Spar en formue næste gang du flytter

Når man skal flytte, er der rigtig mange overvejelser der spiller ind: beliggenhed, pris, pendlertid til arbejde, skoledistrikt osv. Det mange mennesker ikke tænker over, er kommunens skatteniveau. For at sætte fokus på det guider vi dig her til de billigste satser. Der kan nemlig være rigtig mange penge at spare, hvis du laver lidt research, før du flytter.

Det betyder ikke, at du skal flytte til den anden ende af landet. Oftest er der også stor forskel lokalt. I Jylland er kommunerne meget store, mens det i Region Hovedstaden er omvendt. Det er interessant, da der derfor er flere valgmuligheder inden for et forholdsvist lille område.

Når man sammenligner de dyreste kommuner med de billigste, er der en del penge at spare. Det bliver sammenlagt rigtig mange penge, hvis man bor i den samme kommune i flere år. Vi har her samlet et overblik over hvor du bør bo, hvis du vil betale mindst muligt kommune- og kirkeskat, samt nogle overvejelser omkring grundskyld.

Husk at finde priser på lån og bilforsikring her på Mikonomi.dk

Danmarks højeste kommuneskat

Langeland er den kommune i Danmark med den højeste skattesats. Her betaler borgerne 27,8% af deres indkomst til kommunen. I den anden ende af skalaen ligger Rudersdal med en skattesats på 22,5%. Der er altså en relativt stor forskel på 5,3 procentpoint.

Det betyder, at hvis du flytter fra Langeland til Rudersdal, og eksempelvis har en årlig indkomst på 350.000 kr., skal du betale 15.582 kr. mindre i kommuneskat hvert år. I takt med at din indkomst stiger, vil skattebesparelsen også blive proportionelt større.

Hvis du tjener 500.000 kr. om året, stiger skattebesparelsen til 22.896 kr. Det er en stor forskel, og den bliver endnu mere markant i husstande med to voksne. Her vil besparelsen fordobles, hvis begge voksne tjener omtrentligt det samme.

Det skal selvfølgelig tages i betragtning, at der bor mange velhavere i Rudersdal, og specielt rækken af huse ud mod Øresund er meget dyre. Det er dog ikke hele kommunen der ser sådan ud, og der findes derfor også almene boligselskaber og boliger i et lavere prisleje.

Kirkeskat er også en faktor

Hvis du vil betale så lidt kirkeskat som muligt, skal du ligeledes bo nord for København. Her er Gentoftes den laveste bidrager til folkekirken med kun 0,43% af borgernes indkomst. Modsat er Læsø og Samsø i toppen af statistikken. Her går 1,3% af indkomsten til kirken.

Forskellen mellem de to kommune betyder, at du vil spare 2557,8 kr. om året med en indkomst på 350.000 kr. Det er mange penge hvert år. Hvis du rent faktisk ikke er kristen, men blot betaler kirkeskat uden at tænke over det, kan du selvfølgelig også vælge at spare kirkeskatten helt væk.

Det skyldes, at det er helt frivilligt, om man ønsker at betale til folkekirken. Ved at melde dig ud af kirken mister du visse kirkelige privilegier inden for kirken, men du har eksempelvis stadig ret til en borgerlig begravelse og at blive gift, hvis din fremtidige ægtefælle er medlem.

 Revideret Tabel Om Kommuneskat

Se den fulde liste her

Svingende grundskyld

Her kommer vi til den sidste store udgiftspost der afgøres af, hvilken kommune du bor i. Denne post er sværere at generalisere, da den afhænger af to ting. Den første er kommunernes grundskyldspromiller, der rangerer mellem 16 og 34. Den anden og mere afgørende er den offentlige ejendomsvurdering af din grund (og ikke din ejendom).

Som boligejer er det generelt dyrt at bo i de store byer. Det skyldes, at grundværdierne her vurderes rimeligt højt. Ifølge beregninger fra Danske Bank betyder det eksempelvis, at man i 2016 skal betale 50.258 kr. for at eje et enfamiliehus på Frederiksberg. Modsat koster det kun 3.077 kr. for et tilsvarende hus på Morsø. Hvis bor i lejlighed i stedet for hus, falder beløbet drastisk, da man her deler grundværdien.

Hvis du leder efter en ny ejerbolig, skal du derfor være opmærksom på den konkrete ejendomsvurdering samt grundskyldspromillen. Hvis ikke du gør det, kan du ende med en overraskende stor økonomisk hovedpine.

 Spar En Formue Når Du Flytter - Grundskyld

Billigste kommune samlet set

Her i artiklen har vi sammenlignet de dyreste og billigste kommuner med hinanden, men der kan også være masser af penge at spare i midten af tabellen. Du kan i sidste ende have tusindvis af kroner mere til rådighed hvert år, hvis du tjekker kommuneskatten, næste gang du flytter. Det kan betyde, at der er flere penge at holde sommerferie for, eller at der bliver råd til en skitur.

Hvis du bor til leje, bør du finde en kommune med lav skattesats. Jo mere du tjener, jo større vil besparelsen være. Hvis du derimod også leder efter fast ejendom, skal du også tage grundskylden med i betragtning. Her er en kommuner som Frederiksberg og København meget dyre.

Det kan derfor godt betale sig at undersøge kommunerne omkring de store byer. Her er specielt mange kommuner at vælge mellem i Region Hovedstaden, da kommunerne her er meget små og ligger tæt.

Kilde: data er fundet hos Skat, Skatteministeriet og Danske Bank af Mikonomi.dk

Alle kommuner

 Spar En Formue Næste Gang Du Flytter Fuld Liste

Relaterede blogindlæg