Overblik over faste og variable renter på boliglån

Et boliglån er et lån, som primært anvendes til finansiering af et boligkøb. Lånet kan også bruges til istandsættelse, nybyggeri osv. Uanset hvad du ønsker at låne til, låner du pengene med din ejerbolig som sikkerhed.

Det er muligt at finansiere købet af privat bolig ved at optage lån i et realkreditinstitut. Et lån optaget i et realkreditinstitut befinder sig inden for 80 % af ejendommens handelsværdi, hvilket betyder, at man er nødt til at finde de sidste 20 % i restfinansiering andre steder fra. Her gælder det, at man optager et boliglån.

Et boliglån bruges altså til at finansiere den del af et boligkøb, som man ikke har mulighed for at finansiere via et realkreditlån. Man bør være opmærksom på, at boliglån er dyrere end et realkreditlån. Derudover kan det være svært at finde rundt i de forskellige former for finansiering. Læs mere om realkreditlån her: realkreditlån

Skal jeg vælge fast eller variabel rente?

Hvilken type lån skal du vælge - fast eller variabel rente? Dette spørger du sikkert dig selv om, da du måske er i tvivl om, hvorvidt det er bedst at optage et almindeligt lån med fast rente og afdrag eller et rentetilpasningslån.

Hvad der er mest fordelagtigt at vælge er naturligvis forskelligt fra person til person og den konkrete situation. Typen af lån kan også være en faktor, så situationen kan være anderledes, hvis du eksempelvis skal have et billån. Ved at vælge en fast rente er renten, som navnet antyder, fast i hele lånets løbetid, hvorimod den variable rente løbende kan ændre sig gennem perioden, som du har let lån.

Nedenunder får du listet nogle fordele og ulemper for hver rentetype.

  • Den største fordel ved at vælge en fast rente er, at det giver dig sikkerhed. Renten er altså fast i hele låneperioden, således at du fra begyndelsen af perioden til slutningen ved hvor stor en ydelse, som du skal betale til hver termin. Ulempen er dog, at du kommer til at betale en højere rente for at have denne sikkerhed.
  • Vælger man derimod at optage et lån med variabel rente, så kan man få lånet til lavere ydelser end ved fast rente. Variable renter ændrer sig løbende i takt med en officielt noteret rentesats samt hvis de grundlæggende vilkår for bankerne ændrer sig i låneperioden. Dvs, at de variable renter i praksis kan komme til at overstige den faste rente, som du kunne have valgt at optage lånet i. Ulempen ved denne type lån er dermed, at dette giver usikkerhed.

I sidste ende er det op til dig selv at afgøre hvilken rente du vil vælge. Hvis du regner med, at renterne kommer til at stige i din låneperiode og bedst kan lide sikkerheden ved at kende dine ydelser, så er det et lån med fast rente som passer bedst til dig. Forventer du derimod ikke at renterne stiger i den nærmeste fremtid, og har du økonomisk råderum til uventede rentestigninger, så kan det sagtens betale sig at vælge en variabel rente. Dette kan også gøre sig gældende, hvis du tager et forbrugslån.

Find det bedste boliglån i dag!

Vælg lånebeløb og låneperiode og find det lån der passer bedst til dig - gratis og uforpligtende!

Omkostninger ved et boliglån

Udover prisen på selve boligen løber der en række omkostninger oven i købet. Omkostninger, såsom afgift til tinglysning, kan du ikke undgå at skulle betale. For at skabe sikkerhed i boligen skal der nemlig foretages en tinglysning, som koster gebyr både til staten og banken.

En tinglysning er altså en offentlig registrering af bestemte rettigheder på en fast ejendom. På denne måde har banken papir på, at den har lånt dig penge, og dermed ret til at kræve dem tilbage gennem salg af boligen såfremt du ikke betaler pengene tilbage efter aftale. Andre udgifter afhænger derimod mere af hvilken bank du vælger, samt din egen situation.

Når du leder efter det rigtige boliglån spiller de faste omkostninger og oprettelsesomkostninger en stor rolle. Banken tager normalt et fast oprettelsesgebyr for at yde et boliglån. Typisk ligger gebyret på et beløb mellem 2.000-6.000 kr. Derudover er der også det man kalder en variabel stiftelsesprovision, som betyder at jo større lån desto større gebyr for at stifte lånet. Stiftelsesprovisionen svinger meget fra bank til bank og ligger typisk mellem 0% og 2% af lånebeløbet.

 

Relaterede blogindlæg