Spar op til dit barn med en børneopsparing

Som nybagte forældre kan det være svært at forholde sig til, at "bebsen" om 18 år måske skal have kørekort. Det kan også være svært at se for sig, at barnet flytter hjemmefra. Det kommer dog til at ske på et tidspunkt, og derfor kan det være en god ide at have lidt penge lagt til side.

Netop dette er grundtanken bag en børneopsparing. Du sætter et lille beløb ind hver måned, og i sidste ende bliver det til mange penge. På den måde samler du en del penge sammen, imens du samtidig får en god renteindtægt.

Renten på en børneopsparing er oftest på højere end gennemsnittet på danske indlånskonti. Dertil er renteindtægten skattefri, så barnet får det maksimale ud af pengene. Der findes dog også alternativer til en børneopsparing. Det hele afhænger af, hvor meget du ønsker at spare op, din risikovillighed og hvad dit startbeløb er.

LÆS OGSÅ: Ulykkesforsikring til børn

 

Fordelen ved en børneopsparing

Reglerne for børneopsparing er, at man maksimalt må sætte 3000 kr. ind på kontoen om året, og 36.000 kr. i alt. Det er 250 kr. om måneden, eller 125 kr. pr. forælder, i 12 år. Hvis du laver en sådan indskudsplan, får du det maksimale ud af rentetilskrivningen, men du kan naturligvis også indsætte mindre. Kontoen kan senest oprettes når barnet er 14, og kan maksimalt stå til det 21. år.

Du skal være opmærksom på, hvilken rente din bank tilbyder. Den er forskellig fra bank til bank, og derfor kan det godt betale sig at undersøge markedet. Hvis du har en af de store danske banker, kan du sandsynligvis få en bedre børneopsparing andre steder.

Modsat giver mange små sparekasser en god rente, men de kræver oftest, at du har andet engagement hos dem. Et eksempel er Københavns Sparekasse der tilbyder 2,25% i rente, hvis du har flere konti samme sted. Den bank der på nuværende tidspunkt giver den bedste rente, uden at du skal have andre konti der, er Østjydsk Bank. Her får du 1,75% i rente.

Så meget får du ud af det

Har du pengene på en konto, der giver et årligt afkast, tjener du penge på børneopsparingen, og kan udelukke at skulle optage et lån. Hvis du indsætter 250 kr. om måneden til en rente på 1,75%, vil pengene være 46.819 kr. værd, hvis barnet får udbetalt dem til den 21. års fødselsdag. Hvis du finder en konto med 2,25% rente, tjener du over 21 år ca. 3.600 kr. mere i rente.

I den sammenhæng er det vigtigt at nævne, at renten på en børneopsparing er variabel. Det betyder, at rentesatsen kan gå ned, men den kan også stige. I øjeblikket er der usædvanligt lave renter på ind- og udlån.

For enkelte år siden var det muligt at få renter op 4%, og det kan sagtens ske, at den kommer tilbage på det niveau. Det vil øge renteindtægten betragteligt, som det også kan ses nedenfor.

Rente Periode Endeligt beløb Renteindtægt
1,3% 18 år 42.100 kr. 6.100 kr.
1,3% 21 år 43.764 kr. 7.764 kr.
1,75% 18 år 44.445 kr. 8.445 kr.
1,75% 21 år 46.819 kr. 10.819 kr
2,25% 18 år 47.203 kr. 11.203 kr.
2,25% 21 år 50.462 kr. 14.462 kr.
4% 18 år 58.273 kr. 22.273 kr.
4% 21 år 65.549 kr. 29.549 kr.


Alternativet med mere risiko

Du kan også vælge at investere de opsparede penge i aktier i stedet. Her kan du få en højere rente hvis aktiemarkedet går godt, men du kan også risikere en dårligere rente, eller ligefrem at tabe penge.

Hvis du overvejer investering, bør du tage et møde med din bank, så du er fuldstændig klar over, hvilken risiko det indebærer. Her er det også særligt vigtigt at se på, hvad banken tager for at investere pengene. Du kan også selv gøre det og spare bankens gebyr, men det kræver en vis viden om investering og risikospredning.

Du kan også vælge at købe obligationer, der generelt er mere sikre end aktier, men som også giver et lavere afkast. En obligation er grundlæggende et gældsbrev, som virksomheder og stater kan vælge at udstede for at finansiere forskellige aktiviteter.

Her betaler obligationsudstederen løbende tilbage (afhængig af typen), og på den måde får man et afkast på investeringen. Hvis du vælger at beholde obligationerne til de udløber, i stedet for at handle med dem, vil du næsten altid tjene flere penge på dem, end hvad du kan få i rente i banken.

Det sikre alternativ

En højrentekonto er en sidste mulighed. Den fungerer lidt som en børnesparing, da man her binder pengene i en længere periode, og derved får en god rente. En sådan konto kræver oftest et stort startindskud, men giver til gengæld mulighed for at opspare mere.

Samlet set betyder en børneopsparing, at dit barn kommer til at have lidt større økonomisk råderum, når myndighedsalderen nås. Det er ikke kun forældre der kan indbetale på en børneopsparing. Bedste- og oldeforældre kan også sætte penge ind på en sådan konto, så længe det ikke overskrider 3.000 kr. årligt.

Relaterede blogindlæg