregne, hvor mange penge du kan hæve dagligt.

Det er vigtigt at huske på, hvis du planlægger at betale store beløb i kontanter. Eksempelvis hvis du havde tanker om at betale for dit hotel eller lignende med kontanter. Du skal også huske på, at du maksimalt kan bruge 20.000 kroner på dit kort i udlandet.

Når du er i udlandet, kan du maksimalt bruge 20.000 kroner på dit Visa/Dankort månedligt. Hvis du er ude og rejse i lang tid, bør du have med i beregningerne, hvor mange penge du skal bruge. Eksempelvis hvis du betaler dyre hotelophold eller flybilletter med kortet.

Brug af kortet, når du er ude og rejse

Hvis du har mulighed for det, bør du tage et ekstra betalingskort med på ferie. I tilfælde af, at du mister det ene kort, vil du have et i reserve. Det kan give unødvendigt besvær på ferien, hvis du mister dit kort. To betalingskort kan derfor være med til at give dig større sikkerhed.

Når du bruger penge i udlandet, bør du også sørge for at gemme kvitteringerne på alle de transaktioner, du foretager. Hvis du har mistanke om, at der er blevet trukket for mange penge på dit kort, vil du kunne gå tilbage i dine kvitteringer og se, om tingene stemmer overens.

Du bør altid vide, hvor dit betalingskort er henne, når du er udenlands. Hvis du mister dit kort, skal du hurtigst muligt tage kontakt til Nets i Danmark. Det kan være dyrt at ringe til Danmark, hvis du er ude og rejse. Alternativet kan dog hurtigt blive langt værre.

Det kan let blive uoverskueligt at finde rundt i det økonomiske, når du skal på ferie. Med vores vejledning håber vi, at du er blevet klogere på, hvordan du får det bedste udbytte af dine penge på ferien.