A 100% A
Tekst str.
Læsetid: 4 min.
Opdateret:

Begynder motorcykel - det skal du overveje

Det er ved at være forår, og der kommer flere motorcykler på gaden. Af samme grund er der mange, der får lyst til at tage motorcykelkørekort. En ting er at tage kørekortet. En anden ting er dog at beslutte sig for, hvilken motorcykel man skal have.

Når du starter motorcykelkarrieren, bør du overvej tre ting: hvilken model der er god som begynder motorcykel, MC forsikring og udstyr. På den måde kommer du bedst muligt i gang med at køre, uden at du får slemme overraskelser.

Begynder motorcykel

Her er det først og fremmest din alder der spiller ind. Hvis du er over 24 år, kan du køre hvad du vil, mens du bliver begrænset i dit valg af motorstørrelse hvis du 24 år og herunder. Hvis det sidste er tilfældet, kender du formentlig allerede reglerne. Til trods for begrænsningerne er irriterende, er det ikke nødvendigvis den store katastrofe.

Som ny motorcyklist er det en god ide at starte på en mindre maskine. De er oftest mere håndterlige grundet lav vægt, de kører langt på literen og er generelt rimeligt økonomiske. Det er værd at overveje en begynder motorcykel med ABS, hvilket giver en hjælpende hånd i svære betingelser. Et godt bud er en af de mange 250-300 ccm motorcykler der findes brugt.

Ved at lære at køre på en mindre maskine, lærer du bedre at håndtere at køre. På den måde har du bedre styr på det, hvis vejret er dårligt, eller hvis du kører på landevej og føler dig som racerkører. Hvis du køber en model med kåbe, er det værd at nævne, at crash pads kan redde dig for mange penge.

Begynder motorcykel 300 ccm:

 • Honda cbr 250/300 ra (abs)
 • Kawasaki ninja 250/300 (abs)
 • Yamaha R3 (abs)
 • KTM duke 200
 • KTM duke 390 (abs)

Begynder motorcykel 500 ccm:

 • Honda cb 500 (abs)
 • Honda cbf 500 (abs)
 • Suzuki gs 500

Begynder motorcykel 650 ccm:

 • Kawasaki er-6 f/n (nogle med abs)
 • Yamaha MT-07 (abs)
 • Honda CBF 600 (abs)
 • Honda NC 700 SA (abs)
 • Suzuki SV 650 (nogle med abs)
 • Suzuki Bandit 650 (nogle med abs)
 • Suzuki gsx 650(nogle med abs)

MC forsikring

Her er en af de helt store begrænsninger, særligt hvis du er ung. Prisen på en mc forsikring når du er mellem 18 og 25 år er meget høj. Der er dog stor forskel på de tilbud, du får. Derfor er det en god ide at undersøge markedet grundigt. Du kan uforpligtende få tre tilbud på en motorcykelforsikring her på Mikonomi.dk.

En anden overvejelse du bør have er, hvilken maskine du køber. En stor motor og en høj pris giver en høj forsikringspræmie. Det samme vil være tilfældet, hvis du køber en en racer frem for en begynder motorcykel. Overvej derfor en model med maks 650 ccm.

Hvis du er lidt ældre, har du formentligt anciennitet med bil. Det kan nogen gange spille ind i forhold til prisen. Noget andet afgørende er, om du vælger kasko eller ansvar. Hvis du køber en brugt begynder motorcykel der ikke har så stor en værdi, kan det oftest ikke betale sig med kasko.

Begynder Motorcykel - Det Skal Du Huske På

Ansvarsforsikring dækker de skader du laver på andre, mens kasko også dækker skader på din egen motorcykel. Her skal du dog være opmærksom på at der ofte er en selvrisiko. Derfor er der mange ting, der ikke kan betale sig at indberette til forsikringen.

Kaskoforsikring er af samme årsag dyrere. Det vil næsten være ubetaleligt når man er ung, også selvom du køber en begynder motorcykel. Hvis du modsat har lidt anciennitet og ejer en MC der koster over 100.000 kr., bør du overveje det. Her er dækning ved tyveri rigtig vigtigt.

Nogle forsikringsselskaber har specielle aftaler, som du bør se efter. Eksempelvis tilbyder nogle selskaber en lavere præmie, hvis du har deltaget i FDMs MC kurser på bane (dog ikke det obligatoriske til kørekortsundervisning). Derudover tilbyder Topdanmark 20% rabat på mc forsikring, hvis du er medlem af MC Touring Club.


Udstyr

Her springer nogle over. Særligt i starten når det kniber med finanserne. Det er dog en god investering at køben en ordentlig hjelm samt bukser, jakke og handsker. Det beskytter dig hvis du vælter, og det vil der være risiko for når du er nybegynder.

Når du køber udstyr, bør du være opmærksom på, om det er CE godkendt. Det er en mærkning der sidder i tøjet. Det vil det være hos de store forhandlere, men hvis du køber på nettet eller andre mindre steder, kan man risikere at det ikke er det. Spørg derfor før du køber.

Mærkningen betyder, at det overholder de gældende sikkerhedsstandarder i EU. Det er med til at sikre dig, at det fungerer som det skal, i tilfælde af at du får brug for det. Alle kan vælte, også selvom at man kører på en begynder motorcykel.

Vi ønsker dig god fornøjelse med din nye MC, og håber at du får kørt nogle gode ture.