Gode råd når du låner penge

Når du låner penge, behøver du ikke at være bankmand. Du bliver dog nødt til at kende nogle enkelte begreber, da du ellers kan risikere at skrive under på en aftale, som er meget dyrere end du troede. Derudover er det en god ide at tænke over, hvilke lånetyper man søger imod.

Find lån nu

Vælg lånebeløb og låneperiode og find det lån der passer bedst til dig - gratis og uforpligtende!

Det første man skal være klar over som låntager er, at lån for pengeinstitutter repræsenterer en risiko. Derfor er det i alle tilfælde det samme der gør sig gældende; jo højere risiko, jo større afkast skal lånet give banken.

Hvis dine finansielle forhold er nogenlunde fornuftige og du ikke står i RKIs register, så søg de steder som gerne vil se din privatøkonomi. Det mindsker risikoen, og giver dig også bedre forudsætninger for at betale lånet tilbage. Der er masser af pengeinstitutter at vælge imellem, så brug sider som os til at sammenligne hvor du kan låne penge. Det giver overblik og kan i sidste ende spare dig for rigtig mange penge.

Bankmandens ordbog

Der findes rigtig mange finansielle termer, men de vigtigste at kende er renter og ÅOP. De fleste mennesker ved hvad en rente er, men enkelte pengeinstitutter kan godt finde på at omregne den. Det kan fx være at de oplyser renten kvartalsvis, og det gør lånet dyrere. Af den årsag skal man altid sørge for at få den årlige rente.

Derudover skal man være opmærksom på lånets ÅOP, som er lånets årlige omkostninger i procent. Det skyldes, at banken mange gange har en række gebyrer for lånet. Det kan sagtens betyde, at lånet bliver langt dyrere end forventet. Derfor skal man som udgangspunkt gå efter lån med den laveste ÅOP.

Der findes dog tilfælde hvor ÅOP kan blive misvisende høj, og det er meget kortløbende lån på under et år. Da ÅOP er en årlig opgørelse, så puster det procentsatsen meget op. Hvis du er mere interesseret kan du få yderligere information om kviklån her på siden.

Gode råd om lån

Typer af lån

Når man googler lån, er der masser af typer vælge imellem: forbrugslån, kviklån, SMS-lån, boliglån, billån, friværdi lån osv. Du skal ikke lade dig skræmme af alle navnene, men bare holde renten og ÅOP i baghovedet.

Dertil varierer lån meget alt efter hvad pengene skal bruges til. Hvis du investerer i noget, der holder sin værdi over længere tid, så giver det banken større sikkerhed. Det betyder eksempelvis, at huse, biler og både stiller sikkerhed, mens tøj, elektronik og andre forbrugsvarer ikke gør det.

Hvis du skal have det billigste lån, skal du derfor huske at tjekke renten, ÅOP og hvilken type lån du optager. På den måde kan du bruge pengene på sjovere ting end at aflevere dem til banken.

Relaterede blogindlæg
Afdragsfrie lån
10 økonomiske termer alle studerende bør kende
Den ultimative guide til at flytte hjemmefra
Her finansierer du 2016 sommerferien billigst