Hvad skal du vide om betalingskort?

Som forbruger i Danmark kan du vælge imellem mange forskellige betalingskort. Imens Visa/Dankort er det mest populære, er der også andre muligheder. For at give dig det bedste overblik, har vi derfor sammensat en guide til at vejlede dig.

Der er to hovedtyper af betalingskort: kredit- og debetkort. Med et debetkort bliver pengene trukket i det øjeblik, du gennemfører transaktionen. Når du bruger kreditkort, kan der, afhængigt af den enkelte bank, gå op til en måned før pengene bliver trukket.

Det sidste, og mindre udbredte kort, er hævekortet. Et hævekort kan du ikke bruge til at betale med i kortterminaler; det kan udelukkende anvendes til hævning i pengeautomater.

Hvad skal du vide om kreditkort?

Det kan lyde tiltrækkende at bruge kreditkortet til at finansiere køb, hvis du ikke har penge til det i situationen. Pengene kan dog blive trukket allerede den næste måned. Derfor skal du kende dine økonomiske udsigter, hvis du bruger kreditkort.

Der kan være gebyrer ved brug af kreditkort. Hvis du hæver penge i en hæveautomat, kan du risikere at skulle betale et gebyr til banken. Det samme kan gøre sig gældende, hvis du bruger kortet i udvalgte butikker.

Du skal også være opmærksom, når du tager på ferie. Nogle udenlandske restauranter og butikker kan tage gebyr for brugen af kreditkort. Dog er kreditkortet meget udbredt i hele verden, så det kan være en god backup at have med på ferie.

LÆS OGSÅ: Forbrugslån

 

Hvad skal du vide om debetkort?

Debetkortet er det mest brugte kort i Danmark. Det har den fordel, at du med det samme kan se, hvad dine penge går til. Det kan være med til at give dig en større, økonomisk gennemskuelighed.

Med et debetkort vil du have muligheden for at lave overtræk på kortet. Overtræk dækker over det at bruge penge, du ikke har på kontoen. Det er forbundet med store gebyrer, da du låner pengene af banken uden forudgående aftale.

Det er dog ikke alle debetkort, som lader dig lave overtræk på din konto. Visa Electron er et debetkort fra Visa, som er udbredt blandt unge under 18 år. Med et Visa Electron kan du ikke hæve over det beløb, der er til rådighed på kontoen.

Hvad skal du vide om hævekort?

Hævekortet er anderledes fra kredit- og debetkortet. Det adskiller sig ved udelukkende at kunne bruges til hævning i pengeautomater. Det kan være en fordel, da du med et hævekort vil have helt klart billede af, hvad du bruger dine penge på.

Det er også sværere at svindle med et hævekort. Hævekortet kan heller ikke bruges til internethandel, og kræver at indehaveren har PIN-koden til kortet. Hvis du skal bruge dit hævekort i udlandet, kan det være forbundet med store gebyrer.

Derfor kan det anbefales, at du undersøger gebyrerne hos din lokale bank, før du rejser til udlandet. Det er heller ikke på alle destinationer, at du kan bruge dit hævekort. Hvis du skal på ferie, kan du prøve at undersøge, om hævekortet kan bruges i de lokale banker.

 


Dit valg af betalingskort kommer i sidste ende på, hvad du vægter højest. Med kreditkortet kan du få kredit på dine betalinger, imens debetkortet giver dig økonomisk overblik.

Relaterede blogindlæg