Hvor meget kan jeg købe bolig for?

Hvis du går og overvejer, at købe bolig vil du sikkert gerne vide, hvor mange penge du kan købe for. Det er dog ikke helt så simpelt at svare på. Der er nemlig mange faktorer, der har indflydelse på, hvor stort et boliglån du kan få.

På nettet kan du flere steder lave en beregning af boliglån. Du skal dog være opmærksom på, at disse låneberegninger ikke tager højde for din specifikke situation, og giver dig dermed ikke et præcist lånebeløb - men blot en beregning som er vejledende.

Du kan både optage boliglån hos din bank eller hos en låneudbyder på nettet. Om du vælger en traditionel bank eller et lånefirma, har du mulighed for at sammenligne dem med hinanden. Hos Mikonomi.dk får du markedets nemmeste sammenligning af lån. Du kan læse mere her og benytte dig af vores låneberegner, så du nemt og hurtigt kan finde frem til det lån, som passer bedst til dit behov.

LÆS OGSÅ: Boliglån

 

Billige boliger

Nye regler fra 2015

For finanssektoren er der pr. 1. november indført en bekendtgørelse, hvilket betyder at boligkøbere fremover bør have en egenbetaling på 5 % af købesummen samt omkostninger forbundet med boligkøbet.

Ønsker du f.eks. at købe en bolig til 1 million kr., betyder det, at du selv bør have 50.000 kr. samt kunne dække omkostninger til f.eks. advokat, afgift til skøde, ejerskifteforsikring og flytteomkostninger.

Der er dog undtagelser. Er du f.eks. førstegangskøber og har du endnu ikke haft mulighed for større opsparing, men har du en god fast indkomst, så kan banken gøre en undtagelse. Har du en eksisterende kassekredit, der kan dække beløbet, har du også mulighed for at anvende den. Der må dog ikke oprettes en ny kassekredit til formålet.

God tommelfingerregel for hvor meget du kan låne for

Hvis du vil forsøge, at regne på det før du ansøger om et lån, findes der f.eks. en tommelfingerregel, der siger, at hvis du skal låne hele beløbet til køb af din bolig, så har du råd til at købe en bolig med en kontantpris på mellem 3 og 3,5 gange din husstands årsindkomst.

Du skal dog huske på, at tommelfingerreglen kun er en pejling, og dermed ikke giver et præcist billede af, hvad du kan låne.

Reglen gælder eksempelvis ikke, hvis du allerede har en gæld eller et højt forbrug. Har du opsparing eller friværdi i din nuværende bolig, kan du muligvis låne til en bolig med en højere kontantpris, end reglen ellers indikerer.

LÆS OGSÅ: Billige boliglån

 

Løbetid på et boliglån

Et boliglån strækker sig typisk over lang tid, eftersom beløbet ved sådan en type lån er stort. Dog er det muligt, at sammensætte boliglånets løbetid så det passer til den dig.

Et nyt boliglån på mange år er dog fordelagtigt af flere grunde. En lang løbetid gør det muligt for låntager at betale lånet af, og derudover er boliglån med lange løbetider et godt udgangspunkt for at omlægge lån senere i forløbet.

Det kan være fordelagtigt, hvis renten og obligationskursen ændrer sig væsentligt i lånets løbetid. Det er typisk et fastforrentet boliglån, der løber i så lang tid. Har man derimod et variabelt forrentet boliglån, er det mere almindeligt, at man har flere små korte perioder i sit boliglån. Tilsammen vil disse perioder dog typisk komme til at udgøre en lang årrække. Fx 10 perioder, hvor hver periode er et 3 årigt flexlån.

 

Relaterede blogindlæg